Neschopenka v těhotenství, máte zkušenost?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenost s neschopenkou v těhotenství. Je max. 6 hodin vycházek, jenže co když chci jet za rodinou která bydlí jinde? To je celých děvět měsíců neuvidim? Když nemají oni možnost se dostavit.
aha, tak to nevím jestli by mi to přepsala, s tím jak už včera měli problém že mi musela přepisovat adresu nebo spíš vypsat jinou neschopenku , tak nevím nevím
@renda501 A ty mas rizikove tehotenstvi? Nebo proc jsi na neschopence? Pokud z duvodu rizikoveho tehotenstvi, tak bys v podstate nemela moc nikam jezdit, nebo pokud ano tak jak pisou predchozi holky, lekar ti muze zmenit adresu na neschopence na prechodnout dobu.
Ale pokud jsi na neschopence z duvodu nevyhovujiciho zamestnani, tak bych ti poradila spis neschopenku ukoncit a resit se zamestnavatelem, ze on je povinny te preradit na jinou vyhovujici praci, a pokud pro tebe zadnou nema, nechat te doma za plnou mzdu.. Bude to pro tebe daleko lepsi, nebudes omezena vychazkama..
@renda501 zavisi od duvodu, proc ti doktorka napsala neschopenku.... nejaky důvod to mělo a pokud nemuzes do práce, tak asi uplne nemuzes ani cestovat. Jinak souhlasim s tim, co radi @karlajasmine
spíš kvůli té práci, jak jako doma za plnou mzdu? to jde
@renda501 Ahoj, ano -
Oddíl druhý: Pracovní podmínky těhotných žen a matek
§ 153 Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí obdobně o matkách do konce devátého měsíce po porodu a ženách, které kojí.
(3) Dosahuje-li žena při práci, na níž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku, než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.
Zamestnavatel je povinnen te preradit na jinou praci, pro tebe vyhovujici. Pokud bys tam dosahovala nizsiho vydelku nez na aktualni pozici, OSSZ ti bude vyplacet vyrovnavaci prispevek, abys mela po dobu 9 mesicu stejnou mzdu jako predtim. Pokud pro tebe zamestnavatel jinou pozici nema vubec, budes doma a dostanes tedy vyrovnavaci prispevek ve vysi 100% mzdy. Nektere holky tady na konikovi to tak maji, bohuzel si nepamatuju jejich prezdivky. Treba ti sem nejaka odpovi 🙂
Kazdopadne budes mit tedy lepsi to takhle resit se zamestnavatelem.. neprijdes o penize a nebudes omezena vychazkama..
u mě je možnost přeřadit mě jen na pokladnu, si neumím ted představit být 9 měsíců doma. A když budu chtít ukončit neschopenku tak na mě doktorka asi bude koukat jako na blbce, už ted s ní není moc řeč
@renda501 Tak doktorce za treba 14 dni rekni, ze uz te presly ranni nevolnosti a neschopenku si nech ukoncit, a v praci pozadej o prevedeni na tu pokladnu? (pokud tam muzes sedet, dat si pauzy, pit..)?
Holky já su týden na neschopence,mám rizikové těhotenství,ale zapomněla jsem se zeptat...jestli bych mohla jet s malým k zubařce...a já sama taky mám jed k zubařovi...hlásí se toto někde?
Holky a to není vycházky dle potřeby? Jak to třeba dělat, kdž máte školáky nákup a tak, to prostě nikdy vycházky dodržet nejdou ani když by se jeden na hlavu postavil.
to je fakt...já jsem si dala od 7-8hod,abych mohla malého odvézt do školky a potom od 14-18hod.abych si ho mohla vyzvednut a být sním třeba chvilku venku a nebo někam si zajit...ale potřebuju aj dopoledne k zubařovi...
@barboratov Ne, vycházky fakt nejsou dle potřeby, neschopenka není dovolená. Vycházky určuje doktor, maximální rozsah 6 hodin denně. Pokud to je více, tak je to pouze po schválení sociálkou a je to výjimečné.
@martulle K lékaři samozřejmě můžeš i mimo vycházky, jen kdyby přišla kontrola, tak budeš od lékaře potřebovat potvrzení, že jsi tam opravdu byla.
Tak to asi záleží na doktorovi,protože mě se doktor sám zeptal jak chcu vycházky...
@pipi02 tak to muselo být něco...ono je to velice zle,když nemáš vycházku a není nikdo,kdo by ti nakoupil....
Zubařce řeknu zrovna at mě dají potvrzení,že jsem tam byla....abych tam nemusela cestovat ještě jednu,kdyby se tu náhodu objevila kontrola......máme to trochu dál...děkuju moc za rady..
karlajasmine no přestávku mám jen jednu půl hodinovou, ale sedět můžu. Taky mám doktory uplně v jiném městě, a doktorka snad říkala že když pujdu na kontrolu, že se to na to nevstahuje ty vycházky tak nevim
@renda501 Jo, kdyz pujdes k doktorce, tak je to ok, to akorat jak psaly holky - zpetne bys musela dokazat, zes byla u doktorky, kdyby prisla kontrola.
Jinak jak chces no 🙂.. Za me jsem rada, ze jsem chodila do prace, sice to bylo otravny, ale zase jsem mela pak volne vecery a vikendy jak jsem potrebovala, jela na dovolenou, chodila na prochazky a do bazenu.. to tehotenstvi mi diky tomu dost uteklo a utika... ted uz jsem teda na materske a mam trosku problem ten cas doma vyplnit.. kdyz bych to takto mela celych 9 mesicu a nemela rizikove tak bych to asi psychicky nedala, ale je to dost individualni, nekdo se zrejme 9 mesicu doma nenudi..ja osobne bych to nedala (pokud bych nemusela) 🙂
právě pro mě je ta představa taky děsná být tech děvět měsíců doma a pak ještě dál, mi máme víkendy pracovní no, takže tak akorát přes týden by měl člověk odpočinek některý den, se zkusim pak domluvit v práci i u doktorky
@xpila aha...no já se jen ptám,jelikož já jsem měla psáno dle potřeby,ale fakt je ten, že já jsem zůstala doma až poslední měsíc a půl asi....celkem nevím jak bych to se 6ti hod zvládala mladej do školy dojíždí 30km takže jen ho tam dopravit a zas vyzvednou je celkem dost cestování
@anonym88 Neomezené vycházky musí schválit komise, rozhodně to není tak, že si jen řekneš doktorovi a on ti je napíše.
@barboratov Možná X let zpátky, ale rozhodně ne teď. Přece kdyby ti přišla kontrola, tak ty by ses na to mohla kdykoliv vymluvit, že je máš "dle potřeby". To je opravdu blbost.
@xpila To je fakt..nevím co to je za doktora,ale chtěli jsme jet na víkend někam a ona se o tom zmínila u svyho dr když byla na kontrole a on ji řekl,ať přijde tolikatyho a tolikatyho že pak má dovolenou a nebude tam a že ji napíše neomezený,tak jsem myslela jen na ten víkend a ono prd. Neomezený má nez nastoupí v říjnu na mateřskou. Opravdu je to tak. Sama jsem tomu nevěřila co někdo dokáže.
@xpila Kolegyně v práci říkala že to jde no,ty neomezený. Mě přijde že tím ztrácí hodnotu ta neschopenka ale. Na co ji teda má to nechapu. Když jde tohle tak už snad všechno.... Taky jsem četla že to musí schválit komise. Ale ona tam prostě přišla,on napsal a bylo. Není to nějaký trestný,když to musí schválit komise a nestalo se tak?
@anonym88 ono je to těžký ztrácí neztrácí....když máte už třeba druhé nebo xx té dítě a musíte nějak fungovat tak to prostě s 6ti hodinama nedáte to jste pak ve stresu a máte být v klidu...a ne každej má holt chlapa aby pomoh ☹ některý jsou na to samotné a to je pak teprv mazec

Dobrý den, sestřička, pokud bude ochotná 🙂, Vám může na určitou dobu přepsat adresu v neschopence, abyste mohla jet za rodinou 🙂