Nezaměstnaná bez podpory, co dělat pro rodičovský přís.?

kachni77
8. kvě 2015

ahoj , chci se zeptat zda tady nekdo ma zkusenost jak postupovat pri zadosti o rodicovsky prispevek kdyz jsem dlohodobe nezamestnana, nejsem na pracovnim urade a nikdy jsem podporu nepobirala, zdravotni pojisteni si platim jako tzv osbc ;) co delat? Mam uz ted pred porodem jit se prihlasit na socialku ? Jak to je? Nekde se pise, ze zadas na pracovnim urade, nekde zase, ze na socialce? Budu v tydnu volat na socialku, ale zname urady 🙂 tak uvitam kazdou radu nebo zkusenost ;)

tammy6
8. kvě 2015

Ahoj ted jsem řešila ten samýn problém. a to co mi bylo sděleno, mě docela zvedlo ze židle. Pracovala jsem téměř rok a půl ale pouze na dohodu o provedení práce a zjistila jsem, že jsem těhotná. a začlo martirium. když mi lékař oznámil že musím na rizikové těhotěnství, z práce jsem se nedočkala žádné podpory, a na pracáku, kde jsem se šla dát do evidence o práci nemáte šanci, a na podporu taky ne, a jako ty jsem si platila zdrávku sama. mám nárok až porodím na rodičák a porodné. takže do porodu jsem bez příjmu a nikde se nedovoláš pomoci....asi tak ti to řeknu...docela jsem šla do kolen. takhle se o nás postará stát když to člověk opravdu potřebuje...

anushka111
9. kvě 2015

@tammy6 Pokud nedosáhnete na příspěvek v mateřství, pak máte nárok pobírat rodičovský příspěvek ihned od narození dítěte (samozřejmě musíte po porodu doložit dokumenty a oni mají myslím 30 na to vyplatit první dávku, pak už ji vyplácí stnadratně každý měsíc). Pokud jste občanem čr a pracovala jste či byla řádně hlášena na úp, pak vám rodičák zkrátka náleží i kdybyste byla třeba deset let na pracáku. Jinak bych brala jen práci na DPČ, kde je zaměstnavatel povinen odvádět sociální - i když je většinou malé. Nemocenská se pak vypočítává podle toho kolik dní oficiálně v týdnu děláte a je tam i maximální počet hodin za den, které započítávají, tj lepší mít ve smlouvě napsán že pracuji každý den několik málo hodin, než tam mít např. 2 x v týdnu 16 hodin. Mě tak vyšla podpora asi na 1000 kč. DPP je opravdu šílenost, která ani ve většině Evropy nefunguje - pokud člověk není student.