Mohu pobývat v těhotenství ve Francii a rodit v ČR a mít potom nárok na rodičovský příspěvek?

evellinik
4. čer 2019

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně podpory v rodičovství. Od dubna jsem s přítelem ve Francii a jsem na začátku těhotenství asi 6 týden (u doktora jsem ještě nebyla) zdravotní pojištění si platím jako samoplatce v ČR. Rodit bych chtěla ČR abych měla nárok na rodičovskou podporu a pak se zase vrátit do Francie. Jde mi o to jestli můžu chodit k doktorům na kontrolu ve Francii a před porodem se vrátit do ČR a zde porodit budu mít stále nárok na rodičovský příspěvek. Má tu někdo takovou zkušenost?

malenka3
4. čer 2019

Pokud vím, tak rodičovský příspěvek můžeš pobírat pouze v případě, že tu opravdu žiješ, takže nemůžeš přijet porodit, začít pobírat peníze a zmizet do Francie. Ale určitě poradí někdo, kdo to řešil konkrétně.

olga_
4. čer 2019

@evellinik Čti zde: https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk...
Je to pátá odrážka v textu. Oprávněná osoba a dítě musí splňovat podmínku trvalého pobytu a bydliště v ČR, takže opravdu nejde vrátit se zpět do Francie a čerpat dále příspěvek. Teda ono by to šlo, ale pod hrozbou, že to budete muset vrátit, pokud se o tom úřady dozví.

makronka222
4. čer 2019

A proc ti nedaj davky tam? Nepracujes?

olga_
4. čer 2019

@makronka222 Je tam od dubna.

laka_lacenda
4. čer 2019

Ha. 😀 Zdravím z Francie, kde bydlíš?🙂 Jinak já už jsem dal než ty (19.tyden) a už mám ledacos zjištěno. Kdy jsi naposledy pracovala v CR? Kdy ti skončila smlouva? Nepobiras žádnou podporu v nezaměstnanosti? Můj pripad: jsem tu již od 10/2018 ale pracovala jsem do 31/3 na HO tady, pro CR. Aktuálně pobiram do 31/8 podporu - mám ji prevedenou formulářem U2 sem, musím zde být registrovana na UP a chodit tam jak v CR. Aktuálně vyřizují Carte Vitale - protože mi platí pojištění v ČR získala jsem od pojišťovny formulář S1 a tím bych si to měla převézt sem - musíš k tomu zaslat teda asi tunu dalších papíru. Zatím čekám na vyřízení. Trvá všechno tisíc let. Zkus se na to tu S1 zeptat jinak tu budeš platit vše sama: návštěva gynekologa 30-35 Eur, screening 60-70 Eur, rozbor krve 40-110 Eur, moc 10 Eur atp....zatim vše taky platí, ale snad mi to proplati. Já budu nastupovat mateřskou 14/9 = budu mít nárok na českou mateřskou: pracovala jsme v CR 11 let a budu v ochranné lhůtě 180dni = musíš vyplnit formulář z netu a dodat úředně přeloženou lekarskou zpravu, kde je termín porodu, údaje o tobě, razítko, podpis. Tohle zaslat poslednímu zaměstnavateli. Co se týče porodu v CR neporadím - budu rodit tady (a doufám, že Carte Vitale vyřídí do té doby 😀), ale teda netuším, jestli by porod v CR měl vliv na rodičovskou. Otec je francouz? Máš trvale bydliště stále v CR? Ohledně rodičovské si myslím (nemám ještě zjisteno), že budem mít obe smůlu. Mám pocit, že ty i dítě musíte prokazatelně bydlet v CR - nevím, jestli bude stačit trvalý pobyt matky. Spíš s tím nepočítám.
S tím porodem v CR bych se trochu "bala": dítě bude mít automaticky český občanství, ale protože se hned budete přesouvat zpět, předpokládám, že mu budete vyřizovat i fr. obcanstvi (jeli otec francouz) a fr. pojištění. Což, když se tady narodí, má automaticky. A pokud tu plánujete zůstat na furt, nevím, jestli ma porod v CR smysl...

evellinik
autor
5. čer 2019

@laka_lacenda Bydlím v Saint-Chéron 30 km od Paříže na trase RER C smlouvu jsem měla do konce roku 2018, od ledna 2019 do dubna jsem byla Úp v ČR a platím si pojištění v ČR, ale s přítelem jsme si říkali že to nemá cenu když nemám na nic nárok tak se chci přihlásit tady na Úp a budu rodit tady. Měla bych mít ještě 1 měsíc podporu ale do ČR se chystáme až v červenci a na Úp mi řekli že pokud nebudu chtít od francouzského Úp podporu tak formulář na převod podpory nepotřebuji. Přítel je Čech má tady pracovní smlouvu od začátku roku 2019. Ještě jsem si říkali jestli by nebylo lepší se vzít. Dostal za úkol vše zjistit. Díky za informaci s tím formulářem S1 zeptám se na to. Kde bydlíš ty?

laka_lacenda
5. čer 2019

@evellinik Aha, tak to je jiná situace než u mne. Takže asi tak jako tak se jednou plánujete vrátit do CR. Každopádně pokud tu budete zustavat dyl i s mimcem, rozhodně bych se poptala co a jak - hlavně aby tu mimco mělo zdravotko. Přítel pracuje pro českou firmu jako zahranični pracovník nebo je přímo zaměstnanej u francouzské firmy? Pokud s tím nemáte problém, 100% by bylo lepší se vzít: V tom případě budeš mít vše jednodušší: 1) je-li přeshraniční pracovník, česká pojišťovna musí mu i všem jeho rodinným příslušníkům (tzn. tobe i mimcu) vystavit S1 a díky tomuto tu budete mít normální zdravotní péči, všichni byste měli mít Carte Vitale atp. 2) Pokud pracuje pod fr. firmou = ma pojištění fr. = má Carte Vitale, tak jako manzelku by si te podle mě mohl připsat na svoje pojištění (ale to nevím jistě, to si raději zjistěte), každopádně mimco by tu mělo pojistneni automaticky a v pohodě.
S tím S1 se poptej, ono je to takový záhadný všechno...Nekdo ti bude tvrdit, že nemáš nárok, někdo že jo....Ale nenech se odbýt a hlavně se obal trpělivosti. Tady je všechno neskutečně na dlouhý lokte a ke všemu dokladas tisíce papíru....Třeba mě se povedlo otevřít obyc.bankovni účet po 3 měsících!!!!
Ale pokud budete manželé, bude vše jednodušší. Nebo zkus zauvažovat, jestli by nemělo smysl najít si tu práci - i třeba nějakou pomocnou a dočasnou: tím by ses automaticky dostala do systému, do zdravotka atp....Ještě na začátku těhotenství vy to mohlo jít. Já o tom neuvažuju: přišla bych o podporu a i mateřskou a to je dost peněz....Ale tobě by se to mohlo vyplatit, nemáš v CR už nic ztratit....
Ten porod tady by byl podle mě lepší. Navíc tahat se před porodem do CR úplně prakticky není, je to dálka....Navíc, když se pak chcete vrátit.

Já bydlím 30min jizne od Nantes, kousek od Bretaně. Na venkově, uprostřed ničeho. 😀

zelenaesmolda
5. čer 2019

@evellinik
rodicak budes moct pobirat ale budes muset zit tady.
kdyz si zazadas o rodicak tak budes muset dolozit fakticke bydliste,tzn ze mas tady zaplacene odpady za sebe a za dite,ze tady ma dite doktora atd.Budou taky po tobe chtit potvrzeni vyse prijmu za rok pred narozenim ditete.

evellinik
autor
5. čer 2019

@laka_lacenda Přítel pracuje pro francouzskou firmu. Vím o tom jaká je tu birokracie. Do dnes nemá kartičku od pojišťovny 😑 Máme to trochu složitější. Přítel pracuje jako manager pro automobilový průmysl a má tu projekt minimálně na 3 roky a pak může dostat nabídku někam jinam třeba i zpět do ČR. A já neumím vůbec francouzsky, mám hodinu každý den ale jde to pomalu (je to sakra těžký) tak jsem vázaná na něj aby mi dělal překladatele. Takže i stou práci je to trošku těžký. A moc děkuji za informace 🙂

laka_lacenda
5. čer 2019

@evellinik Chápu chápu....V každým případě, pokud se můžete a chcete vzít, tak bych to udělala. A ať pritel zjistí ve firmě, jaký bys měla práva jako jeho žena, nezaměstnana a těhotná. Nebo at zavolá rovnou na CPM. Podle mě by tě na to svoje pojištění mohl napsat a byla bys v klidu. Teď tady máš status "concubine" - to mám taky. 😀 Má TO určitou váhu, ale manželství to není.

S tím jazykem mi ani nemluv...Já jsem sem odjížděla taky skoro s nulou. Měla jsem předtím teda necelej rok hodinu týdně ve firmě, ale to je jak nic. Jsem si naivně myslela, že když umím plyne AJ a NJ, tak tu seženu práci někde v exportu. Ani prd. Bez fr. jsi nahrána. Takže se učím - sama (to jsem lenoch) a měsíc teď chodím 1xtydne k jedné cesce na 1,5h. Ale já jsem ve fr. prostředí - jeho děti, rodina, přátelé...Televize....Rozumím docela slušně a jednoduchý věci už umím vyřídit sama. Ale doktory a úřady ještě chodíme spolu - to se bojím. Jsem prej teď na A2. Začít pracovat, pokud peníze dovolí, chci v jednom roce dítěte - což je kolem konce roku 2020 a to doufám, že už budu tak na B2.

Držím palce ať se daří!

evellinik
autor
5. čer 2019

@laka_lacenda Wau tak to to máš taky veselí. Já jsem naštěstí našla dobrého učitele taky je to Čech a umí moc dobře vysvětlit pravidla. Díky ještě jednou za vše a tobě taky ať se daří 🙂