icon

Odmítnutí nástupu do práce kvůli lepší nabídce: Co zvolit?

1. únor 2025

Řeším situaci, ze jsem prošla výběrkem, vybrali me, ale v mezidobí než nachystali papíry a smlouvu na podpis vyvěsili nabídku, která je pro mě top, jsem v te oblasti jako ryba ve vodě. Oproti prvni, ve které bych se musela učit všechno od začátku. Co byste dělaly? Měly byste raději jistotu, nebo byste odmítly podepsat smlouvu a šly zkusit nové vyberko i za cenu že nebudete mít nic?

kristyn86
1. únor 2025

A to je ta sama firma/spolecnost? Pokud ne,podepsala bych smlouvu a sla i na to jine vyberko. Skoncit ve zkusebce muzes kdykoluv bez udani duvodu. Pokud je to ta sama,abych se zkusila primo zeptat na moznosti.

hanka_12345
1. únor 2025

a to je u te same firmy? pokud ano proc jim to nereknes? ze bys mela zajem o to druhe, vzdyt na tom nic neni.....
A pokud jde o jinou firmu tak bych jim zatim nic nerikala a sla na pohovor. DLe vysledku uvidis

autor
1. únor 2025

Je to stejná firma. Respektive je to státní správa, tam je to takové zkostnatělé, musí se řešit každé vyberko zvlášť nejde přecházet. Trochu se bojím, abych si personální nenasr….

kristyn86
1. únor 2025

Ja byt tebou,tak se zeptam. Jine reseni tu nejak nevidim...

merope
1. únor 2025

Ve státní správě je mnoho výběrek už tak napůl předvybraných, právě proto, že se musí řešit každé výběrko zvlášť. Takže bych na férovku šla s tím, že sis všimla, že je tam nová pozice, která přesně odpovídá tvému profilu a byla bys pro ni nejspíše mnohem vhodnější než pro tu pozici, co děláš a jestli to jde ještě nějak prohodit - jak to pro ně bude komplikované tě případně přehodit na tu jinou pozici v rámci jiného výběrka.

Já mimochodem když jsem šla do výběrka (školství), tak už jsem tam několik let učila na DPP a už jsem zjistila, že to v podstatě funguje tak, že "těm novým" naopak nabídnou výuku na DPP 🙂.

autor
1. únor 2025

@merope díky, zkusím to tak. No ja jsem ted na DPČ 🫣

autor
1. únor 2025

@hanka_12345 no počítají se mnou na tom prvním, je to bohužel stejný odbor, jen jiné oddělení,
O to je to pitomější 😓

makmak28
2. únor 2025

Pokud je to dokonce stejný odbor, ale byla bys od začátku prospěšnější na té nově vyvěšené pozici, tak to tam s nimi rovnou prober, tím nic nezkazíš. A pokud jde o to nenaštvat personální, myslím že jednání na rovinu je to nejlepší co můžeš udělat. 😉

autor
2. únor 2025

@makmak28 moc děkuji 🫶

eviicka
2. únor 2025

Hlavně pokud nenastoupíš, tak asi nebudeš pro ně moc perspektivní na to druhé místo... Takže jedinou možnou volbu vidím, jít se na rovinu zeptat.

autor
2. únor 2025

@eviicka jak to myslíš?

mmichaella
2. únor 2025

Jestli to je pro odbor, tak je to stejný ředitel. Tzn. Že mu zavolej, řekni, že máš více zkušeností s touto pozici, a jestli je pro něj přijatelné, že by ses přihlásila i tam. Sama jsem z personálku, a věř mi, že jestli to je státní správa, tak personální ředitele nezajímá, kdo se kam hlásí. Ve výběrové komisi jsou stejně lidi poruzbu a s personálním ředitelem ani nemusíš přijít do kontaktu.

merope
3. únor 2025

Hele, mě se dokonce stalo, že jsem měnila pozici v rámci banky, měla jsem nastupovat na konkrétní oddělení, vše domluvený - a prostě jsem se jim najednou hodila na oddělení jiném, tak mě tam přehodili a ani se mě nezeptali. Takže jsem se rázem místo oddělení, kam jsem chtěla, objevila na oddělení, kam bych ani nelezla (odcházela jsem, protože jsem chtěla míň programovat a přesunuli mě na místo, kde se programovalo víc - asi v dobré víře, že jako programovat umím, ale já prostě nechtěla - na tom prvním by prý jinak byly samý holky, tak mě hodili k chlapům a šéfovi, kterýmu jsem pak při odchodu řekla, ať si hlavně do týmu holky nebere, protože jeho systém komunikace "vše je blbě" holky prostě nedají).

ninive211
3. únor 2025

No jestli státní správa, tak i tím druhým výběrkem musíš formálně projít, tj. zaslat znovu životopis, znovu projít pohovorem (klidně s těma stejnejma lidma, jestli je to stejný odbor), takže jestli je to teď nově aktuální pozice, tak bych ideálně hned zvedla telefon a zavolala potenciální šéfové, že jsi byla vybrána na pozici XY, ale že sis všimla aktuálně vystaveného výběrka na pozici YZ, kde si myslíš, že bys osobně ještě více zapadla svými zkušenostmi do profilu. Vyloženě odmítnout podpis, to bych zatím nedělala, když nemáš ani jisté, že bys měla šance (je možné, že na tu druhou pozici, i když by ses tam víc hodila, mají už předbvybraného někoho a i když se můžeš jevit jako podle tebe perfektní kandidát, vyjít to nemusí. Za mě jednat co nejdřív a co nejvíc na férovku. Hlavně neodmítnout podpis smlouvy den před potenciálním nástupem 😀 To se stalo teď nám - taky státní správa - holka prošla výběrkem, uspěla, byla přijata, ale podpis smlouvy se ponechal v podstatě až na den nástupu, že se budou ladit personálie...tak jí naše sekretářka pak psala email ohledně schůzky, co a jak bude...a slečna na to napsala -sorry, jsem si to rozmyslela, v pondělí to podepsat nepřijdu a nenastoupím. Ale že by sama od sebe napsala, že teda nemá zájem, našla něco lepšího, nic, prostě jednání jak polib mi pr*el.