OSVČ na rodičovské dovolené - daně

skiss1
3. únor 2017

Dobrý večer,
chtěla bych nějakou dobrou duši poprosit o radu. Ráda bych si na mateřské dovolené přivydělala. Jednalo by se o doučování dětí - tedy volnou živnost. Předpokládám, že zpočátku bude výdělek cca 2000,-/měsíc. Živnostenské oprávnění si vyřídím, to je jasné, jen jsem zmatená z daní. Četla jsem o paušální dani, ovšem nejsem z toho moc moudrá. Poradíte prosím, jak je to s daněmi a který způsob by byl pro mě nejvýhodnější? Mockrát děkuji

majaaa82
3. únor 2017

@skiss1 Ahoja, danit budes 40% pausalem. Znamena to, ze si nemusis vest podrobne ucetnictvi, uprimne receno, ono by se ti vest ucto ani nevyplatilo. Ale samozrejme pausal neni povinnost, muzes uctovat a pak do dani zahrnes veskere naklady, jak je budes mit. Nevim, zda je treba ZL na doucovani, precti si zivnozakon. Ja jsem taky osvc, ale jsem dle autorskeho zakona - svobodne povolani, takze nemam o zivnostech prehled. Pouzivam pausal a je to fajn, priznani mam hotove za par minut. Nezapimen ale, ze jsi na rodicovske, takze tvoje svc bude vedlejsi. Hlavni cinnosti je materska. Tento udaj je pro tebe dulezity i do prehledu na socialku a zdravotko.

majaaa82
3. únor 2017

@skiss1 a jeste doplnim, budes muset platit zalohy na soc/zdrav. Pri vedlejsi svc jsou nizsi, cca 1500/600, pokud nevydelas do 50 tisic rocne, socialko se ti bude pak vracet, ale odvadet musis prubezne. Pokud si chces vydelat dca tisice mesicne, budes to mit nula od nuly. Nevyplati se ti to. Osvc musi mit vzdy vic kseftu, pripadne jeden tucny, aby pokryl naklady a neco vydelal. Na doucovani v teto vysi doporucuji tlapkovou variantu , cili vse na ruku. Pokud jdes pres agenturu, je to blby, protoze ti fakt nic nezbyde, kdyz to priznas. Je to ale na tobe, samozrejme.

jajulin
4. únor 2017

@majaaa82 nechci se tě dotknout, ale některé info, které jsi sem napsala, je úplně mimo.
@skiss1 pokud si zalozis živnosťák při rodičovské dovolene, první rok neplatis žádné zálohy. Jen na zaklade daňového přiznání (které podas za rok touto dobou) ti vypočítají doplatek na zdravotní pojisteni. Při výdělku 2000/měsíc to bude částka v řádu stakorun za celý rok. Je to určité procento z výdělku. Tzn. že když nic nevydělás, nic neplatis. Tzn. že při OSVČ jako vedlejším příjmu nemůžeš skončit na nule ani v mínusu. Zálohy na další rok by se ti vypočítaly jen tehdy, pokud by tvůj hrubý příjem za rok byl určitě víc než 68 tis. (ale tu částku fakt netuším). Já jsem OSVČ od r. 2012 a zálohy jsem nikdy neplatila, protože jsem tuhle částku nikdy nepřekročila. A daně doporučuji paušálem - 60 %. Ničeho se neboj, být OSVČ při rodičáku je super 🙂

majaaa82
4. únor 2017

@jajulin pausal sedesat procent mohou uzivat akorat konkretni remesla a sluzby, je to presne definovane v zakone. Ostatni maji ctyricet a zemedelci osmdesat. Ja nevim, jak je to u tech malo vydelecnych cinnosti, jsem osvc od roku 2009, ale mam prijmy v uplne jinych radech, nez pisete vy, takze pisu zkusenost svou. Ja platim zalohy kazdy mesic, uz leta. Kdyz jsem sla na rodicovskou, tak se mi svc presunula na vedlejsi, zalohy jsou nizsi, ale platit je musim prubezne. Takze nepisu blbost, jen asi pravidla lro vice vydelavajici, dlouhodobe osvc.

skiss1
autor
4. únor 2017

@jajulin Děkuji za výborné informace 🙂 !!!

skiss1
autor
4. únor 2017

@majaaa82 Děkuji 🙂

jajulin
4. únor 2017

@majaaa82 opet tu pises mylne info. Ti, kdo maji volnou zivnost (kam by spadalo i doucovani) mohou uplatnovat pausal 60 %. Ja ho vzdy uplatnovala a pochybuji, ze by to ucetni, ktera mi pripravuje danove priznani, spletla. Navic by to neproslo ani pres FU. Opravdu by neskodilo zjistit si zakladni info, nez tu sirit sve domnenky. 🙂.

majaaa82
4. únor 2017

@jajulin a ja te poprosim, abys zkusila nejprve cist, zanalyzovat text, a pak teprve reagovat. Obzvlaste tuto vetu si prosim precti nekolikrat: sedesat procent mohou uzivat akorat konkretni remesla a sluzby (ty pises, ze tam patri i doucovani, cili jen rozvadis a konkretizujes muj prispevek) je to presne definovane v zakone. Ostatni maji ctyricet (ostatnimi jsou svobodna povolani etc) a zemedelci osmdesat. Neni to v rozporu s tim, co pises. Jsem svobodne povolani, nevztahuje se na me zivnostensky zakon, takze jej nemam nastudovany tak podrobne jako autorsky. Presto me prosim prestan peskovat jak malou holku. Da se to rici normalne, bez sarkastickych poznamek.
@skiss1 Nejlepsi bude, kdyz si nactes zivnozakon a zajdes si na svou socialku, tam dostanes info asi nejlepsi.

majaaa82
4. únor 2017

@majaaa82 A neber to ve zlem, prosim. Jen nemam rada tohle "nastuduj si, udelej lip, chovej se nejak..." proste povysovani diskuteru na webu. Milejsi by mi byl treba link na zivnozakon a zprava: Majo, pletes se, koukni 😉 V tu chvilku bych reagovala prostou omluvou za neznalost.

gabuscha
4. únor 2017

@skiss1 Jsem taky živnostník a taky se živím učením. Pokud to nebude výdělek na 64,000,-/rok (případně poměr k počtu měsíců), tak platit daně vůbec nemusíš a ani sociálku ani zdravotní.
Já jsem daně nikdy neplatila ani při plném provozu (bez rodičovské), takže toho bych se nebála (aplikuji 60% paušál). Zálohy na sociální a zdravotní pojištění podle mě nebudeš muset platit, ale stejně se na OSSZ a zdr. pojišťovně přihlásit musíš. A tam ti rozhodně řeknou víc. Kdybys jakkoli chtěla pomoct, napiš soukromou zprávu.

gabuscha
4. únor 2017

Teď jsem si přečetla zbytek diskuze:
- doučování 100% spadá pod 60% paušál. To znamená, že z toho, co vyděláš, se ti automaticky započítává 60 % jako náklad. Při práci, kdy nemáš fyzicky skoro žádné náklady, se rozhodně nevyplatí přiznávat opravdové náklady.
- první zůčtovací období (pro tebe rok 2017) nemusíš platit žádné zálohy na soc a zdrav. pojištění. To se ti případně vypočítá zpětně, když budeš odevzdávat daňové přiznání (to odevzdat musíš nejpozději do konce března 2018.
- zálohy budeš muset doplatit, když tvůj výdělek za rok 2017 bude necelých 65.000. Bohužel se to krátí počtem měsíců - tzn. pokud začneš podnikat v únoru, dávej si pozor, aby Tvůj průměrný měsíční výdělek nebyl víc jak 5.300,-. Pokud vyšší bude, budeš muset doplatit sociální a zdravotní pojištění a zpětně to může být docela darda.
- každopádně - zajdi si na Živnostencký úřad, tam ti po nějakých formalitách (budeš určitě potřebovat i výpis z rejstříku trestů ne starší než 3 měsíce) vydají živnostenský list (dneska vytisknou papír), pak se musíš do osmi dnů přihlásit na OSSZ a pojišťovnu (tvoji zdravotní) jako OSVČ - vedlejší činnost. A pak za rok vyplnit daňové přiznání...

majaaa82
4. únor 2017

@gabuscha
@jajulin
@skiss1
Jsem umlacena padnymi argumenty... toz pardon za mylne info.... 😉

skiss1
autor
5. únor 2017

@gabuscha Moc děkuji!!! Takže i přesto, že jsem na rodičovské, musím na pojišťovnu a OSSZ..to jsem nevěděla, děkuju 🙂

zuz4a
5. únor 2017

@skiss1 dělala jsrm ŽL v roce 2015 a finanční úřad mi to na pojišťovnu a OSSZ zaslal. Takže jsem byla jen na finančáku. Úřednice, u které jsem ŽL vyřizovala, se mě přímo zeptala, zda si to oběhám nebo mají zaslat oni.

gabuscha
5. únor 2017

@skiss1
@zuz4a pravdou je, že já podnikám od roku 2007, takže v oběhání se situace změnit mohla. Ale každopádně buď tě tam přihlásí někdo ze živnostenského úřadu nebo se musíš na OSSZ a pojišťovně přihlásíš sama. A na finančák jsem zapomněla, tam je taky třeba se přihlásit.

zuz4a
5. únor 2017

@gabuscha
@skiss1 jsem to napsala špatně. Samozřejmě živnostenský úřad, ne finanční. Řeším teď daně, tak všude vidím finančák 🙂

gabuscha
5. únor 2017

@zuz4a Ale na finančáku se podle mě stejně přihlásit musí ne?

zuz4a
5. únor 2017

@gabuscha Ano, i na finančák. Ale jak jsem psala výše, mě to vše obeslala živnostňák, jinam jsem nemusela.

gabuscha
6. únor 2017

Já jsem loni měnila trvalé bydliště (stěhovala jsem se do jiného kraje) a paní mi taky navrhla, že to za mě oběhá. Za 14 dní jsem šla na místní OSSZ, že potřebuju poradit, jak to udělat s rodičákem / mateřskou a tak. No a přihlášená jsem tady ještě nebyla. Paní ze živnostťáku to sice udělala, ale až za docela dlouhou dobu. Nakonec jsem na OSSZ musela dvakrát (jednou, když jsem zjistila, že nejsem přihlášená a podruhé, když už jsem přihlášená byla) a bývala bych to byla sfoukla během jedné návštěvy, kdybych si to oběhala sama...