Práce na zkrácený úvazek a osoba pečující o dítě do 7 let. Poradíte, prosím?

markettwu
30. srp 2023

Ahoj, mám dotaz, teď v srpnu mi končí rodičák, který jsem měla natažený na 3,5 roku, abych mohla dát malého do školky. Na konci února 2023 jsem se domluvila v bývalém zaměstnání na výpovědi dohodou, protože jsem měla nastoupit v polovině března (kdy synovi byli 3 roky) a z více důvodů bych to nedávala. Zbyla mi jen dohoda u manžela a ten prodloužený rodičák, nahlásila jsem na pojišťovně, že jsem osoba pečující o dítě do sedmi let (což ani nevím, jestli muselo být, když ještě pobírám rodičák, ale pro jistotu). Ale co se nestalo, syna mi do školky nevzali z kapacitních důvodů, tak mi manžel nabídl, že můžu dělat home office na zkrácený úvazek v jeho firmě místo dohody a moje otázka zní, zda to teď taky musím nahlašovat pojišťovně? Asi musím že, když už bych byla zaměstnanec na ho, pracovala bych po večerech, kdy už bude manžel doma a v noci. Syn se mnou ještě zůstane doma, než se mi ho podaří někde upíchnout do školky...

marketa1218
30. srp 2023

@markettwu Nevím, jestli odpovím zprávě, ale pokud si nahlášená na pojišťovně jako osoba pečující do 7 let věku, tak zaměstnaná být nemůžeš. Odhlasiš se z pojišťovny a přihlásí si tě tedy manžel.

markettwu
autor
30. srp 2023

@marketa1218 Děkuji za odpověď, tak bych to chtěla udělat. Spíš mi ještě jde o to, jestli nebude problém v tom, že budu částečně zaměstnaná a dítě budu mít doma, ale práci se hodlám věnovat spíš ve chvíli, kdy už bude doma manžel nebo budou děti spát.

marketa1218
30. srp 2023

@markettwu To ne,potom je každému prd, jestli je dítě ve školce nebo není. Povinný ve školce je akorát ten předškolní rok.

markettwu
autor
30. srp 2023

@marketa1218 Děkuju moc za odpovědi.

lennus
30. srp 2023

@markettwu Pokud budeš mít na manžela klasickou smlouvu, je to pro tebe lepší a můžeš si ohledně práce a školky dělat, co vám vyhovuje.
Pokud bys chtěla zůstat jako pečující osoba do 7 let věku dítě, můžeš pracovat na dohodu, nevím teď přesně který typ a stàt za tebe platí zdravotní, ne ale sociální. Z toho důvodu je lepší smlouva. A u Péče do 7 let je omezení ve školce na půl den.

j.a.n.i
30. srp 2023

@marketa1218 Může zůstat jako osoba pečující a mít k tomu zkrácený úvazek, smysl to má v případě, že bude mít méně, než minimální mzdu, aby nemusela doplácet zdravotní. Což tedy nic nemění na tom, že ji musí manžel na pojištovnu přihlásit a nahlásit, že stále splňuje podmínky osoby pečující o dítě do 7 let.

werik153
30. srp 2023

@j.a.n.i mohla bych ti prosím napsat zprávu o radu? Děkuji

j.a.n.i
30. srp 2023

@werik153 Jasně, napiš.