icon

Práce ve fabrice, máte zkušenosti?

kecalka2
15. pro 2017

Ahoj maminky,za tři měsíce si budu hledat práci a hodně přemýšlím že vyzkouším práci ve fabrice.Chtěla bych najít na 12hodinové směny,dřív mi tyto šichty vyhovovaly a hlavně je chci dělat kvůli volnu o všední den a synovi,který bude ve školce.Pracovala jste některá ve fabrice?Údajně stojíte na jednom místě,ze začátku,než si člověk zvykne,tak ho berou křeče do nohou.Četla jsem,že nesmíte mít sebou u linky pití,známé zas říkají,že tam pijí normálně,tak co je na tom pravdy?Já musím pít hodně,mám nízký tlak a dělá se mi z nedostatku pitného režimu zle.Pak jsou u 12ctek přestávky jedna půlhodinová,druhá 15minut,prý.To se stíháte za tu dobu najíst?Ještě jsem se chtěla zeptat,když potřebujete v průběhu výroby na wc,můžete jít,nebo s tím mají problém?Moc děkuji,za vaše odpovědi,hlavně,jestli se na to dá zvyknout

Strana
z2
hrosatko87
18. pro 2017

@uzivatelkapetra je to mozne.

marketa2221
18. pro 2017

Přítel pracuje ve fabrice a já tam dělám strážnou, chudák tam celých 12 hodin stojí a ani se neposadí.. je mi hodně líto když ho vidím. Na stole kde pracuje (u stroje) nesmí pít a ani jíst, má celkem za 12 hodin jen půl hodiny přestávku!!! No ani se nenají a radši si zakouří, protože to jsou nervy v té práci... Ve fabrice bych nechtěla makat, je doma nepříjemný protože je unavený a tahá si problémy z práce domů, a to je to silnější chlap. Do fabriky bych já nesla 😕

marketa2221
18. pro 2017

Každý den přítel skoro brečí že ho bolí záda, a nohy.. nateklé nohy, a žíly? Ty mu skoro vylézají. Jinak na WC přítel chodí jen když dělá nadnormy, když má naděláno dopředu a když dělá v páru tak se musí domluvit s parťákem, jinak nemůže. 😒

zvedavec2
18. pro 2017

@magdalenax co to je za absurdni, xenofobni a hloupy komentar o te Syrii?! Co vy vite o Syrii vubec?
Prace ve vyrobe je jako kazda jina, podminky je potreba nastavit slusne a lidsky, to je jasne. Ale rikat, ze fabriky do Syrii nebo jinam - to jsou tam jakoze lidi "druhe kategorie"?! Probuh, doufam, ze ve stejnem xenofobnim a omezeneckem duchu nevychovavate i sve deti. Hanba Vam.

kaczorka
18. pro 2017

@marketa2221 a kde dela pritel? V 12 hodinove smene nemuze mit podle zakona jen 30min prestavku,musi mit po 2 hodinach 10min hygienickou prestavku,nebo minimalne po 4 hodinach prestavku.. Tohle bych nahlasila..

@hrosatko87 pracuji pro dodavatele Hyundai a o tomhle jsem taky nikdy nic neslysela..

lenoulinkaa
18. pro 2017

@kaczorka V podstatě by při 12 hodinové směně stačila jedna přestávka. § 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.

kaczorka
18. pro 2017

@lenoulinkaa Tak vygooglit si to muže každý žejo.. Ale já nepsala o přestávce na jídlo a odpočinek,ale o hygienické přestávce..😉

lenoulinkaa
18. pro 2017

@kaczorka to sice může.. Ale moje máti to taky takhle má, takže pro mě to není nic nového pod sluncem, co je v zákoně. Ale na záchod si dojít můžou...

kaczorka
18. pro 2017

@lenoulinkaa No u nás v práci a i v okolních fabrikách,jak jsem psala výše: 12hod. směna-4x 10min přestávka (hygienická) a 1x 30min(jídlo odpočinek) u 8 hod-2x 10min (hygienická) 1x 30 min(jídlo odpočinek) Pokud to má někdo tak jak píšete,tak se docela divím že v té firmě mají nějaké zaměstnance...

marketa2221
18. pro 2017

@kaczorka přítel pracuje v autokabelu, vyrábí kabely do BMW a bohužel ale je to pravda....

blondynka400
18. pro 2017

@kamino každá výrobní firma je úplně jiná. Nedá se vůbec paušalizovat... Ale Japonci jsou na tohle hrozní. Za mne Japonské a Korejské firmy jsou co se týče pracovníků asi nejhroší...
@maii mají právo... A nutí tam lidi někdo pracovat? S dnešní hodnotou zaměstnanosti? Když se mi něco nelíbí, můžu jít o fabriku vedle.... To, že bohužel práva zaměstnance jsou někde výš než právo zaměstnavatele je smutné. Zaměstnavatel dává lidem peníze, ale přitom je v ČR právo na straně zaměstnance a zaměstnavatel nemůže vlastně nic. ZP zamrzl někde před 60 lety a proto to vpadá, jak vypadá...

fifina86
18. pro 2017

@blondynka400 tak Japonci velmi dbaji zakonu,ani je nenapadne je porusit. To,ze jsou narocni na provedeni prace,to ano,ale na tom mi neprijde noc divneho ;)

blondynka400
18. pro 2017

@fifina86 no neřekla by, že Japonci neporušují zákony 😀 Tedy takto, doma je to ani nenapadne, v ČR klidně....
Každopádně takty linek a celkově principy štíhlé výroby mají hodně vymakané, což v konečném důsledku pro dělníky není vždy úplně pozitivní .... 🙂

kamino
18. pro 2017

@blondynka400 ja mam rada, kdyz ma.prace smysl a ja trpela jak zvire, pri.vyplnovani nesmyslnych reportu, tabulek, kravin, jen aby nase.oddeleni vykazalo cinnost..a nebylo to jen v jedne firme.. jsem fakt asi deformovana tou fabrikou, kde mi ta prace prisla uzitecna.. ja tem kancelarskym cinnostem pak rikala hra na praci.. je to stejne.paradox, ze prace,.ktera vytvari hodnoty je hodnocena daleko mene, nez saskovani v marketingu...

fifina86
18. pro 2017

@blondynka400 tak nevim,u nas jsou zkusenosti pozitivni. Ale system maji vymakany o tom zadna a proste se behem pracovni doby pracuje.

blondynka400
18. pro 2017

@kamino ona má práce ve výrobě svůj smysl, protože za ní vidíš nějaký výsledek. Což občas práce v kanceláři v některých firmách úplně nemá a nebo nevidíš hned ten výsledek. Takže ti docela rozumím 🙂
Já když si chci vyčistit fakt vyčistit mozek, tak si jdu občas ve firmě na linku taky na hodinku stoupnout... Jen to většinou vyvolá pozdvižení, protože si myslí, že to má nějaký důvod 😀

blondynka400
18. pro 2017

@fifina86 to je to, co už jsem psala, nedá se paušalizovat, každá firma je jiná. A je jedno, jakého má vlastníka. I když některé společné body se dle místa umístění mateřské společnosti přeci jenom vyskytují.
A tak to by to mělo být, že se v rámci pracovní doby pracuje... Blbé na tom je, že se to pak většině zaměstnancům nelíbí 🙂

magdalenax
18. pro 2017

@zvedavec2 Hanba? Za co prosímtě, jako nebyla pochopena nadsázka - ve spojitosti s tím, že kupř. sníh patří na hory? Přidám další, budeš-li chtít.
Dítě jsem vychovala řádně, neměj obavu.
Co vím, a nevím nejen o Sýrii? To, co vím mi bohatě stačí. Takže děkuji za upozornění a co se týče xenofobních názorů, na ty se ptej Syřanů

kamino
18. pro 2017

@blondynka400 kdyz si vzpomenu na ty tuny papiru k nicemu... nesmyslne.premie kreativcum.za kazdou kravinu.. ted jsem 3 roky OSVC jako fotografka, tady.mam.taky radost,.kdyz mi lidi poslou fotky obyvaku a tam me.fotky 🙂 🙂 a mam hruzu z toho, kam.tak za tri roky pujdu do prace..

zvedavec2
19. pro 2017

@magdalenax xenofobie neni nadsazka ani vtip.

marieku
19. pro 2017

Já pracuji ve fabrice a rozhodně nestojím na jednom místě,někdy spíš lítám jako šus,pití můžu mít v uzaviratelné lahvi a na wc můžu když já chci 😉 nejdeš do vězení,ale do práce tak se přece nepočůráš nebo neskolabuješ protože nepiješ.Samozřejmě nevím jak je to jinde.

pavla70
20. pro 2017

@hrosatko87 tak to slysim poprve,ale asi zalezi kde Ja pracuji v Mosnove firma Plakor Korejska firma pro Hyundai a tam zadne pasky zeny nenosi pokud maji ms,

biedronka10
20. pro 2017

Omlouvam se za svuj nazor, ale co to je za prisernost tvrdit, ze makani ve fabrice patri jinam? To jako ze vsichni se budou valet v kanclech a nikdo nebude vyrabet? A jak se potom bude vytvaret HDP.....nase republika je na hutnim a vyrobnim prumyslu postavena a nelze zit jen z kancelarskych praci, nebo sluzeb, ty paradoxne nevytvari nic hmatatelneho, na cem by mohly stavet dalsi jednotky, jako subdodavatele a subvyrobci. A propo. Prijde mi to trochu schazovani ne nejake narodnosti, ale delniku obecne. To nejsou zadne menecenne opicky bez prav. Ja mela moznost se podivat na to z obou stran a vim, ze kolikrat delnici maji vetsi prava, nez kancelarske i co se tyce odmenovani. Je spravne ze v republice je rozmanitost praci a co se tyce podminek, je to firma od firmy. Je to na kazdem z nas, aby si zjistil dostatecne info. A neplati to, ze ceska firma rovna se dobre podminky a zahranicni spatne. Ja byla v jedne ceske a lidi tam sdirali z kuze a chovani pod psa. Pak jsou samozrejme i nektere zahranicni divne. Ale co bychom chteli, kdyz jsme si svuj prumysl znicili a fabriky rozprodali.

biedronka10
20. pro 2017

Nikoho se tu nechci dotknout. Jen rikam, ze kazdy ma pravo volby jakou fabriku zvoli a zaplat Buh za to, jsou zeme, kde to neni samozrejmost. I kdyz ted jsme v obdobi, kdy si jako uchazeci o praci muzem dupat, a vybirat si fabriky a celkove firmy, ale prijdou hladove roky, jakoze prijdou, zakonitost hospodarskeho cyklu je neuprosna, a bude prenice o mista.

bubbi
20. pro 2017

@kecalka2 taky jsem kdysi pracovala ve fabrice. Na práci a podmínky si stěžovat nemůžu, to je asi opravdu místo od místa, jak tu už zaznělo. Ale spíš k těm dvanáctkám.. Já tehdy byla mladá a bezdětná, ale byla jsem uplně šlus, v podstatě jsem se chodila domů jen vyspat. Vdané kolegyně přišly domů, odvedly děcka do školky, navařily, pak měly čas se pár hodin prospat, než zas musely do školky.. pokud je v lepším případě nevyzvedl manžel, ale i tak už moc klidu potom neměly 😉 S malým dítětem, pokud by mě do toho opravdu nenutila situace, bych do toho nešla 😉

maii
20. pro 2017

@biedronka10 neplati uz davno, ze cesky prumysl stavi na vyrobe a hutnim prumyslu. Podil sluzeb roste i v prumyslovych regionech. Velke ceske vyr. podniky podniky zanikaji, popr. presouvaji vyrobu do levnejsich kraju. Vznikajici podniky maji ekonomicky dopad stale velmi maly. To, ze se tu ted nachaxi x montaren zahranicich firem (automotive, sklady, atd) je dusledek toho, ze i nas je prace stale levna a politicke klima bez rizika (pro ty firmy) a po zavirani velkych podniku tu je poptavka po praci (opet, toto je spise regionalni zalezitost), ostatne vynos tech firem tu nezustava. Jakmile se cena prace zdrazi, takovy hyundai presune vyrobu dal na vychod. V techto fabrikach pracuje vetsinou nekvalifikovana prac. sila, tudiz nahraditelni - brigadniky, Cechy, Rumuny, roboty, i z toho vyplyva ten sikanozni postoj (viz vyse). Za par let tu skutecne klesne poptavka po podavacich a naopak stoupne po kvalifikovanych pracovnicich, bude jich mene a budou pracovat za vic penez.

To, ze nekdo dela u pasu, nema protiklad v delani v kanclu. Manualni prace se da vykonavat mboha zpusoby, remeslo ma budoucnost, ale v montarnach jde hlavne o to, ze clovek pouziva ruce, ne znalosti ci remeslnne zkusenosti. Cista hlava, to zas jo🙂

Dale je rozdil mezi zamestnanci vlastnimi a agenturnimi. Ti druzi skutecne tech prav a vysad maji mnohem mene...

... a ano, delnici, pokladni, uklizeci atd. jsou (zatim) potreba a jejich praci respektuji. Jen ale nelze cekat, ze ve velkomontarnach, drubezarnach, atd. = lehka prave za hodne penez, je to vykoupeno mnoha faktory (viz vyse), vcetne toho, ze si vas/vasi prace nebudou bily limecky a hlavouni vazit.

uzivatelkapetra
20. pro 2017

@maii v podstatě souhlasím, jen si myslím, že to stěhování fabrik jak o tom pořád všichni mluví je hoax, který se pouze nese mezi lidmi. Třeba ten hyundai tady před 10 lety postavili za x miliard a určitě se jim nevyplatí se prostě sebrat a přestěhovat. Navíc plat tam je nad republikovým průměrem, i když jen lehce. Korejci vesměs mají přístup dobrý, akorát mají priority nastavené jinak než Češi, většinou jsou zdrojem problémů čeští manažeři, kteří se snaží zavděčit korejským nadřízeným za každou cenu.
Tolik moje osobní zkušenosti.

kamino
20. pro 2017

@uzivatelkapetra souhlasim...karieristi a vlezdoprdelkove se snazi byt papezstejsi nez papez, z doporuceni je okamzity prikaz, jehoz poruseni se tresta a podobne.. presne to me.stvalo nejvic, kdy od materskeho podniku nevysly tal prisna narozeni, ale doupravily se az u nas a to do uplne absurdnich hodnot, jen abychom ukazali, jak jsme skveli... v teto fazi.jsem podnik opoustela,.kdyz se zmenilo vedeni.

maii
20. pro 2017

@uzivatelkapetra neni to hoax. Je to investice, takze tu budou na predem vypocitanou dobu za danych podminek a pak se uvidi. Firmy stehuji fabriky, zakaznicka centra, sluzby v ramci regionu atd. na vychod. Ukrajina byla do onoho konfliktu docela zajimava lokalita, bohuzel nyni politicky riskantni, naopak rumunsko je stale zajimavejsi, do bulharska ci pobalti se stehuji centraly sluzeb... ale vybudovat kancl firmy zabybajici se treba vyzkumem trhu (pod 100 lidi) je daleko levnejsi nez postavit montazni halu. Takze investor si muze dovolit vic riskovat a zslozit firmu tam, kde to je divocejsi.

Strana
z2