Pracovní pohovor

anetacela
12. led 2021

Ahoj, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Příští týden mám mít pohovor, s personalistkou jsem mluvila přes telefon, ptala se mě jaké si představuji finanční ohodnocení, moji pracovní dobu a co o té firmě vím. Ona prý na mém pohovoru nebude, ale rovnou se setkám s vedoucí oddělení a prý ještě nějakým pánem, bohužel jsem přeslechla jeho pracovní pozici.
Pohovor má trvat cca hodinu. Zajímalo by mě, co tam budu celou tu hodinu dělat a zda mám nějakou vyšší šanci dostat tu práci, když budu na pohovoru přímo s nadřízenými?

A ještě prosím jak se zbavit trémy 😀
Děkuju za odpovědi👍

lv
12. led 2021

Trému má každý, trochu pomáhá si ty osoby dehonestovat, třeba si je představit nahé, na wc 😆 přečti si něco o firmě (zhruba založení, předmět podnikání, počet zaměstnanců, původ názvu pokud jej uvádějí, statutární orgán atp.). Prac. dobu a ohodnocení - představu si udělej u inzerátů ci informací konkurencnich firem, taky dle své kvalifikace, praxe.

barulina
13. led 2021

Nemuzeme vedet zda mas sanci. Nwzname te, tve vzdelani, prayi, tve pozadavky. Je normalni, ze se pohovor ucastni nadrizeni

levandule_k
13. led 2021

To, že na pohovoru bude nadřízený, neznamená, že máš vyšší šanci, to je v dané firmě standardní postup.

Budete si povídat, oni se tě budou ptát, jakou máš představu o té pozici, co víš o firmě, také ti řeknou, co oni očekávají od tebe. Budou se tě ptát na tvoje vzdělání, pracovní zkušenosti, proč jsi odešla z minulé firmy, kde se vidíš za 10 let, proč se hlásíš na tuto pozici, jaké máš silné a slabé stránky. Jestli ty máš nějaké otázky na ně.
Za mě je dobré být sama sebou, protože je blbost říkat miluji zvířátka, přitom je nesnášet a hlásit se na ošetřovatele do zoo. (Tohle je samozřejmě nadsázka). Také můžeš psát krátký test.

Zbavit se trémy, mně třeba pomáhá, říkat si o nic nejde, musím se jim líbit taková jaká jsem, pokud nevyjde tohle, najdu si práci, která je více vhodná pro mě. Zároveň se budeš muset umět trochu prodat a pochválit, některé ženy s tím mají hodně problém. Nikdo nemá rád mistry světa, kteří jsou arogantní a ví všechno nejlíp. Takže to nějak zdravě vybalancovat.

Klidně napiš do zpráv.

Ten druhý pán bude nějaký manažer.

teruteru
13. led 2021

U nas pohovory trvaji i dele nez hodinu. Vzdy se ucastni nadrizeny, takze vyssi sance na prijeti tam neni, jelikoz je u vsech pohovoru. Pohovor je dlouhy proto, ze mame urcitou sadu temat a otazek, kterymi se da zjistit, jestli je uchazec pro tu praci vhodny nebo ne. Jak reaguje v urcitych situacich atp. Precti si treba neco o reci tela. I podle ni se da zjistit na pohovoru hodne.

barmil
13. led 2021

@anetacela vždy jsem u pohovoru lidi, kteří by měli být mí podřízení.
První kolo dělá HR, pak mi pošlou životopisy, které oni vybrali, ja si vyberu kandidáty na osobní pohovor.
První mě zajímá, proc k nám chtějí, proc naše firma, jakou mají motivaci,co se jim líbí na té pozici, podle inzerátu a toho, co se bavili s HR po telefonu.
Pak se ptám, co mohou oni nabídnout nám. Jakou mají praxi, co z ní uplatní přímo na té pozici, co by se podle sebe ještě museli doucit.
Zkusím, jak se domluví cizími jazyky, dam příklady situací či úkolů, které by na pozici měli řešit a cekam na reakci.
Upřímně pro mě je důležitých prvních 5/10min.
Pokud me ten člověk nezaujme, nebo je mi vyloženě nesympaticky, uz ani neposlouchám.
Rozhodně trvám na dochvilnosti, čistém oblečení, decentní líčení a účes, čisté ruce a obuv, vypnutý mobil, který nechci ani vidět na stole. Plus je, když má diář a píše si poznámky.

sudylichozrout
13. led 2021

@levandule_k Kde se vidíte za 5 let a jaké jsou vaše silné a slabé stránky. Klišé většiny pohovorů. Ví se to, v HR komunitě probíhá neustále osvěta o tom, že tohle je prostě bullshit, ale stejně to hromada ejčáristek používá 🙂 Ježiš, já mám takovou kliku, že nemusím chodit po pohovorech. 😀

barmil
13. led 2021

@sudylichozrout kde se vidíte za 5 let.. Minule se zeptali HR a ja se zeptala, kde se vidí oni.. Ze v dnešní době nikdo neví, kde budem na jaře, natoz za 5let.

sudylichozrout
13. led 2021

@barmil Já vlastně vůbec nevím, co bych na takovou otázku měla odpovědět. Nejsem Jolanda...

😀

elencze
13. led 2021

hele, on už úspěch je, že tě vůbec pozvali, protože na jednu pozici často přijdou desítky přihlášek, takže už jsi prošla úspěšně předvýběrem. Zbytek těžko říci, nevíme moc podrobností. Co se týče přípravy, promysli outfit, podle toho, o jakou pozici se jedná (třeba kamarádku nevzali na květinářku, že přišla až moc elegantní, mysleli, že je fiflena), načti si co nejvíce o firmě a zkus se na to pořádně vyspat.

gramar
13. led 2021

@sudylichozrout Jednou jsem měla pohovor s lehce arogantní slečnou, jasně dávala najevo že jí vlastně strašně obtěžuji a ke své vlastní smůle tuto otázku taky položila. Odpověděla jsem že na jejím místě, no ona volala za deset minut že mě neberou, Její šéf za dalších patnáct jestli můžu nastoupit druhý den ráno... A já v okamžiku odpovědi věděla že s takovou nánou pracovat nechci :D

sudylichozrout
13. led 2021

@gramar Hehe, to je dobra odpoved 😆

gramar
13. led 2021

@sudylichozrout No znáš to, na blbou otázku, blbá odpověď... Navíc mě fakt strašně srala tou arogancí 😅

kevi1
13. led 2021

Mne osobne pride divne mat pohovor len s HR osobou. Popravde, pride mi to akoby IT osoba robila pohovor so social osobou alebo uctarka so marketingom. Proste HR nemoze rozumiet vsetkemu, tak logicke mi pride ze sa sef alebo aspon niekto z oddelenia zucastnuje pohovoru a je tam prednejsi jak HR reprezentant. Za mna je HR oddelenie super cenne, ale nepride mi nutnost aby sedeli na kazdom pohovore ked nestihaju alebo maju dovolenu trebars. U mna na pohovore HR bola ale de facto sa ma opytala len na to ci sa mi ta pozicia paci a ked sme sa bavili v anglictine tak ze ake mam konicky lebo inak tej robote co robim logicky nerozumela lebo ju nerobi. Takze je normalne za mna mat pohovor so sefom a sance to nijak neovplyvni.

levandule_k
13. led 2021

@sudylichozrout Psala jsem jen svoje zkušenosti z pohovorů. Tak to jsou hezké trendy. Jsem otázku, kde se vidíte za 10 let považovala vždy za zabalenou otázku, kdy budete mít rodinu. Odpovídala jsem na to, že nemám tušení, jelikož život přináší situace, které nejde naplánovat. Načež následovala otázka, kdyby to bylo vše optimální. Tak jsem odpovídala, že bych se chtěla zdokonalovat v oboru a pracovně posunout na vyšší pozici. Což je jsem také "obšlehla" z nějakého článku. 🙂

sudylichozrout
13. led 2021

@levandule_k Rozumím 🙂

alice180
13. led 2021

Ono se dá zažít leccos. Jednou nám.pani u pohovoru chtěla věštit a jedna se dokonce zeptala hned po usazení na jakém vyberku zrovna je. Tím odpálila tricvrte našich otázek.

Takže určitě bych si nejdřív zjistila něco o firmě co dělá a o pozici na kterou se hlásím jaká je zhruba náplň práce.

Jinak jak už bylo řečeno vedoucí přítomný na vyberku neznamena, že to máš v kapse. My byli ve složení moje prima nadřízená, já jako vedoucí někdy jsme tam byli i proti uchazeči ve třech.

martaskaaa
13. led 2021

Nejhorší otázka..Proč bychom si měli vybrat právě vás 😁😁😁

verena
13. led 2021

Tak ono kde se vidíte za x let přesně sonduje, zda člověk není přespříliš ambiciózní a nepoleze šéfovi do zelí. S tou mateřskou by to asi stejně nikdo soudný neprozradil. A taky to může být testem trpělivosti, jak dlouho dokáže člověk s klidem odpovídat na debilní otázky a tvářit se, že se nic neděje.

kevi1
13. led 2021

@verena mna sa sef pytal kde sa vidim za dva roky a ja rovno ze zase na materskej, ale asi mu to nevadilo lebo ma najal aj tak 😃 ale furt sa pyta ci uz som tehotna tak som to skor mohla zatajit lebo uz ma tym 5 mesiacov stve a ja furt nic tak si z toho robime trochu srandu, ze nakoniec tam budem sediet este aj o 5 rokov 🤦🏻‍♀️

llluckaaa
13. led 2021

@alice180 To už se mi taky stalo - dorazila jsem na výběrko a nevěděla jsem na jakou pozici to je 😀 Nějak jsem to zapomněla a nestihla se připravit. Tam jsem se snažila, aby nebylo poznat, že nevím, co má být náplní mojí práce 🤐

vitezove
13. led 2021

@anetacela Pokud už máš schůzku s někým s vedení, tak máš celkem slušnou šanci práci dostat. Většina lidí se nedostane ani přes personalistu. Buď hlavně sama sebou, v klidu... a věř, že jsi pro ně ta správná osoba 🙂

anetacela
autor
14. led 2021

Děkuji moc za odpovědi, hlásím se na pomocnou účetní. V plánu si mám na sebe obléct kostýmek (kalhoty, sako). Jen bohužel nemám žádné předchozí zkušenosti, protože jsem absolvent, tak nevím co jim tam budu o sobě vykládat 😕 Na otázku kde se vidím za 5 let řeknu, že bych ráda měla stabilní práci, která mě bude bavit a ve které můžu růst. Může být?
A ještě prosím, jak byste odpověděli na otázku proč by měli vybrat zrovna vás?

barmil
14. led 2021

@anetacela upřímně řekněte, že máte vzdělání, ale ne praxi, že se ráda zaučíte od zkušených kolegyň, nebo využijete možnost školení. A že to, že jste absolvent pro ně může být výhoda, protože nemáte žádné "zlozvyky" a "takhle to prostě dělám" a mohou si vás vytrenovat přesně pro tu pozici.
Přečetla bych si ještě nové vyhlášky a změny, co se týče té práce, nevím, zda to je na mzdovou účetní, ale pak třeba změna v dovolené, daně z příjmů atd.

kevi1
14. led 2021

@anetacela nemajte strach z toho ze ste absolvent, naopak obratte to na pohovore na svoju vyhodu - entuziazmus, budete tvarna, chcete sa vela noveho ucit a podobne. Hlavne na vsetko co neviete odpovedat, ze nie je problem sa to naucit, mlady mozog sa uci rychlo. Zaujat proaktivny postoj a nie byt smutna z toho ze z praxe nic moc zatial neviete 🙂

elencze
14. led 2021

@anetacela protože ještě nejsi zatížená špatnými návky z jiné práce, ze školy jsi zvyklá rychle se učit a máš chuť se tam toho hodně naučit. Jinak pokud jsi při studiu měla třeba brigády v oboru, určitě o nich mluv, sice to není započitatelná praxe do mzdy (většinou), ale jsou to zkušenosti.

llluckaaa
14. led 2021

@anetacela U nás se rádi berou absolventi, máme s nimi výbornou zkušenost. Dělám v ekonomickém. Prostě musíš vypadat nadšeně do práce, že jsi ochotná se učit a tak. A nějaké základní účetní opáčko si před tím taky dej, u nás se při pohovorech zkouší 😉

priefi
14. led 2021

@gramar hm... Zajímavá odpověď 😅 ještě zajímavější reakce 😂
@martaskaaa to je ta nejlepší otázka, víš kolik lidí mlčí anebo řekne nevím? 🙈

@anetacela nejdůležitější je první dojem, ten obvykle Ti dá buď zelenou, nebo červenou. To, že máš tento pohovor, znamená, že jsi prosla sítem personalistiky a jsi v druhém kole. Znamená to, že třeba už nemáš šanci 1:30, ale 1:10. Občas je i třetí kolo, to bys měla šanci 1:5, nebo 1:3

priefi
14. led 2021

Jen bych chtěla podotknout, že jsou personalisté a personalisté. Někteří to prostě mají jen jako práci, ale některé to hrozně baví a každá otázka je pro ně důležitá, protože ani tak se nezaměřují na to, co řeknete Vy, ale na čtení mezi řádky a dávání si věci do souvislosti. Rozeberou Vás docela dopodrobna, zjistí kolikrát víc, než byste chtěly. A divadla se neoplacejí. A proč jsou pohovory i hodinové? Protože člověk se vydrží přetvářet jen chvíli, postupně z něho personalita vytříská vše
@anetacela nejspíš pohovor přes telefon s Tebou vedla klasická personalistka, na pohovoru bude personální manažer a šéf

orisek56
14. led 2021

@barmil a teď na férovku. Jak se stavíte k ženským po rodicaku, které třeba chtějí změnit obor. Resp. Například já. Před RD jsem byla kvalitarem, práce mě bavila, praxi v kvalitě mam, ale teď při dětech už tehle práci dávat přednost nebudu, samozřejmě pokud nebude zbytí, půjdu. Ale chci tedka začít jako účetní, protože stejně je to moje srdeční záležitost a chci zabrednout do téhle oblasti, dokonce si dělám teď rekvalifikační, přesto že vzhledem ke vzdělání to nepotřebuju. Manželovi vědu DE v rámci naší rodinné firmy bez nároku na gazi,tzn i daňová přiznání atd. Mám jak kvalitarinu tak účetnictví. Jak na takovou zenskou třeba pohlížís Ty?

barmil
14. led 2021

@orisek56 jako na schopnou babu, co ví, co chce a umí si zatím jít. Protože dělat kvalitu není sranda, to je už někdo vážně detailista a umí nést zodpovědnost. Pak být doma s dětma a u toho si změnit zaměření, doplnit vzdělání a byt ochotná změnit obor a začít od nuly, abych skloubila děti i kariéru, máš můj respekt. Já bych takovou brala raději než paní, co to dělá 30let,ale od maturity si nedoplnila vzdělání a na pohovor přijde stylem, jsem tu a vše bude, jak řeknu já, protože jsem tu nejstarší.