icon

Praktická sestra v domově seniorů. Na co se připravit?

27. únor 2025

Dobrý den, za 2 měsíce nastupuji do DS jako prakticka sestra. Zkušenosti z domovem seniorů nemam žádné. Vím, že to všude bude asi jinak, ale zajímá mě, co se tam nejčastěji dělá za výkony, jak je tako práce pro sestry náročná… budu ráda za cokoliv, co mě tuto práci jeste více přiblíží a já budu alespoň trochu vědět, na co se pripravit. Moc děkuji.

nagojka
27. únor 2025

Praktická sestra je jako zdravotní sestra?🤔ty u nás v DS dělají převazy,dávají léky,berou krev,měří tlak,saturace,kapou do očí,a tak nějak dělají všechno co se týče zdravotního stavu...dle potřeby objednávají lékaře atd...

xxx3d
27. únor 2025

především hygiena klientů, mytí, vynášení mís, chystání léků
sofistikovaněji zde -
Jaké kompetence má Praktická sestra?
sleduje fyziologické funkce a stav pacientů, zaznamenává je do dokumentace, pečuje o vyprazdňování, provádí komplexní hygienickou péči, prevenci proleženin, rozděluje stravu pacientům podle diet a dbá na jejich dodržování, dohlíží na dodržování pitného režimu, zajišťuje aplikaci tepla a chladu.

autor
27. únor 2025

@nagojka ano, prakticka sestra je zdrav.sestra akorat ze ma pouze zdravku.

@xxx3d Děkuji moc, ale myslela jsem odbornější veci. Např.jestli se tam davaji i infuze, ATB a jestli se často napichují pžk a zavadi pmk. atd.Na hygieny tam je dostatek pečovatelek, to se mě prý netýká. Ja mam zkusenosti jen z nemocnice a tak me zajimalo co tam sestry častěji dělají za výkony, abych si něco zopákla. 🙂

ines76
27. únor 2025

Neco se zmenilo, ze by prakticka sestra mohla davat leky do žíly? Videla bych to na chystani a podavani tabletek, mereni tlaku, osetrovani dekubitu a jinych ran, mozna ty pmk ale jen zenam, jestli nemas kurz na cevkovani mužů. Obcas odber. A papiry samozřejmě. Nemyslim, ze by tam bylo neco odbornejsiho nez v nemocnici. Rozdil je ze nemas jinou sestru na pomoc, doktora po ruce radu... me tohle hodne stresovalo v domaci péči.

xxx3d
27. únor 2025

jestli máš zdrávku a atestaci, tak se tě výčet netýká
no ale uvidíš sama 🍀

autor
27. únor 2025

@ines76 nezmenilo. Do zily nemuzeme.
( jak to je v realu nevím). Myslela jsem ATB per os a né i.v Prostě me zajima jestli se to tam podava nebo kdyz je klient nemocny tak je spis převezen do nemocnice. Cevkovani zeny samozřejmě myslim. Vim, ze muzeme jen s kurzem a nebo jen lekař. Dekuju za odpověd 🙂

ines76
27. únor 2025

V nemocnici te treba i.v. nechaji, ale v dd kdyz tam neni vseobecna sestra tak to tezko naordinují... tady u nas v dd kdyz je klient nemocny, tak je vetsinou hospitalizovany, protože zdravotnik je tam jen ve dne a co by si s nim v noci pecovatelky pocaly, pri zhorseni stavu v noci volaji rodinu nebo rychlou (to vidim zvenci jako navsteva, nepracuji tam). Jeste me napadlo osetrovani stomii. Nebyla ses tam podivat a nepopsali ti na miste, co bude tvoje prace? Vlastne by me zajimalo, jak se to dělá s vecernimi leky, kdyz uz tam sestra neni, v domaci peci jsme nekdy narazeli na to, ze pecovatelky vlastne nesmeji ani podavat leky připravené z dávkovače, mohou jen pripomenout klientovi, aby si je vzal...

autor
27. únor 2025

@ines76 byla jsem se tam podívat.tady u nas teda sestra dela nepřetržitě. Ja budu mit denni služby, protoze jsem prakticka sestra. Ale na noc tam je 1 sestra s pecovatelkama a ve dne jsou sestry 2.
Budu delat pry to co všeob.sestry. Jen né i.v. Aplikace leků. Ale jako co vse se tam dela nevím. Predpokladam ze leky per os, inzulíny, prevazy, glymča,dokumentace samozřejmě, ale zajima me jestli se tam aplikuji injekce im, meri EKG ( to si teda nepamatuji uz jak se to dela) proste me zajima co se tam dela fakt hodne a co naopak ne… ale to je asi fakt vsude jinak.