Práva těhotné v zaměstnání
Ahoj holky, před deseti dny jsem zjistila, že jsem těhotná. Nechtěla jsem to zatím nikde moc ventilovat,ale bohužel dělám v Penny Marketu jako zástupce, tak jsem to říct musela. Jelikož moje práce spočívá v tahání těžkých věcí, nahazování těžké zeleniny, přehazování bas s pivem, vody a tak dále. Šéf nejdřív, že mi vyhoví a mému požadavku, abych chodila jen na kasu vyjde vstříc. Ale jelikož nás je v práci málo, tak se začal cukat a nějak se mu moc nedaří mi vycházet vstříc. Jsem mu říkala, že už musím chodit s někým z vedení, aby to mohl dělat za mě a já si pak šla sednout na kasu,ale nějak to moc nevychází. Četla jsem,že zaměstnavatel má právo mým požadavkům vyhovět. Za týden jdu na první kontrolu na gyndu,tak zkusím poprosit doktorku, zda-li by mi nenapsala nějaký papír, že nesmím dělat nic těžkého. Máte s tím někdo taky zkušenosti? Myslíte, že mi to napíše? Na NP nechci jít, už jen kvůli finanční situaci,ale nevím, proč bych měla být doma, pokud mi nic není. Nebo měl jste někdo taky problémy v práci? Jak jste to vyřešili?
Ahoj, těhotná zatím nejsem, ale jelikož v práci tahám těžké věci ( dělám kuchařku) tak jsem si to už taky zjišťovala a je to přesně tak jak píše markyska88. Pokud ti nevyhoví tak můžeš být jednoduše doma za plný plat.
... dokonce mám pocit, že jako těhuli ti ani nemůžou být nařízeny přesčasy, ale nevim , jestli je to stále aktuální, nebo proběhla nějaká změna, ale myslim, že to stále platí 🙂
Bohužel to často bývá tak, že zaměstnavatel, který má problém se zajištěním vhodné práce pro těhotnou, se ji snaží natlačit do neschopenky. Pro ně je to výhodné, ale rozhodně né pro tebe. Na neschopence máš samozřejmě horší peníze a navíc jsi omezena vycházkami, které jsou max na 6 hodin denně. Já sama mám kancelářskou práci, takže pro těhule OK a stejně jsem kvůli zdravotním problémům od 7. týdne na PN.. A je to dost vopruz 🙄 tak sama uvidíš, jak to všechno nakonec bude.
Přesně jak píšou holky, bude to asi složité a nepříjemné tohle s nadřízeným řešit, ale proč bys měla být téměř celé těhotenství omezená vycházkami a brát nemocenskou kolikrát o dost menší než plat, právě v době, když peníze nejvíc potřebuješ na výbavu pro dítě, když můžeš normálně chodit do práce. Je pro ně samozřejmě snadné tě vyhnat na nemocenskou, to už jde mimo ně, nic neplatí, ale právo na to nemají. Navíc v tvém zaměstnání mi to nepřijde až takový velký problém.
Holky moc děkuji za Vaše odpovědi 🙂 No jako zase až takový problém to u nás není, u nás v práci by se to vyřešilo tím, že si půjdu sednout na kasu. Ale určitě na neschopenku nechci, přesně ta vidina té almužny a jen 6 hodin vycházky by mě dohnalo k šílenství. Takže chci do práce chodit co nejdéle to půjde. A říkala jsem, že hold budu muset být mrcha a začít se ohánět trochu zákonem. Celých sedm let tam dřu jak kůn a jednou chci aby mi vyhověli a už je hrozný problém, ale s...t na hlavu si nenechám... 😀
@markyska88 Děkuji za gratulaci 😵 ale ještě mi to pořád nějak nedochází, že jsem těhotná..Možná třeba až první prohlídka mi trochu otevře oči 🙂
@moinka00 uvidíš jak se budeš cítit 🙂 samozřejmě ti přeju, abys měla bezproblémové těhotenství a zvládla to v práci až do konce i bez neschopenky 🙂 mysli hlavně na dobro svého miminka a nepřetěžuj se. On se zaměstnavatel nezblázní 😉 nejsi určitě první ani poslední těhule, které bude muset práci přizpůsobit 🙂 jestli jsi teď 6. týden, tak to ten příští týden by už mohlo být vidět srdíčko 🙂 já už v 8.tt dostala průkazku 🙂
Já pracovala jako vedoucí úseku u masa a na nemocenskou jsem musela,protože náplň práce byla tahání beden s masem ale krom fyzické námahy i psychická,dohlížení na učně,plnění objednávek atp.Žádná náhradní pozice pro mě nebyla,smlouvu jsem měla jako zaměstnanec u masa a tím to haslo...
@simdan nemusela jsi na nemocenskou.. Pokud pro tebe zaměstnavatel nemel náhradní práci, je to překážka na straně zaměstnavatele a mel tě nechat doma za plnou mzdu nebo prostě zapojit fantazii a vymyslet něco co bys mohla v práci dělat.
@markyska88 No já taky doufám, že všechno bude bez problémů a budu moci být v práci co nejdéle. Ve středu jdu k doktorce, tak jsem zvědavá, co všechno se dozvím. Nejhorší je ten pocit nejistoty a aby bylo všechno v pořádku. Jen tedy doufám, že už půjde třeba něco vidět, aby mi mohla udělat fotku z ultrazvuku 🙂 ale uvidíme, necháme se překvapit 🙂
Holky zajimalo by me jestli je mozne delat tehotna na tri smeny provozu.?mate zkušenosti
@verusch Neni - jenom dvousmenny provoz bez nocnich.
@karlajasmine ani kdyz mi to doktor schvali ?
@verusch jestli chceš pracovat na třísměnný provoz, není v tom žádný problém. Ani ti nic dr. schvalovat nemusí. Ale když by jsi nechtěla, máš nárok pouze na denní směny a žádné přesčasy.
@blondynka400 takze normalne muzu jo? Vsichni me strasi ze nebudu moc
@verusch říkal mi to i můj doktor, že je to nějaká novinka, že tě nikdo nemůže donutit dělat noční, ale taky ti to nikdo nezakazuje
@uzivatelkapetra no ja sem cetla ze mladistvi do 18 a tehotbe nesmi delat noční
V zakoniku prace je to vse popsame, neni nic vhodnejsiho nez si to precist, nez tady dohady....
Ono i jako normální ženská nesmíš tahat břemena nad určitá kila. Já jsem pracovala i jako skladník, kdy jsem tahala po zemi 50kg bedny se zbožím a nikdo mě nezastoupil, papír jsem nechtěla, protože mě nebylo přeložit kam, ale od 30.tt (cca) jsem dostala pomocníka.
Pokud se na to necítíš, prober to na gyndě, oni ti poradí. Přesčasy jako těhotná dělat nemusíš - ne že nesmíš, ale je to na dohodě (já je třeba dělala, byla jsem ráda, za každou kačku navíc).
@absintka19 no tam se pise jen o mladistvich ze nesmi nax jednu hodinu nic vic a o tehotnych nic
@astyna no ja bych rada delala nejhorsi je prone ta rani asi to brze vstávání
@verusch to nerikas pravdukoukni na zakonik-prace.cz, je tak i tlacitko hledat dej si tam treba "těh" a uvidis ze to tam je.
@astyna kdyz te nema kam prelozit jedna se o prekazku na strane zamestnavatele, takze.by jsi byla doma za 100% platu, sloda, ze jso nevyuzila.
@absintka19 opravdu jsem to nenašla http://business.center.cz/business/pravo/zakony... je tam jen ze mi musi vyhovat z nicnich smen
@verusch koukni na ten odkaz co jsem poslala, nebo do knihovny pro papirovou podobu 🙂 ja ho pouzivam k sve praci a ver.mi, ze toho tam je spousta.
@absintka19 t9 je sice hezke ale nezapomen ze to je z roku 2015 a pokud vim zakonik se menil
@verusch jasně že můžeš, je to tvoje dobrovolné rozhodnutí. Ale nutit tě do toho nikdo nemůže....
Noční může těhotná dělat. Ale musí s tim souhlasit. Už neplatí to ze ji zaměstnavatel musí přiřadit jinou práci. Přesčasy a služební cesty jsou po domluve s těhotnou. Zaměstnavatel je nemůže nařídit. Jinak by měl zaměstnavatel nabídnout odpovídající pozici k dané situaci. Dále je možné absolvovat lékařskou prohlídku u závodního lékaře. To má větší pravomoc než klasický obvodní 😉

@moinka00 ahoj 🙂 tak prvně gratulace k miminku 🙂 jinak v práci jsou povinni uzpůsobit pracovní náplň tak, aby mimišo nebylo ohroženo. Což je samozřejmě třeba tahání těžkých věcí. Pokud by v práci potřebovali písemné potvrzení, jsem si jistá, že by ti to doktor napsal. Zaměstnavatel si s takovou situací musí poradit a pokud nemá možnost tě přeřadit na jinou práci, která je vhodná pro těhule, je to jen a pouze jeho problém a v tom případě jsi doma za plný plat . Určitě se nenech natlačit na neschopenku 😉