Máma a práce

modra_zdenka
10. únor 2017

Milé maminky, ráda bych se Vás zeptala, jak to vidíte vy co se týká tématu "máma a práce" ? Snad každá maminka si klade otázku, jak skloubit péči o děti s prací. Jak jste to vyřešily vy nebo řešíte to v současné době? Vychází vám zaměstnavatel vstříc? Máte možnost částečného úvazku? Jelikož jsem máma, tak pro mě bylo důležité si organizovat čas podle sebe a jsem ráda, že se mi to daří. Jaké máte zkušenosti?

igiana
10. únor 2017

Prajem Vam pekny den Zdenka 🙂. Dokial som mala 1 male dieta, este sa mi darilo sklbit pracu a materstvo, robila som na ciastocny uvazok v ZS s materskou skolkou, kde chodila aj dcerka a starsie dievcata do skoly. Ale ako pocet deti stupal, ostala som ako mama na plny uvazok 🙂. Ked deti podrastu, chcela by som skusit podnikat, rozdelit si svoj pracovny cas podla vlastnych predstav.

petra_pf
10. únor 2017

Také bych ráda něco dělala, ale je problém se školkama, rodina daleko, tak to budu muset nechat za rok....přece jen to rychle utíká....a děti jsou takto spokojené.

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@petra_pf myslíte si, že byste pracovala i nyní na kratší úvazek?

78marcela
10. únor 2017

Ja ucila v jazykovce pred materskou. Vzhledem k tomu, ze je to prace prevazne odpoledne a vecer, to s dvema detmi delat nepujde. To bych je vubec nevidela a to nechci. Budu si muset najit praci na nejake skole, nejradeji bych se vratila na zakladku, kde jsem predtim kratce ucila. To bych mela skvelou pracovni dobu, volne prazdniny a mohla bych se detem plne venovat. Tak snad to vyjde.

kika_21
10. únor 2017

Pracovala jsem jako sestra ne veterině-odpolední do 21 hodin ještě se 4 dětmi. Teď jich mám 5, snažím se něco dělat sama-až malý povyroste, aby mě poznal ještě vůbec i za rok a nemusel si brát jen fotku, ráda bych se vrátila. Baví mě to na sále-v recepci ale ne-to vůbec...Já a PC nebo papíry-to nic moc.😒

vendy01
10. únor 2017

Pracuji jako zdravotní sestra v nemocnici. Mám 2 děti a rodičovskou dovolenou mám do června. V nemocnicích je momentálně obrovská personální krize a vychází nám s částečnými úvazky neuvěřitelně vstříc. Ještě nedávno to byla nevídaná věc. Rok jsem chodila na DPP na pár služeb a od ledna pracuji na 0,3 úvazku na 12h směny. Za mě naprosto perfektní,bezva přivýdělek,postupný návrat do zaměstnání. 👍 😉

bimmka
10. únor 2017

U nás je to tak, že manžel musel na rodičovskou dovolenou a já měla to štěstí, že jsem práci našla. nebo spíš jsme se na tom dohodli, že půjdu já a on bude s roční dcerkou doma. První měsíce byly krušné a slzavé, přece jen po 4 letech být bez dětí je nezvyk, ale myslím, že nám to funguje skvěle, i když mi chybí ten čas, který jsme měla jako luxus, kdy jsem byla jen máma na plný úvazek.

petra_pf
10. únor 2017

@petra_pf Kratší úvazek znamená stejná práce, která se musí stihnout dřív ;) Když bych jednou nastoupila, tak na plný 🙂

cell
10. únor 2017

@modra_zdenka : jsem lékařka. S 1. dítětem jsem se vracela na miniúvazek v jeho 10 m, pak se mi podařilo odatestovat, 2. dítě - v jejích 5m jsem se vracela na 0,2 úvazek a pomaličku přidávala. Zaměstanavatel byl rád, umožnil vše, co jsem si přála. Nás je málo, takže každá pomoc se vítá. K tomu si sem tam odskočím na noční do nemocnice, děti jsou s manželem, všem to takto vyhovuje 🙂

anetka1701
10. únor 2017

Pracuji jako HR konzultant v oblasti, kde jsou hlavně výrobní společnosti a možnost uplatnit se v administrativě takřka není. Moje pracovní a rodinné vytížení ze všeho nejvíc připomíná jízdu na horské dráze v lunaparku 🙂 Občas zvládám v rámci možností, občas se hroutím. Pracovní doba do čtyř a školka do čtyř je sama o sobě zabijácká kombinace a každý pracovní den je to závod "kdo z koho". Možnost práce z domu téměř nula, klouzavost pracovní doby postupně zasychá a já každý měsíc přemýšlím, jestli to ten další dám...

Ale tak zatím to dáváme, děti holt žijí na úplatcích a o to víc se jim snažím věnovat o víkendech a prázdninách.

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@anetka1701 to jste úžasná, každopádně se podívejte na odkaz maminek v modré... pokud jste takto aktivní člověk 😉

edeltraut
10. únor 2017

Já mám tři děti, chodím na plný úvazek, pracovní doba super - 7:30-15:00. Když je třeba můžu si odběhnout, vzít si děti na chvíli do práce apod. Myslím, že kdybych potřebovala, tak by i částečný úvazek nebyl problém 🙂.

petra_pf
10. únor 2017

@modra_zdenka Děkuji za odkaz, ráda se podívám 🙂 Hezký den.

zuzineckah
10. únor 2017

@modra_zdenka Zdravím Zdenko, já mám svoji firmu, na MD jsem sice byla, ale pracovat jsem nepřestala, ono to nejde, když člověk zaměstnává lidi a musí se starat o chod byznysu 🙂 Ale nestěžuji si, spíš naopak. Čas si organizuji podle sebe, hodně věcí jsem schopná udělat z domu. Děti mám tři, poslední má 7 měsíců, babičky daleko. Občas je to hukot, ale s manželem to zvládáme docela dobře 😉 Neměnila bych.
Aktuálně zaměstnávám také jednu maminku na poloviční úvazek a musím říct, že je to obecně dost nedoceněné. Ono totiž maminky, které takovou možnost dostanou, jsou mnohem výkonnější a zodpovědnější, protože si té příležitosti cení a chtějí si ji udržet. Já s tím mám zatím jen dobré zkušenosti. Když bude potřeba, ráda přijmu další maminu, které vyjdu s pracovní dobou vstříc.

anetka1701
10. únor 2017

@modra_zdenka díky 🙂 nápad je to určitě zajímavý, otázkou je, zda by to nebyl trošku "deklas" :D A navíc manžel pracuje v KB, tak by to asi mohl být kapku problém 🙂

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@anetka1701 Manžela máte v KB? To by bylo právě ideální 😉

clear301
10. únor 2017

@78marcela tak to jste měla fajn... já taky učím na 2.stupni ZŠ a teda, vstávám v 4:40, od půl 7 do 3 jsem v práci, než nakoupím a dojedu domů, jsou pomalu 4 a bohužel si ještě donesu celkem dost práce domů ☹ takže se spíš docela děsím toho, až budu mít děti... a i starší kolegyně mi to potvrzují, že za nich to ještě šlo, ale že nyní si nedokáží představt mít ještě rodinu...

78marcela
10. únor 2017

@clear301 ja doufam, ze budu moct zpět na první stupeň. Doma v jednu, hednou tydne ve dve. Začínáme o pul osme. Kdyz jsem ucila na gymplu, byl to mazec, meli jsme to spojené s jazykovkou, takze dvakrat tydne domu az v sedm, dvakrat ve ctyri, pouze v patek do dvou. Tady na teto male zakladce to jeste jde. Je to vesnicka malotridka, dal od mesta, maly pohodovy kolektiv, vychazely jsme si tam vstric. Bohuzel jsem tam mela smlouvu na dobu urcitou, ktera mi skoncila v tehotenstvi. Tak uvidim, co bude, ale chtela bych zpet. Sice na vetsich skolach jsou vetsi penize, ale klid a pohoda na.pracovišti je.mi vic.

78marcela
10. únor 2017

@clear301 a kdyz jsi tam 6.30-15.00 tak.musis mit prece prostor pro to, aby sis udelala praci ve skole a netahala ji domu, ne?

mlynkova85
10. únor 2017

Já to řeším od září tak, že každý den v týdnu vstávám o půl 5. Ráno od 6.15 nám funguje školka pak honem letět do školy s druhým dítkem no a pak se teleportovat do práce abych tam na 7 byla. Končím o půl 4 a kdyby mi nevyšla vychovatelka vstříc tak jedno dítko bude muset zůstat přes noc ve škole nebo ve školce 🙂 🙂 no a dál už ani nemluvím je to útěk z jednoho zaměstnání do druhého kor když máte doma prvňáčka a náročnou paní učitelku,ale jinak si nestěžuji. Zkrácený úvazek by byl opravdu fajn, ale bohužel to nejde.
Ale teď jsem měla 14 dní opravdový veget. Obě děti nemocné naštěstí hlídaly nastridačku babičky a já si mohla v klidu pomaloučku jít do práce a z práce a prohlížet si okolí 🙂 Ale beru to s humorem jednou na toto období budu určitě moc ráda vzpomínat

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@mlynkova85 to je neuvěřitelné, jak to vše zvládáte. Kde pracujete?

mlynkova85
10. únor 2017

@modra_zdenka pracuji více méně jako administrativní pracovnice a "prodavačka" teď přes zimu příjde tak 5 lidí denně,ale to je jen minimální náplň mé práce . Sice tady u nás ve městě je práce na každém rohu,ale od 7 do půl 4 nebo od 6 do 2 nebo pak 12 ti hodinové směny. A aby toho nebylo málo tak se za týden stěhujeme. Možná by den nemusel mít 24 hodin,ale pro mě klidně tak 36 🙂 🙂 .
Ale práce je opravdu fajn nedokázala bych dělat práci kterou dělá můj muž a proto si ho i hodně vážím a jsem vděčná za tu svou i s tou honičkou která k tomu všemu vlastně patří. ( Manžel pracuje od 1.30 a domů chodí tak v 17 hodin) no kdo by nechtěl teplý chlebík, rohlíky atd že. 🙂

brunetka11
10. únor 2017

Možná jsem cynik, ale myslím a píšu z vlastní zkušenosti - kdo dnes chce, tak tu práci najde.
I na ten částečný úvazek.
A není potřeba zkoušet obchodničinu. Je to "jen" o odhodlání pracovat. Je to zvládnutelné i při mateřské či několikanásobné rodičovské. Velkým bonusem a výhodou je mít partnera, který svou ženu v jejím rozhodnutí podpoří.
Sama jsem se vrátila do práce velmi krátce po porodu druhého dítěte. Oblasti HR a IT jsou k flexibilním úvazkům vstřícné.

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@brunetka11 souhlasím s tím, že je velmi důležitá podpora partnera. Musím Vám říct, že můj manžel je úžasný jako otec a velmi mě v mé práci podporuje. I když to je s naším Martínkem náročné, vše zvládá a vychází mi max. vstříc. I když jsem si někdy odskočila do kanceláře musím vám ukázat fotku, kdy byl schopný jít sám s Martínkem i na "vaničkování".😉

pavlanaty
10. únor 2017

@modra_zdenka dobry den mohu poprosit o vice informaci? Jak takova prace realne vypada a co.primo naplni? Na fb strankach jsem nic konkretniho nenasla a blog mi nejde otevrit...dekuji

jitavrtule
10. únor 2017

Urcite to je zvladnutelne, ale - mluvim za sebe - nevidim zadny duvod hnat se zpet do prace. Pracovala jsem X let pred ditetem a budu pracovat jeste hodne let po navratu do zamestnani. Ne ze by me moje prace nebavila, mam se kam vratit a i castecny uvazek by asi byl mozny, ale ted mam proste jinou prioritu, ted jsem mama na plny uvazek. Tech prvnich par let, dokud jsou deti jeste maly a tvarny, utece strasne rychle a ja jsem uprimne rada, ze nemusim ty nejdulezitejsi okamziky moji holcicky "zavidet" nejakym tetam ve skolce nebo chuvam.
Na dite jsem si pockala, karieru si uz uzila, takze to, ze muzu byt doma s malou je pro me fakt dar. Cimzto vzdavam dik svemu muzi, bez ktereho by to samozrejme neslo.

petrasipkova1
10. únor 2017

@brunetka11jen pro zajímavost, mě zaujala moc vaše reakce. Když jste se teda vrátila hned po porodu do práce, dítě bylo v jeslích ? To prostě každé mamince nepřijde jako ideální život pro dítě.

modra_zdenka
autor
10. únor 2017

@pavlanaty Samozřejmě.🙂 Naši poradci jsou schopni klientovi pomoc se zajištěním bydlení a dávají pozor na to, aby měl klient ochráněné věci, kterého ho mohou v životě ohrozit, pomáháme klientům vytvářet si rezervy a plnit si sny a přání. Poradci prochází kvalitními školení a hlavním úkolem je starat se o svěřený kmen klientů modré pyramidy. Modrá pyramida je zde už přes 21 let a v současné době je našim cílem vytvářet spokojený a šťasný domov 🙂

soleilll
10. únor 2017

Pracuji ve firmě, kde majitelé (a šéfové) jsou bohužel ve věku, kdy už mají dospělé děti. Proto nejsou nakloněni zkráceným úvazkům. Můj nadřízený navíc zastává názor, že muž je živitelem rodiny a žena se má starat o teplo rodinného krbu a děti (nejlépe nechodit do práce vůbec). Takže buď anebo. Sama jsem zvědavá, jak to bude, až se vrátím do pracovního procesu. S jedním dítětem v jeslích to bylo náročné hlavně časově (končit dřív v práci, vyzvednout dítě, dojet domů), se dvěma to bude ještě zajímavější. Naštěstí v té době budou oba chodit do školky a školy tady v místě bydliště, takže logistika bude jednodušší. Nicméně bych stejně chtěla úvazek zkrátit alespoň o hodinu denně, což by mi pomohlo dřív končit a mít odpoledne víc času na děti (a nejen na ně). Netuším ale, jak se k tomu postaví zaměstnavatel, přestože povaha i obsah mojí práce by umožňoval i home office nejméně na 50% času.