Přemýšlíte o změně práce z administrativy?
Název diskuze zní jasně. Mám práci 4.rokem, typická administrativa v open space. Drůbežárna neskutečná, i když šéf mě chlap, ale 90% ženských, což je nejmenší zlo. I když jedna kolegyně mi hezky pije krev. Cokoliv řeknu, otočí proti mně, takže nakonec má jsem největší blbec. Ale to taky není to největší zlo.
Horší je to, že ta práce mi nic nedava, neposouvam se, přešlapuju na místě.
2x jsem se hlásila na jiné pozice, v rámci interního výběru. Jednou jsem se dostala až na pohovor, neobtěžovali se mi sdělit, že nic z toho. V listopadu jsem se hlásila taky, odezva vůbec žádná, takže asi nic.
V pondělí byla porada, na moje nápady se poťouchle usmívaly, všechno špatně, kydy a narážky, že člověk se cítí prudce demotivovan a to já jsem. Už dlouho.
Jedna věc se ale firmě upřít nedá - OCR, neschopenky, návštěva doktora neni problém. Protoze dokážeme se plně zastoupit. Nemusím trnout, když mi dítě začne stonat, že další OCR, napíšu šéfovi, kolegové možná řeknou, že už zase, ale to je tak všechno
Ne všude by to prošlo tak hladce. To je mi jasný. Někde lidí chodí do práce, dokud se udrží má nohou a dítě soupaji po babičkach, chuvach. My žádnou babičku na hlídáni v podstatě nemáme. Navíc dítě je autista, chodím na různé terapie, chodím tam na propustky, párkrát do roka na dovolenou. Ale to výjimečně.
Pere se to ve mne. Být v práci, která mi nic kromě výplaty, která není závratná nedává, ale nějakou mám, nebo jít někam jinam? Taky nevím kam. Vystudovala jsem politologii a cestovní ruch. Ten cestovní ruch my možná byl zajímavý, ale není zajímavý jen pro mě. Všude mě přetlak. Pak mám ještě ráda jógu, esoteriku, umím myslím dobře psát, umísťují se má literarnich soutěžích. Dělala jsem kdysi dekegatku, průvodkyní. Docela mě zaujalo saunovy animátor, ale to je taková studentská pozice, to by mi nestačilo. Navíc právě v hodinách, kdy se dítě vrací domů a je třeba s ním pracovat. Pak psaní článků doma, 90% z toho podvod. Taky oslovování s MLM, cemu nevěřím. Ne že bych nevěřila že firmě, ale trh je přesycený a být věrná jedné značce, žít tím, to asi nedokážu. A nevím, koho bych tam verbovala pod sebe.
Vybrala sis na případnou změnu práce ne úplně dobrou dobu. Manžel na tom byl několik let stejně, na podzim mu bouchly saze a rozhodl se, že tento rok práci změní. No a ukazuje se, že trh práce vysokoškolákovi s 25letou praxí, který už má jasné představy o tom, čemu by se chtěl věnovat a za jakých podmínek, nemá úplně co nabídnout. Konzultoval to se svým kamarádem, který se živí náborem lidí pro velké korporace a ten si klepal na hlavu, proč to řeší zrovna teď, že teď je ta situace na trhu práce fakt na nic. Samozřejmě stále platí, že když člověk pracovat chce, tak se něco najde, ale...
Tak jen doporučuji hodně přemýšlet o dalších krocích a neunáhlit se s odchodem.
Přemýšlím, proč je teď prý situace na trhu práce na nic, jak se píše výš. Když je vysoká zaměstnanost, tak, podle mě, těm, kdo má co nabídnout, má vysoké šance na zajímavou nabídku. Píšu obecně, ne o úzkých specializacich či problematických regionech. Mám pocit, že někteří zaměstnavatele jsou stále v šoku, že zaměstnancům je potřeba platit a že nábor je dlouhodobý proces s nejistým výsledkem. Jinak souhlas, záleží na tom, jestli je s tvou rodinnou situaci reálné se nyní (nebo pozdeji) realizovat a budovat kariéru. Či by opravdu nestačili dílčí změny. Protože tě to tam štve, to je jasné, ale benefitů je taky hodně.
Práci je potřeba zasadit do kontextu vašeho života celkově. Nejsem HR, nevím, jaká je teď situace na trhu práce, ale místo bys jistě nějaký našla. Ale: se zkušební dobou, velmi pravděpodobně se smlouvou na dobu určitou. A brát si očr nebo propustky ve zkušebce, to prostě může být problém. Já jsem v létě změnila práci, zaměstnavatel stejný, trvající smlouva na dobu neurčitou, ale stejně mi nebylo komfortní odejít na 3 týdny na PN s pneumonií, ve staré práci bych to neřešila, všichni vědí, jaká jsem, ale tady jsem si připadala jako netáhlo. A jakkoliv máme práci relativně fajn kolektiv, tak jedna blbka se najde opravdu všude, bacha na to.
@drep já vím, nikde není vše na 100% včetně ty blbky. Před 3 lety tam byla blbka jiná, ta tam zůstala, s ní ta tu dobu vycházíme celkem dobře, je tam druhá, kterou vystvali z jiného oddělení, tak přešla k nám. A dlouho trvalo, než ji tady lidé přijali
A v té části open spacu si se mnou jednoduše nesedla. Třeba vadí, že já píšu všemi deseti. Prý jí to znervózňuje. Já jinak psát neumím, no. Asi že mám dřív hotovo než ona. Ale k věci. Nechtěla bych samozřejmě jít s kvalifikací nebo s platem směrem dolů. A pro mě byl v práci kariérní postup snad .a prvním místě. To bylo důležitější než výška platu. Tady prý ta možnost je, už se snažím dlouho, hodnocení od šéfa mám dobré, ale když se zajímám o jinou pozici v rámci interního výběru, tak asi se neobtezuji mi odpovědět, nebo dát zpětnou vazbu, pak se člověk cítí jako blbec, nebo jak nějaké číslo. A taky za smlouva na určitou, jistota nula nula nic. Třeba u nás už asi 2 roky přijímají jen na určitou a v 90% neprodlouží. Může být člověk šikovný jak chce.
U nás se většina lidí musí hlásit na výběrko několikrát než uspěje. Často berou někoho z venku, protože potřebují "novou krev". Nový pohled. Určitě bych to ale nevzdávala. Pokud nedostaneš odpověď/zpětnou vazbu, aktivně se doptej.
Jinak já taky nejsem v práci 2x spokojená. Žádný dream job. Ale! Benefity nyní převažují nad nějakou kariérou. Můžu relativně v klidu obstarat děti, věnovat se jim. Mzda mi chodí pravidelně. Volno mám více méně jak potřebuji, HO a pod. Na kariéru bude čas až budou děti větší...

Asi je potřeba stanovit si priority. Jestli raději vyjdeš vstříc vašim rodinným potřebám nebo své kariéře, když to řeknu nadneseně. Je možnost, že krom práce, si najdeš nějakou reberealizaci v tom, co tě doopravdy baví? Vést 1x týdně cvičení jógy někde v okolí nebo cokoliv z toho, co jsi psala? Zkoušela bych dál jiné pozice, klidně se poohlížela jinde, ale spočítala si, co se mi vyplatí víc. Jestli třeba ještě nějaký čas vydržet, než bude dítko samostatnější? Nebo je to ještě na dlouho? Zkrátit si úvazek a vrhnout se ve zbytku času do něčeho, co tě bude víc naplňovat? Možnosti jsou...