Zaměstnavatel mě nutí pracovat na OČR. Jste někdo v podobné situaci?

mis1987
11. bře 2021

Zdravím,

potřebuji se zeptat nebo spíše ujistit v problému práci při OČR, jsem nyní doma s oběma syny, starší je na prvním stupni ZŠ, mladší předškolák, o děti se starám sama, otec s námi nežije, jsem zaměstnána jako nákupčí v menší firmě a musela jsem z jasných důvodů teď zůstat na OČR doma. Máme každý den cca 4 hodiny distanční výuku se školákem i předškolákem, a do toho se snažím alespoň dvě hodiny věnovat práci z domova. Žádala jsem o homeoffice, tomu nebylo vyhověno, takže jsem na očr. Můj zaměstnavatel mi včera oznámil, že moje pozici je na dobu mé třítýdenní nepřítomnosti nezastupitelná a že já si mám za sebe zařídit náhradu, že já mám zaúkolovat kolegyni, který v kanceláři zůstala atd. To mi přijde úplně mimo, abych já ze své pozice, která není vedoucí ani nadřízená někoho úkolovala a hledala řešení, nehledě na to, že nejsem na očr povinna pracovat, tedy si alespoň myslím, že je to přímo proti zákoníků práce, když zaměstnaval homeoffice nechtěl akceptovat a žádnou písemnou dohodu o práci z domova mezi sebou nemáme. Jste některá v podobné situaci? Nevím, jak se k tomu mám postavit.. Vlastně jsem u pc každý den minimálně ty dvě hodiny, snažím se vypomáhat z domu a reagovat ihned, jak to čas dovolí, ale zase je to vlastně špatně a nikdo to neocení.. Bojím se, aby mi pracovní poměr neukončili, bohužel takové jednání je tam na denním pořádku a nevím, jestli vlastně při očr mohu výpověď dostat? Díky za každou reakci.

mis1987
autor
11. bře 2021

A ještě dodám, že mi napsali, že pokud nejsem schopná dohánět práci ve večerních hodinách nebo brzy ráno jako ostatní, tak mám zajistit zástup...

leniczka23
11. bře 2021

Ne, určitě tě nemůžou nutit pracovat, pokud chtějí, aby si pracovala ať ti dají homeoffice. Už ty dvě hodiny co tomu venujes jim tam venujes zadarmo. A nějaké zajištění, zaškolení, to snad nemůžou myslet vážně. Já bych reagovala tak, že bych jim řekla, buď ať mi dají homeoffice, nebo ať mi.polibi. A já osobně bych si další spolupráci s takovýmto zaměstnavatelem hodně rozmyslela.

mis1987
autor
11. bře 2021

@leniczka23 už si hledám jinde, ale teď je zrovna hodně blbá doba měnit zaměstnání, nejhorší je, že je nás tam s dětma víc a ty holky to takhle dělají, že sedí celé dny doma u pc i na očr zadarmo, takže jsou tam na to páni zvyklí... škoda slov prostě, já nemám ráda, když si o mně myslí někdo, že na to záměrně kašlu, ale opravdu třeba já konkrétně nemám moc na výběr a věnovat tomu osm hodin denně nemůžu.. no homeoffice jsem žádala, nevyhověli, tak asi opravdu jak říkáš, pokud bych na práci nesáhla z domu vůbec, nemůžou mi nic... achjo, tohle je na nervy..

leniczka23
11. bře 2021

@mis1987 naprosto rozumím s tou změnou zaměstnání. A je opravdu blbé, že jim na to ostatní přistoupí, moc tomu nerozumím, ale každý svého štěstí strůjcem, já opravdu nemám ráda když někdo s někým vyjebava a tohle je sakra vyjebavani. Stůj si za svým. Máš alespoň smlouvu na neurčito? Že kdyby přišla na řadu výpověď tak bys dostala odstupné? Držím palce.

marcicek84
11. bře 2021

@mis1987 a proc se nechas vydirat,rovnou bych napsala,ze jsi mela snahu hleda jine reseni napr. home office a nebylo ti vyhoveno,ze OCR mas, protoze musis primarne detam zajistit distancni vyuku.Nicmene zamestnavatel jestli ma skoro vsechny sve lidi na OCR, odkud sezene zapracovane lidi,i on proste asi nema moc jinych moznosti,ale pokud chce vykon musi vas nechat na home office,pozadovat praci na OCR je trochu nemistne.

mis1987
autor
11. bře 2021

@leniczka23 bohužel nemám, mám do konce října, jsem tam teprve krátce, bohužel tam chybí nějaký mezistupeň řízení mezi majiteli a námi na oddělení, tak je to všechno nějak špatně od začátku, chtěla jsem tedy nějakou písemnou formu dohody práce kvůli případné odměně při práci z domu a to vůbec neprošlo...

levandule_k
11. bře 2021

@mis1987 Tohle je špatně. Takhle by se zaměstnavatel chovat neměl. Správně bys tu práci měla mít zaplacenou. Tuším, že pokud děláš z domu a jsi na OČR, tak ten den nemáš nárok na OČR.
Zálohuj si veškerou komunikaci, ať máš důkazy, jak se chovají. Jsou dvě možnosti, buď si dupneš, že takhle ne a oni tě vyhodí, nebo si dupneš a oni se chytnou za nos.

Já vím, že je blbá doba, ale musíš prostě hledat, něco se časem najde.

mis1987
autor
11. bře 2021

@marcicek84 protože se snažím to nějak vyřešit, oni dělají vlastně od začátku covidu, že nic neexistuje, dokonce nám na začátku zakazovali chodit na testy a říkat, kdo je pozitivní atd, až lehla celá firma, já nemám ráda ten pocit, že na něco kašlu, tak ze své vlastní iniciativy jsem se snažila, ale asi to nemám v tomto případě cenu no

mis1987
autor
11. bře 2021

@levandule_k hledám už déle no, takže jsem vlastně i za tohle vděčná, je to šílený prostě, nejhorší je, že si nemůžu dovolit sedět doma na podpoře, a za jakou cenu se člověk prostě v dnešní době musí takhle ospravedlňovat za nic, je to strašná doba

mis1987
autor
11. bře 2021

Děkuji moc za reakce, jen jsem se chtěla ujistit, zda postupuju v souladu se zákonem, pokud v době čerpání očr pracovat nebudu. Nevíte ještě někdo, jak je to s případnou výpovědí ze strany zaměstnavatele?

levandule_k
11. bře 2021

@mis1987 Pak to chce dobře si napsat CV a motivační dopis a kvalitně se připravit na pohovor. Hledat na různých portálech i na stránkách úřadu práce.

Pokud tě vyhodí teď, tak bych se to řešila soudní cestou, protože to není výpověď ze zákonných důvodů, když odmítáš pracovat z domu zadarmo a odmítáš za sebe hledat náhradu. Určitě do výpovědi nenapíšou, že máš výpověď, protože nepracuješ doma, když jsi na OČR, ale tady budou potřeba důkazy.

Eventuálně se můžeš zkusit informovat na inspektorátu práce. Partner se tam byl informovat, jestli je postup zaměstnavatele zákonný. Pak to probral s personalistkou a ta byla hodně nervózní, když zjistila, kde byl, protože v právu byl on a kdyby to rozmázl, tak mají pěkný průser.

mis1987
autor
11. bře 2021

@levandule_k já bych to právě nechtěla hrotit takhle přes inspektorát atd. a hlavně v případě případné výpovědi, bych už ráda měla sehnaného něco jiného a předběhla je, snad se zadaří, protože tohle je opravdu k nežití a dokážu si představit tu atmosféru po mém návratu do práce... Ale jak píšeš, když budou chtít, vyhodí mě z jakýchkoliv jiných důvodů.. My ani personalistku nemáme, takže asi tak. :D Snad se začne blýskat na lepší časy nám Všem, a doufám, že i v případě Tvého přítele to dopadlo nejlépe jak pro něj mohlo. 🙂

mouss
11. bře 2021

@mis1987 kdyz vam da vypoved zamestnavatel, mate narok na odstupne, dle delky prac. pomeru. To proc vas propousti, musi mit podlozene. Nesmi vas napr. propustit pro nadbytecnost a hned pote pozici obsadit nekym jinym, to je v rozporu se zakonem a mohla byste se soudne branit. Ja nevim, ja bych takovemu zamestnavateli nic neulehcovala. To neni absolutne vas problem, ze za vas nedokaze sam na par dni sehnat nahradu nebo tim poverit jineho zamestnance, od toho je sef, aby si tohle zaridil. Pracovat na OCR je stejne, jako byste sla do prace behem neschopenky. Bud budete ten den pracovat zadarmo, nebo ztratite narok na podporu v nemoci za celou dobu. Riskujete hlavne vy. Takhle bych mu to vysvetlila a nedejte se. Vetsina zamestnavatelu je dnes tak arogantnich, mysli si ze jim projde vsechno a nejradsi by svou neschopnost hazeli na zamestnance. Hledejte praci rychle nekde jinde, s takovym zamestnavatelem byste se jen trapila.

mis1987
autor
11. bře 2021

@mouss už se trápím x měsíců, ale děkuji, já jsem třeba absolutně nevěděla, že bych z toho mohla mít problémy nakonec i já, pokud pracuji, ztratit nárok na podporu, tak jsem úplně v háji, díky moc za info.

mouss
11. bře 2021

@mis1987 jj je to od nej jen obycejna vychcanost. Pokud potrebuje abyste pracovala a mate tu moznost, mel svolit k HO a radne vam za to platit. Tohle se mu hodi vic, vy mu vykonate tu nezbytnou praci co potrebuje a zaroven vam nemusi platit 100%... Kaslete na nej a at si vybere jednu z moznosti. Bud doma na osetrovnem a bez prace, nebo HO za plny plat.

zuzineckah
11. bře 2021

@mis1987 a existuje reálny důvod proč má problém, abys pracovala z HO??

mis1987
autor
11. bře 2021

@zuzineckah peníze, takhle mají všechno placené státem, tak jak píše mouss..

zuzineckah
11. bře 2021

@mis1987 v tom případě bych tomu nevěnovala ani ty dvě hodiny. Neporušíš nic. Že ostatní dělají poskoky zadara, to neprospěje nikomu. A když je ještě ze strany zaměstnavatele arogantní odezva, tak ani náhodou. A to píšu jako bývalý zaměstnavatel.. Když kolegyně onemocněla a šla na OČR s dětmi, tak pracovala normálně z domu a já ji zaplatila vše do koruny. Vůbec si nedovedu představit, že bych s ní jednala způsobem, jakým komunikuje tvůj šéf.

mis1987
autor
11. bře 2021

@zuzineckah tam prostě chybí nějaký nadřízený, který by byl schopný v případě nepřítomnosti zastoupit, případně přerozdělit na nějaký čas práci, je tam hned jednatel-majitel firmy a to je špatně, já tomu vlastně i rozumím, on ví, že jsem nezastupitelná, ale já si tuhle variantu nevybrala a dobrovolně doma nejsem, jenže oni tohle nechápou. Já už se z toho pomalu hroutím, protože se děsím každého telefonu, co je zas za problém, když nejsem teď skoro schopná to ovlivnit.. A co se týká jednání, není týden, kdy by se někdo v kanceláři nerozbrečel, takže asi tak, no jak jsem psala, hledám jinde, jen mi jde teď o to, aby proti mně nemohli nic použít v případě, že bych dostala výpověď...

verulevrtule
11. bře 2021

Je hrozný, jak se chovají ke svým zaměstnancům... Například mě přesvědčují k tomu, že už druhý dítě nepotřebuju, že se na to nemám vykašlat

veritanas
11. bře 2021

Strašné... popravdě takové jednání je protizákonné, protože ty máš ošetřovne, tedy tvojí náplní práce je starat se o děti. A oni si z toho udělali homeoffice za státní peníze. Prostě na to nepřistupuj. I když je doba vážně blbá...

mis1987
autor
11. bře 2021

@verulevrtule
@veritanas ani nevíte, jak jsem ráda, že mě někdo chápe, holky, dokonce mi doporučili, abych děti dala k mé babičce, takže k praprarodičům, kteří jsou teď nejvíc ohrožená skupina, však co, ne? Pro ně jsou lidi jen kusy masa a mně je z toho hrozně špatně prostě. Zaměstnávají vlastně jen holky s dětma, které se bojí o práci a proto jim to tam takhle funguje už x let, ale já jsem prostě jiná a nechat se zneužívat je mi proti srsti.

mis1987
autor
11. bře 2021

@verulevrtule jj u nás jsou taky holky, které mají třeba nového partnera a s tím by chtěly další dítě a ty komentáře k tomu, to se ani nehodí psát, např. mě se mezi dveřmi při pohovoru ptali, zda nejsem těhotná a zda plánuju další děti...

zuzineckah
11. bře 2021

@mis1987 jsou to fakt volové, protože pokud opravdu potřebují, abys práci udělala a je možné ji dělat na HO, tak ti prostě mají vytvořit podmínky. Jdou sami proti sobě, je to velmi hloupé vedení.

sudylichozrout
11. bře 2021

@mis1987 Pokud se tě na toto ptali na pohovoru, tak mě překvapuje, že jsi vůbec pohovor absolvovala a dokonce do takové firmy nastoupila. Měla ses otočit na podpatku a odkráčet středem, protože toto je vrcholně nevhodná otázka, která jasně vypovídá o atmosféře uvnitř firmy.
Na OČR nepracuj, vykvákni se na to. Pokud po tobě budou chtít práci, ať ti umožní HO. Pokud ti nebudou chtít umožnit HO, je to jejich smůla. Nikoho jako náhradu za sebe nesháněj, není to tvá povinnost a ani k tomu nemáš kompetence dané smlouvou.
Hledej si jinou práci, kde si toho, co děláš, budou vážit.

verulevrtule
11. bře 2021

@mis1987 to se mi přesně stalo, když jsem chtěla na podzim do jiné práce. Jsem ve vedoucí funkci, ale to si můj nadřízený ke mě dovolí, to je fakt hrůza. Skoro mám pocit, jako bych mu měla dát rozpis, kdy souložim a kdy ne

hojda
11. bře 2021

Máš to zadané od zaměstnavatele písemně, že máš pracovat na očr?

jitkaa79
11. bře 2021

Nečetla jsem celou diskuzi, i když jsi na OCR, je taky možnost oficiálně i pracovat. Osetrivavka má na druhé straně kolonku, kde se uvede datum, kdy zaměstnanec pracoval. Pokud tedy pracuješ např 2h denně, pak můžeš uvést, že jsi pracovala 1 celý pracovní den a to Ti oficiálně zaplatí. Za další dni budeš čerpat klasicky dávky. Toto by ale vaše mzdová účetní měla vědět, není to žádná novinka.

hojda
11. bře 2021

@jitkaa79 Tohle, ale asi její zaměstnavatel nechce. Chce, aby byla na očr a přitom pracovala.

jitkaa79
11. bře 2021

@hojda možná o tom ani zaměstnavatel neví. Mně toto přijde jako kompromis, autorka by měla placenou práci od zaměstnavatele + dávky. Finančně by to pro ni bylo zajímavé. Zkusila bych se zaměstnavatelem o tuto domluvu. Je to pracovně právně zcela v pořádku.