Přeřazení na jinou práci kvůli těhotenství

vencass
19. srp 2015

Dobrý den, pracuji jako prodavačka. Otěhotněla jsem a řeším, co teď s prácí. Jak fo funguje, pokud chci přeřadit na jinou, lehčí, práci? Stačí, když požádám mého gynekologa o vystavení posudku, že současná práce pro mne není vhodná?
A co se stane, pokud pro mě zaměstnavatel žádnou jinou práci nemá? Momentálně mě přesvědčuje, abych šla na rizikové těhotenství.

welbloudek
19. srp 2015

@vencass budeš na neschopence, do doby než přejdeš na mateřskou 🙂

welbloudek
19. srp 2015

@vencass pokud máš težkou práci, tak si myslím, že je to lepší než riskovat, že se něco přihodí miminku 🙂

brokovich
19. srp 2015

Pokud ti to lékař napíše, musí te zaměstnavatel přepadit na práci, kterou dělat můžeš, pokud ji nemá, budeš doma tzv. na překážkách a zaměstnavatel ti bude platit náhradu mzdy, což je rozhodne více peněz, než nemocenská a nebudeš omezena vycházkami apod.

karlajasmine
19. srp 2015

@vencass Na nemocenskou rozhodne nechod.
Zamestnaval te musi preradit na jinou lehci praci, pokud ti gynekolog napise, ze soucasna prace je pro tebe nevyhovujici. Pokud pro tebe jinou praci nema, budes doma za 100% mzdy a nebudes omezena vychazkami jako u nemocenske. Nemocenska je na rizikove tehotenstvi.. pokud rizikove tehotenstvi nemas, na neschopenku nechod'.

xpila
19. srp 2015

@welbloudek Proč by měla být na neschopence, když jí nic není???

ireniq
19. srp 2015

Pokud tvoje práce není výslovně na zakázaném seznamu (chemikálie atd., před pár dny tu někdo dával odkaz, teď to nemůžu najít), tak musí tvou práci posoudit "závodní lékař" nebo jak se to teď jmenuje, který by měl znát podmínky na pracovišti atd., a individuálně rozhodnout, že to není vhodné pro těhuli.
Gynekolog o tom pracovišti nic neví (jasně že mu to můžeš popsat, ale nemůže to ofiko posoudit).

xpila
19. srp 2015

@ireniq Jenže ne všude je závodní lékař, pak stačí posudek tvého gynekologa.

vencass
autor
19. srp 2015

Já právě nevidím důvod, proč chodit na neschopenku, pokud mi nic není. Závodního lékaře máme, takže nejspíš budu muset za ním. Jak jste v práci řešily přechodné období, kdy už víte, že jste těhotné, ale nemáte na to papír?

brokovich
19. srp 2015

@vencass Já to uspesne tajila do konce 5. mesice 😀, ale ja nemela a ještě nemam problém tu práci vykonávat. Ale tuším to tu holky už někdy resily.

karlajasmine
19. srp 2015

@vencass Ja to tajila, ale mam praci v kancelari, takze jsem nedelala vice-mene nic, co by miminko ohrozovalo.. kdyby po me nekdo chtel napr.nosit tezke veci nebo tak, tak bych to holt rekla driv.. ale moc nevim no.. podle me by ti gynekolog v pripade nevyhovujici prace mel dat papir rovnou..

vencass
autor
19. srp 2015

Papír mi možná rovnou dá, problém je, že jsou nějak dané směny a není nikdo, kdo by mě mohl v práci nahradit. Takže si ty svoje směny budu nejspíš mused oddělat. V naší firmě je zavedené, že tam musím vydržet, než se zaškolí někdo jiný a pak teprve mohu odejít, samozřejmě na rizikové...

ireniq
19. srp 2015

Já jsem se prostě domluvila s nadřízenou (řekla jsem jí to soukromě hned po //, dávno než jsem šla na gyndu), ale já mám nadřízený vstřícný a lidský, a vyšly jsme si vstříc... ale ne každá má to štěstí, že jo :-/ šlo taky o směny, nechtěla jsem, aby se musel převorávat rozvrh, a od dalšího měsíce už jsem byla na jiné pozici.

brokovich
19. srp 2015

@vencass Na to, co je ^zavedene^, se vykašli. Využij práv, která ti dává zákoník prace. Od toho je ten zákon, mj.na ochranu zamestanancu, v tvému pripade na ochranu těhulí.

vencass
autor
19. srp 2015

Když to není jednoduché, zaměstnavatel se po mně může různě vozit, může mi najít "lehčí" práci a jinak mě dusit. Přijde mi, že nejsou páky, jak se bránit.

welbloudek
19. srp 2015

@xpila no třeba já dělala 12ky a noční, v prostředí plnym chemikálií, jiná práce možná nebyla a neschopenku jsem měla i když mi "nic" nebylo 🙂
celkově jsem odpovídala na to co se stane, když zaměstnavatel lehčí práci nemá 🙂, pokud jí přeřadí na jinou "lehčí" pozici, tak neni co řešit, že?

xpila
19. srp 2015

@welbloudek Jenže pokud ti nic není, tak na neschopence nemáš co dělat, ta je pro práce neschopné. Když lehčí práci nemá, tak se jedná o překážky na straně zaměstnavatele.

welbloudek
19. srp 2015

@xpila to je sice moc hezký, ale zřejmě je pro spoustu zaměstnavatelů snažší poslat tě na neschopenku, mě řekli, ať si seženu neschopenku, já došla na gyndu řekla to doktorovi, ten mi vystavil neschopenku a bylo vymalováno....

nonnni
19. srp 2015

@welbloudek jiste, ze se snazi...protoze jinak ti musi platit mzdu. Akorat je to ze zakona nelegalni, na nemocenske maji sedet nemocnci a neulehcovat tak zamestanvatelum administrativu a zlepsovat financi situaci. Nehlede na to, ze na to jsi bita i ty sama dostavas o dost mensi penize + mas vychazky.

welbloudek
19. srp 2015

@nonnni tjn vycházky jsou opruz.... když máš koule nekapitulovat a hádat se se zaměstnavatelem, tak je lepší si vydupat překážky v práci, já se na to vyprdla a zvolila jsem cestu nejmenšího odporu... 🙂

brokovich
19. srp 2015

@welbloudek hlavně na PN neposílá zel ale MUDr. Těžko bude zel Mudra nutit. Když proste nejsi nemocna, tak nejsi a ať se zel zařídi.

nonnni
19. srp 2015

@welbloudek ja jen doufam, ze se pomalu dostane do podvedomi zamestnavatelu fakt, ze zamestnanci nejsou blbi a po par precedensech to nebude muset byt o vyhadani, ale automaticky proces.

Tim se take snizi naduzivani neschopenek v tehotenstvi prave pro tyto pripady a na PN budou opravdu jen rizikova tehotenstvi.

No a pak tam bude treti skupina, ktera na tom bude lehce "bita", protoze pokud tehotene nic neni a jen se ji nechce a praci nema tak narocnou, jak se ji zda, tak bude do prace chodit, nebo za sve doma.

karlajasmine
19. srp 2015

Pro me by teda neschopenka cesta nejmensiho odporu nebyla... v tehotenstvi jsem byla na dovci v zahranici, na horach, na chate tyden, chodim do bazenu, na dlouhy prochazky, jezdim na vikendy pryc... proste bych nikdy nepristoupila na to byt 9mesicu na neschopence omezena vychazkama, kdyz by mi nic nebylo... ja nechapu, ze vam to holky nevadi :(.. ja bych se se zamestnavatelem hadala klidne az do krve za tyhle svoje prava. Nehlede na ty penize.. ty jsou prece potreba! Proc si nechavat o 40% kratit mzdu! Nepochopim.

xpila
19. srp 2015

@karlajasmine Naprosto jsi to vystihla! Taky to nechápu, že se dobrovolně připravují o peníze, omezují se vycházkami...

welbloudek
19. srp 2015

@karlajasmine to bych taky řekla, že je individuální, třeba já měla plat závisející na bonusech za přesčasy, víkendy, noční , prémie (to dělalo nakonec víc jak půlku mzdy), můj standardní plat psaný ve smlouvě, který by mi zaměstnavatel pak byl povinný vyplácet by byl nakonec menší než to co jsem dostala na neschopence...

welbloudek
19. srp 2015

@xpila
@karlajasmine Ale celkově ty příjmy bych ani tak neřešila, celkově jsem to řešila dvakrát, těhotenství a tomu nevyhovující pracovní podmínky a pokaždé se mnou zaměstnavatel jednal tak, že to vypadalo jako když ho otěžuju tím, že si dovoluju být těhotná a jsem docela ráda, za to, že těhotnou nesmí vyhodit, jinak tipuju, že by se s tim necrcali a dali mi padáka 🙂

vencass
autor
20. srp 2015

Ahoj, mě to právě rozčiluje, že všichni automaticky počítají s tím, že půjdu na PN. Já ale nechci být omezována vycházkami, chci volnost stejně jak psala @karlajasmine. O plat mi ani tolik nejde, na výplatnici stejně mám jen minimální mzdu a zbytek dostávám bokem. Ale proč si to nechat ještě krátit, když to není třeba.
Co mě dostalo daleko víc - včera jsem ještě volala na Státní úřad inspekce práce a ani oni tuto možnost neznají (nebo nechtějí znát?). Paní mi tam řekla, že když tu práci nemůžu dělat, tak mám jít marodit a hotovo. To mě vážně zarazilo. Já myslela, že ten úřad je tu pro ochranu zaměstnanců a ono je to asi naopak.

nonnni
20. srp 2015

@vencass bohuzel na uradech zdaleka ne vzdy sedi lide, kteri vedi, co by vedet mohli...a to plati o veskerych uradech, clovek musi byt obezretny a pripravit se na to a prijit rovnou vyzbrojeny paragrafy atd..

brokovich
20. srp 2015

@vencass Ty jo, to je nějaký divný s tím SÚIPem, kam ses tam proboha dovolala? To je ostuda teda. :((( On tu na ochranu zaměstnanců samozřejmě je, to spíš bůhví, kam tě přepojili. Ach jo.

j.a.n.i
20. srp 2015

@vencass No, ono je taky otázkou jak a na co si se zeptala, protože obecně řečeno na práci prodavačky bez další specifikace opravdu není nic, proč by měl zaměstnavatel povinnost tě převádět na jinou práci. Ale o přeřazení na jinou práci v případě zakázaných činností by samozřejmě vědět měli.