Neschopenka a těhotenství

ladyingreen25
14. črc 2019

Ahoj, jsem těhotná 9tt a pracuji v 3 směnném provozu. Zaměstnavat mi tvrdí, že mě nemá kam přeřadit vzhledem k mému stavu a že chce abych si vzala neschopenku. Nemám rizikové těhotenství a hlavně se mi nechce přijít o peníze a být omezená vycházkami.
Nejedná se spíše o problém z jeho strany? Prosim o radu, zda má záměstnavatel právo mi nařídit tu neschopenku a jak bych se měla zachovat. děkuji za rady

sudylichozrout
14. črc 2019

@ladyingreen25 samozrejme, ze se jedna o prekazku na jeho strane a musi te nechat doma za 100 procent mzdy. Na nemocenskou nemas narok, lekar by ti ji ani nemel vystavit, pokud jsi zdrava. Slo by de facto o pojistny podvod, ktery bychom zaplatili my vsichni. Jen at se tvuj zamestnavatel koukne do zakoniku prace. A pokud nebude chtit, ukaz mu to sama s tim, ze se muzes klidne obratit na inspektorat prace. A to si nemyslim, ze by chtel.
Ja z tohoto fakt rostu, jak casto tohle zamestnavatele (nejcasteji fabriky a paradoxne i statni instituce) zkousi.

ajja87
14. črc 2019

Rozhodně právo ti nařídit neschopenku nemá,a problém z jeho strany to je, tudíž za 100 procent doma,ale je jasný, že se bude kroutit, asi málokterý zaměstnavatel tohle dělá.jak se zachovat?no pokud v tomhle dokážeš komunikovat,tak se braň, já jsem poseroutka a nedokážu se vzepřít a s vedením dohadovat, takže bych na ty neschpence skončila 😁,ale jinak každopádně se můžeš obratit na ispektorat práce, ohánět se pargrafy,... držím palce, ať na ti to vyjde

deniska2
14. črc 2019

No ja rozhodne tehotna na 3 smeni by som nerobila nikdy hlavne nocne smeni.A doktor ti neschopenku vystavit môže kludne pokial nepracujes kacelarii ale ked makáš vo fabrike na 3 smenni provoz a mas tazku namahavu pracu tak mas narok byt na neschopenke.ja som spokojna s peniazmi a este k tomu nebola kontrola umna celych 7m.takze vychadzky nedodrzujem ....

deniska2
14. črc 2019

A jinak nařidit ti neschpenku nemuže mistr...nechce abys delala uz tam jako tehotna asi

cell
14. črc 2019

@deniska2 : promiň, ale píšeš nesmysly. Tak jednak o neschopnosti rozhoduje lékař na základě nějaké diagnózy. Musí tam být důvod a to práce na 3 směny není. Zakladatelka má pravdu - jednak by tratila peníze, jednak by byla omezená vycházkami. A kontroly na PN chodí i na těhotné. Zaměstnavatel nemá co doporučovat, aby chodila na PN, byť je to pro něj samozřejmě nejvýhodnější.
To, že nepřišla na Tebe, nic neznamená a pěkně riskuješ, pokud je nedodržuješ, ale tak to je Tvůjproblém.

monika76301
15. črc 2019

@ladyingreen25 je to překážka na jeho straně a postup je následující... Jit za vedením s papírem od mudr ze práce není vhodná pro těhotné potvrdí to i jejich lékař závodní protože noční těhotná dělat nesmí. Pak te musí preradit a budes brát vyrovnávací příspěvek v mateřství a těhotenství - budeš mít ještě lepší mzdu než mas zaměstnavatel te musí přeradit - ihned. Pokud nemá kam tak tě musí nechat doma na 100% ja tak byla měsíc nez mi našli práci v kanclu... Ten vyrovnávací příspěvek platí cssz. Vse jsem zažila a resila loni. Ale mojr firma dodržuje etický kodex a na neschopenku nikoho nesmí poslat pokud není důvod. Pokud se citis dobře přišla bys zbytečně o hodně peněz... Klidne napis sz... Jo a jako těhotnou te nesmí vyhodit jsi v ochranné lhůtě pokud tedy nemáš smlouvu na určito která končí

katka_nedo
15. črc 2019

@monika76301 Zamestnavatel proste nesmi,nemuze nakazat neschopenku.Neni lekar.Pani je mi lito,to bych chtela teda takovyho sefa vycuranyho.

ladyingreen25
autor
15. črc 2019

Děkuji za rady, bohužel u nás zatím každá a to vážně každá těhotná poslechla a šla na neschopenku na celé těhotenství až do mateřské. Ohánějí se kolektivní smlouvou. Dneska jdu do kanceláře tak uvidíme, právě že já jsem taky takový posera na tyhle věci který neznám :D ale děkuji 🙂

kkk612
15. črc 2019

@ladyingreen25 ale ani kolektivní smlouva nesmí být v rozporu se zákonem, ten je nadřazený všemu. Ale chápu, že člověk má občas strach, aby po mateřské nebyl propuštěn, aby mu prodloužili smlouvu...ale vzhledem k dnešní situaci na trhu práce, kdy k dispozici už jsou většinou jen neschopní a nebo ti, co pracovat nechtějí, tak pokud jste v práci šikovná, tak si vás budou chtít udržet.

j.a.n.i
15. črc 2019

@deniska2 Ne, dpktor rozhodne nema pravo vystavit neschopenku zdrave tehotne jen z titulu nevhodne prace. A pokud to nektety udela, tak si tam vymysli neexistující zdravotní problém a podvadi.

j.a.n.i
15. črc 2019

@monika76301 Jen opravim, neni pravda, ze by tehotna delat nocni nesmela, muze, ale pokud pozada o prerazeni na denni, tak ji musi byt vyhoveno.

uzivatelkapetra
15. črc 2019

Pokud máte kolektivku, máte určitě i odbory, tak třeba ti tam poradí.
Jinak asi teda nepracuješ v malé firmě, tak mě překvapuje přístup tvých vedoucích, možná pokud máte, bych navštívila i HR, možná to je jen selhání tvého vedoucího a na jiných odd se to řeší jinak.
Já pracuji v automobilce, řekla jsem svému bossovi, že jsem těhotná neoficiálně týden s předstihem ať mi najde práci, od dalšího týdne jsem dělala jen ranní.
Na výrobě, kde neměli pro jednu paní práci ji v podstatě nechali sedět a skartovat, nebo zakládat papíry, v podstatě nedělala nic, ale byla na ranní, protože tak praví zákon.
Nenech se,třeba inspiruješ kolegyně, co budou těhotné po tobě 🙂

martiniquest
15. črc 2019

@ladyingreen25 Jakoze mate v kolektivni smlouve narizene zneuzivani socialniho pojisteni? 😂 Hele, bran se. Chapu, ze je tezke se vzeprit, ale pravo je na Tve strane. Zamestnavatel je vycurany hajzlik a podle toho s nim jednej.

katka_nedo
15. črc 2019

@j.a.n.i No to teda nesmi delat nocni smeny.

cell
15. črc 2019

@katka_nedo : ale samozřejmě že může. Já sama jsem na noční chodila asi do 4m, pak už se mi nechtělo

monika76301
15. črc 2019

@j.a.n.i ano máte pravdu muze pokid chce... To jsem nedodala ale ja bych to teda nedělala ani směnný provoz...

tulikiss
15. črc 2019

@katka_nedo zakonik prace § 239 Požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
tedy muze delat nocni pokud ona sama chce

waloiss
15. črc 2019

Já byla v nepřetržitém a týden po potvrzení gravidity šla na neschopenku. Doktorka mi ji vystavila hned, i kdyz nemam rizikove a zadne problemy. Nevahala jsem ani minutu. Sice 6 hodin vychazek denne je na prd ale radsi v budu v klidu doma a uzivat si to, nez se potit kor v takovych horkach v robote.

waloiss
15. črc 2019

A co vim tak u nas zakazali tehotnym nocni okamzite. Pouze ranni

journals
15. črc 2019

@deniska2 tak to doufam, ze se za tebou nekdo brzy vypravi 😡🤦🏻‍♀️

journals
15. črc 2019

To je zase diskuze... hlavne se nepotit v praci, ze? Sotva pocuram test, uz si bezim pro neschopenku a uzivat si 😡

cell
15. črc 2019

@waloiss : ale to není příklad hodný následování. Podvádíte všichni - zaměstnavatel, lékař i Ty. A my všichni to platíme ☹

sudylichozrout
15. črc 2019

@waloiss To fakt myslis vazne? Nevidim rozdil mezi tebou a prizivniky na davkach...

drep
15. črc 2019

Já se vždycky zařeknu, že nebudu diskuze o neschopence v těhotenstvi číst, protože mě to akorát vytočí.
To fakt je taková tolerance k pojišťovacím podvodům? Fakt by těhule měla chodit socka jednou tejdně a pak by měla náhradu škodyvymáhat po těch “hodných” gynekolozích. Až bude chtít pacient antibiotika nebo cytostatika, taky bychom mu je měli napsat, i když k nim není důvod?! Nechce se mi makat, hurá na neschopenku... bože, to je materiál

drep
15. črc 2019

@katka_nedo i já jsem sloužila normálně, dokud jsem sama chtěla. Naše gynekoložky slouží běžně tak do sedmého měsíce.

katka_nedo
15. črc 2019

@drep No tak nedavno jsem podepisovala a dostala pouceni co nesmim a smim ohledne pracovni naplne jiz po druhe v zivote,co s etyka tehu a vzdy to bylo jasne psano a dano.To,ze to delate ze sve vlastni vule,je Vas problem

katka_nedo
15. črc 2019

@tulikiss Tak jako to je jasne,kdyz chce,tak je to jeji problem.

j.a.n.i
15. črc 2019

@monika76301 Tak jasne, ale jsou povolani, kde je ta nocni jednodussi a tam ji pak treba ty tehotne chteji.

katka_nedo
15. črc 2019

@drep Jedna vec je,kdyz se nektere nechce makat a druha,kdyz to proste zdravotni stav nedovoluje zvladnout.A Vy se tu zlobite na delnickou tridu a ze nahore kradou politici dotace a jine v miliardovych castkach je v poho? No taaak.Trochu klidek,ne?Kolik jste toho na daních odvedla Vy,ze tu machrujete?Achjo.Nebudte zla a bezte si nekam ulevit.

j.a.n.i
15. črc 2019

@katka_nedo Ne, neni to v poho, ale lidi, co presne timhle omlouvaji svoje podvody jsou jeste horsi.