Přivýdělek - pronájem věcí po dítěti

mirandah
27. únor 2015

Ahoj,
můj kamarád teď pracuje pro firmu která rozjíždí internetový vyhledávač půjčoven ze všech možných oborů. Věci k pronajmutí tam prý může umístit kdokoliv, i fyzické osoby bez živnostenského listu a dokonce pomáhají i se vzory smluv.
Když o tom tak pěkně mluvil tak mě napadlo že bych tam zkusila dát do pronájmu věci které mám po dítěti a zatím je pro další nepotřebuju (jídelní židlička, kočárek, cestovní a normální postýlka, autosedačka, odrážedlo, nosítko, odsávačka, větší hračky..) Koukala jsem na ty stránky co nabízí v dětském zboží a určitě bych tam ostudu neudělala https://www.renbo.cz/detske-zbozi
Říkala jsem si že když třeba někdo jede na dovolenou nechce se mu vše tahat sebou a přivítal by možnost půjčit si to někde v okolí. Dala bych to za nižší cenu než oficiální půjčovny co tam jsou a navíc když jsem na to koukala, v našem kraji tam moc věcí pro děti nenabízejí, v něčem bych byla zatím jediná což by mohlo být fajn. Jakýkoliv přivýdělek by se rozhodně hodil.
Co si o tom myslíte? půjčili byste si něco přímo od jiného člověka, ne z půjčovny? Má to smysl zkoušet? A co všechno Vás napadá by šlo pronajmout?
Já jsem z toho dost nadšená ale mě se vždycky líbily tyhle komunitní věci, společné zahradničení atd. tak jestli nejsem idealista 🙂
Moc přivítám různé názory, díky za pomoc Mirka

mirandah
autor
27. únor 2015

Teď ještě procházím ty stránky a je to super, našla jsem tam k pronájmu hromadu skákacích hradů, chtěla bych pro malýho na narozeniny, na poutích je miluje
https://www.renbo.cz/zabavni-atrakce-pro-deti

marecekavendulka
27. únor 2015

u nás jedna paní takovou pujčovničku měla,párkrát jsme využila jejích služeb.Ale bohužel,pujčovna se neuživila. ☹

marecekavendulka
27. únor 2015

sakra,doufám,že jsem tě nevylekala 😀

mirandah
autor
27. únor 2015

Nene nevyděsila tohle totiž naštěstí funguje jinak, věci bych nafotila a hodila nabídku pronájmu na ty jejich stránky, to je zadarmo. Když nebude zájem nic se neděje a když bude tak super. Kdybych měla mít někde půjčovnu tak bych se taky bála jestli se uživím.
A co sis půjčovala jestli se můžu zeptat? A vadilo by ti půjčit si ne z půjčovny ale od někoho?

marecekavendulka
27. únor 2015

@mirandah pujcila jsem si autosedacku.a ne nevadilo by mi pujcit si od nekoho.

marecekavendulka
27. únor 2015

@mirandah ono totiz ta pani stejne pujcovala veci po svtch detech.takze princip mela stejny,jen jinou formu

dolfino
27. únor 2015

Koukala jsem na ty stránky a docela se mi to líbí... Mě by nevadilo si něco půjčit od jiných lidí. Zrovna přemýšlím nad tím cyklovozíkem, až se v létě vydáme na kola, tak bych si ho ráda půjčila... 🙂 Tak snad bude půjčovna ještě fungovat... 🙂

lv
28. únor 2015

@mirandah nápad dobrej..koukala jsem na hrad, to je cena teda! 6000/5h..no jo, novy to musí byt pěkně drahý..

lv
28. únor 2015

Asi tam vrazim kolobezku. 😉

whitelilith
28. únor 2015

To je super projekt. Dlouho sem čekala, kdo se na to vrhne. Je potreba to dostat mezi lidi. 🙂 jeste by to chtělo nějaké hodnocení půjčujících a půjčovatelú-hlavne co sr týče běžných lidí.

mirandah
autor
3. bře 2015

Malý měl teď střevní chřipku tak jsem měla úplně jiné starosti. Původní plán ale platí i když teda manžel je skeptik, dnes jsme o tom debatovali a skoro mě naštval, viděl jen samá negativa. Kamarád říkal že se teprve rozjíždějí takže je vše v začátcích, ale hodnocení půjčujících i půjčoven tam mají. A dokonce prý i připravují vzory smluv pro půjčování což by bylo super, to mě předem moc nenapadlo.
Tak co, jdete do toho někdo taky?-)

mirandah
autor
3. bře 2015

@lv já jsem si ceny toho hradu nejdřív nevšimla, je to teda hodně ale naštěstí můj otec podniká tak by si to aspoň nějak vrznul do nákladů a něco by přispěli všichni místo dárků.

nov777
4. bře 2015

Ja budu za tu stranu negativistu. Co jsme potrebovali jsem koupila nove a pak par veci na bazaru. Treba monitor dechu jsem spocitala naklady na pujceni versus koupi nove a dalsi prodej, rozdil minimalni. Pozdeji jsem koupila bazarovy a ten jsem v podstate prodala za stejnou cenu jako koupila. Navic je ta vec moje a nemusim si delat stres z pripadneho poskozeni. U pujcene veci by asi chteli poskozeni uhradit a to uz se hodne nevyplati. Proste muj nazor, nerikam, ze se nenajdou lidi, kterym to bude sedet.

dukie
4. bře 2015

Já se nebudu vyjadřovat k tomu, jestli bych si pro děti věci pronajala nebo ne, protože asi spíš ne. Nepůjčujeme si věci ani od známých, natož od cizích.

Nicméně mám k tématu poznámku (když čtu o tom, že mohou pronajímat i osoby bez ŽL): Pozor na to, že pokud se taková činnost vykonává SOUSTAVNĚ, jde o živnost: "Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem." V případě této činnosti jde o živnost volnou "Pronájem a půjčování věcí movitých". Není rozhodující, zda si k tomu člověk živnostenský list pořídí či nikoliv (pokud nikoliv, máme tu nedovolené podnikání). Stává se živnostníkem, (a i bez živnostenského listu, protože si ho prostě jen nepořídil) je povinnen platit ze souvisejících příjmů nejen daň, ale také přihlásit se a odvádět související sociální a zdravotní pojištění (není-li od záloh osvobozen, pak i zálohy).

Shodou okolností jsme tohle probírali asi před 14 dny na odborném školení na toto a podobná témata a přišlo mi to šílené (spadá sem potom potenciálně hromada lidí, kteří něco dlouhodobě pronajímají), byť to logiku má. Tolik jen tak na okraj. Doporučení školitele: V případě takovéto činnosti si vyžádat stanovisko živnostenského úřadu, zda se v mém konkrétním případě jedná o živnost či nikoliv, ideláně písemně.:o)

lv
4. bře 2015

@nov777 monitor i postylku - souhlasim s tebou.

mirandah
autor
4. bře 2015

@dukie Děkuju za dobrou připomínku, to si zjistím. Já už jsem to jednou řešila protože příležitostně prodávám přebytky ze zahrady a tam je to podobný, sic výdělek minimální ale na založení ŽL by už to asi bylo. Tak aby po mě nešli 😀

mirandah
autor
4. bře 2015

@nov777 já s tebou taky souhlasím🙂 odsávačku jsem si pořídila novou, protože když jsem si spočítala nájem byla jsem na půlce ceny nový. Ale taky ty půjčovny se musí uživit takže nájem mají vyšší, když to mám jen na přivýdělek můžu být levnější. třeba ty půjčovny https://www.renbo.cz/odsavacka-kojeni maj nejlevnější za 25 kč/den, já bych tu svoji půjčila o dost levněji.
Ale já popravdě moc neuvažovala o dlouhodobém pronájmu, to se asi nevyplatí nikdy, spíš takový to - cestovní postýlka, židlička, větší hračky si půjčit až na místě ať se to nemusí vozit autem, odsávačka na 1-2 měsíce na vyzkoušení jestli se vyplatí nebo ne, krátkodobé půjčení.

nov777
5. bře 2015

@mirandah A nemas strach, ze se ti to vrati znicene? To jsou veci, ktere uz pouzivat sama nebudes nebo to chces vyuzit, nez prijde dalsi dite? Nerikam, ze ten napad je uplne mimo, treba by to fungovalo a urcite bych to aspon zkusila. Tim urcite nic nezkazis, max do toho investujes nejaky cas.

anetinka1593
Odpověď byla odstraněná
Zobraz