Propuštění v těhotenství! 🙏 Jak to bude?
Ahoj holky,prosím o radu.
Pracovní smlouva mi trvala do 31.12.2020, začátkem prosince jsem měla pozitivní test. Bohužel včera mi přišla z práce výpověď,že mi ji neprodlouží a od 31.12.2020 jsem vyhozena. Moje otázka z ní příští středu mi lékař chce napsat rizikové těhotenství. Jde to nějak jeste za firmou? Jsem a toho jalová a mám teď sileny strach. 😔 Děkuji moc za rady!
@lenoulinkaa do porodu, dnem porodu pak vzniká nárok na rodičovský příspěvek a s ohledem na to že zaniká důvod neschopenky (tedy těhotenství), tak se ukončuje...
Jen tedy nevím (nikdy jsem se po tom nepídila), zda se jako nemocensky pojištěný považuje člověk, který je sice na neschopence (tedy bez povinnosti platit odvody), ale přitom nezaměstnaný...
@lenoulinkaa tak muze nastoupit 6-8tydnu pred terminem porodu,jde to spocitat...ja jsem nikdy toto nemusela resit...
@marcicek84 to vím, ale ona je teprve pátý nebo sesty týden. + 180 dní tj. 6 měsíců. No nevím. Necim jestli se vejde...
@marcicek84 Na nárok PPM, musíš nastupovat ze zaměstnání nebo v ochranné lhůtě. budeme brát že nastoupí 8. týdnů před termínem, tedy 32. tt a teď je v 6tt tak na PPM by nastupovala za 182 dní, tedy dva dny po vypršení ochranné lhůty a tím by jí nárok na PPM nevznikl... Proto je nutné v tomto případě opravdu dobře počítat a neseknout se ;)
@gramar jako je to celkem dobry podnet....jestli fakt nevzit tu novou smlouvu a neodpracovat jeste par dni a nenastupovat na PN tak,aby to vyslo..
@marcicek84 pro nárok na PPM musí mít nejen těch 270 dni, ale byt zamestnana a nebo v ochranné lhůtě, což pokud tedy projde ta PN, tak na PPM určitě nedosáhne.
Pokud nebude zamestnana, tak nikam na mateřskou dovolenou nenastupuje. A pokud ji nevznikne nárok na PPM, tak lze na neschopence zůstat do konce 6 nedělí. A poté Zadat o rodičovský příspěvek, o ten jde Zadat až 3 měsíce zpětně.
@gramar a ještě teda se hodně počítá s TP, pokud se takto hraje o dny. A ochranná lhůta je tak dlouhá jak poslední zaměstnání, jen teď nevím kolik je max pretrzka, takže jestli by nastoupila na třeba 2 měsíce, tsk už nemá ochrannou lhůtu 180 dni....
@veroniquecz No ak lekar vymysli diagnózu kvoli tehotenstvu tak to hadam konci porodom....Potom aky dovod na PN?
@jakreb myslím toto. Ale teď čtu, ze je to jen když nemáš nárok na PPM, ale jsi nemocensky pojištěna, což pokud nebude mít zakladatelka smlouvu se jí netýká.
Nemocenské v souvislosti s porodem
Nárok na tzv. nemocenské v souvislosti s porodem vzniká tehdy, jestliže těhotná žena k počátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu:
• nesplnila podmínky pro nárok na PPM (doloží potvrzením OSSZ),
• je účastna na nemocenském pojištění, tj. zaměstnána, nebo je v ochranné lhůtě (ochranná lhůta činí 7 kal. dnů).
O vzniku dočasné pracovní neschopnosti ženy, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, rozhodne lékař. Po šesti týdnech ode dne porodu lékař tuto dočasnou pracovní neschopnost ukončí. Na další nemocenské může mít žena nárok z jiného důvodu, než je těhotenství nebo porod.
@veroniquecz Aha, s tím šestinedělím nevím, to za mě nebylo a nastupovalo se v takovém případě na rodičák a neschopenka se ukončovala, ale to už je dost let dozadu a nakonec jsem šla z práce rovnou na PPM, takže jsem to blíž ani nezkoumala...
Jinak ano ochranná lhůta je dlouhá jak pracovní doba (max. těch 180 dní), ale pokud by nastoupila u stejného zaměstnavatele tak se ta doba sčítá. Pokud by nastoupila do jiné práce tak tam by to běželo od dne nástupu. Ale i tak to jde, pokud se ti podaří najít práci kde můžeš být normálně, překlepeš zkušební dobu, tak pak už tě jako těhotnou vyhodit nesmějí (když pominu hrubé porušení atp.) a jsi v suchu z práce na PPM, nebo nedej bože v případě komplikací na neschopenku a potom na PPM...
A termín porodu se taky může posunout dál a to ti může tou matikou hodně hýbnout a pak právě můžeš o PPM přijít kvůli jednomu dni :D
@terezka1992plzen potratila jsem 4x a zazila jedno zt kolem 12tt a pn jsem automaticky nedostala a v 5tt? To je spíš jen opožděna ms.. to opravdu není důvod pro pn

@marcicek84 ale taky musí nastoupit v ochranné lhůtě na ppm.coz ji asi nevyjde. Při nejhorším by byla nemocná do porodu nebo sestinedelu. Tam nevím, jak to přesně je.