Špatné výplatnice u částečného úvazku

lu31nka
20. dub 2022

Zdravím, od Října 2021 pracují při rodičovské dovolené na částečný úvazek a každý měsíc řeším problémy s výplatnicemi. Na každé výplatníci mám špatně hodiny, mizí mi dovolená. Například v listopadu my přišel pouze bonus a příplatky za víkendy ale odpracované hodiny nikde, kdzy jsem to v práci řekla ještě ten den mi peníze dorazili ale nová vyplatnice už ne. V lednu mi ukradli a neproplatili 30 hodin které mi měli podplatit v únoru, to mi přišlo 40 tisíc na které mi asi za 2 dny volali že se stala chyba a peníze mi budou strhávat a ze mi prej poslali moc peněz i v lednu v kterém mi přitom chybělo těch 30 hodin... A já už toho všeho mám tak akorad dost. Absolutně netuším jestli mi vážně chodí moc peněz nebo mě prostě jen okrádají. Účetní nemáme u nás abych to s ní mohla řešit osobně. V práci mi na ní nikdo nechtěl dát kontakt a když jsem si ji sama našla na internetu a kontaktovala ji s tím že chci nové vyplatnice a všechno co bylo špatně tak mi přestala odpovídat. Ale já přece mám nárok na to aby mi dolozila všechny věci v pořádku když doteď toho nebyla schopna ? V práci jsem oznámila že pokud se všechno nedá doporadku odcházím, ale chci vědět na čem jsem.. 🤦🏼‍♀️

merope
20. dub 2022

@lu31nka To klíčové je se podívat do pracovní smlouvy, tam budeš mít vypsáno, kolik přesně máš mít peněz. Pokud se hádáš, tak je pochopitelné, že ti nedají odměny (co ti i mohli naslibovat), to není nároková část mzdy.

S částečným úvazkem se může stát, že ti vyplatí mzdu jakoby za úvazek celý (blbě si to zadali do systému). Kdyby chtěli sahat na peníze z loňska, požádej je o kompletní přepočítání loňského roku samozřejmě včetně sociálního a zdravotního pojištění (do toho nikdo nepůjde).

Čili to nejdůležitější - "Absolutně netuším jestli mi vážně chodí moc peněz nebo mě prostě jen okrádají." - tohle musíš tušit, vezmi pracovní smlouvu a do ní se podívej, kolik máš mít.

A ano, odejít je v podobné situaci to nejlepší - pokud neopraví, tak je dobré to hlásit, jen netuším kde.

danulka04
20. dub 2022

@lu31nka Ahoj, jak už zaznělo, tyto základní informace, o tom jakou máš mít mzdu, by měly být uvedeny v pracovní smlouvě. Takže buď máš v pracovní smlouvě sjednanou hodinovou mzdu a každý měsíc odevzdáváš nějakou docházku/výkaz práce/výčetku hodin, kde vykazuješ, kolik si skutečně odpracovala. Pak jednoduše tyto odpracované hodiny vynásobíš hodinovou sazbou a vyjde ti hrubá mzda. Takže můžeš lehce zkontrolovat, jakou máš hrubou mzdu na výplatní pásce.
Nebo máš stanovený pevný pracovní úvazek a měsíční odměnu, ale pak ti chodí každý měsíc ta samá částka.
Předpokládám, že spíš je to ta první varianta. A v tom případě musí mít účtárna doklad o počtu odpracovaných hodin a lze to s nimi jednoduše překontrolovat.
Z vlastní zkušenosti vím, že výplatní pásky je dobré kontrolovat každý měsíc, stane se, že mzdovka něco přehlédne nebo se uklikne a chyba je na světě. Ale zároveň by ti měli umožnit i zpětnou kontrolu pokud se ti něco nezdá.
Být tebou tak si napřed udělám pořádek u sebe a udělám si přehled kolik peněz bys měla každý měsíc mít a pokud ti to nebude sedět, tak řešit se zaměstnavatelem.

lu31nka
autor
20. dub 2022

@merope nemám danou cenu za hodinu ale v platovém výměru mám celkovou částku při plném úvazku a kolik náleží mě za zkrácený úvazek, a na každé výplatníci mám jiné peníze.

lu31nka
autor
20. dub 2022

@danulka04 můj pracovní výměr, nikde ve smlouvě nemám danou částku za hodinu i když máme pichacky a já jsem placená za odpracované hodiny.
Na každé výplatní pásce mám špatný počet odpracovaných hodin, někde mám víc někde min a vůbec to nesedí s tím co mam opravdu odpracované.

lu31nka
autor
20. dub 2022

Ve smlouvě mám psaný úvazek 0,4 což dělá 15hodin týdne.
Když si na výplatníci ze základního platů vydělíme počet odpracovaných hodin tak mi na každé výplatníci vychází jiná suma za hodinu...jednou je to 150, jednou 180 jednou dokonce 270. Tak co si z toho pak člověk má vzít. Nevím prostě se nějak ztrácím v tom celém co mám k nahlédnutí.

j.a.n.i
20. dub 2022

@lu31nka Ta vyplatnice klidně muze byt správně, pri mesicni mzde neni sazba za hodinu stale stejna. A jestli mas pocit, zes odpracovala nejale prescasy a nemas je zaplacene, tak to res s nadrizenym a ne s ucetni.

merope
20. dub 2022

@lu31nka Nevím, jak přesně se to počítá, pokud jsou víkendy a směnuje se, ale třeba já mám úvazek 0,2, což znamená 1,6 hodiny denně. Vezme se počet pracovních dní v měsíci a to je fond pracovní doby pro daný měsíc, co bych měla odpracovat. Kdyby se řešily přesčasy, tak cokoli nad to je přesčas (a budeš mít nějak řešeno, jak se přesně přesčasy řeší). Pokud tam máš noční / víkendy, tak za to jsou příplatky. Třeba v dubnu je 19 pracovních dní, takže můj úvazek znamená 19*1,6 hodiny. V březnu bylo pracovních dní 23 - tzn. 23*1,6 hodiny byl můj úvazek dle smlouvy.

Jinak si umím představit (pokud ti v únoru přišlo 40 tisíc), že ti za únor dali jako za plný úvazek a k tomu ještě za ty hodiny z ledna. V lednu bylo 21 pracovních dní, v únoru 20.