Týden do konce smlouvy a pozitivní těhotenský test
Zdravim ve spolek,
dostala jsem se do zajimave situace. Pracovni smlouvu mam do konce cervence. Od srpna mam slibene prodlouzeni smlouvy, ale netusim jestli na rok nebo na neurcito. Navic mi sama vedouci rikala, ze ona sama tam pracovala dobre pul roku, nez ji vubec dali smlouvu do ruky. No a ted to nejlepsi - pozitivni tehutest. Podle propoctu bych mohla byt cca v 7. tydnu. Otazka zni - volat na gyndu ted, nebo az v srpnu. Bylo mi vyhrozovano rizikovym kvuli me znacne nadvaze. ☹☹
@hanulinka8585 ja nerikam, ze ji nema prodluzovat. Rikam, ze bych na jejim miste pred podpisem zamestnavateli oznamila, ze jsem tehotna a snazila bych se, abychom spolu vyjednali co nejlepsi mozne podminky spoluprace. Prijde mi fer, aby to vedeli. Nic vic, nic min. Take jen rada z urciteho uhlu pohledu.
Autorka má teprve pozitivní test, není ještě nic jistého. Těhotenství se stejně okolí oznamuje po1.trimestru. Proč by zaměstnavatel měl vědět jako první, že je na začátku těhotenství? Nepřijde mi to vůči zaměstnavateli nefér. Holt to se občas stává, že žena v produktivním věku otěhotní a i to, že hned to v 7.týdnu netroubí zaměstnavateli s počuraným papírkem v ruce. Nemá ani těhotenskou průkazku, u doktora nebyla.
Nedivila bych se, kdyby opravdu šla to říct zaměstnavateli, on by jí neprodloužil smlouvu, jak by jí tu některé zhejtovaly za to, že ted je na pracáku a z našich daní se jí platí podpora, válí se doma s kopytama nahoře, místo toho, aby pracovala (těhotenství není nemoc) až do nástupu na mateřskou.
O těhotenství jsem se dozvěděla 1.1., přičemž 31.12. mi vypršela zkušebka. Těhotenství jsem však oznámila až po 1. screeningu.
@sudylichozrout Akorát že “vyjednání co nejlepších možností spolupráce” ale ve většině případů nebude ani probíhat.
Diskuzi jsem nečetla, ale já bych to zaměstnavateli oznámila nejdřív po 1.trimestru. Já v práci oznamovala že jsem těhotná až ve 20.tt. Jestli je v průběhu 1.trimeatru prodlužování smlouvy, tak to ptoste tak vyšlo a neřešila bych to. Přeci jenom je 1.trimestr vždycky takový hop nebo trop. Buď hlavně v klidu ať je miminko v pořádku😉❤️
@sudylichozrout ono zalezi na profesi a pokud jsi osvc, tak je jasne, ze je treba si budovat jmeno a dat karty na stul, ale u radoveho zamestnance tohle proste neplati a kdyz mas 15tis cisteho (nebo mene), tak asi se budes jo snazit si zajistit prijem, protoze nemas na to, aby sis dlouhodobe nasetrila jako ze zakazek... nebo super jobu... ppm vyplaci cssz, ne zamestnavatel, zamestnankyne ho akorat stoji dovcu a pripadne dpn behem tech 14 dni... lide, kteri podnikaji, nebo maji prestizni zamestnani a penizku jako slupek tyhle postoje muzou mit... neresi existencni zalezitosti... ale tehle je malo... tady se jedna o lidi, kteri kdyz chteji jet i na blbou dovcu k mori, musi sakra jo setrit... a nekteri ani nemaj na to, aby tam za cely zivot jeli.... a pokud maji vesele i hypoteku, tak vsechny finance navic spolkne hypoteka. Kdyz jde matka z takoveto rodiny na md/rd, tak ten pokles financi jde silene znat...
@sudylichozrout ale pokud to rekne pred podpisem, tak ji na 99% tu smlouvu podepsat nedaji. Vzdyr to nema ani potvezene gynekologem. Neni co resit. U starsiho mi dokonce muj dr.rekl at to NIKOMU jeste nerikam, ze o to jeste muzu prijit. Kamaradka prisla o mimi v 11tt, proste skoncila srdecni akce a bylo... ja mela sp v 7tt srdecni akce se ani nedostavila. Takze nema jeste vubec co troubit do sveta, ze je tehu...
@nita1984 - takhle to Prifi ale nemyslela a pokud si jako OSVČ budeš na sociálce platit ještě nemocenské dostatečně dlouho před mateřskou, tak mateřskou samozřejmě dostaneš.... To jestli se ti vyplatí být nemocensky pojištěná (platit víc sociálce a pak dostat nemocenskou a mateřskou) je samozřejmě na tvém uvážení.
@kmarie81 No, vzhledem k tomu, že výše mateřské se odvíjí od výše sociálního pojištění, spočítali mi PPM na 3400Kč 😀 Já si nemocenské samozřejmě platím. Ale tahle částka je směšná, tím spíš, že je podmíněna tím, že žena po tu dobu nesmí pracovat.
Každopádně to napsala tak, že kdo podniká, má zadek ve zlatě, kdo je chudák zaměstnaný, nedostane se ani k moři 😀
@nita1984 napsala jsem to blbe... myslela jsem osvc, kteri podnikaji v pravem slova smyslu a ne ty, kteri si na podnikatele s prominutim hraji. Jako zase vsechna cest i temto podnikatelum, ze do toho jdou, porad lepsi, nez aby sedeli na zadku na UP a beceli, ze nemaji praci... treba znama si hraje na podnikatelku, je totalne ztratova, dotuje ji manzel a vsem by bylo lip, kdyby s tim sekla... ale ne... ji to bavi... takze ano jsou osvc a osvc
@priefi 😀 no, nevím, jestli si to vylepšila 😀 Přemýšlím, jestli jsem tedy OSVČ nebo si na OSVČ hraju 😀 Už víc než 10 let 😀 Ne, bez urážky, já si prostě myslím, že srovnáváš hodinky a holinky. Je jedno, jestli člověk OSVČ nebo zamec. Bohužel, tyhle dvě skupiny se nikdy neshodnou, každá má jinou "mentalitu". Manžel byl, je a vždycky bude zamec, já byla roky a už bych být nechtěla. Zrovna v téhle diskuzi je hezky vidět, jak zamci jedou malou domů, "podnikatelé" vidí širší obzory. Nic proti nikomu, každý to má nastaveno dle svého. Já bych prostě jednala jinak.
@priefi haha, v mém oboru se šéfové znají, tykají si, potkávají se na kongresech, takže se jeden mezi řečí druhého zeptá, jaká je drep. Nebo se nezeptá sám, ale pověří tím někoho mladého, kdo má na jiném pracoviští kámoše. A co kdo s kým probere u piva, to fakt ani gdpr neošéfuje. Pověst jsem roky budovala a prostě bych si ji nebyla ochotná zkazit.
Já bych počkala... ano, dá se to brát jako "podraz," ale opravdu bych se bála scénáře, že ti příští týden skončí smlouva a těhotenství nedejbože nedopadne. Navíc, když se tam pak nechceš vracet. Trochu by mě hryzalo svědomí, ale v této situaci bych postavila sebe na první místo, držím palce, ať to dobře dopadne.
(Jinak, já jsem oznámila zaměstnavateli těhotenství poslední den zkušební doby s tím, že jestli chce, tak už zítra nepřijdu - připadala jsem si jako mrcha, že to takhle vyšlo. A všichni, včetně něj mi řekli, že jsme blázen, že to říkám)
@drep Prej seš lékařka, tak určitě víš, že je hromada ženských, který to že jsou v tom zjistí až ten další měsíc (první měsíc něco jako menstruace příjde, tak si neděláš test) a další měsíc už nepříjde. Takže při podpisu prodloužení smlouvy seš v 8tt a nevíš to a další měsíc oznámíš, že si v 3 měsíci. A žádný tvůj kolega lékař určitě nebude zpochybnovat že si to věděla a tudíž s nima hrála nečistou hru.
@nita1984 to jo, ale jako zaměstnanec za tebe v tomto případě ještě odvádí dost velkou částku zaměstnavatel cca 3,5 tolik co odvedeš ty - a proto je to vypočítaný jinak (zaměstnanec který má cca 21 tisíc čistýho má dohromady strženo a zaměstnavatelem odvedeno cca 9000,- kč), takový zálohy na sociálku asi každý měsíc neodvádíš ...
@kmarie81 O tom se nepřu. Jen vyvracím tvou dedukci, že vydělávám málo, proto mám malou mateřskou. Pár let jsem zamec byla, takže vím, jaké jsem měla odvody a vím, jaké odvody má můj manžel (a že to je masakr). Proto už jsem psala výše, že se to nedá srovnávat a že psát, že podnikatelé jsou "bohatí" a zamci "chudí" jsou prostě nesrovnatelné veličiny.
Nicméně to už jsme hodně OT, takže to raději ukončíme, tahle diskuze zadavatelce nic nepřinese,
@nita1984 Jakou malou domů, ty jako OSVČ tohle nemusíš vůbec řešit, no a zaměstnanec má na výběr mezi tím ukázat šéfovi pozitivní těhotenskej test dřív než oznámí těhotenství snad i v rodině, nechat se vyhodit a jít na pracák (i když ani to vlastně ne, to bychom pak platili všichni, takže se má nechat vyhodit a jít pěkně zadáčo domů až do porodu) anebo neříct, počkat, jak se těhotenství vyvine a nechat zaměstnavatele, ať rozhodne o prodloužení smlouvy na základě jejích pracovních schopností.
Tak si taky říkám, jestli by nebylo podle vás teda fér v případě, že žena zjistí těhotenství, podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru a jít jí s přiznáním předložit svýmu zaměstnavateli, aby svobodně rozhodl o jejím osudu. Protože jak by k tomu chudák přišel.
@vineta Já myslím (a to teď píšu jako zaměstnavatel), že si zaměstnankyně a zaměstnavatelé nemají navzájem co vyčítat. Spoustu problémů si nadělají zaměstnanci sami - v mém oboru se například kvalitní lidi hledají hodně těžko, prostě nejsou - a pokud zaměstnankyně ví, že se nehodlá po RD vracet ani na zkrácený úvazek, který jí byl nabídnut jako možnost, a ani nechce plný úvazek, tak proč to sakra sama neřekne hned a oznámí to týden před nástupem, když s ní člověk počítá? Od té doby jsem poučená a nikomu prostě vstříc nevycházím - proč taky.
@kmarie81 pletes se. Osvc odvadi jak za zamestnance, tak i za zamestnavatele, oboji je jedna jedina persona - on.
Fér nefér... Já osobně bych to neřekla. Jednak vím, že pozitivní test nic neznamená a může se stát tolik věcí a jednak jsem na osobní kůži zažila, jaké to je, když se zaměstnavatel fér nechová. No jo, čerstvě vdaná, přes 30 a ještě jsem u kolegyně neopatrně prohlásila, že budeme brzo chtít rodinu. Výpověď jsem měla na stole po třech letech do týdne. Zpětně mi kolegové potvrdili, že to bylo opravdu z důvodu očekávaného těhotenství. No jo, malý soukromník. Od té doby razím heslo moje těhotenství - moje záležitost. Blbý to sice je, ale díky zkušenosti už k tomu přistupuju jinak. Čímž samozřejmě netvrdím, že všichni šéfové jsou stejní
@sudylichozrout špatně sis o přečetla - paní píše že odvádí stejně jako zaměstnanec, který bere cca 20000 čistýho - a tomu je strženo cca 2000 na soc. pojištění jako platí ona (odvádí minimální zálohy na soc. co by osvč a dle toho taky vypadá mateřská cca 4000 měsíčně - jak sama píše) V případě že zaměstnanec má cca 20tisíc čistýho - tak stojí zaměstnavatele ještě zhruba 7000 na sociálce - takže dohromady za tohohle zaměstnace přiteče sociálce cca 9000 kč měsíčně. Na to aby do státního odvedla cca 9 tisíc měsíčně - by musela v pruměru vydělávat cca 60000 měsíčně
@kmarie81 jrnomze ty nemuzes pocitat odvody za zamestnance, ktere odvadi zamestnavatel - superhrubou mzdu. To je naprosto nesmyslny konstrukt, ty penize nejsou a nikdy nebyly zamestnancovy a ten by je nikdy ani nevidel. Cili, zamestnanec (21tis cisteho) odvadi z hrube mzdy (to, co si u zam. vyjednal) to same, jako osvc v zakladu. Kdo bere jako zamestnanec mene, odvadi mene nez osvc.
Na druhou stranu osvc odvadi mene na klasicke dani z prijmu. Ale na socialko prispiva osvc vice.
@sudylichozrout já mluvím o výpočtu mateřské a ta se odvíjí od toho kolik přiteče do nemocenskýho pojištění - né od toho kdo to platí

@sudylichozrout Ono fer/nefer je dost relativni. Pracuju jako zastupkyne vedouci potravin na mensim meste. Funguje to tu tak, ze kdyz ma jedna z nas dovolenou, druha musi byt v praci od rana do vecera. Kdyz jsem vloni nastupovala, cekali na me 2 mesice nez mi skoncila vypovedni lhuta. Ze za me budou nekoho hledat, to je jiste. Ze se sem nebudu chtit vratit, to je asi taky jiste. Tezko jsem se smirovala s faktem, ze jsem 20 let stravila ve skole, aby ze me byla prodavacka. Bohuzel jina prace tu neni a zlatem neplati nikde. Nechce se mi prijit o rodicak. Mne treba zase neprijde fer vuci vedouci nenechat si tu smlouvu prodlouzit a nechat ji tu samotnou.