Ukončení smlouvy v těhotenství. Poradíte, prosím?
Chci se zeptat planujem miminko ale smlouva mi v prosinci konci muze me vyhodit pred tou smlouvou nebo mi ji neprodlouzit v dobe rizikového?
@koldinska1 Propustit tě můžou ve zkušební době bez ohledu na těhotenství. A pokud máš smlouvu na dobu určitou, tak ano - nemusí ti ji po jejím skončení prodloužit.
@koldinska1 ano samozřejmě Vám smlouvu neprodloužit může. A pravděpodobně ani nerodlouzi. Byla jsem ve stejné situaci. Pokud teda nemáte skvělého zaměstnavatele. ;) U mě se tak nekonalo a ještě jak věděli že odcházím, tak jsem oskudlila a na ročních prémiích nedostala nic.
V případě, že jste na nemocenské, vás nikdo vyhodit nemuze. Je to ochrana zaměstnance v době nemoci. Výpověď Vám můžou udělit pokud jste práce schopna.
@koldinska1 Jeste nejste tehotna a zminujete rizikove tehotenstvi?
Jak je psano vyse, pokud mate smlouvu na dobu urcitou, tak moc nepocitejte s tim, ze vam ji prodlouzi, pokud uz budou o vasem pripadnem tehotenstvi vedet.
Pokud byste otehotnela treba v rijnu, listopadu, tak bych to v praci ani nezminovala, protoze v prvnim trimestru se muze stat ledacos.
Pokud ale otehotnite napriklad v cervenci, tak to uz neutajite a smlouvu vam pravdepodobne neprodlouzi.
@koldinska1 jak můžeš vědět ze budeš na rizikovém? A ano, kdyz mas smlouvu na dobu urcitou a budeš těhotná, notabene na rizikovém, tak ti smlouvu neprodlouzi. Logické
@koldinska1 A jeste teds doplnim, ze to, ze budete na rizikovym je uplne jedno.
I kdyz napriklad v zari nastoupite na neschopenku s rizikovym tehotenstvim, tak vam stejne smlouvu neprodlouzi a skoncite.
To neni brano jako vyhazov, to je proste skonceni pracovni smlouvy.
Smlouva ti může skončit i když budeš těhotná nebo na nemocenské. Prostě vyprší lhůta na kterou byla sjednaná.
Též jsem měla na určito. Poprvé jsem otěhotněla zrovna po podepsání smlouvy na další rok, nečekala jsem to tak brzo. Na nemocenskou jsem šla v 16 tt. Předtím jsem stihla zaucit kolegyni. No a za 2 měsíce jsem byla zpátky v práci, potratila jsem. A po dvou měsících v práci otěhotněla znovu, od 14 tt zase nemocenská. Smlouva skončila když jsem byla nějak v 6 měsíci. Do ochranné lhůty jsem se vešla v pohodě. Měla jsem to tehdy vypočítané,že buď se zadari do srpna ( dva měsíce před koncem smlouvy) nebo to nechám tak, dítě nebude a smlouva se prodlouží znovu. Otěhotněla jsem v květnu, tak mi to vyšlo.
Ja nejsem jeste tehotna jen se ptám ale kdyz mam oddelano tech 270 dni tak se mi nic nemeni na penezich ne?
@koldinska1 To není jediná podmínka. Další je ochranná lhůta po skončení zaměstnání v délce max. 180 dnů, kdy musíš nastoupit na mateřskou. Ta se ještě může krátit podle délky posledního zaměstnaní. Pokud to nestihneš byť o 1 den, máš smůlu. Pokud nejsem úplně přesná, holky mě jistě doplní či poopraví 🙂
@koldinska1 I kdyz mate odpracovano 270 dni, tak na materskou dosahnout nemusite. Jeste se musite vejit do ochranne lhuty.
@koldinska1 si ten zákon přečti pořádně. Ty podmínky pro ppm jsou dvě, nejen odpracovano 270dnu, ale taky byt zaměstnaná pri nástupu na ppm nebo byt v ochranné lhůtě
@koldinska1 jak píšou holky. 270 dní účasti na pojištění není jediná podmínka. Dál záleží na tp a na tom, zda k datu možného nástupu na mateřskou jsi zaměstnana nebo v ochranné lhůtě.
@mimi1004
@lachtanice86
@andelka děvčata, když se nevejdu do ochranné lhůty ( firma skončila k 30.12. já z toho důvodu propuštěna) a jsem na neschopence (rizikové těhotenství po ivf), můžu nemocenskou pobírat i déle než než těch 180 dnů? Na PPM nárok mít nebudu, protože na mateřskou nastupuji až v půli července, ani mě o ty peníze nejde, jde mi o to abych po uplynutí té ochranné lhůty nepobírala nemocenskou neoprávněně.
@mimi1004 mě to právě napadlo, jako čert vem peníze, ale když to má pak člověk vracet tak to už je nepříjemné 😏 takže i když můj zaměstnavatel už prakticky neexistuje, dostala jsem odstupné a jsem propuštěna tak tu nemocenskou pobírat můžu až do porodu, i když už nebudu v ochranné lhůtě.. chápu to správně?
Nastoupim driv pujdu na rizikovku tudit kdyz mi bude koncit smlouva uz budu na rizikovce
@koldinska1 takhle jsem to měla já, objevily se mi zdravotní problémy 3 týdny před.... S tím že jsem si říkala že případně půjdu na pracák pro podporu v nezaměstnanosti. Smlouva na to
@koldinska1 Otěhotněla jsem v květnu, smlouva do konce roku. Byla jsem celé těhotenství na rizikovce. Nastoupila jsem 28.12.na mateřskou - 6 týdnů před termínem porodu dle UZ, smlouva skončila 31.12..
Pokud máš na dobu určitou, tak ti jí nemusí prodloužit. A spíše bych počítala, že ti jí neprodlouží. A vyhodit tě může kdykoliv - snižování stavu, zrušení prac.pozice, porušení pracovní kázně apod... Zaměstnavatelé si domáží najít důvod, pokud budou s tebou nespokojeni.
Dejme tomu ze otehotnim v kvetnu.... Tesne pred skonceni smlouvy bych chtela jit na rizikovku neboli driv nezvladnu tak dlouho tam byt....
@koldinska1 pokud je smlouva na dobu urcitou, tak proste skonci tim datem, ktere je tam uvedeno a je jedno jestli budete na rizikovem nebo jestli budete na materske. Pokud vam smlouvu neprodlouzi, tak ta smlouva proste konci.
@koldinska1 Cemu nerozumite? Je jedno kdy pujdete na neschopenku. Smlouva vam v prosinci proste skonci. Tecka.
Ale na neschopence může být až do porodu že? Takže peníze bude mít. A omezení vycházkami.
@koldinska1 Neschopenka se nedává na požádání, to není jako houska na krámě, musí k tomu být důvod. Ty nejsi ještě ani těhotná, ale už operuješ s rizikem.
To je dalsi vec. Jak pise @mimi1004.
@koldinska1 Jeste nejste ani tehotna, ale hlavne ze mate naplanovany ze otehotnite v kvetnu a tesne pred ukoncenim smlouvy pujdete na rizikovy 🤦🏼♀️😂

Pred smlouvou te muzou vyhodit jen pri zavaznem poruseni nebo pro nadbytecnost, ale nevim, jestli tehotnou muzou v tomto pripade, to si nejsem jista, ale pokud otehotnis, tak ti smlouvu pravdepodobne neprodlouzi a v prosinci skoncis. Pokud je smlouva na dobu urcitou, tak se neresi jestli jsi tehotna nebo nejsi, skonci uplynutim doby.