Úrok z prodlení platby nájemného, je daný zákonem?

8l3t00th
25. zář 2014

Je daný zákonem nebo si ho lze ve smlouvě určit? Nevíte prosím někdo? 🙂 děkuji! 😉

martan01
26. zář 2014

@8l3t00th nevím, jestli je to přesně to, co hledáš... takhle to máme my..
Jde o zákon č. 67/2013 Sb. U společenství, které přijaly novelu stanov podle NOZ je ustanovení pokuty uvedeno v článku XVI nebo XVII, bod 3. Ustanovení však platí i pro ty společenství, které stanovy ještě nenovelizovaly.
Zákon se vztahuje na poskytování plnění služeb spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Ust. § 13 zákona č. 67/2013 Sb. stanoví sankce pro případ nesplnění povinnosti upravené zákonem či prodlení s peněžitým plněním. V případě, že se vlastník dostane do prodlení s peněžitým plněním, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti, je příjemce povinen zaplatit společenství vlastníků poplatek z prodlení, jež činí 1 ‰ (promile) z dlužné částky za každý den prodlení.
Jelikož jsou sankce přímo upraveny zákonem, není nutné pro aplikaci ust. § 13 zákona činit další kroky, tedy informovat vlastníky o jejich použití. Správce v souladu se stanovami a na základě dohody s výborem SVJ, v případě prodlení delšího než jeden měsíc, vyzve dlužníka k úhradě formou jedné doporučené upomínky. Následně poplatek z prodlení dlužníkovi vypočítá v rámci ročního vyúčtování.
Když to shrneme tak vlastníkovi, který v běžném měsíci nezaplatí předepsané služby včas a v předepsané výši, automaticky ze zákona naskočí poplatek z prodlení ve výši 1 ‰ denně z dlužné částky, které společenství musí vymáhat.