Vracely jste se do práce už v prvním půlroce po porodu?
Budu se vracet do práce (na 1 až 2 dny v týdnu) brzy po porodu. Uvidím podle situace, ale potřebuji se vrátit co nejdřív, takže to vidím cca kolem 3. měsíce. Vím, že tady v čechách to úplně není zvykem, pokud by to někoho pobuřovalo, nechte si to prosím pro sebe 🙂 Zajímalo by mě, jestli s tak brzkým návratem má nějaká maminka tady zkušenost? Jak to šlo skloubit s kojením? Nejsem si jistá jestli budu moc v práci používat odsávačku, resp. snad před prací a pak třeba jednou během pracovní doby, ale víckrát si to představit neumím 😒 Hrozí velké nepříjemnosti s nalitými prsy, vytékáním mléka atd.? Myslíte, že se budu muset kojení úplně vzdát, kvůli těm 1-2 dnům? Případně máte nějaké další tipy a zkušenosti, co se tak brzkého návratu do zaměstnání týká? 🙂
Já jsem chodila od šestinedělí, malého jsem brala s sebou, hlídala ho chůva. Vždycky jsem ho nakrmila a pak šla vozit ven, nebo si hráli na dece v parku nebo o patro níž. Ale bylo to snazší, protože jsem to měla v práci dovolené a byl tam volný prostor. Chodila jsem 1-2 dny v týdnu. Odsávačka mi moc používat nešla 😒 , tak to jinak vyřešit nešlo.
Asi nejsem uplne tvoje cilova skupina ale pracuji zhruba od 4 mesicu prcka, tak na 6-8 hodin denne, mam ji sebou a kojim. Ale ja nepracuji v kancelari ale v terénu
mozno je to hlupa otazka, ale nepracujes v obore, ktory ti umoznuje home office? alebo polovicny uvazok?
S kojením ti neporadím, já si takhle malé mohla brát do práce, takže jsem kojila dle potřeby. Pak mi od cca 5-6 měsíců hlídala babička 1 den v týdnu a to jsem zas mohla odsávat podle potřeby, mám samostatný kancl a bylo to třeba tak 1-2 za pracovní dobu.
Ale spíš se zamysli, jak to vyřešíš s mateřskou, protože na původní smlouvu při PPm pracovat nesmíš.
Jo a doporučuju obrátit se na adminy a nechat to přehodit na diskuzi, takhle totiž každý může napsat en jednou.
Chodila jsem od tří měsíců malého vypomáhat o víkendu (na černo, protože o mateřské jsem nemohla), ale s kojením neporadím, šli jsme z porodnice s flaškou :-/ .
Záleží na práci, kterou děláš a co ti umožní.
Začala jsem pracovat hned po šestinedělí. Do té doby jsem to zvládala i z domova.
Poté jsem to dělala prostě různě...manžel pracuje na směny, takže když byl doma, tak hlídal a dceru mi na kojení buď dovezl a nebo jsem dojela domů a nakojila.
Bohužel lahvičku si nevzala ☹
Když doma nebyl, brala jsem si jí do práce sebou. Měla jsem v kanceláři postýlku a kočárek a den, kdy jsem jí měla s sebou jsem pracovala zkráceně nebo jsem to řešila babičkou. Na chůvu jsem u nás bohužel štěstí neměla.
Nedělala jsem to takto ale dlouho. Když bylo dceři 5 měsíců, tak jsem znovu otěhotněla. A pak jsem to tempo už nezvládala, protože mi bylo špatně. Kojila jsem dál až do 7mého měsíce těhotenství, ale už to s prací dál nešlo...
Vracela jsem se, když druhému mimi bylo půl roku. Kojila jsem, ale už né plně a odstříkávala jsem do flašky. Takže to už byla docela pohoda 🙂
No jak říkají holky, hodně záleží co děláš a jaké máš nadřízené. Ze zákona na to sice právo máš, ale pokud by si musela hodně tlačit na pilu (jakože se jim to nebude líbit), tak by si to s tím zaměstnáním taky mohli rozmyslet (ti vyhovět jen na 1-2 dny v týdnu), takže takhle ti moc neporadíme.
Taky jsem pracovala od 5. měsíce (já teda ale neměla mateřskou, ale rovnou jen rodičák), odsávala jsem doma a popř. zamrazila (pokud bylo potřeba víc). Něco jiného je samozřejmě situace, když by mimčo nechtělo flašku, popř. by pak nechtělo sát z prsou...
Já osobně si za sebe neumím představit dojíždění domů na kojení (to bych víc času projezdila než pracovala 😀

dle zakoniku práce mas nárok na pauzy na kojeni... takze teoreticky, pokud to mas nekde blizko bydliste a mohla bys odskocit, pripadne dite "priskocit" není problem