Vydržely jste chodit celé těhotenství poctivě do práce?
Ptám se, protože jsem z práce čím dál více unavená a přemýšlím,jak to tam budu zvládat ve třetím trimestru až bude venku teplo a já budu otekla..nehledě na to,že už teď jsem daleko méně produktivní,než jsem bývala. Pracuju v kanceláři,takže to není tak náročné,ale celý den sedět,poslouchat dotazy klientů a kolegů..už mě to ubiji trochu. Šéfova mi dala najevo ze se mnou přes léto hodně počítá ale trochu se bojím ze ona nechápe ze můžu kdykoli lehnout s komplikacema. Co vy,chodila jste některá bez neschopenky a bez dovolene až do mateřské do práce?
@angie.shy vzhledem k tomu že vím že náhradu za mě shání těžko a mají tam teď z agentury tak opravdu nebude problém navíc jako agenturní pracovník neřeší zda dal správně na výrobky lístěčky a zda správně výrobky odepisuje a jestli tam nemá více zakázek v jedné. Dokud jsem byla v práci tak jsem to hlídala já ale vzhledem k těžké práci v hlučném prašném prostředí a ještě s barvou a tmelem dělat nebudu jako těhotná a na neschopenku jsem neodešla a odešla jsem v 17 týdnu domů bez omezení 🙂
@angie.shy nechci se vracet. Za podmínek jaký tam byli například ráno jsme tam měli být za 10 minut 6 aby se rozdělila práce přitom každý věděl co má dělat nikdo není blbý žejo. Žádná 5minutová přestávka na blbou svačinu až v 11 oběd ale že někdo tam jedl normálně to bylo v pořádku. Nařízený přesčasy pomalu ani na záchod si člověk nemohl dojít aby nevypadal jako že se ulejvá.
@angie.shy myslim,ze zamestnavatel taky moc dobre vi,ze tehotna ma narok na nahradu mzdy kdyz ji nesezene jinou vhodnou praci...takze kdyz ma v praci nevhodny pro tehule nejaky mlady zensky tak s touto moznosti musi pocitat,...a nemyslim,ze by to melo vliv na pripadny navrat do prace...ona s nim "nevydrbala",jen si rekla o to na co ma narok dle zakona....to si nemyslim,ze by zamestnavateli melo vadit teda...
@xpila jako teoreticky vy to tak mělo být, prakticky je to tak, že když se rozhodne nechat náhradu a nedohodne se s dotyčnou, tak ji hold nechá nastoupit, dá 2 měsíční výpověď pro nadbytečnost a odstupné, podle mě může dát zaměstnavatel už pak výpověď komu chce.
@petapetruska já myslím že ty zaměstnavatele přeceňuješ... Asi to tak i celkem je ve větších fabrikách, ale u menších soukromníků, kde počítají každou kačku to tak mnohdy nebude. Ale jejich chyba jak bylo řečeno , nemají nabírat mladé potenciální matky (na druhou stranu opět trochu diskriminace) ale tuším že si to někteří ani při nástupu neuvědomují a pak jsou naštvaní že musí platit plný plat za jednu pozici 2x.
Kdyby se vsichni v tomto state tolik nebali rikat si o svoje prava, tak by se zamestnavatele chovali trosku jinak.
Ja mam moc dobrou praci a pritom jsem se v zivote nebala si o neco rict a dodrzovat to, co je psane v zakone. Nikdy jsem nedelala vic jak 5min neplacenyho prescasu, nikdy jsem nesla do prace na vic smen, nez mi zakon kaze, nikdy jsem neozelela svuj obed nebo svoji zakonnou 20ti minutovou pauzu..Nejen v teto firme, ale i v predchozich firmach, kde jsem pracovala.
Ale na druhou stranu chodim do prace vcas a pracuju vyborne. Proste.. pracujte tak, abyste nebyli nahraditelni, a zaroven si stujte za svym co se tyce zakona. Neni to tak tezke.
@karlajasmine asi štěstí na zaměstnavatele? Já taky pracovala dobře, dokonce jsem zaučila ze sebe i za kolegyni která dostala rakovinu dvě náhrady (moje těhu bylo rizikové) beze mě by byla ta firma nahraná, neměli koho by na naší pobočku ze dne na den dali, královsky mě za to platili, to ano, ale mají krátkou paměť (taky se vyměnilo vedení), ale dvě náhrady co jsem jim zaučila mají už velké děti a proto je výhodné si je ponechat, u mě hrozí že budeme mít ještě další děti... Takže nabídka byla dohoda, tu jsem nepřijala, takže 2 měsíční výpověď + odstupné ( z pravděpodobného výdělku, nebo základu který by mi platili ty dva měsíce... Nikoli z toho královského platu co jsem měla). Nakonec jsem je ukecala aspoň na 3 měs. neplaceného volna (to mi poprvé zamítli) abych mohla zůstat ve stavu než půjde malá do září do školky a my se zatím marně snažíme otěhotnět abych pak nepřišla o mateřskou). Což znamená v případě úspěchu nastoupit na rizikovou (s velkou pravděpodobností bude ) s vycházkama.
Ahoj holky, snad se vám sem mužů vmichat a zeptat se.... Začali jsme se snažit o miminko a já mám bohužel docela těžkou práci. Pracují v pekarne,3 směnný provoz,tahame 50ti kulové pytle z moukou a pak těsto z dize ven. Přesto si neumím představit,že až otěhotnim,budu sedět doma.. Ale nemůžu tím tahanim těžkých věci ovlivnit to otěhotnění? Nebo pak třeba samovolný potrat nebo něco takového? 😒
@anonym88 Asi takhle, normálně říkám, že se to netahání nemá přehánět, ale tohle už je fakt moc, pokud je člověk zvyklý, taky bych se držela tak do 15, max. 20 kg, víc ne. Takže trvat na tom, že ti mají práci upravit tak, abys nic netahala a pokud nebudeš chtít, tak nemusíš dělat ani noční.
@j.a.n.i Noční bych rozhodne dělat nechtěla (kdyby se zadarilo). Jsem po ní i normálně úplně vyřízena,skoro celej den prospim a jsem rada,že doma něco udělám,uvarim. Když se málo vyspim,bývá mi občas špatně. Jsme na směně vždy 2. Takže ty pytle zvedame spolu na vozejk a pak je sypeme do dize. Kamarádka co otěhotněla tam byla normálně dokud ji to doktor na tuty nepotvrdil,že je těhotná a je vše v pořádku,pak odešla na neschopenku. Jenže má vycházky a ty peníze...hrůza. Ještě jsem přemýšlela,že bych mohla poprosit o přeložení na pekárnu kde se dělají jen rohlíky,housky,atd... Tam tak těžká práce není,vše dělá pekař a ženský pak jen motaji housky,atd .. Jenže my jsme tam opravdu jen dvě a jsme na to samy. Já mám ani ne 54kg,takže pro mě dost náročný to zvedání. A ta kamarádka co otěhotněla má dokonce 43kg.
@anonym88 Kdyz bys otehotnela tak si hned zazadej o prelozeni na jinou praci (vhodnou pro tehotne). Zamestnavatel ti musi vyhovet. Lekar ti napise posudek, ze zvedani tezkych veci nad urcity pocet kg je pro tebe nevhodne, a ze nebudes delat nocni.. pak te musi prelozit na tu pekarnu nebo nekam jinam kde bude prace pro tehotnou vhodna.. Na nemocenskou (pokud nebudes mit rizikove tehotenstvi) jit nemusis.. Takze zatim proste pracuj jak normalne a jakmile zjistis ze jsi tehotna tak to res se zamestnavatelem 🙂 Nebo nejdriv teda s lekarem, a pak na zaklade toho co ti rekne lekar, se zamestnavatelem.
@karlajasmine Na zvedání těžkých věcí a na noční nepotřebuje posudek lékaře, to je dané zákonem, že pokud o to zaměstnavatele požádá, tak musí vyhovět.
@xpila Jo tak na ty nocni to vim, ohledne zvedani tezkych veci jsem si nebyla jista 🙂 Akorat si rikam ze zamestnavatel muze rict ''To ale neni tak tezky..'' tak mozna to pro ni bude lepsi mit ten posudek lekare jako ''back-up''.. obzvlast z toho duvodu ze bude mit tehotensky prukaz az od nejakyho 9-11tydne, a tezky veci mozna bude chtit prestat zvedat uz driv..
@xpila Jo tak tady je ta vyhlaska ohledne zvedani bremen, to mas pravdu 🙂
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=V288_2003_pril...
Nevedela jsem ze to maji tak presne rozepsane.

@xpila a navíc nebýt této diskuze tak bych na nemocenské skončila bohužel. Ještě že jsem si říkala hle zajímavá diskuse a tak si ju přečtu a díky pár holkám co o tom psali tak jsem začala hledat.