Zaměstnání v těhotenství. Je to možné takto udělat?
Ahoj, chtela jsem se jen zeptat nekoho, kdo tomu rozumi. Jelikoz mi 1 srpna konci status studenta, jestli by slo, ze by me muj otec zamestnal, jelikoz ma stavebni firmu (delala bych na pocitaci faktury). Posleze bych sla na nemocenskou, jelikoz nevim jak dlouho vydrzim pracovat. Ale budu v 19 tt tehotenstvi. Jestli je tohle mozne a nekdo nebude zkoumat proc me zamestnal kdyz jsem tehotna. Dekuji za odpovedi. Pracovala jsem na DPČ, a narok na materskou nejspis mam (potvrzeno ucetni). Ale v teto praci me na smlouvu nevezmou a ani uz to nezvladam( delam u pasu).
@vineta Jop, vystihla jsi to naprosto presne. Neni co dodat.
@blondynka400 Tak je možné že 14dni..Já jsem na neschopence byla naposledy před 7 lety a to bylo ještě 21dní (a neschopenka byla taky v těhotenství, sice až ke konci a to jen proto, že 12h na nohách jsem měsíc před nástupem na MD už fakt nedávala a být tam zkráceně na 6-8hod bych jim byla stejně prd platná )...
Lidé stát ojebávají různě, už jsem nad tím mávla rukou, protože rozčilovat se stejně absolutně nic nevyřeší! Tím samozřejmě neříkám, že bych radila lidem jak to ojebat (což bych ani nevěděla, já pracuji i při RD)..Jen jsem zakladatelce chtěla říct, že za ní tata bude platit nemalé peníze a to se mu třeba ani nevyplatí..
@vineta to je samozřejmě další dost zásadní problém, že “ státní” instituce vůbec nechápou, jak moc tratí tím svým rigidním způsobem, že pracuje jen ten, kdo sedí denně od osmi do půl páté v kanclu. Zdravotnictví nevyjímaje, já pracuju díky svým bezprostředním nadřízeným, kteří o mě nechtěli přijít a kteří mi podmínky vytvořili, nikoliv díky všeobecné podpoře instituce, pro nemocnici jsme “kusy” a těch musí být tabulkový počet, je jedno jak erudovaných/schopných, navíc já jako kus s atestací chci víc peněz než ten bez atestace, takže vlastně proč podporovat nějaký dřívější návraty
@jelenice_zavodnice Takto je to psaný: Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
Z mojí zkušenosti kdy, jsem šla zaměstnavatele požádat o změnu pracovní pozice kvůli těhotenství se právě ve fabrikách a mém případě v obchodě chovají jako prasata. Normálně jsem pracovala v -18 stupních a nosila cca 10 kg krabice, které se skládaly na sebe do větší výšky než sama měřím. Naivně jsem si myslela, že bych mohla třeba vyrovnávat nějaké zboží do regálu, cukrovinky, drogerku, toaleťáky atd.
Realita byla taková, že mě přímo ředitelka prakticky donutila odejít na nemocenskou. Vytáhla na mě 2 strany A4 ze zákoníku práce, co všechno můžu a nemůžu dělat. Dobře, tohle chápu chrání tím sebe i mě. Ve výsledku mi, ale bylo sděleno, že žádná práce v obchodě pro mě není vhodná a bylo by pro miminko i mě lepší, abych šla marodit. Na můj argument, že pokud pro mě nemá adekvátní pozici a tím pádem mám nárok zůstat doma za 100% platu se mi vysmála, že teda něco vymyslí.
No to dopadlo tak, že chtěla vzít „lehčí práci“ dalším asi 5 kolegyním, kterým by zůstala jenom to „horší“ práce a ty byly všechny dost nepříjemné, že za mě teda určitě pracovat nebudou a ať sedím s bubnem doma na zadku. Co si vlastně myslím, není normální chtít pracovat minimálně do 7 měsíce, že ony taky zůstaly doma. Je jednodušší sehnat místo mě člověka, který může pracovat normálně, než mít jednoho co pracuje dobře, ale půlku věcí za něj někdo musí udělat – slova manažerky.
Jak to dopadlo? Psychicky vydeptaná, s tlakem jak na horské dráze jsem sebou v koupelně sekla a teď už sedím doma na neschopence a jsem taky jedna z těch vyžírek co ždímají stát o dávky. ( Moje první neschopenka po 10 letech co pracuji.)
Fandím holkám, které zvládnu pracovat až do porodu, taky jsem chtěla být jedna z nich. Někdy to, ale opravdu nejde.
@klokanka31 Ano, o tom pisu.
@vineta souhlasím. Jen ze svého pohledu mohu jen dodat,že ono ani k tomu pásu se nevrací zrovna snadno. Pominu pás s bramborami,to beru jen jako příklad.
Já pracuji od 15 let a při tom jsem samozřejmě pracovala. Po dokončení maturity jsem si našla práci ve fabrice, při které jsem jsem dělala vysokou. Nicméně prošla jsem různými pozicemi,od dělníka k asistentce,ale z kanclu jsem utekla zpět do provozu, protože mě to nebavilo. Každopádně vypravovala jsem si dobrou pozici s velmi dobrým platem. Ano,je to neuvěřitelné,ale i na lince může být dobrá práce,ačkoliv stres,fyzická námaha,atd. Nicméně píšu to proto,že i přes nelibost závodního lékaře jsem dělala 3smeny na své pozici do konce 6mesice. Ta práce mě fakt bavila. Ale vím,že tu práci mi zpátky po RD nedá, protože na tyhle pozice se dostává těžko. Ano zamestnaji mě,ale musím začít od znovu 🤔
Necetla jsem predchozi odpovedi, ale mela jsem to tak, ze me firma (cizi, bez protekce, vedeli, ze jsem tehotna a je to na chvilku, ale i tak me chteli) zamestnala na 4 mesice - od 4. Do 8. Mesice, behem te doby jsem udelala statnice a prestala byt student, narok na materskou jsem diky tomu mela. Nikdo nic neřešil..
@michaela666 naprosto vím a chápu o čem mluvíš...
@jade85 já to chápu a i beru, že to má každý jinak. Ale jak už jsem napsala, souhlasím s tím, že každá má mít právo si rozhodnout, zda chce být doma či nikoliv. Ale mělo byt to být za své, když tam nejsou objektivní důvody, proč být na PN na nebo za 100% platu doma ze strany zaměstnavatele, když nemá vhodnou práci. ..
@beyun to co popisuješ je ale přesně špatně. Jako těhotná nemáš dělat 12, jestliže by jsi jim byla na 8 hodin "naprd", měla jsi být doma za 100% a ne na překážkách.....
Já se taky nerozčiluji, i jsem tazatelce napsala, jak by to měla správně řešit....
@blondynka400 byla to moje první práce po škole, nějak jsem to neřešila. Teď už bych byla chytřejší. Tehdy jsem šla cestou nejmenšího odporu.
@beyun to je právě asi ta chyba, že se to tak nějak neřeší a jde se cestou nejmenšího odporu... 🙂
@blondynka400 podle mě se právě v těhotenství těžko určují ty objektivní důvody...
@jelenice_zavodnice když máš jedno dítě tak doopravdy jen do 7 let dítěte, pokud jich máš víc tak prave do těch 15
Mám podobnou zkušenost, obchod, fyzicky v podstatě nenáročná práce. Kolegyně odešla na pn hned co se dozvěděla ze čeká , protože ji nechtěli zkrátit prac. dobu (12). Já sama jsem odešla ve 4. měsíci (ne na neschopenku, ale neprodlouzila jsem si smlouvu), ani ne tak kvůli dvanactkam, ale ze mě i jako těhotnou nutili chodit do práce s anginou a atb. A ano, jsem ten typ hodneho blbce, co i s tema atb do te práce přišel, nevím co bych udělala dnes.
@jade85 neřekla bych, že je problém určit objektivní důvody 🙂 Naopak bych řekla, že se to dá poměrně jasně definovat
@rezusesmichy Ja vim. Pointa prispevku byla o tom, ze je moznost mit hrazene zdravotni az takhle dlouho.

@sudylichozrout Jj, vím 😘. Jen mi přišlo, že se nám ta diskuze už dost zobecnila, tak jsem to měla potřebu trochu porovnat 😁. Jinak u těch prací je to i tak nějak pochopitelné (ne ve vztahu k ojebávání státu, ale ve vztahu k té práci myslím, ať se nám to tu zase nezamotá), že k manuálním pracem bez nějakého extra potřebného vzdělání nebo praxe, kde ani tomu zaměstnavateli často nijak zvlášť nezáleží na zaměstnancích, nebude ta motivace k práci a loajalita k zaměstnavateli nijak vysoká, takže ta potřeba se z toho vyvlíknout, obzvlášť s podporou státu, prostě je a bude. Jsou to všechno dost spojené nádoby. Ale když někdo x let studuje, někam se dopracovává, udělá si jméno v oboru, nechce ztratit pozici, na které je, často také zaměstnavatel vyjde vstříc, protože si prostě nechce nechat utéct mozek, tak ta loajalita pak bývá vzájemná, hlavně by žena dost profesně ublížila sama sobě, v medicíně, právu i ve tvém oboru jde těžko to na tři až pět let složit a pak se bez problémů vrátit, kde jsi byla, jako k pásu s bramborama. Což teda je věc, dost demotivující i pro mě, protože je mi jasný, že po mateřský budu začínat od nuly, protože státu jako mýmu zaměstnavateli pranic nezáleží na tom, mě po čas péče o dítě udržet alespoň trochu v oboru, ať už částečným úvazkem, home officem nebo jakoukoliv jinou formou spolupráce, ale to už je zas jinej příběh 😉. Jen si říkám, státu je to kdesi, kde to pak má být lidem. Nebo opačně, @drep má s tou slepicí a vejcem samozřejmě pravdu. Z pozice jednotlivce se s tím ale těžko hýbe a kde máme vůli lidu, je dle volebních výsledků jasný 🤨.