icon

Zaměstnání v těhotenství. Je to možné takto udělat?

29. srp 2020

Ahoj, chtela jsem se jen zeptat nekoho, kdo tomu rozumi. Jelikoz mi 1 srpna konci status studenta, jestli by slo, ze by me muj otec zamestnal, jelikoz ma stavebni firmu (delala bych na pocitaci faktury). Posleze bych sla na nemocenskou, jelikoz nevim jak dlouho vydrzim pracovat. Ale budu v 19 tt tehotenstvi. Jestli je tohle mozne a nekdo nebude zkoumat proc me zamestnal kdyz jsem tehotna. Dekuji za odpovedi. Pracovala jsem na DPČ, a narok na materskou nejspis mam (potvrzeno ucetni). Ale v teto praci me na smlouvu nevezmou a ani uz to nezvladam( delam u pasu).

Strana
z8
drep
30. srp 2020

@klokanka31 bože můj, tak to ti fandím🙈 Bacha, ať si nezpůsobíš život ohrožující krvácení, tak by ti to ušetřené nestačilo (při kalkulaci, že platíš 40 let 24000 ročně,, čili nastřádáš mega) ani na první den léčby, natož na další tři měsíce.

sudylichozrout
30. srp 2020

@klokanka31 V zivote bys nenasetrila na reseni nejakeho zavaznejsiho problemu. Jen operace slepaku se pocita na desitky tisic.

somalicats
30. srp 2020

@klokanka31 V roce 2014 jsem skoncila s mimodeloznim ve spitale. Chodila jsem s tim 2 mesice, nez to zacalo delat problem, pak uz pochopitelne akutni zalezitost. Moji zdrav.poj.to stalo skoro 80tis, hrabali se ve mne pres hodinu. Pece napriklad na ARO je podstatne drazsi. Tolik k tomu setreni zdravotka.

drep
30. srp 2020

@sudylichozrout slepák je ještě v pohodě, nedáváš do člověka drahý materiál, ale jen levnou lidskou práci, ale třeba šrouby už stojí desetitisíce navíc. Novoseven jako ultimum refugium život ohrožujícího krvácení stojí asi čtvrt mega.

sudylichozrout
30. srp 2020

@drep Jj, mam celkem predstavu o cenach ukonu... Budmr radi za prubeznou zdravotni dan (pojisteni to neni).

journals
30. srp 2020

@klokanka31 Případně doplatit, kdyby jsi měla málo, že? Pak by stačil jeden císařský řez, nebo slepák a na xx let bys měla vybráno 😀 Promiň, ale tohle je hodně naivní nápad. Teď jsi možná mladá, zdravá, ale co v pozdějším věku? Nějakých 24 tis. může být opravdu otázka minuty a peníze jsou v čudu. Buď ráda, že to máme tak, jak to máme.

jelenice_zavodnice
30. srp 2020

@klokanka31 Kdyz je bezdetna zena v domacnosti jako OBZP, tak je samoplatce. Jakmile ma dite, ma se zdravotnim pojistenim vystarano az do doby, pokud nejmladsi dite nedostane obcanku. Takze to klidne mohou byt i cela desetileti. Tento stat je velice stedry. Staci se pak podivat na cenu za jeden komplikovanejsi cisar a jsme na sestimistni castce.

blondynka400
30. srp 2020

@jelenice_zavodnice nejde o stát.... Zaplatí to pak všichni pracující a firmy. To je za mne ten hlavní problém.... To co platí stát je směšná částka a i tato částka je z daní náš všech...

jade85
30. srp 2020

@drep myslím, že pravděpodobnost, že by se v případě, že by těhotné přestaly chodit "zbytečně" na neschopenku, snížily odvody na zdravko/socko, je dost malá. Ten státní chřtán je dost nenažranej bez ohledu na to, kolik odčerpají těhotný ;) proto to mě osobně principielně neštve. Myslím, že stát vynakládá naše peníze na větší kraviny, než na to, aby mohly být nastávající matky v klidu doma.

jelenice_zavodnice
30. srp 2020

@blondynka400 To je jasne, ze ty penize nepadaji z vesmiru ale od jinych ekonomicky aktivnich pojistencu. Tim jsem chcela rict, ze jako matka muze mit statem hrazene pojisteni sakra dlouho.

blondynka400
30. srp 2020

@jelenice_zavodnice to máš pravdu, může. A nikdy jsem nepochopila, proč to takto je.

@jade85 a mne to zrovna docela štve, protože je to prostě špatně a žádná malá částka to není. Ač ty peníze jsou asi to poslední, co mi na tom vadí. Když by jsi to brala takto, tak vlastně všechno může být jedno a to je to, co je na tom špatně....

jade85
30. srp 2020

@blondynka400 ale já si právě nemyslím, že dát těhotným možnost, být v klidu doma, je nutné špatně, přijde mi to i celkem smysluplný. Není mi všechno jedno, vadí mi třeba, že dotace pro malé zemědělce jdou místo jim obřím firmám "z holdingu". Proti tomu je těhotná na neschopence vlastně dobrá investice 😁

20190418
30. srp 2020

@jade85 jenomze tady jde o princip. Že si strašně moc lidí myslí, že tyhle male ojeby jsou ok, ze nemaji žádnou osobní zodpovednost, ze okrádání a zneužívání v desetitisícových částkách je vlastně v pohodě. Není. Každá miliarda se ve finale skládá z tisícovek. Tohle komunistické přemýšlení, ze kdo nekrade (neokradá stát), okrádá rodinu, me strašně vytáčí. Dokud většina lidí nebude citit vl.zodpovednost, nebude zachovávat zakl.moralni principy, tak se porad budeme plácat na chvostu OECD...a to já nechci. Protože žijeme v dobre zemi plné schopných lidí...uz jen to, ze si někdo píše na verejne forum o radu jak udělat ojeb je prostě strasne smutné

ivakalinova
30. srp 2020

Jen to čtu a šílím. Kdybys měla zdravotní problémy a opravdu problematické těhotenství, neřeknu ani slovo. Ale toto? Několik podvodů naráz.
Osobní praxe - 80% těhotných jde po pocůraném testu marodit. Jako proč? Těhotenství není nemoc, není potřeba celé dny jen ležet, odpočívat a hlídat se.
Nevíš, jak dlouho vydržíš dělat faktury? Celé tohle je plán, ty už teď víš, že to nebudeš zvládat a půjdeš marodit. A to je hnus! A nebo máš opravdu problémové těhotenství při kterém nezvládneš tvořit faktury? To se dá i z postele, že? Když se tedy chce 🤷

ivakalinova
30. srp 2020

A ano, někde řekne pár měsíců. Ale není to pravda. Pak 3-4 roky doma, další dítě a je z toho 10 let. Pak přijde Covid a ženy s dětmi (13 let) doma 4 měsíce na OČR. A že jsem jich letos dělala až neskutečné množství. Pak v červenci nastoupily do práce (děti už zvládly být doma samy) a řvaly, že chtějí dovolenou. A pak řvou, že jim zaměstnavatel nevychází vstříc....
A tohle jsou střípky, které pak skládají celek.....

mariegroth
31. srp 2020

Nedalo mi to a nakoukla jsem do diskuze o veci, ktera se me moc netyka, ale jenom ziram, co vsechno v Cesku projde a kde a jak se daji cerpat penize. Tu dlouhou materskou/rodicovskou sice jinde nemaji, ale pak se na to clovek koukne z jineho pohledu...fakt cucim

vineta
31. srp 2020

Já třeba chápu, že někdo to těhotenství snáší hůř a jde radši na neschopenku, zvlášť, když mu v práci nevyjdou vstříc, a že takových prací je. Ona ta touha po dítěti a starosti, aby bylo vše ok, prostě člověku občas posune priority, obzvlášť u manuální práce, kde si holka nemá narozdíl od kanclu třeba jak ulevit, pak jde hrdinství stranou a rozumím tomu. Navíc já se tedy třeba přiznám, že mně to prostě jako těhotné i míň myslí, a kdybych dělala práci, kde by na tom závisely lidský životy, tak tam tedy taky radši už nejsem. Takže svým způsobem, jak se každá cítí.
Nicméně nechat se kvůli tomu fejkově zaměstnat mi přijde už jako dost silný kafe. Ale nevím, co vlastně po lidech chceme, když stát sám se chová, jako by státní kasa byla bezedná. Chtít pak nějakou osobní odpovědnost po lidech...

somalicats
31. srp 2020

@vineta Opet uz ponekolikate - neschopenka je pro nemocne. Pokud chces v tehotenstvi odpocivat, mas pocit, ze Ti to nemysli apod, tak Ti nic nebrani vzit si dovolenou a nasledne neplacene volno.

drep
31. srp 2020

@vineta a zase, co bylo dřív -vejce nebo slepice? Aneb když nám přijde normální podvádět a krást (přesně to je neoprávněná neschopenka), tak jak pak můžem vyčítat Babišovi, že dělá totéž? Taky se nemorálně pohybuje v nějakých mantinech a taky jen využívá toho, na co “má právo”, stejně jako mamynky těhulky, co si potřebujou odpočinout a mají mocinky stresující práci.
Nechci se znova pouštět do diskuzí manuální vs. Intelektuální práce, ale představa, že každý, kdo není u pásu, tak moc nedělá, mě rozesmívá. Ano, v ruce jsem držela max. Propisku, ale fakt nevím, jaké jsem měla úlevy v narvané ambulanci (např. Záchod v jiné budově, oběd až když je na něj čas, po ambulanci ještě obíhání konzílií, hádky s chirurgy, že jsem jim moje doporučení nelíbí). Kamarádky to měly podobně, některé do poslední chvíle operovaly, většina z nás ještě před porodem potřebovala dodělat svou vědu, aby to nenechala někomu dalšímu. Ale protože nás to baví, tak se to nepočítá jako práce😂

drep
31. srp 2020

@vineta a zakladatelka dělá faktury, to je hrozná dřina. S malým dítětem teď dělám z domova audity dokumentace a když jsme začli mluvit o druhém dítěti, tak jsem si na čssz radši zjistila, kdybych náhodou musela na neschopenku, tak jestli může být PN na všechny úvazky krom tohoto, protože nevidím rozdíl mezi ležením na gauči s beletrií a ležením na gauči s auditem.

vineta
31. srp 2020

@drep A já tedy zcela upřímně musím říct, že záviset můj život na lékařce ve vysokým stupni těhotenství, která přepíná své síly a může to s ní kdykoliv v naprosto kritický situaci švihnout, tak jí tu pracovní neschopnost radši zaplatím. Neříkám, že to je tvůj případ, jen poukazuju na to, že těhotenství je prostě jiný stav, který různé ženy snášejí různě, a jen ony samy ví, kde jsou jejich limity. Nejsem rozhodně pro plošné odcházení na neschopenku ve chvíli, kdy držím pozitivní těhotenský test, to už bych tam koneckonců byla po čtvrté a třikrát stejně zbytečně, a sama se snažím vydržet, dokud to jde, ale také mám práci, ve které to prostě (vzhledem k mému zdravotnímu stavu, abychom se se @somalicats vyhly dalším debatám o tom, na co je pracovní neschopnost) je možné. Zůstat v práci do první kontrakce nepovažuju za nic hrdinského, někdo to prostě zvládne, někdo ne.

vineta
31. srp 2020

@drep O zakladatelce nemluvím, myslím, že se to dá z mého příspěvku docela vydedukovat 😉. Dokonce jsem jí upozorňovala na trestněprávní rovinu jejího plánu.

blondynka400
31. srp 2020

@jade85 těhotná není nemocná. Fakt nechápu, proč by se "měla válet" doma a nic nedělat, to fakt není o tom, že bude v pohodě. Přijde mi to naprosto naopak, holky co jsou doma více jí, více se zaobírají různýma svýma stavama, mají méně pohybu, tedy nic co by bylo ideální pro těhotnou.
Za mne jsou ochrany pro těhotné udělané dobře, jen by to vzhledem k ZP chtělo více dodržovat, kdo je skutečně na rizikovém, tak na PN má nárok.... A ten zbytek ať si doma je, je to každého volba, ale za své.
Ad dotace, to je další kapitola sama pro sebe, ale není to o tom, co je smysluplnější a co ne, jestli jedno budeme tolerovat a druhé obhajovat, že ta skupina si to vlastně zaslouží, nikdy se nikam nedostneme....

klokanka31
31. srp 2020

@jelenice_zavodnice Nevím jak která pojišťovna, ta moje to platí do 7 let věku dítěte

somalicats
31. srp 2020

@vineta Já souhlasím s tím, že to těhotenství snáší každá jinak. Ale znova opakuju, že pokud má konkrétní těhotná pocit, že by si raději "užívala těhotenství" a byla doma, tak na to mechanismy jsou - dovolená, neplacené volno, zkrácení úvazku, častější pauzy v práci apod. Neschopenka je pro ty opravdu nemocné.
A pokud bude někdo argumentovat tím, že zaměstnavatel těhotné vstříc nevyjde - viz jeden z mých předchozích příspěvků - ony i ty těhotné dokážou se zaměstnavatelem solidně vyjebat.

jelenice_zavodnice
31. srp 2020

@klokanka31 To pak tvoje pojistovna porusuje zakon o verejnem zdravotnim pojisteni. Tohle urcuje zakon, ne pojistovna.

jade85
31. srp 2020

@blondynka400 každý to má jinak, někdo se stresuje v klidu doma, protože řeší každý píchnutí někdo se stresuje v práci, protože se bojí, že tím, co tam prožívá, škodí miminku. Ale samozřejmě chápu, jak to myslíš.
@20190418 já v tom nevidím žádný objeb, PN v těhotenství je podle mě i lékaři chápána jinak než třeba neschopenka třeba při chřipce. Není to jen o nemocná/zdravá. Nelze to úplně objektivně posoudit, stav ženy se může z minuty na minutu změnit. Já třeba byla fyzicky úplně fit, ale zmínila jsem se někdy ke konci druhého trimestru, že už mě práce dost zmáhá a byla mi automaticky nabídnuta neschopenka. No nešla jsem na ní, chtěla jsem odejít s čistým stolem, jinak bych si ten odpočinek neužila, takže jsem dotáhla a předala co šlo a ke konci vybrala dovolenou a šla na mateřskou 8 týdnů před termínem. Ale v těhotenství by měla žena myslet hlavně na sebe a na miminko, to je její hlavní zodpovědnost.

vineta
31. srp 2020

@somalicats Já s tebou souhlasím, jen myslím, že prostě záleží i na povaze vykonávané práce. Když tomu dám nějaký příměr (a neber mě prosím úplně doslova, nevycházím teď z konkrétní zkušenosti, jen to chci ilustrovat), tak zlomená noha je na neschopenku v případě, kdy jsi třeba dělník a děláš na stavbě, nebo jsi kominík, protože té konkrétní práce jsi ze zdravotních důvodů objektivně neschopná, ale v kanclu si hodíš nohu nahoru a pracovat můžeš.
A jo, užívání si těhotenství doma za peníze z neschopenky je o něčem jiném, to kdyby dělala každá, tak nám ten systém fakt krachne dřív, než krachne reálně 🙈. Mně spíš vadí, že se pak hodí do jednoho pytle “užívačky” s holkama, který k tomu vede ne úplně optimální zdravotní stav a chování zaměstnavatele spojené s (leckdy oprávněným) strachem o dítě. Což tedy není případ zakladatelky tohohle konkrétního dotazu.

jade85
31. srp 2020

Jinak si říkám, že to asi beru moc podle sebe. Je možné, že jsou ženy, co se zaradujou nad pozitivním testem hlavně proto, že už se vidí na neschopence a několikaletém placeném "volnu". To je samozřejmě blbě. Ale obecně, pokud se žena zodpovědně rozhodne, že jejímu těhotenství už práce z jakéhokoliv důvodu neprospívá a potřebuje klid doma, tak mi přijde správné, že může jít na PN a nevidím v tom žádný objeb.

sudylichozrout
31. srp 2020

@vineta Prave, neni to predmetem tohoto dotazu. Tenhle dotaz je pokus o klasicke tehotenske vyje*ani se statem. A to me cili. Povidaly jsme si o tom spolu, vis, ze uznavam, ze spousta zenskych je na tu PN fakt zrala. Ja to nepopiram. Ale fakt me bere das, kdyz baba pocura papirek a okamzite chce na PN, protoze ji to dlouhodobe v praci nebavi a vidi moznost, jak dat ihned nohy hore a inkasovat penize.
A jak si tady tak vsimam tech diskuzi, tak jsou to zhusta damy z urcitych oblasti zamestnani. To jsem psala uz nekdy predevcirem. To je proste vypozorovana zkusenost tady.

Strana
z8