Zaručená mzda?

helcakab
28. říj 2022

ahoj holky,
ve zkratce: v listopadu jsem se mela vracet po rodičovské do práce, dostala jsem výpověď zánik pracovního místa. Domluvili jsme se na 2 měsíční výpovědní době plus 3 měsíce odstupné, vše jak má být. Akorát po mě zaměstnavatel chce podepsat dodatek k pracovní smlouvě, v té původní jsem mela základ 15000 a minimální mzda se od té doby změnila, samozřejmě mi tam dali opět minimální mzdu 16200, ale slyšela jsem, ze by ta mzda měla odpovídat zaručené mzdě, což by u mě bylo více - pracovala jsem jako asistentka/fakturantka. Má cenu se hádat?

cuuza
28. říj 2022

Pokud jsi byla ochotná pracovat předtím za minimální mzdu, tak úplně nachápu, proč teď ti to vadí. Osobně bych to nechala být a spíš přemýšlela o své hodnotě na trhu práce.

mia255
28. říj 2022

Nevím co čekáš. Dle toho co píšeš jsi pracovala za minimální mzdu, teď ti dá opět minimální mzdu .. kde je problém? Toto si měla řešit ve chvíli, kdy jsi nastupovala do práce a šla pracovat za minimální a ne teď....

daruna
28. říj 2022

Stejně u zaměstnavatele končíte, tak proč to nenadhodit. Spíš nic nepřidá než přidá, ale zkusit to, za zeptání nic nedáte.

mia255
28. říj 2022

@daruna to se mi zda jako scifi že by pridal. Když se na to člověk podívá že strany zaměstnavatele, tak je jasné, že bude mít raději minimální náklady na zaměstnance(kór v dnešní době) než spokojenou zaměstnankyni, která si oddělá dva měsíce a půjde.... Nehledě na to, že by ji musel vyplatit i vyšší odstupné ..

helcakab
autor
29. říj 2022

@mia255 prekvpim te asi, meli sme ve smlouve minimalni mzdu, ale k ni kazdy mesic odmeny, takze na vyplatni pasce jsem mivala častku velmi slusnou, spis nadprumernou pro nase mesto v tehdejsi dobe (pred RD)

helcakab
autor
29. říj 2022

@mia255 no jenze vypoved je z jejich strany ja si ji nevymyslela!!!!!!!

helcakab
autor
29. říj 2022

@mia255 navic vyhodit babu po RD je docela sila, navic kdyz vim, ze moje misto bylo zrušeno "naoko" a misto me nechali bezdetnou...

helcakab
autor
29. říj 2022

@daruna diky za normalni komentař

helcakab
autor
29. říj 2022

@mia255 no pro me to teda taky nebude lehke, hledat nove misto, 2 male deti - pouziji tvoje slova v kor dnesni dobe, mně taky nikdo nic zadarmo neda, navic rodičak nezvedli 3 roky, samozrejme ze te chce kazdy zamestnavatel "odrbat"

drep
29. říj 2022

@helcakab takže jinak řečeno ses roky nechávala odrbávat a teď sis vzpomněla, že ti to vadí? A co se stane, když mu dodatek nepodepíšeš?

mia255
29. říj 2022

@helcakab hele ale za tvoje dvě malé děti ti zaměstnavatel nemůže 🙈 taky mám dvě malé děti taky jsem po rodičáku hledala novou práci... A někdo jediná kde se ruší místo "naoko". Takových případů je strašně moc ale zaměstnavatel není charita aby si držel lidí, které už z jakéhokoli důvodu u sebe nechce 🤷 místo útočení a vymýšlení klíček bych svou energii soustředila na hledání lepší práce. Anebo zkus zaměstnavateli navrhnout ať ti platí ty odměny i ty dva měsíce než odejdeš, ať ti to nějaká zakomponuje do mzdy....

mia255
29. říj 2022

@helcakab jo a zaměstnavatel té neodrbava. Jen pokračuje v domluvě co jste měli. Je už tvá věc, že sis do mzdového výměru už tehdy nechala napsat minimální mzdu. Tím sis to "odrbala" sama...

mia255
29. říj 2022

@helcakab no já pochopila že je výpověď z jejich strany. Proste té zaměstnavatel nechce, dá ti co je v zákoníku a rozloučí se s tebou. Ty nemáš v ruce v podstatě nic čím bys ho mohla přesvědčit k tomu, aby ti dal víc peněz. Pokud chceš víc, dopln si vzdělání(pokud je k lepší práci potřeba) a najdi si lépe placenou práci, na mě se fakt vztekat nemusíš...

muhehehe
29. říj 2022

To je řečí okolo. Ne, není to žádná ,,síla, naoko,...". Prostě tam byl někdo místo tebe a asi se osvědčil. Jako zaměstnavatel bych taky měla minimální chuť to zase měnit. Odstupné dostaneš, podmínky máš standardní, v pořádku. Nevidím žádnou snahu tě odrbat, to vypadá jinak. Říkat si v tuhle chvíli o víc peněz by mi bylo i trapné.

blondynka400
29. říj 2022

@helcakab jestliže je to normální zaměstnavatel, tak dostaneš minimální zaručenou mzdu, ať máš na MV cokoliv, mzdové programy to i sami doporučitavai. Navíc odstupné není z toho,co máš na MV, ale z průměrné mzdy. Když se ti něco nezdá, můžeš se obrátit na inspektorát práce.

drep
29. říj 2022

@muhehehe já si vždycky říkám, což samozřejmě nemusí být vůbec případ zakladatelky, nakolik tyhle “podrazy” třeba dělá zaměstnavatel holkám, co se s počůraným papírem hodily marod, nebyly schopné ani férově říct, jak se věci mají a šest let se věnovaly plínkám a stavění věží z kostek a pak se strašně diví, že šéf chce někoho, kdo si třeba stihl dodělat nějaké kurzy, doplnit vzdělaní, státnici z jazyka či cokoliv jiného a nechtějí zcela pochopitelně přijít o schopnou zaměstnankyni.

j.a.n.i
30. říj 2022

@blondynka400 Coz když byla 3 roky doma, bude to, co ma v tom MV...

marcicek84
30. říj 2022

@helcakab pockej,jak se rodicak 3 roky nezvedal,nebyl nahodou valorizovan v roce 2020 o 80.000 Kc? To spis ted to je s tim rodicakem a dnesnimi cenami o nicem,jelikoz inflaci spadl zase na puvodni uroven,ale ceny vseho jsou o dost vys.
Jinak odstupne bude z prumerne mzdy,ne?Tak bych se v tom asi nenimrala a podepsala.A pokud te to stve,ze rusi misto naoko,muzes to na ten inspektorat nahlasit.Jinak si nemyslim,ze s vyssim zvysovanim MV budou vstricni,kdyz proste koncis,to asi cekat nelze...Jinak zkusit to s tou zarucenou mzdou asi muzes,ale nevim zda pochodis...

helcakab
autor
30. říj 2022

@marcicek84 jo zvedal se pred narozenim meho druheho ditete, ktere bude mit 3 roky..a při dnešnich cenach vyše rodičaku vysměch vyložene

helcakab
autor
30. říj 2022

@drep sorry ale debilni komentař, matky jsou podle me totalne nedocenena skupina, jako starat se 6 let o deti není zadny leharo, opravdu nemam pocit, ze bych se teda "flakala", myslim, ze to teda křivdiš spoustě maminek...

helcakab
autor
30. říj 2022

@drep a mimichodem ta slečna co nechali misto mě, taky jednou bude třeba ve stejne situaci...kdy ji po mateřské řeknou good bye ...

j.a.n.i
30. říj 2022

@helcakab A tomu zamestnavateli to 6 lete starani se o pro nej zcela cizi deti, prinasi co? Ze mas pocit, ze by to mel ocenovat? Co ses za tech 6 let vyuzitelneho v praci naucila? V cem ses profesně posunula?

j.a.n.i
30. říj 2022

@helcakab Treba bude... nebo třeba nebude, treba bude doma jen 2 roky a po tu dobu bude udrzovat se zamestnavatelem kontakt.

drep
30. říj 2022

@helcakab naprostý souhlas, že péče o děti je velmi nedoceněná aktivita. Ale nevím, proč by ji měl oceňovat zaměstnavatel. Můj zaměstnavatel ocenil spíš to, že jsem se velmi rychle vrátila na malý úvazek, že jsem nezapomněla všechnu odbornou práci i práci rukama, že jsem někdy vzala služby za nemocný kolegy atd, prostě věci, které zaměstnavatelé obvykle oceňují. V mém oboru je to tak naprosto běžné.

muhehehe
30. říj 2022

@helcakab To má ale ocenit manžel, ne zaměstnavatel ;)

20190418
30. říj 2022

Tak buď jsi měla i ty odměny řádně zdaněné a tudíž budeš mít odstupné z průměrného platu anebo jsi odrbávala stát, nechávala si to dávat na ruku a pak jen dobře, že na to dojedeš. A být tři roky s dítětem doma za mě není žádná extra zásluha pro společnost a jediný, kdo by ji případně měl ocenit je tvůj muž. Zaměstnavatelé dokáží ocenit matky, ale to ta matka musí mít kromě svého mateřství i nějaké znalosti a schopnosti.

j.a.n.i
30. říj 2022

@20190418 Nebude mit odstupné z průměru s odmenami, prumer se pocita z minuleho kalendarniho ctvrtleti...

helcakab
autor
31. říj 2022

@muhehehe ocenit to má společnost, ne jen mlet jak se vychází maminkam vstříc 🙂) a zase mne dojimaji ty matky,které jsou na rodicaku strašně zaměstnané, ale zaměstnaji hlídáním půl rodiny...A dětí vyrůstají u babiček a matky dělají kariéru..
Znám jednu takovou a pak se v10 letech jejich děti divila, že k ní nemají vztah, proč taky když byla radši V práci než s nimi když byly malé...

helcakab
autor
31. říj 2022

@20190418 bože tady sou tak tupé ovce...ano zdanene...

helcakab
autor
31. říj 2022

@j.a.n.i bože děkuji, taky bych řekla, že se to tak počítá...