icon

Zdravotní sestra a budu dělat pečovatelku

brikatka
18. zář 2015

nemůžu si najít práci v ambulanci---nebo je to prac.doba která mi nevyhovuje(2 menší děti) ...mám možnost pracovat v terénu jako pečovatelka..ne sestra(nemám osvědčení k výkonu povolání bez dohledu)...nějak se s tím vnitřně nedokážu poprat..možná proto , že manžel VS...prostě cítím takovou propast-sama v sobě....stydím se?Jsem náročná?Moc si o sobě myslím?Na tuto práci stačí 2 mes.kurz---ja chodila do školy 4roky...prosím vaše názory-snad to zvládnu 😅 dík

Strana
z2
svetlus_pepca
19. zář 2015

@brikatka Nezlobím se, není proč. Otočím to na tu tvou situaci. Zdravotní sestru také nemůže jít dělat člověk s kurzem pečovatelky. Ale ty jako zdravotní sestra pečovatelku jít dělat můžeš. V sociální oblasti je to totéž. Takže já bych se nestyděla jít dělat práci pro nižší úroveň vzdělání, ale při hledání práce mě štvalo, že když už to místo bylo a já bych ho šla dělat s radostí, vzali někoho s tím nižším vzděláním, protože byl levnější. Teď už mi rozumíš?? 🙂

@j.a.n.i Přečti ti ty věty výš a pochopíš. Jinak opravdu rada "vyber si místo" mě pobavila 😀 Já bych si ho třeba i vybrala, kdyby na trhu práce bylo. Ale to je teď jedno...

@ivular V tomhle ohledu je přece úplně jedno, jestli jde o zdravotnictví nebo sociální oblast.

brikatka
autor
19. zář 2015

@ivular myslím, že si pletete pojmy.jsou v terénu jak sestry, tak pečovatelky.
já sestru dělat nemůžu, protože nemám "osvědčení k výkonu povolání".Proto můžu dělat jenom pečovatelku.

@kocvarovas o kredity nejde-to je nejméně.Jde o to, že nemám absolutně žádnou praxi v nemocnici, potřebuji dokonce několik let, aby mohla pracovat bez dozoru.

brikatka
autor
19. zář 2015

@svetlus_pepca ee.....musela jsem si udělat kurz-rekvalifikační.Pracovník v sociálních službách-přímá obslužní péče

svetlus_pepca
19. zář 2015

@brikatka Aha, tak to se pak omlouvám! 🙂 V tom případě je to ještě postavenější na hlavu, než jsem myslela 😀

alboo
19. zář 2015

Ja to vidim asi takhle, ted vem i tu pecovatelku a treba u toho dal hledej tu ambulanci. Ale teda nevim ktera ambulance vezme sestru bez registrace. Jestli chces delat sestru, tak si udelej dalkove vs, za tu dostanes registraci. Jinak lze i bez registrace delat v nemocnici jako sestra. Ja teda mem vs a chodim do prace na pul uvazek i pri md, holt po nocni nespim nebo minimalne, manzel chodi taky do prace. A takhle to dela vice kolegyni. Nemam to rada, ale kdyz se chce vsechno jde, v tomto pripade urcite. Pokus ne, tak se smir s pecovatelkou.

brikatka
autor
19. zář 2015

@alboo děkuji.težce něco vysvětlovat....ale mám i strach.školu jsem končila v r.2003 a mám pocit, že všechno je jinak.od zkumavek ... přes žádanky...
a je fakt, že i takové ty věci praktické..odběry atd..teď jsou turnikety,my jsme měly škrtidlo...bojím se, že bych to nezvládla.

něco chci a pořád reptám, že??

mám prostě strach.přece jenom..myla jsem s malýma přestávkami doma 10let... 😒

brikatka
autor
19. zář 2015

jo holky..a chci se omluvit..pokud najdete gramatické chyby, ..je to proto, že jsem Slovenka.

marton
19. zář 2015

@brikatka toho bych se nebála.Do všeho se zase dostaneš🙂.Máš pravdu,hodně věcí se změnilo/zkumavky a žádanky jsou moje práce/,ale fakt to dáš.Podstata zůstala stejná,jen té administrativy přibylo☹.

j.a.n.i
20. zář 2015

@svetlus_pepca Tak asi pro zaměstnavatele nejsi zajímavá, když si vyberou někoho jiného... nebo si vystudovala blbý obor, těžko říct, nic to nemění na tom, že těžko můžeš být naštvaná, že se na pozice, na které není třeba tvoje vzdělání hlásí lidé, kteří ho nemají - ona je to totiž pozice odpovídající tomu jejich, to, že ty nemůžeš sehnat práci odpovídající tvému fakt není jejich problém, ani problém toho zaměstnavatele, který si je vybere.

svetlus_pepca
20. zář 2015

@j.a.n.i Ach jo, ty jsi fakt mimo, viď?!

citun
20. zář 2015

@brikatka To je teda úžasný co se udělalo ze zdravotní sestrou! 😠 Dřív stačila zdrávka a už mohla pracovat a dneska si musejí dodělávat další školy. 😒
Jinak k tvé otázce, jestli se na to necítíš a zdá se ti, že to není práce pro tebe, nejdi do toho. 😉

shine2015
20. zář 2015

@brikatka odberovky zadanky jsou to nejmenší....ale neboj,rok dva vydržís jako všichni ostatní a pak už budeš zaběhla a už ti to nepřijde....naucis se to,neboj....stejně záleží na oddeni,nemocnici atd...

@citun úžasný...sbírat body,nástupní praxe....atd atd...ale mě osobně vádí jak se ostatní divaji na bakalářky...když nastupuje, většina holek už oči ve sloup....nj bakalářka,přitom každý má možnost studovat.....a většinou holky co BC nemají na ne nadávají....mě BC nepřijde špatně, rozhodne si myslím,že neublíží....navíc se otevírají další možnosti i v zahraničí......já jsem si BC udělala ale ne proto abych pracovala ve vedoucí funkci apod,ale prostě jsem to zkusila a dostala se.....a teď mi je úplně putna zda budou řešit,že sestra musi mít BC nebo ne.....jsem v klidu....ale celkove mělo pro mě větší smysl studovat BC než nějaké kurzy.....takže ty co nadavaji na BC a tím nemyslím tebe,ale všeobecně, tak ať si jdou a udělají si ho taky....já nemůžu říci,že by mi škola vůbec nic nedala a i když to nebyla davacka, někdy dost nervy, před zkouskama a psaní mraky zapoictovych práci, bakalarku atd kdy ostatní měli koníčky, volno.....ale zase slavit zkoušky,seznámi se člověk s dalsima sestrama....a studovaly tam i holky,co měly rodiny,děti malé,velké....i přes 50nekterym bylo...a zvládly to...

gebymaruska
20. zář 2015

Docela dost mne udivuje, že v současné době, kdy je opravdu nedostatek sester, tvrdíš, že tě jako neregistrovanou sestru nezaměstnají. Zvlášť v případě, že ti chybí jenom praxe ev. kredity, aby jsi se mohla zaregistrovat. To je otázka dvou let. Takže pro nemocnici daleko výhodnější, než čekat např. až nějaký ZA vystuduje dálkově VOŠ nebo VŠ nebo doufat, že se jim objeví nějaká registrovaná sestra. To, že ti chybí praxe, to není zase tak hrozné, protože praxe většinou chybí i čerstvému absolventovi. Navíc dnes se dají kredity sbírat i online, bez dlouhého sezení na různých konferencích každý měsíc, aniž by to nějak zatížilo rodinou pohodu.

evulik13
20. zář 2015

@gebymaruska
zdravím,chybí mi registrace,mohu poprosit,kde se dají sbírat kredity?díky

j.a.n.i
20. zář 2015

@svetlus_pepca Spíš ty, já nečekám, že mě budou upřednostňovat na středoškolských pozicích jen proto, že mám VŠ.

zzandulkaa
20. zář 2015

Dneska je to s tou prací těžké. Vzdělání je v dnešní době na prd. Přednost dávají praxi. Mám vysokou a práci jsem nemohla sehnat. Všude praxe, praxe, praxe. A to i na pozicích, do kterých se člověk rychle zapracuje a dle mého nepotřebuje praxi 5 let. Všichni praxi požadují, ale nikdo nám ji už neposkytne... Proto zdravotní sestra práci nesežene a na pečovatelku si musí navíc dělat kurz...

gebymaruska
20. zář 2015

@evulik13 Já mám dobrou zkušenost třeba se seppia.cz - témata jsou fakt zajímavá, ale nevýhoda, je že jeden seminář =1 bod většinou. Mám někde napsané i další stránky, ale musím je pohledat, nevím je z hlavy.

gebymaruska
20. zář 2015

@zzandulkaa No, já s tím názorem, že sestra bez praxe prácei nesežene, nesouhlasím. Já když jsem se po maturitě kdysi hlásila jako asistent, mohla jsem si vybírat. Nakonec jsem zvolila internu a cévní chirurgii ve Vítkovicích. Tam jsem za 3 roky nasbírala praxi a když jsem končila VOŠ nechtěla jsem dojíždět, tak jsem šla blíže bydlišti. Jasně, na některé oddělení je potřeba mít, alespoň trochu praxe. Ale ačkoliv nikdy jsem nechtěla na internu, tak jsem se tam naučila opravdu hodně za těch 6 let. Navíc ve Vítkovcích jsem byla jak interní, tak chirurgická "sestra", protože oddělení tak bylo koncipované v rámci Vaskulárního centra, takže skvělý start pro začátek. Teď doufám, že do práce půjdu až po mateřské a mezitím bych chtěla si udělat nějakou specializaci a posunout se trochu dál.

shine2015
20. zář 2015

@zzandulkaa s tím taky nesouhlasim.....sestry chybí...a pokud někdo chce do nemocnice, práci najde hned....něco jiného je k soukromnikovi do ambulance...,.tam praxi chtějí nebo prednost dají,ale není se čemu divit....

elennka
20. zář 2015

Domácí péče- ošetřovatelská péče - to je zajištění zdravotní péče (sesterské) v domácím prostředí - kvalifikace registrovaná všeobecná sestra, geriatrická sestra apod ( vzdělání SŠ, Voš, VŠ)- ideálně více než 3 roky praxe u lůžka ( péče je hrazena ze zdravotního pojištění, indikace lékařem)- plat dle platových tabulek pro zdrav.pracovníky nebo smluvně.. z praxe vím, pro Brno a okolí cca 16-22 tis hrubého (když je cca 9 letech praxe)
Pečovatelská služba - zajištění pečovatelské služby (dle zákona 108/2006 Sb., hradí si klient, který službu využivá)- např. hygiena, nákupy, úklidy atd.), vzdělávání Ideálně 200 h kurz a hlavně osobnostní předpoklady pro práci- poměrně náročná práce a málo zaplacená - z praxe pro Brno a blízké okolí 9- 13 hrubého měsíčně..
Sociální pracovnice- vzdělání VOŠ, VŠ.. -provádí sociální práci... (šetření u klientů, platby, komunikace s úřady... atd..)

@brikatka klidně bych práci pečovatelky vyzkoušela, ono se řekne pečovatelka.. ale lehké to nemá, mnohdy si musí umět poradit v nouzových situacích .. (urazy, zdravotní problémy, zesnutí klienta v domácím prostředí) a v tom máš plus.
Vím o čem mluvím, pracuju ve zdravotně- sociálních službách skoro 13 let, jsem sice sociální pracovnice, ale dost často jezdím jako zástup za přímou péči + mám teda i registraci všeob. sestry.
Je potřeba si napsat opravdu pro a proti a potom se rozhodnout, jestli tu práci chceš nebo nechceš dělat.

elennka
20. zář 2015

@brikatka k tomu kurzu na pečovatelku, zdravotní asistent může dělat pracovníka přímé péče bez kurzu,
předpokládám, že rekvalifikace byla přes UP (nabízejí to dost často), nebo pokud někde vyloženě požadují kurz, tak mě mohou přijmout a kurz lze dodělat do 18 měsíců od nástupu.

evulik13
20. zář 2015

@gebymaruska
díky moc,pokud by jsi mohla dohledat ty další budu moc ráda,díky moc

svetlus_pepca
20. zář 2015

@j.a.n.i Jenže o to tu vůbec nejde, víš?? Hele, už to neřeš. Ty prostě mluvíš o koze, já o voze a fakt nemá cenu ti to vysvětlovat...

ladyhacek
20. zář 2015

Asi záleží i na přístupu člověka. Např. já studovala střední odbornou stavební chvíli jsem pracovala v oboru (a stále tedy brigádně pracuji), ale bylo méně práce a já jsem zabruslila do fastfoodu jen brigádně aby nějak dohnala peníze než zase něco bude a výsledek? Ve fastfoodu na plný úvazek, pracuji jako hosteska a baví mě to - ano dalo by se říct, že i to je podřadné a ze začátku jsem se také asi styděla. Ale teď mě to fakt baví a řekla bych že jim tam možná chybím 😉 (alespoň kolegyně co to za mě vzala říkala kdy se už vrátím 🙂).
Je spoustu lidí co s VŠ nedělají v oboru a možná dělají i jak se říká podřadnou práci > jsou proto horšími lidmi? Zaslouží si jiné jednání? Rozhodně ne!
Pokud ti to vyhovuje a hlavně kvůli dětem nestyděla bych se - vydělávat si musíš 🙂

brikatka
autor
20. zář 2015

@gebymaruska o kredity nejde...to je nejmíň, jak jsem už psala.
jenomže:jo..já jsem levná, ale musí ke mně platit ještě sestru, která bude mít nade mnou dohled.není levnější pro nemocnici, platit jenom jednu?

brikatka
autor
20. zář 2015

@elennka kurz mám....

svobodpetika
20. zář 2015

@brikatka neboj se toho a pokud tě to baví jdi do toho,já jsem taky zdravotník (radiologický asistent) a sestry obdivuji 🙂 musela jsem si také projít ošetřovatelskou praxí tak vím jaké to je, také jsem se bála ale prostě musela jsem a vše se naučila a hodně mi to dalo, holky sestry mě naučili brát krev píchnout flexu ... jak začneš pracovat dostaneš se do toho 🙂

ninanela
20. zář 2015

@brikatka Nebudou platit nikoho navíc, budeš pracovat pod zkušenější kolegyní, která by byla na směně tak či tak. Místo jiné "dražší "posily budeš ty-levnější. Takto pracovaly i sestřičky u nás na jipu. Jenom chtít. Držím palce.

brikatka
autor
20. zář 2015

🙂

Strana
z2