Zkušební doba a nemocenská: Jak to funguje?
Ahoj, jak je to s nemocenskou ve zkušební době? Prodlužuje se o tu dobu co je člověk na nemocenske? Například když je zaměstnanec nemocný měsíc a zkušební doba mu končí 1. února znamená to že mu končí až 1.března?Na netu mi vyskočilo že jo, ale když jsem se o tom bavila s vedoucím tak ma mě koukal jako by to slyšel poprvé. Díky
@nimomo Já jsem se s tímhle nesetkala, že by se prodlužovala, ale třeba opravdu ano. Asi záleží, jak kde.
Ano, prodlužuje se (může se prodloužit). I např. o dobu na dovolené (pokud ti zaměstnavatele umožní dovolenou ve zkušební době) se prodlužuje zkušební doba. Prostě zkušební doba jsou tři měsíce přítomné v práci...aby za tyto tři měsíce se dalo něco poznat a stihl se zaměstnanec něco naučit a zaučit. Když by žena z těch 3 měsíců byla dejme tomu 14 dní na PN, 2x po týdnu na OČR a k tomu pár dní třeba náhlá indispozice, hned se zkrátí doba, za kterou je možné odhalit, zda ten daný zaměstnanec je vhodný na danou pozici nebo ne.
Ale § 35 ZP uvádí, že "je možné" zkušebku prodloužit. Tj. není to asi povinné a na nějakých méně odborných pozicích, kde se člověk zaučí za den, dva, to asi fakt není třeba. Tj. záleží na zaměstnavateli a povaze práce. Každopádně zaměstnavatel je povinen zaměstnance o prodloužení zkušební doby informovat.
Tak doplnění k výše uvedenému- přímo v tom paragrafu není, že se "může" prodloužit, ale že se "prodlužuje". Tj. prodloužit by se o celodenní překážky v práci (tj. ne např.o půldennního lékaře) měla vždycky a automaticky.
Diky všem za odpovědi. To prodloužení my samozřejmě dává smysl... Jak pro zaměstnavatele tak i zaměstnance.

Ano, prodlužuje a je to logické, jinak by stacilo jit po par dnech v praci na 3 mesice na pn...