icon

Zkušební doba a nemocenská: Jak to funguje?

nimomo
14. led 2025

Ahoj, jak je to s nemocenskou ve zkušební době? Prodlužuje se o tu dobu co je člověk na nemocenske? Například když je zaměstnanec nemocný měsíc a zkušební doba mu končí 1. února znamená to že mu končí až 1.března?Na netu mi vyskočilo že jo, ale když jsem se o tom bavila s vedoucím tak ma mě koukal jako by to slyšel poprvé. Díky

j.a.n.i
14. led 2025

Ano, prodlužuje a je to logické, jinak by stacilo jit po par dnech v praci na 3 mesice na pn...

nnnadja
14. led 2025

@j.a.n.i podle me je to na dohode. Mela jsem pani pn ve zkusebce a zkusebka se ji neprodluzovala(nic takoveho jsem ani jako nadrizena nezadala)

marketa1218
14. led 2025

@nimomo Já jsem se s tímhle nesetkala, že by se prodlužovala, ale třeba opravdu ano. Asi záleží, jak kde.

ninive211
14. led 2025

Ano, prodlužuje se (může se prodloužit). I např. o dobu na dovolené (pokud ti zaměstnavatele umožní dovolenou ve zkušební době) se prodlužuje zkušební doba. Prostě zkušební doba jsou tři měsíce přítomné v práci...aby za tyto tři měsíce se dalo něco poznat a stihl se zaměstnanec něco naučit a zaučit. Když by žena z těch 3 měsíců byla dejme tomu 14 dní na PN, 2x po týdnu na OČR a k tomu pár dní třeba náhlá indispozice, hned se zkrátí doba, za kterou je možné odhalit, zda ten daný zaměstnanec je vhodný na danou pozici nebo ne.
Ale § 35 ZP uvádí, že "je možné" zkušebku prodloužit. Tj. není to asi povinné a na nějakých méně odborných pozicích, kde se člověk zaučí za den, dva, to asi fakt není třeba. Tj. záleží na zaměstnavateli a povaze práce. Každopádně zaměstnavatel je povinen zaměstnance o prodloužení zkušební doby informovat.

ninive211
14. led 2025

Tak doplnění k výše uvedenému- přímo v tom paragrafu není, že se "může" prodloužit, ale že se "prodlužuje". Tj. prodloužit by se o celodenní překážky v práci (tj. ne např.o půldennního lékaře) měla vždycky a automaticky.

j.a.n.i
14. led 2025

@nnnadja Neni to na dohodě, je to ze zakona, takže ji prodlouzenou prostě měla.

nnnadja
14. led 2025

@j.a.n.i nemela-vim to 100% -beru ze to je na HR tyhle veci. Prisel mi primo email ze ji konci zkusebka k 31.12 byla na pn 2 tydny

j.a.n.i
14. led 2025

@nnnadja Mailu ji mohlo prijit, kolik chtelo, pokud by 5.1. ona zrusila pracovni pomer ve zkusebce, tak by byla v pravu a nezmohli byste vubec nic. To, ze vase HR neumi zakony, neznamená, ze by neplatily.

nimomo
autor
14. led 2025

Diky všem za odpovědi. To prodloužení my samozřejmě dává smysl... Jak pro zaměstnavatele tak i zaměstnance.

nimomo
autor
14. led 2025

@j.a.n.i takže chápu to dobře, že když pracovní poměr začal 19.listopadu tak by správně měla zkušebka být do 19.února a a diky nemocenské, která trvala například 20 dní, by měla být o těch 20 dni prodloužena.

j.a.n.i
14. led 2025

@nimomo Do 18.unora, ale jinak jo.

nimomo
autor
14. led 2025

@j.a.n.i diky

nimomo
autor
14. led 2025

@nimomo a ještě.. Počítá se to jako kalendářní dny... Ne pracovní

nimomo