Holky, prosím Vás, jak si udržujte doma pořádek?
Já mám pocit, se pořád jen uklizim . Máme dvě malé děti tak ty udělají borcus, ale i tak bych potřebovala radu jak si udržet doma pořádek...
Takže u nás asi takto, denně se vaří, peče, takže každý den myčka, někdy i dvě. Když se jí tak se i drobi, takže vysávání každý den spodní patro komplet. Horní patro tak 2x za týden. Pračka pere dle potřeby, žehlit se snažím hned, ale někdy to neklapne. Takže se prádlo kupí. Prach a nábytek umývám až už se na to fakt nemůžu dívat. Koupelny průběžně jak to vyjde, systém a pravidelnost nemám, ale asi tak 2x týdne to preliznu. Povlečení prevlikam měsíčně, poté větší úklid loznice. Ručníky a osušky 2x týdne, teď v pandemii i častěji. A pak úklid venku. Když je třeba zamést chodník a příjezd ke garáži, poklidit na terase, zamést v garáži....no je toho dost i venku. Takže se s tím zas tak nemaluju....
@makousek007 tak u nás se uklípzely hračky večer před spaním, abych po nich v noci nešlapala. A ostatní věci, až když mne začaly vadit, a protože jsem dost odolná, tak to s úklidem nepořeháním. Nádobí umyji, když je plný dřez, stůl utřu po jídle, zametu občas, koupelu a záchod myji když to je už fakt špinavý, okna, většinou 1x ročně na haře, aby bylo vidět ven
@zlorenka čistota půl zdraví, špína celé😉 z mého pohledu fakt bordelář nejsi, já dělám generální úklid párkrát do roka (a ještě po částech) - každý týden ani omylem
U nás se uklízí často po troškách, generální úklid jako takový dělám párkrát do roka, když se třeba maluje nebo předělává pokoj nebo něco podobného.
Mám robotický vysavač a robotický mop, jezdí prakticky denně. Vysavač vždy když jdeme ven, mop vždy dám do části bytu jak si vzpomenu, ale prakticky každý pokoj je minimálně 1x týdně vytřený. Nádobí uklízím vždy hned do myčky, při vaření odklízím průběžně, aby na konci toho nezůstalo moc. Na konci vždy umyji linku, sporák a co se zaprskalo. Uklízím stylem ne jeden pokoj naráz, ale spíš úkolově, tj třeba otřu všechny parapety v bytě, všechna zrcadla atp. Koupelnu a záchod 1x týdně přetřu, prach podle potřeby. Prádlo ihned uklízím jak to uschne, stejně tak ostatní věci. Jak s nimi jsme hotoví, tak šup na místo. Stejně k tomu vedu dcerku, jak si skončí hrát s legem, tak uklidit než si vytáhne další hračky (uznávám, že ne vždy to funguje, ale postupně k tomu sama dospívá, zvlášť když potřebuje víc místa, aby mohla jezdit na odrážedle apod.). Zároveň doma neschraňuji lapače prachu, různé suvenýry apod, toho máme minimum, tak pak ten úklid jde rychleji. Věci na místo uklízím vždy když jdeme spát, když jdeme ven atp, abychom se vraceli do pořádku. Myslím, že tu máme nadstandardně čisto aniž bychom se u toho nějak nadřeli.
Chce to ten bordel nedelat 😀 Deti jsou naucene, ze jak se dohraje, uklidi se to nez vytahnou novou. Nez jdeme ven/spat proste pryc, uklidi se provozni bordel, pusti vysavac. Nevadi mi, kdyz maji neco postaveneho z lega v obyvaku, ci se vsude susi obrazky...ale ostatni uklidit atd.
Kuchyn musi byt uklizena, vse hned do mycky, drobky ci co ukapne hned uklidit. Mame propojene s obyvakem a kdyz je cisty stul a linka udela to hodne. Na chodbe ani bordel udelat nejde, v loznici taky ne. Detsky pokoj neresim, jejich kralovstvi, ale pokud k nim nedojdu bezpecne k posteli, maji v noci smulu... Takze udrzuji poradek "nahazeme to do truhly"
Vysavac jede denne, nekdy i vicekrat. Ja vysaju 1x tydne a vytru, koupelna a WC taky. Na utirani prachu je nej nemit pracholapy a ten Vileda fialovy hadrik.
Nemam rada, kdyz se nekde neco vali... Vse ma sve misto. Pradlo hned po ususeni uklidit (nezehlim).
A nemit zbytecnosti "to se muze hodit", nej vzpominky v krabici...
Nejvic bojuju s opatlanymi zrcadly a nabytkem, to jsem hodne polevila. Moje deti snad poti olej ci co. Ale s Vileda hadrikem je to za par minut, mame maly dum.
TOP je ze muzeme byt a jist venku 😀
Udrzuji " navstevni" poradek... Tak at muze kdykoliv nekdo prijit (nekdo normalni, co nepotrebuje podlahu jako zrcadlo).
Jo a chlap i kluk na WC sedi... Chlap to dela sam od sebe, prisla jsem na to pri prvni panske navsteve u nas, kdy bylo vsude nachcano a chlap jim rekl, ze na to si me moc vazi, abych to po nich musela uklizet...
@sonaxoxo
@helenka_g
Je to takový dlouhý proces.. :D Nejdřív nechám vytéct vodu, pak to nahrubo poskládám a tlačím, pak ždímu po částech směrem k odpadu, aby se mi voda znovu nevsákla. Pak vezmu mop a koště, ty tyče dám přes vanu a tam nechám vykapat tu největší část vody a mezi to jdu sem tam vyždímat, ale už to nesundávám. Nakonec ji pověsím ven. Když není k večeru suchá, přehodím ji přes sušák doma.
Dřív, když jsem se ji bála věšet ven, jsem udělala to samé a pověsila ji na ty tyče mezi kuchyňské židle a místa, kde kapala voda jsem podložila hrncem apod. :D
Jako neříkám, asi to není proces pro každého a ani se nehodí na zimu, ale pro mě je to snadnější a pohodovější, než to někam vozit. 🙂
Máme francouzskou peřinu 200x220 z Jysk a jak ráno začnu, tak jí mám nejpozději druhý den ráno suchou.
@hanahana v průběhu používání.. a za mě jsou opravdu pomocníci bezdrátový vysavač, myčka, pracka s velkým bubnem, až skoro průmyslová😉 ten vysavač použiju i 3x denně. Jen vytahnu z nabíjecí jednotky a za 2min vrátím zpět. Věnuji většímu úklidu jen sobotní dopoledne, když všichni vysmahnou ven. Jsem na mateřské, ale z domova pracuji na PC. Musí vše jet podle pravidel, zajeteho radu.
@makousek007 uklidim večer když dám děti spát. Ale jinak to neřeším. Pokud jsou děti malé, tak je to fakt marný boj
@sonaxoxo koupili jsme pracku na 9 kg a perina se tam vejde v pohode, mame dokonce tu velkou 240 x 220 cm. Pak ji dam do susicky taky na 9 kg a v pohode. V ruce bych to nedala. Pereme dokonce parkrat v roce v pracce i koberec z detskeho pokoje.
@dominika1986 super,akorat mame pracku na 5 kg!🙄Takze az dodela,okamzite koupime pracku na 9 kg!!!!😬dekuji.🌸Ted jsem nekde cetla a zkusim jeste,ale moc tomu neverim:Pokud se peřina nechce vejít do pračky, tak ji úplně namočte ve vaně a pak ručně vyždímejte. Zmenší tak svůj objem a snáz vleze do pračky.
Jinak k uklidu: mne pomaha, kdyz si nektere pravidelne cinnosti zazaradim k urcitym pevnym casovym bodum - napr. 1. vikend v mesici cisteni pracky, susicky, mycky. Kazdy patek zaleju kytky apod. Kazdy vikend myju toaletu. Vytiram nekolikrat tydne dle potreby. Hodne mi pomaha i maly rucni vysavac. Pracka u nas jede nekolikrat tydne, casto si ji pripravim treba i pozde vecer pred spanim a nastavim tak, aby zacala prat treba v 6 rano. Rano pak jenom prehodim do susicky. Mame 4 kose na pradlo dle barev, takze jakmile se kos zaplni, peru a nemusim ani slozite a dlouze tridit. Na detske pradlo mam dvojdilni kos zvlast (svetle a tmave) a peru ho taky zvlast. Na prach mam docela rada jednorazove prachovky swiffer,co se nasazuji na plastovy nastavec, je to rychle a hygienicke, vycistim treba i vnitrky lampicek, prostory za/mezi topenim...podlahu mame vsude dlazbu s takovym hrubym vzorem, co se neumyva uplne snadno, ale osvedcil se mi trasnovy mop vileda turbo se slapacim kyblem. Je to rychlovka a clovek se tak nenadre. Nastavec dle potreby hodim do pracky.
@sonaxoxo ja si tu velkou pracku nemuzu vynachvalit a fakt ji bez problemu vetsinou zaplnime. Ten trik s tou perinou by asi mohl fungovat, ale teda to zdimani...
@dominika1986 nam prave zatim ve 3 staci ta 5 kilovka,ale priste uz opravdu koupime vetsi!jj to zdimani,ale zkusim a uvidim😬😂

@sobist tak to bych asi v zivote rucne nevyzdimala a spala bych v perine tak za tyden nez by uschla.. Ale diky😃