Ideální teplota pro topení v domě. Jak topíte vy?
Na kolik stupňů doma vytápíte? Topíte i v noci? A čím topíte- plynem, dřevem, uhlí, elektřina...? 🙂
Klimatizaci, loznice a pokojicky na 19, v obyvaku 22, ostatni mistnosti nevytapime, tam bude tak 16.
@nikyliz a to vám tak nevadí žít?
@veronicka89 proc?:O to je tak naschval, nemame radi pretopene mistnosti, celkove se hodne otuzujeme, v zime se chodime koupat, nenabalujeme se, to vse povazujeme za zdrave (ostatne lekari taktez). Jedine minus je, ze pri topeni klimou je pomerne suchy vzduch, takze hidne vetrat.
@nikyliz jak jde pri takove teplote sedet na zemi, hrat si cist ?
Topime dřevem, máme krb v obýváku, protopime 8 metru za zimu v obýváku na 25 holky mají v pokojíčku 24 před spaním jim vyvetram a na hoře v ložnici topime na 21 až 22. Malá je celý den na zemi a s holkama hrajeme hry a vše taky na zemi, méně stupňů si nedokážu představit...
@veronicka89 no me to ani neprijde, jenom pri celodennim HO, kdyz clovek sedi,tak pres sebe treba hodim deku, ale my jsme jinak porad v pohybu, jen maly se ted plazi, tak mu davam teplejsi obleceni, jinak se vlastne nezastavime. A ctu az vecer pod dekou 🙂.
@nikyliz promiň ale teď jsem dost zmatená. Buď se otuzuji nebo sedím pod dekou a malé dítě navlekam...
@nikyliz jo v pohode ;) my mame doma o 10 stupnu vice , valime se po zemi deti si hrajou v trenkach , me je fajn ze spim nahata a nebo tu chodim v kratasech a tilku . Mame radi teplo je to pro nas prijemne a utulne 🙂
Docela koukám, kolik lidí topí nad 22. Dokonce i 25. To bych asi umřela..😀
My všude el topení, starý dům, nezatepleny. Táhne od některých oken..
Přes den tu máme 20-21. V noci v ložnici a syn pokojíček 18 (syn někdy 19) a dcera pokojíček tak 17, někdy i 16. Jinak je věčně zpocena. 😀
Jedine mě štve dlažba v obýváku, který je nad ledovou garáží a sklepem , takže ta podlaha je fakt ledova. Děti tu mají velký pěnový koberec a naštěstí už většinou sedí na nem. V pokojíčku je lino, tam je to teply.
Jinak normálně v zimě doma chodíme v teplácích, ponožky a tričko s dl.rukavem. přijde mi to nějak přirozenější než topit na 25, abych byla doma kratasich. 😀 ale holt každýho věc.
19,5 přes den, 18 v noci. Změna je v 5 ráno, takže vstáváš do "teplé" podlahy. Vytápění tepelné čerpadlo, pouze podlahové topení. Pocitově i reálně je zde více. Tepelné čerpadlo i podlahovka má dlouhý dojezd.
@me_druhe_ja ty ale jestli jsem dobře postřehla, žiješ mimo ČR. V ČR jsou v tomto směru lidé dost mimo, byty/domy šíleně přetápí a chodí v tílku a kraťasech. Za mne to je to dost dáno tím, že zde máme levné vytápění. Být někde jinde, toto si rychle rozmyslí 😀
@blondynka400 Jo, na tohle téma jsem jednou viděla nějaký graf, na kolik stupňů si průměrné vytápí doma Češi versus v zahraničí. Byl to markantní rozdíl. Bylo to snad 24°C v Česku a kolem 18-19 v jiných zemích.
Já taky žiju v zahraničí a byl to pro mě ze začátku trochu šok. Ale tady se prostě v zimě chodí doma ve svetru a tlustých ponožkách. Je zima, tak je zima prostě. Za těch skoro 20 let co tu žiju už jsem si zvykla, ale naši když k nám přijedou, tak mrznou.
@bigbig my jsme doma nikdy nepretapeli naštěstí, takže jsem s tím OK. 😀 mě jedině vadí jak mají všude tu dlažbu a ta je prostě ledová, zlata plovoucka....
Jinak těch 20-21 mi přijde prostě akorát na tričko s dl rukávem, jakmile si vezmu mikinu a jsem doma ještě třeba 15-20min než jdem ven, tak je mi vedro....
@klaruskaholubinka ???
@veronicka89 jasne, ja obecne zboznuju teplo, akorat venku, mohla bych mit porad leto :D. jen doma to nemusime, tak zas chladime 😂 ale samozrejme je pravda, ze vetsina lidi, ktere znam, rozhodne nadpolovicni vetsina, topi tak na tech 22
@klaruskaholubinka asi bych to vysvetlila, ale uz z toho tonu je mi jasne, ze mi jen chcete vnucovat svoji jiste genialni a jedinou spravnou cestu (staco "rada" navlelat dite), tak se nbudu namahat a radsi si pojedu to nase (syn nebyl nemocny zatim nikdy), dcera, i kdyz je ve skolce, tak jednou za rok).
@klaruskaholubinka Co je na tom divnýho? Taky nemám ráda přetopené místnosti, takže udržuji tepleji jen v kuchyňoobýváku, kde je nastavený termostat na 21°C, v ostatních místnostech je tak kolem těch 19°C a na noc na spaní udržuju kolem 15°C (já bych dala i míň, ale děti mých oblíbených 5-10°C v zimě nedají 😀 ). Když sedím a je mi chladněji, navlíknu si mikinu nebo vezmu deku, když jsem v pohybu, chodím po baráku v tričku a teplákách.
@blondynka400 neziju v cr a mame o polovinu levnejsi topeni nez v cr ;)
@veronicka89 tak asi jak kde. Já žila mimo CR dvakrát a topení tam vyšlo o dost draž. Hlavně žádné zateplení apod, takže vše se vypouštělo vesele ven.
@nikyliz, @somalicats já nechci nikomu nic vnucovat. Jen nechápu , že je někomu pohodlnější sedět večer u televize nabaleny v dece nebo mikine. Naše malá 7 měsíční je na zemi celé dny jen v bodycku a nám to tak vyhovuje a to topime 2 hodiny ráno a 2 hodiny večer.
@blondynka400 tak my bydlime v novostavbe bytovce s podlahovym topenim izolaci a solarama na strese , topime na 25 a neplatime skoro nic 🫣
@klaruskaholubinka Tak já měla jako malá studený odchov, a nemocná jsem naprosto minimálně i teď. Děti odchovávám taky tak, a kromě občasných rýmiček jsou cajk (pomíjím letošní podzim, kdy se toho sešlo víc najednou kvůli změně školky, ale už jsou zase cajk). Když se hýbou, tak jim zima není (ani mně), a já když si večer lehnu k telce, tak se tou dekou klidně přikreju, proč bych nemohla? Když je v místnosti moc vytopeno, tak je tam i suchý vzduch a z toho pak mívám rýmu. Když je chladno a normální vlhkost, jsem cajk a přikrytí mi nevadí. Děcka se mi jako mimina taky pořád placatila na zemi, měla bodyčka, tepláčky a ponožky a zima jim nebyla. I teď mívají míň vrstev, než jejich vrstevníci ve školce/škole, co si tak všímám, protože jsou otužilá a zima jim není.
@somalicats já se nechce hádat, u našich v pokoji jsme měli jako děti 18 stupňů a nemocná jsem.byla porad, to asi není úplně o tom, nejstarší dokud jsme nedali vyndat nosni mandli marodila neustále, klidně i co 14 dní jsme se vraceli do nemconcie potrebovala kyslík, 4 krat od podzimu do jara mela oboustranny zapal plic, od te doby co jsme vyndali mandle má klid a ve skolce nechybi. Děti ve školce taky chodí téměř nejmíň oblekane, uz i ucitelka rikala dceri na podzim, ze by mohla prijit v čepici a teplejsi kalhoty, malicka má bodycko a kombinézu s dekou do kočárku. Doma máme vlhkost 45 což za mě dobrý když má být 40-60
Ale prostě doma máme rádi teplo...
@somalicats nemám dnes dobrý den a vypadá to že jsme podobné povahy, každá máme svůj názor ten jsme si řekli a nechala bych to být? Jak podle tebe tak podle mě to děláme nejlíp a od toho ani jedna neustoupime. Jak je vidět. Ona každá máma pro své dítě dělá co je podle ní nejlepší. Tak se měj/ mějte 😊. Hezky vecer 😊
@klaruskaholubinka A proč bychom měly každá od svého způsobu ustupovat? Já to mám tak, jak píšu, a reagovala jsem na Tebe proto, že jsi v jednom příspěvku psala, že to nechápeš. Jestli to máš jinak, je mi úplně fuk. Já pouze vysvětlila, jak to máme u nás. Nikomu svůj způsob vytápění nenutím. Takže si doma top tak, jak je příjemné vám 😉, já to budu i nadále dělat po svém. I Tobě hezký večer.

Ono stupně takhle ti nic extra neřeknou...ptz jinak teplo je 22 s podlahovým topením a jinak třeba s krbem ...