icon

Jak ochránit děti před sousedskými psy na zahradě?

6. říj 2025

Prosím o radu, jsem úplně hotová. Koupili jsme si chatu víkendovku. Bohužel ve městě, co pracujeme, na hypo nedosáhneme, tak jsme zůstali v bytě v nájmu a já jsem hrozně chtěla, ať si děti můžou někde venku hrát, ať si můžu zahradničit, a hlavně ať se zabezpečíme na důchod a nejsme navždy v nájmu... tak jsme koupili menší chatičku v zahrádkářské kolonii kus od nás. Všichni sousedi super, ale za námi je taková mladší ženská, která tam chová psy. Od začátku jsem z toho neměla dobrý pocit, ale sousedi říkali, že to snad bude prodávat... no je to dva roky a neprodala. Prý je to chovná stanice, ale psi se tam tak různě střídají, je tam proměnlivé množství, asi jen 2-3 psi tam jsou na stálo. Takže je asi jen cvičí, převychovává... nevím. Každopádně jsme se k ní šli představit a poprosili jsme ji, zda by nemohla přesunout boudy od našeho společného plotu, protože tam na to psi lezli a měli jsme strach, že přeskočí plot. Manžel byl fakt hodně slušný a milý, chtěli jsme to preventivně řešit, protože nám na zahradě běhají děti. Paní nás vyloženě odbyla, že si na to budeme muset zvyknout, protože tam byla první ona a měli jsme si rozmyslet, než si tam postavíme barák. Že ji to nezajímá a nemá ty psy kam jinam dát. No a teď jsme koukali na kameru, že nám tam běhá po naší zahradě vlčák. Když pominu to, že tam byla od firmy připravená zemina na setí trávy, kterou rozhrabal, kačírek kolem domu rozhrabal, pochcal co se dalo... tak je mi úplně špatně z toho, co kdyby tam v tu chvíli byly děti. Manžel okamžitě volal firmě, co tam dnes byla pracovat, jestli ještě nejsou poblíž, pán byl tak moc milý, že opravdu přijel, v tu chvíli byl pes ale už pryč (nechápeme, jak se dostal zpět, musel to prostě přeskočit i zpět, kameru máme bohužel jen zepředu a ne vzadu za domem), i přesto šel ten pár z firmy za sousedkou a dal mi ji k telefonu. Ta se sice omluvila, ale řekla mi, že si za to můžeme sami, protože tam děti k psům přes plot strkají ruce. To je naprostý nesmysl, s dětmi jsem na zahradě vždy já a navíc moc dobře vědí, že to dělat nesmějí, z psů mají respekt. Teď co se to stalo, tak jsme tam ani nebyli. Vůbec si nepřipouštěla a nepřipouští, že by se mohlo cokoliv stát. Prý veškeré škody máme poslat na pojišťovnu, že psy pojištěné má, mně ale vůbec nejde o peníze a majetek, ale chci ochránit svoje děti, aby si na své zahradě mohly hrát. Doteď ti psi běhali na volno max že jí utekli z branky, ale na našem pozemku to máme zaznamenané poprvé, což ale neznamená, že se to nikdy nestalo, tu kameru tam máme celkem krátce. Co mohu tedy preventivně dělat, když je paní taková? Aktuálně mám tu nahrávku cizího psa, jak nám tam běhá, jako svědek by se možná dal brát ten pán z firmy, ale on je takový, že se do ničeho nebude chtít montovat... Budu vděčná za jakékoliv rady, jen mi neříkejte, že to mám prodat atd. 😢

Strana
z2
autor
7. říj 2025
@suzanna123

Zkusili jste se poradit s právníkem? Třeba existuje nějaká možnost, jak ji k zabezpečení psů dotlačit

@suzanna123 V každém případě díky za nakopnutí. Email advokátovi už jsem si připravila. Jen vyčkám, než se ozvou úřady respektive policie, protože jestli se neozvou, přihodím to k tomu. Buď mi napíše, že můžu zapomenout, nebo mi poradí, co dál. Každopádně nebudu lhát, že když jsem se dočetla o psychické újmě a omezení užívání pozemku, naprosto jsem se našla. Manžel dostal za úkol denně sjíždět videa s pohyby v době naší nepřítomnosti a pořídíme i druhou kameru na ten pruh za barákem. Jestli to chápu dobře, teď je nejdůležitější sbírat poctivě důkazy a to, že se to snažím řešit oficiálně přes úřady by mělo být také ku prospěchu. Tiše doufám, že nejpozději na jaře si v klidu vypiju kafe na terase a děti u toho budou lítat na travičce a skákat na trampošce 🙏.

vanilkacka
8. říj 2025

A ten stavajici plot je ted jak vysoky? A ci je? My sice neresili psy, ale chteli jsme vyssi a nepruhledny plot mezi nami a sousedy (ti jako prvni postavili obyc drateny po pas uz nekdy pred 12 lety a my koupili dum pozdeji) a sousedi nesouhlasili s odstranenim jejich, takze mame 2 ploty vedle sebe a mezitim je asi 15 cm mezera.

autor
8. říj 2025
@vanilkacka

A ten stavajici plot je ted jak vysoky? A ci je? My sice neresili psy, ale chteli jsme vyssi a nepruhledny plot mezi nami a sousedy (ti jako prvni postavili obyc drateny po pas uz nekdy pred 12 lety a my koupili dum pozdeji) a sousedi nesouhlasili s odstranenim jejich, takze mame 2 ploty vedle sebe a mezitim je asi 15 cm mezera.

@vanilkacka Aktuálně 1,5 metru, je společný. Když jsem si nechávali udělat cenovou nabídku, tak nám taky řekli, že to bude i levnější varianta, dát betonový plot před, protože nebudeme muset platit demontáž stávajícího plotu. Já jsem taky pro tam klidně nechat ploty třeba tři 😂. Sebereme si část pozemku, ale tady dozadu jsem stejně chtěla dát pár rybízů apod., tak mě to až tak nevadí...

nexen
Odpověď byla odstraněná
autor
8. lis 2025

Kdyby to někoho zajímalo, tak update je, že za paní byla policie kvůli tomu vniku na pozemek. Ani jeden pes z těch, co tam u ní zdokumentovali, nebyl ten, co vnikl k nám. Bylo tam 7 jiných psů a nakonec z ní ještě díky našemu svědkovi dostali, že jí tam kvůli hárajícím fenám chodí tedy i toulaví psi, které pak ubytuje, dá jim najíst atd., což byl tedy ten cizí pes, co byl u nás. Celkově ho tam měla cca tři týdny... V první chvíli o něm ale zalhala. Paní tedy jen domluvili, a výběh s kotci zůstává stále u našeho plotu s nebezpečím, že jakýkoliv jiný pes zase vnikne k nám. Zkusili jsme se znovu domluvit, zda by to nešlo dát jinam, paní se nám vyloženě vysmála, že policie nic špatného nenašla a že si to tam naopak rozšíří pro štěňata, protože má těhotné fenky, a pro další psy. Neustále se ohání tím, že ona tam byla první a my máme smůlu. Našli jsme si fotky z doby stavby a dřív to tam neměla, dala si to tam až v průběhu stavby, kdy už bylo zřejmé, že to bude u našeho hlavního vchodu. Společně s policií tam byla veterinární správa a z jejich pohledu je taktéž vše v pořádku. Nakonec se máme hodit do pohody my, protože paní působila prý milým dojmem, určitě se s ní půjde domluvit a vlastně je hrozně hodná, protože se stará o zatoulané pejsky. Sousedi se její verzi vyloženě vysmáli, prý si tam psy vážně ubytovává, ale jen aby "nabouchali" fenky a ona pak štěňata prodá. Je to člověk, co dokáže zalhat z patra a vše jí prochází, ostatní se jí bojí právě kvůli těm psům, ale i proto, že se hrozně přetvařuje, že je milá atd., ale když to bouchne, má prý hysterické záchvaty, že z ní prý jde strach. Ještě jsem poprosila paní starostku, aby se podívala, co máme ještě za možnosti, když není domluva, protože jsem našla územní plán, a tam vyloženě stojí, že chov zvířat nesmí omezovat majitele vedlejších nemovitostí. Ale moc si od toho neslibuju, na email nereagovala a když jsem jí slušně zavolala, byla celkem nevrlá, že o tom ví, ale nemá na to čas. Takže to asi zabalíme :-/.

xxx3d
8. lis 2025

to je teda pěkně z prdele
vlastně vám tam může skočit úplně cizí pes, kterého "zachraňuje" a nenese žádnou odpovědnost, protože kdykoli může říct, že ho vidí poprvé...

autor
8. lis 2025
@xxx3d

to je teda pěkně z prdele
vlastně vám tam může skočit úplně cizí pes, kterého "zachraňuje" a nenese žádnou odpovědnost, protože kdykoli může říct, že ho vidí poprvé...

@xxx3d Přesně to jsem si taky říkala. Kdyby cizí pes nedej bože zranil naše děti, ona za to neponese odpovědnost, dá od toho ruce pryč. Co jsem se s ní bavila přes plot, lhala v tolika věcech, já jsem jen zůstala koukat. Poslední naděje je ten územní plán. Ale už jsem si slibovala hodně od policie + veterinární správy. Že jim tohle přišlo v pořádku, to mi hlava nebere. 7 psů při namátkové kontrole + ubytovávání cizích toulavých psů. Útulek to není. A nakonec jsem špatná já, protože paní je moc hodná, že se stará o cizí pejsky. Vyloženě se nám směje do obličeje.

Strana
z2