icon

Jak řešit sousedovy včelí úly blízko dětského hřiště?

27. čer 2025

Zdravím, bydlíme na domě xlet, po asi 3 letech co byl sousední dům prázdný se zde nastěhoval nový soused. Takový nemluva, ale tak ne každý se musí chtít družit, že jo. No a před týdnem dal přímo k našemu plotu (shodou okolností i do míst, které jsou nejblíže dětskému hřišti) 7 vcelich úlu. Dcera i manžel jsou alergici. Byla jsem za ním slušně, za by byla nějaká možnost to dát jinam že tady mám alergiky a fakt nechci trnout, že nemůžu nechat dceru na pískovišti atd samotnou. Dětské hřiště nelze posunout, stojí na betonových základech (pro rypaly, řešeno se stavebním úřadem, dostali jsme potvrzení o stavbě - takže legální). Soused řekl, že ne že má už zahradu naplánovanou a přeci si nedá uly k bazénu. A že on nemá rád děti a já nemám ráda včely, že jsme si kvit. Je nějaká legální šance, že to posune? Máte někdo nějaké zkušenosti? Od doby co má ty uly tak máme včel na zahradě až až... Do té doby sem tam nějaká. Přes náš pozemek vede k jeho domu příjezdová cesta (bez věcného břemana jízdy / chůze), nechci se mu mstit tím, ze si posunu plot tak ze se nedostane domu. I když mi tohle někteří lidé radili.

sagitta33
27. čer 2025

Jednou už jsem to hledala a existují i nějaké zákony kam lze úly umístit a jak je orientovat. No pokud by s ním nebyla domluva a i když s tím vnitřně nesouhlasím, asi bych na své zahradě občas kolem plotu postříkala mšice nějakým insekticidem.

bramarfi
27. čer 2025

Přiznám se, že nejsem včelař, ale ten problém mě zaujal... Stanoviště včelstev je potřeba nahlásit na místně příslušném obecním nebo městském úřadě. Tudíž vzhledem k tomu, že se sousedem není domluva, bych se šla zeptat na další postup tam. Jak daleko máte úly od domu?

autor
27. čer 2025
@bramarfi

Přiznám se, že nejsem včelař, ale ten problém mě zaujal... Stanoviště včelstev je potřeba nahlásit na místně příslušném obecním nebo městském úřadě. Tudíž vzhledem k tomu, že se sousedem není domluva, bych se šla zeptat na další postup tam. Jak daleko máte úly od domu?

@bramarfi od domu 4m (respektive poslední ul je od domu tuhle vzdálenost), od dětského hřiště 2m (repsketive hřiště je 2m od plotu a uly jsou přímo u plotu)

bramarfi
27. čer 2025

To skoro vidím na porušení pravidel. Opravdu bych s tím šla na úřad, věcně popsat situaci, alergii manžela a dcery určitě uvést, uvést ty metry... Držím palce. Budu ráda, když sem potom případně hodíš vývoj situace.

mabs
27. čer 2025

Dojdi si na obecní úřad a zeptej se jak to řešit.

1pomnenka
27. čer 2025

Vím jen, že úly nesmí být otočené vchodem na váš pozemek.

pinkninja
27. čer 2025

Chování souseda není minimálně fér. Dům koupil a věděl, kde máte hřiště a že máte děti. Pokud je nemá rád, měl koupit jinou nemovitost. Vy jste si vybrat nemohli. Je to sice bezpředmětné, ale moc jeho jednání nechápu. To ale není důležité.
Myslím, že i umístění úlů má svá pravidla. Obce je mohou upravovat. Zeptala bych se na Obecním úřadě.

ai30
27. čer 2025

Tady, muzete to zkusit. Kdyz to nepujde, tak holt po zlem :/
https://www.ceskestavby.cz/poradna/umisteni-obt...

ondul
27. čer 2025

Kazdy vcelar musi byt registrovan a clenem vc. spolku, vse ma sva pravidla. Obrat se na ne. Rozhodne nic nestrikej insekticidy, eskalovat problem malichernym oplacenim je nesmysl, nejdrive vse zkus resit v ramci zakonu.

dashyyy
27. čer 2025

Taky mě to zaujalo, tak jsem nechala GPT vyhledat info:

Umístění včelího úlu na pozemku v České republice se řídí hlavně obecným právem, konkrétně:

Občanským zákoníkem (zákon č. 89/2012 Sb.)

Vyhláškami obcí (mohou upravovat podmínky lokálně)

Doporučeními Českého svazu včelařů (ČSV)

📜 Zákonné podmínky
Zákon přímo nestanoví přesné vzdálenosti úlů od hranic pozemku, domu nebo plotu. Řídí se to obecnou zásadou, že vlastník musí zabránit nadměrnému obtěžování sousedů, například rojením, zalétáváním včel nebo bodnutím (tzv. sousedská práva – § 1013 občanského zákoníku).

📏 Doporučené vzdálenosti (praxe a doporučení ČSV)
Od hranice pozemku: doporučuje se minimálně 5 metrů, pokud nejsou splněny jiné podmínky (viz níže).

Od sousedního domu: alespoň 10 metrů.

Pokud je mezi úlem a sousedním pozemkem překážka (například plot, zeď, živý plot nebo stěna alespoň 2 metry vysoká), pak lze vzdálenost výrazně zkrátit — i na hranici pozemku. Překážka musí vést včely do výšky (nad 2 metry) a tím zabránit zalétávání do sousedova prostoru.

Od veřejné komunikace nebo chodníku se doporučuje 10–15 metrů, nebo opět překážka.

🏘️ Vyhlášky obcí
Některé obce mohou mít vlastní vyhlášky, které regulují chov včel. Doporučuji se informovat na příslušném obecním úřadě.

🚫 Bezpečnost a odpovědnost
Včelař je odpovědný za škody způsobené včelami (např. bodnutí) podle občanského zákoníku.

Je rozumné informovat sousedy, pokud plánujete umístit úly blízko jejich pozemků.

🐝 Důležitá pravidla navíc
Povinnost hlásit stanoviště včel na Státní veterinární správu (SVS) kvůli prevenci nemocí.

Povinnost značení stanoviště včel (jméno, adresa nebo IČO).

autor
27. čer 2025
@dashyyy

Taky mě to zaujalo, tak jsem nechala GPT vyhledat info:

Umístění včelího úlu na pozemku v České republice se řídí hlavně obecným právem, konkrétně:

Občanským zákoníkem (zákon č. 89/2012 Sb.)

Vyhláškami obcí (mohou upravovat podmínky lokálně)

Doporučeními Českého svazu včelařů (ČSV)

📜 Zákonné podmínky
Zákon přímo nestanoví přesné vzdálenosti úlů od hranic pozemku, domu nebo plotu. Řídí se to obecnou zásadou, že vlastník musí zabránit nadměrnému obtěžování sousedů, například rojením, zalétáváním včel nebo bodnutím (tzv. sousedská práva – § 1013 občanského zákoníku).

📏 Doporučené vzdálenosti (praxe a doporučení ČSV)
Od hranice pozemku: doporučuje se minimálně 5 metrů, pokud nejsou splněny jiné podmínky (viz níže).

Od sousedního domu: alespoň 10 metrů.

Pokud je mezi úlem a sousedním pozemkem překážka (například plot, zeď, živý plot nebo stěna alespoň 2 metry vysoká), pak lze vzdálenost výrazně zkrátit — i na hranici pozemku. Překážka musí vést včely do výšky (nad 2 metry) a tím zabránit zalétávání do sousedova prostoru.

Od veřejné komunikace nebo chodníku se doporučuje 10–15 metrů, nebo opět překážka.

🏘️ Vyhlášky obcí
Některé obce mohou mít vlastní vyhlášky, které regulují chov včel. Doporučuji se informovat na příslušném obecním úřadě.

🚫 Bezpečnost a odpovědnost
Včelař je odpovědný za škody způsobené včelami (např. bodnutí) podle občanského zákoníku.

Je rozumné informovat sousedy, pokud plánujete umístit úly blízko jejich pozemků.

🐝 Důležitá pravidla navíc
Povinnost hlásit stanoviště včel na Státní veterinární správu (SVS) kvůli prevenci nemocí.

Povinnost značení stanoviště včel (jméno, adresa nebo IČO).

@dashyyy oo děkuji, já na tu umělou inteligenci zapomínám 🫣😀... No jako plot tam je, ale klasicke pletivo. Vyzkouším pohledat ten včelarsky spolek a zjistit jak je to u nás na obci s vyhláškou. Děkuji

autor
27. čer 2025
@ondul

Kazdy vcelar musi byt registrovan a clenem vc. spolku, vse ma sva pravidla. Obrat se na ne. Rozhodne nic nestrikej insekticidy, eskalovat problem malichernym oplacenim je nesmysl, nejdrive vse zkus resit v ramci zakonu.

@ondul jee stříkat jsem neměla nic v plánu.. Ja jsem šla prozatím s prosbou. Nastuduju si u obce a spolku jak to je a půjdu za ním informována a pak to až začnu řešit s obcí. Přeci jen nepotřebuju si jediného souseda rozhadat 😀

dashyyy
27. čer 2025

já bych výhledově chtěla svoje včelstvo, tak je fajn mít šajn co a jak.. od souseda je to teda hrozně sobecký a i nezodpovědný.. dej pak vědět, jak jsi dopadla 😉

autor
27. čer 2025
@dashyyy

já bych výhledově chtěla svoje včelstvo, tak je fajn mít šajn co a jak.. od souseda je to teda hrozně sobecký a i nezodpovědný.. dej pak vědět, jak jsi dopadla 😉

@dashyyy noo a ted mi došlo, že nahoře na louce jsou taky včelstva. Ještě se zajdu zeptat za panem co má tam včely. Jestli mi on nedá edukativni odpověď pro pana souseda.

alianan
27. čer 2025

To je blb, jako já bych tou cestou klidně pohrozila, třeba se mu rozsvítí.

Sice jsem včelař, ale radu nemám, s blbcem se bojuje špatně.

Akorát, když to bude tvrdit, že má česna namířená na svůj pozemek, že za ulem se dá bezpečně pohybova, tak ano, po většinu roku je to pravda. Ale jsou situace, kdy jsou včely naštvané a vyslověně utočí i za ulem a čím více ulů na jednom místě, tím je pravděpodobnější, že budou více utočit, třeba z důvodu loupeživého včelstva.
Kolikrát nás vlastní včely dokázaly vyhnat ze zahrady a to jsou po většinu roku fakt hodné.

autor
27. čer 2025
@alianan

To je blb, jako já bych tou cestou klidně pohrozila, třeba se mu rozsvítí.

Sice jsem včelař, ale radu nemám, s blbcem se bojuje špatně.

Akorát, když to bude tvrdit, že má česna namířená na svůj pozemek, že za ulem se dá bezpečně pohybova, tak ano, po většinu roku je to pravda. Ale jsou situace, kdy jsou včely naštvané a vyslověně utočí i za ulem a čím více ulů na jednom místě, tím je pravděpodobnější, že budou více utočit, třeba z důvodu loupeživého včelstva.
Kolikrát nás vlastní včely dokázaly vyhnat ze zahrady a to jsou po většinu roku fakt hodné.

@alianan jako jo je to blb, když mi řekl že jemu vadí že mám dítě a mi vadí že má včely.. Že jsme si kvit. Zítra zajdu za místním včelařem, pokusím se zjistit moudra a pak za ním ještě půjdu slušně. Pak už ne.

Dcera je fakt silný alergik a po píchnutí odpadá do chvíle. Nejsem na zahradě pořád, kdežto ona o víkendu a prázdninách jo. Tak po oku ji vždy pozoruji, ale přeci jen když člověk vaří nekouká furt. Mi je v celku jedno co si kdo kde dělá a asi by mi ty včely byly ukradené kdybych neměla dva alergiky doma.

korin
27. čer 2025

Dala bych na plot takovou tu zelenou tkaninu/rákos, to by včely mělo donutit letět výš.

basina
2. črc 2025

Ahoj, jak to dopadlo? Se zájmem jsem četla všechny rady, co tu proběhly. Řešili jsme si také umístění našich 3 úlů. Máme je 5 metrů od plotu, česna namířená na náš pozemek, sousední pozemek je oddělen 3 metry vysokou hradbou tůjí, co si vysadila na hranu pozemku sousedka. Sousedky dům stojí cca 30 metrů od plotu, tato část zahrady je jen trávník s několika ovocnými stromy. Stejně sousedka přišla a ať to dáme pryč. Já se rozhodla nechat s ohledem na okolnosti. Maxímálně dám na ten drátěný plot tu zelenou textilii, co tu někdo doporučoval.

Na jednom trhu jsem se setkala s velmi ochotným včelařem, který je současně učitelem včelařství a snad i vystupuje jako znalec v soudních sporech (pokud si dobře pamatuji). Ten mi říkal, že normy na to skutečně nejsou, že je třeba být slušný a respektující, dávat odstup od plotu, mít česna namířená na náš pozemek, plot vysoký minimálně 2 metry (stačí ta tkanina, zeď, prkna, idělání je řada tůjí a pod.), že je i důležité, co kde bylo dříve (ve Vašem případě dětské hřiště) a že pokud mu pošlu obrázek (mapku), že mi k tomu klidně napíše více. Takže pokud bys chtěla, klidně mohu poslat jméno a adresu, jen mi napiš SZ.
Držím palce. Podle tvého popisu mi přijde chovýní včelaře velmi arogantní. Jo a ještě jsem hledala víc a umístění té zelené věci na plot, či vybudování adekvátního plotu je na tom včelaři. To on má vše zabezpečit tak, aby Vás včely naobtěžovaly nad rámec běžných poměrů....

autor
2. črc 2025
@basina

Ahoj, jak to dopadlo? Se zájmem jsem četla všechny rady, co tu proběhly. Řešili jsme si také umístění našich 3 úlů. Máme je 5 metrů od plotu, česna namířená na náš pozemek, sousední pozemek je oddělen 3 metry vysokou hradbou tůjí, co si vysadila na hranu pozemku sousedka. Sousedky dům stojí cca 30 metrů od plotu, tato část zahrady je jen trávník s několika ovocnými stromy. Stejně sousedka přišla a ať to dáme pryč. Já se rozhodla nechat s ohledem na okolnosti. Maxímálně dám na ten drátěný plot tu zelenou textilii, co tu někdo doporučoval.

Na jednom trhu jsem se setkala s velmi ochotným včelařem, který je současně učitelem včelařství a snad i vystupuje jako znalec v soudních sporech (pokud si dobře pamatuji). Ten mi říkal, že normy na to skutečně nejsou, že je třeba být slušný a respektující, dávat odstup od plotu, mít česna namířená na náš pozemek, plot vysoký minimálně 2 metry (stačí ta tkanina, zeď, prkna, idělání je řada tůjí a pod.), že je i důležité, co kde bylo dříve (ve Vašem případě dětské hřiště) a že pokud mu pošlu obrázek (mapku), že mi k tomu klidně napíše více. Takže pokud bys chtěla, klidně mohu poslat jméno a adresu, jen mi napiš SZ.
Držím palce. Podle tvého popisu mi přijde chovýní včelaře velmi arogantní. Jo a ještě jsem hledala víc a umístění té zelené věci na plot, či vybudování adekvátního plotu je na tom včelaři. To on má vše zabezpečit tak, aby Vás včely naobtěžovaly nad rámec běžných poměrů....

@basina domluva a ním nešla, místní včelař mi řekl že mi neporadí, že sám neví protože on je má na konci louky u lesa. Byla jsem na obecním úřadě a ti slíbili v průběhu týdne šetření na místě a chtějí to řešit jako "zásah do klidného soužití" přesně nevím jak to říkala paní. Ale i paní mi říkala, že v nejhorším případě ať vyjednávám s tím, že jestli chce naschvály, tak se nedostane autem k baráku.

basina
3. črc 2025

Na tu schůzku, resp.předem by bylo fajn mít co nejvíce informací a argumentů, aby to bylo věcné. Když napíšeš SZ poslu kontakt na pána.... a tu cestu taky řeš, klidně souběžně, aby si ten průchod- průjezd "nevydržel".

basina
3. črc 2025

Na tu schůzku, resp.předem by bylo fajn mít co nejvíce informací a argumentů, aby to bylo věcné. Když napíšeš SZ pošlu kontakt na pána.... a tu cestu taky řeš, klidně souběžně, aby si ten průchod- průjezd "nevydržel".

marcela60
30. srp 2025

Máme skoro stejný problém, soused si dal úly těsně k plotu, česla , píšu správně ? přímo namířená na naši zahradu, mají zahradu sice výše, ale mi máme dětské hřiště, houpačku, pískoviště a i posezení přímo pod nimi. Bazének si ani netroufáme dětem napustit. Dům má několik nájemníků a malé děti. Všichni se bojí na zahradu chodit. Ani zahradník, profesionál, se pod úly neodvážil keře ostříhat. Mají velkou zahradu, klidně by mohli úly přemístit. Můj muž už to s nimi několikrár řešil, je to ale marné. Zákon je vůbec nezajímá.