icon

Má smysl koupit robotický vysavač s dobíjecí stanicí?

2veverka
9. říj 2025

Holky, jak byste prosím volily typ robotického vysavače pro normální byt s dřevěnou podlahou a marmoleem? Chtěla jsem ho koupit jako spotřební zboží za cca 5000-7000 kč, jakože baterka časem stejně dojde. Má nějakou skutečnou hodnotu ta dobíjecí stanice, která i mění ceny vysavače? Díky!

cherie24
9. říj 2025

@2veverka máme se stanicí a za mě fajn. Sám se vysype, namočí si mop, sám se jede nabít, když to potřebuje. Nemám zkušenosti s jiným bez stanice, máme první teprve. My ho máme do domu, kde když ho nastavím na vysoký výkon, tak celý dům na jednou nedá, tak jsem ráda, že si o sobě rozhoduje zcela sám. 😃 Ale když jsem to doma taky řešila, tak mi manžel řekl, že stanici zcela jistě nepotřebujeme, já jsem si pak taky objednala bez stanice, protože mi bylo líto těch prvrz navíc, ale nakonec se mi to rozleželo v hlavě a jsem za to ráda. 🙂

2veverka
autor
9. říj 2025
@cherie24

@2veverka máme se stanicí a za mě fajn. Sám se vysype, namočí si mop, sám se jede nabít, když to potřebuje. Nemám zkušenosti s jiným bez stanice, máme první teprve. My ho máme do domu, kde když ho nastavím na vysoký výkon, tak celý dům na jednou nedá, tak jsem ráda, že si o sobě rozhoduje zcela sám. 😃 Ale když jsem to doma taky řešila, tak mi manžel řekl, že stanici zcela jistě nepotřebujeme, já jsem si pak taky objednala bez stanice, protože mi bylo líto těch prvrz navíc, ale nakonec se mi to rozleželo v hlavě a jsem za to ráda. 🙂

@cherie24 Prosím tě, můžu s tebou polopaticky probrat detaily, abych rozuměla? Já směřuju spíš k nižší cenové třídě (myslela jsem 6-8000), v tomto rozpětí jsou dnes velmi kvalitní vysavače. A počítala jsem s tím, že se holt vybije baterka, takže nemá cenu moc investovat. Jako hl. funkci jsem vnímala vysávání - máme hladké podlahy a prach tu prostě je - a vytírání spíš jako doplněk (nedělala jsem si iluze, že by bylo skvělé). Když si sám řeší vytírání, tzn. že ty mu vyměníš vodu a nastavíš, kdy má vytírat? Zdá se ti to podstatná funkce, když máme byt a né barák...?

elesse
9. říj 2025

Ja jsem ho dala po 6 letech pryc. Baterka v pohode, obcas jsme bojovali s dobijeci stanici, protoze nemame uplne rovne podlahy a byl tam dpatny kontakt. Hlavne ale mame omlacene vsechny zdi a nabytek jak do nich vysavac pravidelne narazel. Navic kdyz je clovek doma neda se pouzut, dela strasny ramus a byt 70m2 tu hodinu a kousek prsote uklizi, aby to jakztakz bylo… meli jsme irobot

tereza0111
9. říj 2025

ja se sem pripichnu, protoze mi zrovna umrela moje Debie (Deebot) asi 4 roky stara. Jsem pekne vztekla, ale nevim co vybrat tak se treba poucim 🙂

cherie24
9. říj 2025
@2veverka

@cherie24 Prosím tě, můžu s tebou polopaticky probrat detaily, abych rozuměla? Já směřuju spíš k nižší cenové třídě (myslela jsem 6-8000), v tomto rozpětí jsou dnes velmi kvalitní vysavače. A počítala jsem s tím, že se holt vybije baterka, takže nemá cenu moc investovat. Jako hl. funkci jsem vnímala vysávání - máme hladké podlahy a prach tu prostě je - a vytírání spíš jako doplněk (nedělala jsem si iluze, že by bylo skvělé). Když si sám řeší vytírání, tzn. že ty mu vyměníš vodu a nastavíš, kdy má vytírat? Zdá se ti to podstatná funkce, když máme byt a né barák...?

@2veverka my máme dražší vysavač, ale jen proto, že ho máme přes známost levněji a popravdě, v plné palbě bych z něho byla docela zklamaná... Do nábytku teda nenaráží vůbec, v tom je dost šetrný, ale my máme dlažbu a kvůli dětem máme různě po domě kobercové podložky. Ty vůbec nezvládá, jakmile někde nějakou podložku nechám, pokaždé ho pak při příjezdu domů najdu zamotaného v rohožce nebo v koberci. 😂 Neumí na to najet, roluje se to pod ním, na klasický pevný koberec by určitě najel v pohodě. To samé kabely a u dětí oblíbené korálky, do toho se taky rád zamotává. 😃 Vytírání máme tak, že si sám jezdí oplachovat a namáčet mopy, má ve stanici nádobu na čistou a špinavou vodu. Tím že v sobě obsahuje i tu nádobu na vodu, tak má logicky dost malou nádobu na sběr z vysávání, takže do stanice na sběr prachu jezdí celkem často. Ale to mopování je prostě jen takové otření vlhkým hadříkem. U všech vysavačů. S vytíráním to nemá nic moc společného. Já třeba koukala po čistě vysavači, ale zjistila jsem, že teď už to "vytírání" mají v podstatě všechny vysavače nezávisle na cenové kategorii. My máme doma 3 děti, králíka na volno a z venku chodí kočka, takže jsme velmi nároční na údržbu podlahy. To by asi nedal žádný robotický vysavač. 😂 Jinak ho taky pouštím, když nejsme doma. On vysává docela dlouho, když se pohybujeme doma, přijde mi o dost efektivnější vzít si do ruky tyčový vysavač a přeběhnout dům s ním. 😃 Ale když v týdnu jezdíme na kroužky, tréninky, na hřiště, do města, tak je to fajn. Děti posbírají bordel po zemi, vypustíme vysavač a jedeme. Je to takový příjemný pocit, vracet se do vysátého. Vytírání moc nepoužívám. Jen občas na oživení podlahy, ale vytírání je stejně nejlepší mopem. Mám i od Karcher tyčový mop se 4 válci a ve výsledku mop je prostě klasika a nejlepší. 👌

rickystar
9. říj 2025

@2veverka já jsem třeba z našeho Alíka nadšená a jsem za něj moc ráda. Byl teda ve vyšší cenové relaci (myslím 12 000). Má velkou stanici i na vodu a sběr prachu. Pravidelné si chodí prát mopy, velikost úseku na jedno namočení se dá nastavit, mopy jsou rotační, tak je to lepší, nez vysavač, který má jenom mokrý hadr s nádržkou. Dá se nastavit výkon sání a má tři intenzity úklidu. Sám pozná koberec, takže mopy zvedne, aby ho nenamočil, do nábytku nenaráží. U nás jezdí každou noc, akorát mu pouklizime podlahu (zvedneme hračky atp.), má prostor celkem dobře namalovaný a ani s kabelama nemá problémy. Dřív jsme měli jinou značku jenom s nabijenim a ten teda vysál, ale vytírání nestálo za nic, s jedním mokrým hadrem objel klidně celý byt a mapování prostoru i aplikace v telefonu byly úplně k ničemu. V porovnání obou si říkám, jak jsem bez toho nového mohla žít 🙂 máme dvě děti a dva psy, takže chlupy, vlasy, prach... Pro mě je to velký pomocník, ale jednou za čas je třeba vzít klasický vysavač a kýbl s mopem

pinkninja
10. říj 2025

@2veverka Mame Xiaomi. Je z levnějších značek. Ale app má skvělou (máme ho min. 4 roky). Namáčení a vysypání stanici nemáme - nelze parkovat pod nábytkem… Do nábytku nebourá prakticky vůbec. Dnes už mají sofistikovaný systém senzorů (UZ, kamery…) Vytírání není žádný velký hurá, ale rozdíl i tak poznám. Samozřejmě čím víc věcí na podlaze, tím horší výsledek .., tak občas zvedneme židle apod.

kacka1994
10. říj 2025
@rickystar

@2veverka já jsem třeba z našeho Alíka nadšená a jsem za něj moc ráda. Byl teda ve vyšší cenové relaci (myslím 12 000). Má velkou stanici i na vodu a sběr prachu. Pravidelné si chodí prát mopy, velikost úseku na jedno namočení se dá nastavit, mopy jsou rotační, tak je to lepší, nez vysavač, který má jenom mokrý hadr s nádržkou. Dá se nastavit výkon sání a má tři intenzity úklidu. Sám pozná koberec, takže mopy zvedne, aby ho nenamočil, do nábytku nenaráží. U nás jezdí každou noc, akorát mu pouklizime podlahu (zvedneme hračky atp.), má prostor celkem dobře namalovaný a ani s kabelama nemá problémy. Dřív jsme měli jinou značku jenom s nabijenim a ten teda vysál, ale vytírání nestálo za nic, s jedním mokrým hadrem objel klidně celý byt a mapování prostoru i aplikace v telefonu byly úplně k ničemu. V porovnání obou si říkám, jak jsem bez toho nového mohla žít 🙂 máme dvě děti a dva psy, takže chlupy, vlasy, prach... Pro mě je to velký pomocník, ale jednou za čas je třeba vzít klasický vysavač a kýbl s mopem

@rickystar jaky mas prosim? 🙂

ada22
10. říj 2025

Ohledně té baterky. U hodně výrobců lze baterku již dokoupit nebo si ji nechat vyměnit. Někteří výrobci mají ty baterky drahý, ale třeba taková ETA lze koupit cca za 700 Kč. Samo, že u levnějšího se to asi nevyplatí, ale ty s tou stanicí stojí kolem 6000 - 7000. Kdybych vybírala robota, tak jdu do toho s odsávací stanicí. My tedy máme jen tyčák a přijde mi, že nedělám nic jiného než vyprazďnuji nádobu na prach a to je mnohem větší než u robota.

2veverka
autor
10. říj 2025
@ada22

Ohledně té baterky. U hodně výrobců lze baterku již dokoupit nebo si ji nechat vyměnit. Někteří výrobci mají ty baterky drahý, ale třeba taková ETA lze koupit cca za 700 Kč. Samo, že u levnějšího se to asi nevyplatí, ale ty s tou stanicí stojí kolem 6000 - 7000. Kdybych vybírala robota, tak jdu do toho s odsávací stanicí. My tedy máme jen tyčák a přijde mi, že nedělám nic jiného než vyprazďnuji nádobu na prach a to je mnohem větší než u robota.

@ada22 A prosím tě, u kterých výrobců máš pocit, že se výměna baterky oplatí? Holky tady už v přech. diskusích psaly, že holt když baterka dojde, tak to neřeší, tak to podle mě obvykle chodí... Já jsem právě u modelů, které mají dobré recenze měla za to, že ty s tou stanicí jsou obvykle nad 10 tisíc. U značek, které jsem si vyhlídla.

2veverka
autor
10. říj 2025
@pinkninja

@2veverka Mame Xiaomi. Je z levnějších značek. Ale app má skvělou (máme ho min. 4 roky). Namáčení a vysypání stanici nemáme - nelze parkovat pod nábytkem… Do nábytku nebourá prakticky vůbec. Dnes už mají sofistikovaný systém senzorů (UZ, kamery…) Vytírání není žádný velký hurá, ale rozdíl i tak poznám. Samozřejmě čím víc věcí na podlaze, tím horší výsledek .., tak občas zvedneme židle apod.

@pinkninja Můžu se zeptat, kolik jste za Váš vysavač dali? Měla jsem podobnoou ideu jako ty, že vytírání bude "lepší něco než nic"

2veverka
autor
10. říj 2025
@rickystar

@cherie24
@rickystar Holky holky, vy jste mě totálně zmátly! Radovala jsem se, že ušetřím pár tisíc a nějaké to vytření podlahy se taky bude konat. Navíc nám teď dosluhuje několik spotřebičů a když člověk někde něco ušetří, taky se zaraduje. Máte pocit, že i u bytu se ten vysavač se stanicí oplatí? Faktorem je asi to vytírání, vysávání bude určitě dostatečné i u vysavače bez stanice. Kvůli vysávání není třeba si připlácet.

pinkninja
10. říj 2025
@2veverka

@ada22 A prosím tě, u kterých výrobců máš pocit, že se výměna baterky oplatí? Holky tady už v přech. diskusích psaly, že holt když baterka dojde, tak to neřeší, tak to podle mě obvykle chodí... Já jsem právě u modelů, které mají dobré recenze měla za to, že ty s tou stanicí jsou obvykle nad 10 tisíc. U značek, které jsem si vyhlídla.

@2veverka 4 roky zpátky asi 6000. Ale i Xiaomi neustále vyvíjí nové modely. Budou mít lepší schopnosti a možná i jiné ceny…
Jako otlapkanou podlahu od koček to vytře slušně. Cákance v kuchyni od vaření ne. Ale poznám rozdíl…👍🏻

chimny
10. říj 2025

Já jsem tedy taky spokojená, mám Roboroc Qrevo S a používám ho na vytírání i vysávání, má takové rotační kotoučky, přijde mi že vysaje a vytře dobře, jen nedá při vytírání rohy. Ale s tím jsem počítala. Má stanici s čistou a špinavou vodou. Je tichý. Ty hadříky si máchá a suší sám. Vysypává se sám, ještě jsem neměnila ten pytlík. Stál asi 12 tis.

ada22
10. říj 2025
@2veverka

@2veverka úplně nevím jaké máš vybrané modely, ale ty levnější baterky se pohybují do 1000 Kč ty dražší většinou lehce nad dva tísíce, ale u jednotlivých výrobců se liší cena těch baterek model od modelu. (mám trochu přehled ETA, Rownta, Sencor, Concept co6 jsou spíše levnější značky) Ale při vysavači kolem 8000 už stojí za zvážení, zda baterku vyměnit nebo koupit nový. Nebavíme se o těch zakladních, který stojí 3000 - 4000. Tam se to fakt nevyplatí. Pro některé výrobce jsou na trhu i alternativní baterky, ale do toho bych se možlá bála jít. (-: I když třeba u baterek do foťáků jsou alternativy většinou v pohodě. Jinak ta dražší základna je dle mého super i na to vysypání nádoby na prach,

2veverka
autor
10. říj 2025
@chimny

Já jsem tedy taky spokojená, mám Roboroc Qrevo S a používám ho na vytírání i vysávání, má takové rotační kotoučky, přijde mi že vysaje a vytře dobře, jen nedá při vytírání rohy. Ale s tím jsem počítala. Má stanici s čistou a špinavou vodou. Je tichý. Ty hadříky si máchá a suší sám. Vysypává se sám, ještě jsem neměnila ten pytlík. Stál asi 12 tis.

@chimny Díky, na něho jsem taky koukala. Jak dlouho ho máte? A cítíš tedy reálně tu úsporu času, že zkrátka vytíráš podlahu mnohem méně často?

2veverka
autor
10. říj 2025
@chimny

@chimny Ještě prosím tě: kupovali jste si k němu náhradní filtry nebo jiné součástky?

rickystar
10. říj 2025
@kacka1994

@rickystar jaky mas prosim? 🙂

@kacka199
@kacka1994 teď máme Xiaomi x 20 max, má celkem dobré některé vychytávky i aplikaci do mobilu

rickystar
10. říj 2025
@2veverka

@cherie24
@rickystar Holky holky, vy jste mě totálně zmátly! Radovala jsem se, že ušetřím pár tisíc a nějaké to vytření podlahy se taky bude konat. Navíc nám teď dosluhuje několik spotřebičů a když člověk někde něco ušetří, taky se zaraduje. Máte pocit, že i u bytu se ten vysavač se stanicí oplatí? Faktorem je asi to vytírání, vysávání bude určitě dostatečné i u vysavače bez stanice. Kvůli vysávání není třeba si připlácet.

@2veverka my ho máme v bytě a opravdu každý den jede obývák s kuchyní a chodbou na střední intenzitu a jednou týdně na vysokou tzn. že vysaje a vytře 2x, jednou jede podélně a podruhé příčně a pokud nevybryndáme na podlahu něco lepivého, co fakt musím setřít ručně, tak to stačí a poznám rozdíl, jestli vysával a vytíral nebo ne. Jinak 2x týdně dolíju čistou vodu, 1x týdně vyliju špinavou, hodím mopy do pračky a oplachnu vaničku ve které se čistí. A když děti zapomenou nějakou hračku , tak ji objede

kacka1994
11. říj 2025
@rickystar

@2veverka my ho máme v bytě a opravdu každý den jede obývák s kuchyní a chodbou na střední intenzitu a jednou týdně na vysokou tzn. že vysaje a vytře 2x, jednou jede podélně a podruhé příčně a pokud nevybryndáme na podlahu něco lepivého, co fakt musím setřít ručně, tak to stačí a poznám rozdíl, jestli vysával a vytíral nebo ne. Jinak 2x týdně dolíju čistou vodu, 1x týdně vyliju špinavou, hodím mopy do pračky a oplachnu vaničku ve které se čistí. A když děti zapomenou nějakou hračku , tak ji objede

@rickystar Diky, ja dost uvazuju, jestli tycovy, nebo roboticky. Robot se nam vyplaci v patre, kde spime a pereme (takze prach z pradla), ale mame takovy stary, co to spis smrdla - zas ale lepsi, nez nic ze 🙂 Taky od xiaomi.
V patre, kde jsme pres den, jsou porad nejake hracky a prekazky a hlavne kdykoliv se deti naji, tak hned kupa drobku, na schodech je to s velkym klasickym vysavacem bida. Takze tycovy mi dava v tomhle vetsi smysl, ale zas ten roboticky nas krasne motivoval k uklidu hracek a kravin na zemi. Natoz kdyby ikvalitne vytiral :D

rickystar
11. říj 2025
@kacka1994

@rickystar Diky, ja dost uvazuju, jestli tycovy, nebo roboticky. Robot se nam vyplaci v patre, kde spime a pereme (takze prach z pradla), ale mame takovy stary, co to spis smrdla - zas ale lepsi, nez nic ze 🙂 Taky od xiaomi.
V patre, kde jsme pres den, jsou porad nejake hracky a prekazky a hlavne kdykoliv se deti naji, tak hned kupa drobku, na schodech je to s velkym klasickym vysavacem bida. Takze tycovy mi dava v tomhle vetsi smysl, ale zas ten roboticky nas krasne motivoval k uklidu hracek a kravin na zemi. Natoz kdyby ikvalitne vytiral :D

@kacka1994 tak my máme i tyčový, hlavně na ten rychlý úklid, když se něco rozsype, nebo opadá špína z bot. A na drobky od děti máme psy, to nestihne ani dopadnout na zem 🙂 ale ta motivace k úklidu hraček je fakt skvělá, to se i děti naučily uklízet, jinak jim Alík hračky spapá...

kacka1994
11. říj 2025
@rickystar

@kacka1994 tak my máme i tyčový, hlavně na ten rychlý úklid, když se něco rozsype, nebo opadá špína z bot. A na drobky od děti máme psy, to nestihne ani dopadnout na zem 🙂 ale ta motivace k úklidu hraček je fakt skvělá, to se i děti naučily uklízet, jinak jim Alík hračky spapá...

@rickystar my jsme koupili nejaky levny tycovy a nefunguje ani jako rucni na drobky 🙈🙈 je uplne k nicemu... teda ono uz je to par let zpet, ted uz bych asi za ty penize koupila s lepsim vykonem. Ale radeji prave pridam a koupim ted jen jeden, nez dva co budou k nicemu (jakoze robot i tycovy). Bohuzel na dva kvalitni lusknutim prstu nemam 🙂

cherie24
11. říj 2025
@2veverka

@cherie24

@2veverka já fakt nemám zkušenosti s vysavačem bez stanice, tak nemám porovnání. Taky máme vysavač, který má rotující mopy a ten se ani bez stanice nevyrábí. On si chodí sám ty mopy pravidelně umývat, načerpat vodu a vylít špinavou vodu. A bez stanice by to těžko prováděl ... A tím, že má v sobě nádržky na čistou a špinavou vodu, tak má prostě malou kapacitu toho sběru z vysávání a potřebuje se často vysypat. Pokud chceš, aby vytírání aspoň za něco stálo a nebylo to tak, že ti přejede celý byt jedním vlhkým hadříkem, tak to bez stanice asi nepůjde. Ale tenkrát jsem koukala, že se dělá i robotický mop a pořizovací cena nebyla moc vysoká. Tak třeba alternativa by mohl být levný vysavač bez stanice a zvlášť robotický mop. 🤷

chimny
15. říj 2025
@2veverka

@chimny Ještě prosím tě: kupovali jste si k němu náhradní filtry nebo jiné součástky?

@2veverka Zatím ne, ale jeste ho tak dlouho nemáme.

chimny
15. říj 2025
@2veverka

@chimny Díky, na něho jsem taky koukala. Jak dlouho ho máte? A cítíš tedy reálně tu úsporu času, že zkrátka vytíráš podlahu mnohem méně často?

@2veverka No ano já vlastně už nevytírala od té doby co ho máme 🙈 Ale máme devěné podlahy tak ty se zas tak často nevytírají...

2veverka
autor
15. říj 2025
@chimny

@2veverka No ano já vlastně už nevytírala od té doby co ho máme 🙈 Ale máme devěné podlahy tak ty se zas tak často nevytírají...

@chimny máš pravdu, že na lepší si člověk rychle zvykne🙂

jitkasedlackova
1. pro 2025

My máme doma Arona od Ety a je fakt v pohodě. Máme doma vinylovku a sjede to úplně bez problému. I menší koberec co máme pod stolkem zvládá v klídku, nijak ho neždímá ani nežmolkuje. Umí i mopovat, celkově to je docela dobrá úspora času, nemusím lítat s klasickým vysavačem a mopem jak blázen. A cenově mě vyšel něco kolem pětky, takže žádná raketa.