Malý byt a spaní po noční + rok a půl syn. Poradíte, prosím?

bbub
29. čer 2022

Dobrý den, máme byt 2+1. Synovi teď budeme zařizovat pokojík místo ložnice kde jsme spali společně. My budeme spát v obýváku na gauči, k věci... Řešíme mužovo spaní po noční směně. Syn má rok a půl, spí kolem oběda obvykle 3 hodiny. Předpokládáme, že partner bude spát s malým v pokojíku, abych já mohla normálně v bytě uklízet, vařit apod. což by moc nešlo kdyby spal v obýváku na gauči. V tom případě, jakou postel do pokojíku? S výsuvným lůžkem, nebo poschoďovku s tím, že partner by spal nahoře? (z té představy že leží skoro 100kg chlap nad malým synem je mi divně 😄).
Prosím, jestli máte podobnou zkušenost nebo nápad jak to vyřešit budu ráda za každou připomínku.

hanka_333
29. čer 2022

@bbub Možná bych se na pokojík za těchto okolnosti vykašlala. Rozkládací gauč je docela otrava a pochybuju, ze syn bude v tomto věku sám spát v noci v pokojíku.

pipi_puncocha
29. čer 2022

My máme v pokojíčku dřevěnou domečkovou postel od Benlemi, matrace 120x200cm a v pohodě se vyspí dospělák s dítětem. Přijde mi to praktické i na uspávání, nemoci atd.

hezz17
29. čer 2022

@bbub dokdy spi manzel? U nas vetsinou vstava, kdyz jde syn spat, kolem 12., ze by se vystridali. Ns pokojik vych se jeste vyprdla.

mishulka26
29. čer 2022

@pipi_puncocha máme to stejně už se nám to několikrát vyplatilo, když byl nemocný nevím jak by jsme se vyspali na normální posteli. Občas tam spím já s mladším abych mohla kojit když starší přijde k nám 😀

malenka3
29. čer 2022

My máme postel s výsuvným lůžkem a je to nejvíc boží věc. Mrzí mě, že teď po rekonstrukci už nebude. Ale to lůžko používáme teď hodně - uspávám, jsem tam s holkou do usnutí, teď při nemoci tam spím. Za mě ideál, časem tam může spát kamarád kluka.
Jinak teda bych i zvážila, jestli pokojíček teď. Můžete ještě pár měsíců počkat, třeba mezitím denní spánek zruší. My máme dvou a půl letou stále v ložnici.

jannym
29. čer 2022

2+1 deti maji svuj pokojik, my s manzelem loznici, u deti mame rozkladaci matraci, kde casto spavam - kdyz to deti potrebuji, nebo kdyz muz vstava nebo chodi spat v atypicke casy, jezdi s busem a musi byt vyspanej, aby se nekde s lidmi nevyboril ( jinak taky dost chrape kdyz je unavenej, takze se s nim kolikrat neda spat vubec, byly doby kdy jsem ze zoufalstvi chodila spat do kuchyne kde jsem si udelala lezeni z dek, ja bych ho v tu chvili i byla schopna zabit, kdybych neodesla pryc z loznice…)

merope
29. čer 2022

Máme byt 2+1 a syn stále spí v ložnici - stejně odmítá chodit spát sám, chce mou "asistenci", chodíme spát spolu.

merope
30. čer 2022

Ještě mě napadá k rozkládacímu gauči - my se stěhovali do bytu, kde byla spíše taková rozkládací postel, ve dvou se na tom nedalo spát, ale chtěli jsme zachovat prostor, tak jsme koupili taky rozkládací gauč, po druhé reklamaci jsme rezignovali a koupili normální postel. Pak jsme zjistili, že ty gauče jsou typicky dělané na občasné přespání a nikoli na to, aby se na nich spalo opravdu pravidelně.

Zvážila bych jiné uspořádání bytu, syn v roce a půl může být stále s vámi v ložnici. Zvláště pokud manžel potřebuje spávat po noční.

Máme taky 2+1, synův osobní prostor řešíme stanem (fotka je zimní, na místě stanu bývá stromeček a tohle jsem mu vyrobila, když se stromek likvidoval a on chtěl pořád světýlka).

bbub
autor
30. čer 2022

@hanka_333
@pipi_puncocha
@hezz17
@mishulka26
@malenka3
@jannym
@merope

Děkuji všem za postřehy, ale vlastní pokoj je pro nás nutnost. Syn usíná sám v postýlce, když potřebuje zavolá si nás, pohladíme a zase jdeme, řekneme, že jsme hned vedle. V ložnici se opravdu rušíme, když spíme vedle v obýváku tak spí daleko lépe. Byt je opravdu maličký, takže jsme vlastně stále vedle sebe dalo by se říct.

konidana
30. čer 2022

@bbub pokud se vám do pokojíku vejde, dala bych tam třeba postel 120 cm širokou, na té by se mohli vyspat i oba. (já se v nouzi vešla se synem i na 70cm "širokou" postel přes noc - děti mají postele 200x70 - také z důvodu nedostatku místa). Nebo myslím Ikea má nějakou postel s výsuvným přídavným lůžkem.

michaela666
30. čer 2022

Mám stejně starou dceru a také 2+1. I když v postýlce usíná krásně sama, zatím si neumím představit samostatný pokojíček. Bylo by to zbytečné stěhování a nevyužitá místnost. Přes den by tam sama nebyla, hračky by nanosila za mnou do kuchyně/obýváku.
Ve tvé situaci bych asi raději volila postel s výsuvným lůžkem.
Jak to budete řešit v případě, že syn si bude chtít hrát v pokojíčku a manžel tam bude spát? Máte obývák jako samostnou místnost s dveřmi? Že by se tam manžel zavřel a vklidu se vyspal? U nás jsem to chtěla do budoucna řešit sklopnou postelí v obýváku ( po složení je to klasická skříň). Určitě by to bylo pohodlnější a vyspali by jste se lépe jak na gauči.

konidana
30. čer 2022

@michaela666 máme 1+1 předělané na 2kk. Nedokážu si představit mít skládací postele. Zachovali jsme "ložnici" (manž.postel oddělenou květinovou stěnou), zbytek je kuchyně. V bývalé malinké kuchyni mají pokojíček děti. Pokud jsem se potřebovala vyspat, chodila jsem k nim, a tam spala na zemi, nebo na posteli jednoho z dětí. Pokojíček jsme zařizovali když bylo dětem 2r. a kousek a 6m a od té doby spaly tam. Manželovi to je jedno, on lehne a spí kdekoli.

michaela666
30. čer 2022

@konidana Jasně, je to o preferencích. Tchýně jí má dělanou na míru od truhláře a přijde mi to perfektní řešení. Jen zatáhne za madlo skříně a sklopí se jí postel s kvalitní matrací. Nad postelí má poličky, takže i odkládací prostor.

Dobrých lidí se vleze všude dost, akorát 2 sv*ne se ve vile tlačí, říkávala moje babička. Takže věřím, že i v malém bytě jde spokojeně žít. Jen nesmí být člověk rozmazlený na prostor.

bbub
autor
30. čer 2022

Roztahané hračky po bytě jsou to nejmenší. Jde nám hlavně o ten spánek zvlášť. Samozřejmě bude mít hračky i v obýváku, aby se muž mohl v pokojíku zavřít. Stejně většinu volného času trávíme venku.
Ale nejspíš to vyřešíme tím výsuvným lůžkem, to mi připadá jako nejlepší varianta