Vodní kámen. Co na něj používáte?
Zdravím všechny, prosím o radu jaký PŘÍRODNÍ čistič je nejlepší a osvědčený v boji s vodním kamenem (zaschlé kapky) na skle ve sprcháči?
Ať dělám co dělám, drhu, a všechny možné přípravky zkouším, tak nic nezabírá. Stále kapky vidět jsou. Sprcháč máme ještě u okna, takže když vejdete do koupelny, je to proti světlu vidět.
Zkoušela jsem, kyselinu citronovou ve spreji, malinový ocet, sodu, bílý ocet, různé další přípravky eko na odstranění vodního kamene … máme ČOV, nemůžu si dovolit čistit nějakýma drastickýma chemikáliema… díky předem za zkušenosti
Kapky v koupelne mne fakt netankujou. S nasi tvrdou vodou, kdy po uvareni brambor nebo testovin musim pokazdy hrnec drhnout dratenkou od vodniho kamene, a rychlovarku bych musela provarovat s litrem octa kazdy druhy den, tak nejaky kapky mam uplne na haku.
@konidana Ajo, já reaguju na profil, kde máš region Praha .-) No Brno má v rámci republiky taky super tvrdou vodu. Strašný. Ale třeba přijedu ke strejdovi do Třince, kde maj měkkou vodu, a normálně mi ta voda z ohoutku ani nechutná, jak je "divná" (měkká 😀) To jen tak off topic na zasmání
Píšeš myš citrónovou ve spreji. Okupované nebo domácí? Ac bydlím v Praze bereme vidoz karaneho a ta je sajra tvrda. Do pracky, mycky ocet. Rychlovarka, dres, koupelna wc atd prave jys citrónovou. Ale kupují si kilovky a sama si michal poměr.
Obyčejný ocet
Hodně toho zvládne i samotná nano houbička...zrovna dnes jsem s ní čistila sklo ve sprcháči a žádný problém
Já mám špatné zkušenosti s octem… čistila jsem s tím sprcháč a zničilo nám to silikony… to dáváte do postřikovače a stříkate na sklo přímo?
Používám jablečný ocet z DMka ( litr stojí cca 20,-). Je to koncentrát a silikon kolem vany ho zvládá úplně v pohodě. Uklízím s ním celou kuchyň i koupelnu.
Vezmu si majzlik a kladivko a jdu to opatrne odsekavat ze sprchace. 😁 To je samozrejme vtip. Bydlime ted v oblasti s extremne tvrdou vodou. Mame velkou spotrebu octa. 🤷 Normalne to nastrikam rozprasovacem, chvilku necham a pak to jde dobre dolu. Akorat jsem udusena. Uplne nechapu predchozi majitele, kdyz do takovych podminek poridili cerny granitovy drez. V predchozim bydleni jsme v konvici sest let nemeli nic. Tady to muzem cistit kazdy tyden. Co se deje v mycce, pracce a bojleru radsi nechci vedet. 🤦
@konidana Karany má nejtvrdší vodu. Resp na stupni tvrdosti se jedná o stupeň střední tvrdost. Což už je dost. Předtím jsem bydlela kam dopravovala Želivka, a za celych 8 let jsem nemusela čistit rychlovarnou konvici od vodního kamene. Pracka krásně čistá. Tady? Konvici co 14 dní a nez mě to došlo že musím i u té pračky, tak uz byl bylý film na bubnu. Tam jsem použila ocet a id tě doby ho používám. Ta vida prostě jinak i chutná, jinak chutnají čaje atd. O mytí raději nemluvit, dost vysusuje ale už si pokožka trochu zvykla...Za mě jedině kys.citronova
tak základ je pořídit si zástěnu s mléčným sklem, nebo prostě ne-čirým. to je jako dost nesmysl🙂
a druhak, když už teda tam to hladký sklo máte, kupte si stěrku, kterou po mytí tu vodu prostě setřete... a nemusíš řešit kapky vůbec. nebo nerozumim otázce?
Zkoušela jsi ten ocet nebo kys. citronovou zahřát? To funguje mnohem líp. A než kupovat nějaké předražené spreje, normálně rozmíchat doma - voda do kastrolu, pár lžic kyseliny a je to. 🤷♀️

Nejlepší je bílý ocet