icon

Levné vybavení dětského pokoje pro budoucího školáka. Máte tip?

kacka1994
24. črc 2025

Ahoj, jaké vybavení pro budoucího školáka? 🙂 Myslím hlavně stůl, židli, lampičku na noční stolek (aby se u ní dalo číst, čte si rád už teď) a lampičku na psací stůl (zase žádnou bludičku). Nemáme peněz nazbyt, takže nechceme nic drahého, ani designového, ale aby to hezky fungovalo.
Stůl máme předvybraný z ikea- ten co se dá pracovní deska naklonit.

Strana
z2
zmrzlinka
24. črc 2025

Lampičku ani jedno dítě nemělo.Četli v kuchyni u jídelního stolu.Takže jsme kupovali jenom stůl , židli,tašku a pomůcky podle seznamu.

martulka88
24. črc 2025

Asi bych zjistila, jak jsou na tom desky momentálně v Ikee. Máme doma stůl, kde máme s manželem PCčka. Velmi lehce se dělají oděrky. To samé komoda. Ale máme to cca 7let, tak se to třeba změnilo.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@zmrzlinka

Lampičku ani jedno dítě nemělo.Četli v kuchyni u jídelního stolu.Takže jsme kupovali jenom stůl , židli,tašku a pomůcky podle seznamu.

@zmrzlinka lampicku urcite budeme porizovat, syn si cte uz ted velmi rad knizky a casopisy 🙂 zatim v obyvaku, ale kolikrat ho rusi mladsi sourozenci 🙂

kacka1994
autor
24. črc 2025
@martulka88

Asi bych zjistila, jak jsou na tom desky momentálně v Ikee. Máme doma stůl, kde máme s manželem PCčka. Velmi lehce se dělají oděrky. To samé komoda. Ale máme to cca 7let, tak se to třeba změnilo.

@martulka88 tak to nectu moc rada, zkusim pozjistovat, diky 🙂

zuzkasim
24. črc 2025

Jako dítě jsem měla naklápěcí stůl a nikdy nakloněný nebyl. Děti měly naprosto obyčejnou pracovní desku na nohách. Pracovní deska je velmi odolná, vydrží i různé lepení, malování a drobné kutění, "zbytky" se dají koupit v Bauhausu apod. K tomu rostoucí židli, ta je za mě důležitější na investici jak stůl. Lampičku z Ikea, dostačující.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@zuzkasim

Jako dítě jsem měla naklápěcí stůl a nikdy nakloněný nebyl. Děti měly naprosto obyčejnou pracovní desku na nohách. Pracovní deska je velmi odolná, vydrží i různé lepení, malování a drobné kutění, "zbytky" se dají koupit v Bauhausu apod. K tomu rostoucí židli, ta je za mě důležitější na investici jak stůl. Lampičku z Ikea, dostačující.

@zuzkasim no, nejsem zrovna tip cloveka, co by detem kutil stul z desky :D to by dopadlo hrozne :D Synovci a neter ten nakloneny maji a co vim, tak pouzivaji, ale maji jinou znacku nez ikea a moc se mi nelibi provedenim 🙂

tridvajedna
24. črc 2025

Vem z druhé ruky Ikeu, na bazarech seženeš snadno, zvlášť teď o prázdninách, když hodně lidí mění pokojíčky. Za pár let to zase otočíš, Ikea se fakt dobře prodává.
Lampičku určitě, mám také dceru 5,5 a sama si v pokojíku u stolu čte a tvoří, zvlášť v zimě to bez světla nejde. My máme stmívatelné Eglo Laroa, pro praváky dát lampičku dolevu.
Na inspiraci můžeš kouknout do FB skupinky Dětské pokojíky - nápady a inspirace.

zuzkasim
24. črc 2025
@kacka1994

@zuzkasim no, nejsem zrovna tip cloveka, co by detem kutil stul z desky :D to by dopadlo hrozne :D Synovci a neter ten nakloneny maji a co vim, tak pouzivaji, ale maji jinou znacku nez ikea a moc se mi nelibi provedenim 🙂

@kacka1994 Byl to jen tip🙂 Je pravdou, že ty obyčejné stoly z Ikea za moc nestojí. Deska není pevná, povrch toho mnoho nevydrží.

daasqua
24. črc 2025

My koupili rostoucí stůl (Mayer, tuším), abychom teoreticky ušetřili a nemuseli kupovat další, až dcera povyroste. A můžu na něm pracovat i já. Naklápěcí je taky, ale nakonec to nevyužíváme. Má chráněné okraje (takové polstrování), je bytelný a vypadá, že vydrží dlouho. Nerostoucí se pak dá využít jen pro mladší sourozence, pokud to věkově vychází. Já třeba jako malá měla stůl pro mladší školáky a byl potom prostě malý a seděla jsem u něj špatně.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@daasqua

My koupili rostoucí stůl (Mayer, tuším), abychom teoreticky ušetřili a nemuseli kupovat další, až dcera povyroste. A můžu na něm pracovat i já. Naklápěcí je taky, ale nakonec to nevyužíváme. Má chráněné okraje (takové polstrování), je bytelný a vypadá, že vydrží dlouho. Nerostoucí se pak dá využít jen pro mladší sourozence, pokud to věkově vychází. Já třeba jako malá měla stůl pro mladší školáky a byl potom prostě malý a seděla jsem u něj špatně.

Na rostouci prave koukam, ale premyslim, jestli to neni zbytecny 🙂 Jde mi o to, ze tim, ze kdyz bude mit spravnou rostouci zidli s podnozkou, tak klidne muze pracovat i u bezne velkeho stolu 🙂
Ten mayer je na nas uz moc drahy. Ceka nas rekonstrukce celeho pokojiku, skrine nakupujeme bazarove, ale stul a zidli chceme nove, za dva roky nas ceka dalsi stul a zidle a pak zas znovu jeste jednou :D koukame teda na tyto, nebo pak obyc stul - nerostouci, bez sklopne desky.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@daasqua

@daasqua ale ten by se mi libil jinak, je jednoduchy a hezky :D

kacka1994
autor
24. črc 2025
@zuzkasim

@kacka1994 Byl to jen tip🙂 Je pravdou, že ty obyčejné stoly z Ikea za moc nestojí. Deska není pevná, povrch toho mnoho nevydrží.

@zuzkasim obecne prave vybiram ikeu, ze v prijatelne cenove kategorii je kvalitni 🙂 ale se stoly nemame zkusenost :( (jako mame jidelni stul ja i mamka a doporucujeme kudy chodime, ale psaci z ikey jeste nemame)

konidana
24. črc 2025

@kacka1994 souhlasim ze staci normalni velky kvalitni oracovni stul a rostouci zidle. My meli jitro pro obe deti. Dcera ji asi v 9 letech vymenila za starou otocnou zidli po mne, co jsem mela ja jako skolak, synovi Jitro vydrzela asi do 8.tridy. pak si vybral novou "herni" zidli

miryp
24. črc 2025

Pokud chceš stůl z Ikey, rovnou investuj i do měkkého skla, kterým ten stůl potáhneš, jinak za pár měsíců budeš zuřit. Máme pro děti rostoucí stoly z Ikey a jídelní stůl a kvalita hrozná, loupe se to po pár měsících používání.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@konidana

@kacka1994 souhlasim ze staci normalni velky kvalitni oracovni stul a rostouci zidle. My meli jitro pro obe deti. Dcera ji asi v 9 letech vymenila za starou otocnou zidli po mne, co jsem mela ja jako skolak, synovi Jitro vydrzela asi do 8.tridy. pak si vybral novou "herni" zidli

@konidana nase deti maji rostouci u jidelniho stolu (z lidlu, ne jitro, ale i ta by jim vahove jeste vydrzela), ale od bratrance znaji rostouci koleckovou :D takze sice nevime jakou znacku, ale urcite budem muset brat koleckovou 🙄🙄 protoze tu "jitro" znaji jako miminovskou - ve 4 letech ji prenechal mladsi segre a to uz mu tezko vymluvim 🫣😂

kacka1994
autor
24. črc 2025
@miryp

Pokud chceš stůl z Ikey, rovnou investuj i do měkkého skla, kterým ten stůl potáhneš, jinak za pár měsíců budeš zuřit. Máme pro děti rostoucí stoly z Ikey a jídelní stůl a kvalita hrozná, loupe se to po pár měsících používání.

@miryp to by asi neslo :D na tento stul...
Ale jidelni mame uz 6let, mamka 5let a je uplne bez vad 🤷🏻‍♀️ a to mame jeden z levnejsich a nepouzivame ubrus ani zadne prostirani, takze denne drhnu 😃🤔

kacka1994
autor
24. črc 2025
@miryp

miryp
24. črc 2025
@kacka1994

@miryp to by asi neslo :D na tento stul...
Ale jidelni mame uz 6let, mamka 5let a je uplne bez vad 🤷🏻‍♀️ a to mame jeden z levnejsich a nepouzivame ubrus ani zadne prostirani, takze denne drhnu 😃🤔

@kacka1994 my máme tu desku jídelního stolu novou někdy z přelomu podzimu a zimy a hrůza. Předchozí desku jsme měli 13 let a hnusná byla poslední třeba dva roky. Ta nová se takových let ani nedožije...

kakba
24. črc 2025
@kacka1994

@kacka1994 naklapeni je na prd. Kup stul, ktery roste s deckem a nemusis pak menit stul do budoucnosti pro pubertaka.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@kakba

@kacka1994 naklapeni je na prd. Kup stul, ktery roste s deckem a nemusis pak menit stul do budoucnosti pro pubertaka.

@kakba to ja zas neverim, ze nejaky stul vydrzi diteti do puberty 😏 investovat do toho nechci prave. Co kdyz se dite rozhodne, ze si na nem vyreze modely a zapomene podlozku, nebo ze vypichat si do nej kruzitkem jmeno svy lasky je fajn napad - a pritom pak diry budou v miste, kde ma rysovat ze... Pokojik maji mimo nas dohled, bude tam mit mladsiho brachu, co mu prvni dva roky bude ten stul zavidet, nez dostane svuj.... Teda doufala jsem, ze vydrzi dyl, nez tu pisi holky o ikea stolech, to zas ne 🙂

kacka1994
autor
24. črc 2025
@miryp

@kacka1994 my máme tu desku jídelního stolu novou někdy z přelomu podzimu a zimy a hrůza. Předchozí desku jsme měli 13 let a hnusná byla poslední třeba dva roky. Ta nová se takových let ani nedožije...

@miryp nam se na te desce asi nema co loupat, ale konferencni stolek z ikey mame oloupany hrozne... cekame az deti povyrostou, ale ten stolek stal 400,- tak se to da po 6letech co ho mame a intenzivne pouzivame a drhneme od detskych tapot ocekavat 🙂 Tak asi se v ikey pořádně mrknu na to a budu hledat spis jineho neco. Syn je hooodne studijni typ, uz ted v 5letech travi spoustu casu pracovními listy, unikovkami a rebusy... a stve ho, ze ho mladsi sourozenci rusi, takze u toho stolku asi bude travit dost casu 🙂 takze bych chtela aby u toho sedel spravne, ale investovat velke penize nechci, protoze se bojim, ze to brzy znici 🤷🏻‍♀️ ale teda aby se to samo oloupalo, to taky nechci 🙂 asi se vzdame naklapeni, ale teda jaky vybrat netusim stejne :D

kakba
24. črc 2025
@kacka1994

@miryp nam se na te desce asi nema co loupat, ale konferencni stolek z ikey mame oloupany hrozne... cekame az deti povyrostou, ale ten stolek stal 400,- tak se to da po 6letech co ho mame a intenzivne pouzivame a drhneme od detskych tapot ocekavat 🙂 Tak asi se v ikey pořádně mrknu na to a budu hledat spis jineho neco. Syn je hooodne studijni typ, uz ted v 5letech travi spoustu casu pracovními listy, unikovkami a rebusy... a stve ho, ze ho mladsi sourozenci rusi, takze u toho stolku asi bude travit dost casu 🙂 takze bych chtela aby u toho sedel spravne, ale investovat velke penize nechci, protoze se bojim, ze to brzy znici 🤷🏻‍♀️ ale teda aby se to samo oloupalo, to taky nechci 🙂 asi se vzdame naklapeni, ale teda jaky vybrat netusim stejne :D

@kacka1994 moje deti maji komplety z kika a maji je leta. Koupili jsme vsechno rovnou 2x at mladsi ma taky svuj stul. Na stole maji malovaci podlozky. Nic nemaji spinavy ani poskrabany, zadny dirky od kruzitka taky nemaji.

adelalll
24. črc 2025

My máme taky spoustu věcí z Ikey a úplně v pohodě 😉 U židle koukej hlavně na oporu zad a nastavitelnou výšku – to u nás byla záchrana, když rostl jak z vody 😅

aedoss
24. črc 2025

Ohledně Ikea a stolů. Jídelní stůl máme věky, párkrát se stěhoval a pořád vše ok. Ale v nájmu jsme měli pracovní desku, na ní stolní počítač. Nic zvláštního jsme tam nedělali. Prostě jako když sedíš u počítače, občas něco napíšeš na papír, občas si tam dáš hrnek s kafem/čajem. Ta deska za dva roky vypadala naprosto strašlivě. Jinak ikeu máme taky spoustu věcí. Psací stoly jsme kupovali dětem, když ještě byli školkáčci někde z nějakého eshopu, drží v pohodě tak pět/šest let, ale jen proto, že slouží jako odkladiště všeho možného a úkoly si dělají u jídelního stolu. 🤦 A to jsme jim kupovali i rostoucí židle ke stolům. Ale prostě ne, jídelní stůl je lepší. Jako dítě jsem nesnášela na psacím stole sklo - děsně to studilo a klouzala po tom moc tužka. Jenomže ten stůl pod tím byl vroubkovaný. 🤦

kacka1994
autor
24. črc 2025
@aedoss

Ohledně Ikea a stolů. Jídelní stůl máme věky, párkrát se stěhoval a pořád vše ok. Ale v nájmu jsme měli pracovní desku, na ní stolní počítač. Nic zvláštního jsme tam nedělali. Prostě jako když sedíš u počítače, občas něco napíšeš na papír, občas si tam dáš hrnek s kafem/čajem. Ta deska za dva roky vypadala naprosto strašlivě. Jinak ikeu máme taky spoustu věcí. Psací stoly jsme kupovali dětem, když ještě byli školkáčci někde z nějakého eshopu, drží v pohodě tak pět/šest let, ale jen proto, že slouží jako odkladiště všeho možného a úkoly si dělají u jídelního stolu. 🤦 A to jsme jim kupovali i rostoucí židle ke stolům. Ale prostě ne, jídelní stůl je lepší. Jako dítě jsem nesnášela na psacím stole sklo - děsně to studilo a klouzala po tom moc tužka. Jenomže ten stůl pod tím byl vroubkovaný. 🤦

@aedoss myslim ze to mekke sklo je spis jako plast/guma ne? klasicke sklo bych diteti urcite nedala do pokoje :D

aedoss
24. črc 2025
@kacka1994

@aedoss myslim ze to mekke sklo je spis jako plast/guma ne? klasicke sklo bych diteti urcite nedala do pokoje :D

@kacka1994 no vidíš a já ho měla. 😁 Zase nejezdilo po stole, jak bylo těžké.

kacka1994
autor
24. črc 2025
@aedoss

@kacka1994 no vidíš a já ho měla. 😁 Zase nejezdilo po stole, jak bylo těžké.

@aedoss jako jo, ale to se snad dneska nedela :D :D na nejake konferecni a jidelni stoly asi jo, ale na psaci asi ne 😂

martulka88
24. črc 2025
@kacka1994

@martulka88 tak to nectu moc rada, zkusim pozjistovat, diky 🙂

@kacka1994 Mám ikeu ráda, ale tohle mě na tom štve. To samé komoda nebo postel, hned oděrky. Ale tehdy byl jen bílý nábytek. Do bílé bych už nešla. Teď máme malm komodu v dubu (bílou taky malm) a ta, ikdyž syn do ní narazil, žádná oděrka. Ale jak píši, je to dubová barva.

lovemusicsun
24. črc 2025

Koupila bych normální stůl, žádný rostoucí ani naklápěcí. A k tomu rostoucí židli. My holkám koupily v IKEA ty supliky a na to desku z OBI. Počítám, že jim vydrží do dospělosti. Mají k němu rostoucí židle, lampičky jsme koupili v Lidlu.

veroniquecz
24. črc 2025
@zuzkasim

@zuzkasim my mame IKEA jak školní, tak jídelní a oba drží super uz několik let.

Strana
z2