icon

Jak se zbavit bolestí v oblasti pánve a beder?

a___1
17. dub 2026

Ahoj,
Jdu pro radu. Uz měsíc mě trápí bolesti v oblasti pravé části pánve, jakoby ze středu půlky, ale uvnitř a ostrá bolest vystřelovala z beder až ke kotníku. Po 2 týdnech jsem šla k lékaři, dostala jsem injekci na bolest a uvolnění. Pak léky. Po týdnu se to vrátilo zpět a obvodní lékař mi dal obstřik kortikoidem a nějakým analgetikem do SI kloubu.
Nemůžu sedět, řídit, někdy bolesti ani chodit, ohnout se.
Je mi 25 let, jsem zdravá, krev mám v pořádku, mám před státnicemi a ano, sedím více času, protože se učím. Ale chodím na procházky, hlídám si, abych střídala polohy při sezení a chodila se projít nebo aspoň protáhnout každých 30-60 minut.
Uz nevim, co s tim. Obvodní rehabilitaci nedoporučil, prý nepomáhá. Od injekce - toho kortikoidu je to dva dny a ja nepociťuju žádné zlepšení. Budu rada za rady a tipy, uz jsem zoufala.

lenerka1
17. dub 2026

Mě pomohla jedině soukromá fyzioterapeutka - uvolnila bloky (ne vše šlo úplně a rozhodně ne během jedné návštěvy), dala cviky na míru.

a___1
autor
17. dub 2026
@lenerka1

Mě pomohla jedině soukromá fyzioterapeutka - uvolnila bloky (ne vše šlo úplně a rozhodně ne během jedné návštěvy), dala cviky na míru.

@lenerka1 Děkuji, zkusím se objednat. Ja uz jsem úplně vyřízena

tygrous
17. dub 2026

Nemám sice takové bolesti a vystřelování jako ty, ale pravá kyčel mě zlobí už delší dobu. Minulý týden jsem byla u soukromé fyzioterapeutky, zkontrolovala hybnost kloubu a zjistila, ze kloub je ok a že to bude zkráceným vnitřním svalem uvnitř pánve. Dala mi pár cviků a já po týdnu cvičení fakt cítím zlepšení, dnes jsem o kyčli vůbec nevěděla. Takze za mě určitě doporučuju zkusit soukromou fyzioterapii 😉

drep
17. dub 2026

Zní to jako klasická blokáda SI kloubu. Ale obstřik nezafunguje vždycky. Našla bych si fyzioterapeuta a do té doby na netu yoga for lower back pain

zuzekk
17. dub 2026

SI zkloubeni, správně cvičení a uvolňování rozhodně pomůže

petlep
18. dub 2026

@a___1 Ahoj, diskuze jak pro me. Mam da se rict stejne problemy akorat uz cca 5 mesicu :( Chce to jit cestou ortopedie, obvodni je tedy strelec kdyz rekne, ze cviceni nepomaha. Chtej zadanku na ortopedii a probrat to tam. Nebo aspon zadanku na rehabilitace jestli muze napsat i obvodni ale to bude u Tebe asi tedy problem. Rehabilitacni te nauci cviky a gro je potom hlavne cvicit doma + treba suche teplo bylo mi doporuceno + stridani poloh /pozor i na nocni spani/. Jinak nevim jestli muzu radit , sama jsem dost romrzela z potizi a nemuzu se dockat dalsi navstevy ortopeda i kdyz se asi nic dalsiho nedozvim. Drzim Ti palce.

zuzekk
18. dub 2026

Nenašla jsem přesně ten obrázek, který bych chtěla, ale pomůže:
Kolena chvilku tlačit oproti něčemu (bloček/pevnější polštář) k sobě pár vteřin a pak od sebe - ideálně, když ti je někdo mírným protitlakem přidrží. Kolena stále vychází z kyčli, úhel se téměř nemění, jen směr vedení (dovnitř a ven jen míříš, nerveš to silou). Ruce dlaněmi na pupík, pánev nepodsazovat, sedací kosti míří dopředu.
Na SI skloubení nejlepší cvik, který mi pomohl 100% a nedá se na tom snad nic zkazit. Internet nabízí spoustu cviku, ale musí být přesně provedeny, táhnout to správnými svaly (a naopak), to chce fakt odborníka, který ti to vysvětli a ukáže. Ale toto (říkám tomu kolena) můžeš bez obav 3-5x denně, podle naléhavosti.

dashyyy
20. dub 2026

Mně se takhle projevuje seklý sedací nerv.. myslela jsem, že to byla kyčel, ale nebyla.. sedací nerv a přes bedra, kyčel až do kolen.. stačila jedna návštěva chiropraktika a byl klid

jancazao
20. dub 2026

Komentáře jsem nečetla…
Takže fyzioterapeut nepomůže, ale léky od bolesti ano? Vždyť je potřeba léčit příčinu a ne jen následky.
Asi mě to nebolelo jako tebe, ale jinak přesně jak píšeš. Chodila jsem na rehabilitace a cvičila. Ale fyzioterapeuta napadlo, že takové bolesti můžou být i ze zablokovaných žeber. Odblokoval a od té doby jsem bez bolesti.

a___1
autor
21. dub 2026

@a___1 Ahoj, byla jsem nakonec u známé, která dělá Dornovu metodu, sportovní masáže apod. Zjistila, že mam zkrácenou levou nohu o 1 cm, v tom důsledku i pánev a kyčle jdou šikmo. Narovnala mě, rada bych poznamenala, že to byly dvě hodinky pekla, ale ulevila mi neskutečně. Dala mi cviky na domu, podobně, jako tip s polštářem, potom taky chodit jakoby zadkem v sede s nataženýma nohama dopředu a dozadu, mobilizaci kyčli. Tipy, jak sedět a stát, a taky jak nesedět a nestát. 😀
Všem moc díky, jsem ráda, že jsem šla cestou řešení příčiny a ne jen vrcholu ledovce. Sice není zázračný lék, ale věřím, že pili a cvičením se to třeba zlepší skoro úplně.

zuzekk
21. dub 2026
@a___1

@a___1 Ahoj, byla jsem nakonec u známé, která dělá Dornovu metodu, sportovní masáže apod. Zjistila, že mam zkrácenou levou nohu o 1 cm, v tom důsledku i pánev a kyčle jdou šikmo. Narovnala mě, rada bych poznamenala, že to byly dvě hodinky pekla, ale ulevila mi neskutečně. Dala mi cviky na domu, podobně, jako tip s polštářem, potom taky chodit jakoby zadkem v sede s nataženýma nohama dopředu a dozadu, mobilizaci kyčli. Tipy, jak sedět a stát, a taky jak nesedět a nestát. 😀
Všem moc díky, jsem ráda, že jsem šla cestou řešení příčiny a ne jen vrcholu ledovce. Sice není zázračný lék, ale věřím, že pili a cvičením se to třeba zlepší skoro úplně.

@a___1 super! jeste mě napadá, co mě problem prohlubuje: vystupování z auta. Nevystupovat jednou nohou napřed, ale oběma naráz - jako princezna v minisukni 😉
A celkově to auto dovede - při jízdě si občas vzpomenout na uvolnění svalů a zaktivovat je - pocit vyrůstajících malíčků, nejprve na rukách pak na nohách a pak propojit. Nebo jakkoliv jinak, aktivizovat břicho, záda.

teate
Autor odpověď smazal
jitkasedlackova
30. kvě 2026

Mně to zní spíš na nějaký blok nebo přetížený svaly kolem pánve a zad, případně podrážděnej sedací nerv. Taky jsem si myslela, že stačí masáž, ale ta mi vždycky pomohla jen na chvilku. Jestli teď hodně sedíš kvůli státnicím, tak to tomu taky může dost přispívat. Já jsem to řešila i změnou židle, protože jsem po celejch dnech u počítače byla úplně rozlámaná. Mám zdravotní židli od Adapticu a přijde mi super v tom, že člověk nesedí úplně strnule. Ten sedák se lehce hýbe, takže tě to nutí průběžně zapojovat svaly a záda nejsou tak přetížená. Když si chceš normálně odpočinout a opřít se, tak se to samo zafixuje a funguje jako klasická ergonomická židle.