Máte zkušenosti s léky na hubnutí od lékaře?
Dobrý den,
řeším dlouhodobě vyšší váhu a začala jsem přemýšlet, jestli se zeptat lékaře na možnosti léčby. Nemyslím žádné doplňky z internetu, spíš léky typu Wegovy nebo Mounjaro, pokud jsou pro člověka vůbec vhodné.
Mám z toho respekt. Bojím se vedlejších účinků, ale zároveň už nechci pořád začínat další dietu, která mi vydrží dva týdny.
Řešil jste to někdo s lékařem?
@anonym_autor chemicka sranda která stojí víc než dost někdy když se chce tak to jde i bez a není to jen o tom že člověk bude jíst jen zeleninu a konec ...je to celkove o vašem nastavení ,hlava atd ..žádná kouzelná injekce nedělá zázraky na pořád
Já bych si primárně položila dvě otázky. Proč jsem obézní? Proč mi dieta (fuj, hnusný slovo) vydrží jen dva týdny?
Ono důvodů k obezitě jsou mraky. Někdo se vůbec nehýbe, někdo zajídá smutek či trauma, někdo jídlo neřeší a proto jí chemický sračky, někdo nejí přes den a dojí se večer. Bez popsání důvodu obezity není moc šance ji efektivně zvládnout.
A stejně tak, proč u nového režimu vydržíš jen chvíli - je to tím, že ti to nechutná? Je to časově náročný? Máš hlad? Je to drahý? Nebaví tě to? Nemělo to efekt? Byla to moc náhlá změna?
Dieta je pro mě medicínský termín (já teď osobně držím diabetickou dietu protože mám gestační diabetes, až porodím, vrátím se k udržitelnému životnímu stylu), mnohem lepší je změna životního stylu.
GLP1 agonisti fungují skvěle, ale logicky v rámci, který je definovaný jejich fyziologií a farmakodynamikou. Zpomalují prostup potravy trávicím traktem tím, že zpomalují vyprazdňování žaludku, modulují adipocyty, glukozo-inzulinový metabolismus a pocity hladu a chutě. Čili pomůžou nemyslet tolik na jídlo, nemít ten craving po sladkém, večerním prasení atd, ale zároveň pořád tam musí být kalorický deficit. Navíc k hubnutí tuků je nutné přidat silové cvičení, aby si člověk udržel/získal svaly a pak samozřejmě ideálně něco aspoň trochu aerobního (ale to klidně obstaral svižná chůze).
Nicméně ani glp1 agonista nezhubne za tebe, nenastaví ti ten režim, nebude ti vařit, to si musíš obstarat sama.
Jinak řečeno, fungují u motivovaných lidí, kteří primárně vědí, jak vypadá udržitelný zdrav životní styl a potřebují pomoc s udržením té změny.
Klidně se na to zeptej lékaře, nech si to projít hlavou. Já nevím, jestli je to dobré, nebo špatné, jen jsem zaznamenala, že se o tom hodně mluví.
Při některých nemocnicích jsou komplexní programy na hubnutí, kdy ti poradí pohyb, jídelníček, psychologické poradenství.
Pak se dá hledat inspirace u toho, kdo zhubl, co mu pomohl. Ptát se, jestli je to vhodné pro tebe.
Střílím od boku, ale pokud ti dieta vydrží dva týdny, tak může být tak striktní, že je to pro tebe dlouhodobě neudržitelné. Tedy chce najít takový životní styl, při kterém zhubneš a budeš si ho dlouhodobě schopná udržet.
Faktem je, že měnit svoje návyky je nepohodlné, těžké a nám se nechce dělat věci jinak, protože starý styl je jednodušší, to známe. Pro nic za nic se neříká, že zvyk je železná košile.
Hele ja bych do toho sla. Nutim ted uz i manzela. Vidim v praci vysledky u kolegu a vsichni si to pochvaluji. Jen jeden to vzal za spatny konec,nejedl vubec,zadny sport a pak se zas rozezral a pribral dost.
Začala jsem používat injekce Wegovy. V pondělí jsem se objednala k obezitoložce, měla termín volný hned v úterý ráno. Změřila mě, zvážila mě, zjistila, že mám obezitu prvního stupně (87 kg, na 166 cm) a řekla mi možnosti. Já hubnu snad celý život. Po dětech mi zůstalo 20 kg nahoře a po tom, co jsem viděla svoje fotky z dovolené jsem si řekla, že už do toho musím říznout. Upozorňuji, že žiju zdravě, jím zdravě, hodně sportuji a bohužel prostě ta váha dolů nejde. Mám hodně svalů, co mi zjistila dr., ale zároveň i tuků, celkově vypadám prostě statně.
První injekci jsem si píchla hned v úterý, ve středu mě během dopoledne bolela hlava a byla jsem dost unavená, ale dostala jsem MS, tak to mohlo být spíš z toho a od té doby je mi zatím dobře.
Sleduji na instagramu profil pavlisizije a to je tak krásná ženská, která je teď také na injekcích, takže ta mě v tom utvrdila, že do toho taky mám jít.
Je tady teď taky někdo, kdo užívá injekce? Jaké máte výsledky, jak se cítíte?
@anonym_autor Podle BMI mám obezitu 2. stupně. Jsem objednaná na obezitologii, termín na konci srpna, čekačka skoro 3 měsíce. Když jsem si uvědomila, že bych opravdu mohla skončit celoživotně na injekcích, zalekla jsem se toho a začala jsem na sobě pracovat. Největší práce je najít si svoji vlastní cestu, která pro mě bude dlouhodobě udržitelná. Za 6 týdnů mám dole 3 kg. Je to makačka, ale dokud jsou vidět aspoň nějaké výsledky, je to dobrý. Chci zkusit dojít sama co nejdál, injekce beru jako krajní řešení. A jak bylo výše psáno, i s léky je potřeba dodržovat správnou stravu.
Ono potom musíš už pomalu celoživotně mít udržovací injekce a zároveeň se tak nějak snažit upravit a dodržovat zdravější režim. Jinak to nefunguje a pokud se vrátíš k nezdravému působu stravování, tak se ta váha opět vrátí,.
Prostě nejudržitelnější je dlouhodobá, TRVALÁ změna životního stylu, přestat do sebe cpát smažené, sladké, tučné, nepít sladké pití a vyhýbat se alkoholu (příležitostná sklenička na rodinné oslavě nevadí, pokud se pak vrátíš zpět k režimu a zároveň s ní počítáš v celkovém příjmu, téměř každodenní pití piva "po obědě plzničku na zažívání" ale už třeba problém je).
Takže bych si prvně odpověděla, z jakého důvodu řešíš svou váhu. Je to třeba ze zdravotního, hormonálního důvodu, který nelze moc ovlivnit (cukrovka, menopauza, štítná žláza... - i když teda třeba prediabetes ovlivnit můžeš a hodně, ale chce to řešit zavčas, ne až je diagnostikovaná silná cukrovka) anebo prostě je to ne úplně zdravým životním stylem a nevhodným jídlem?
Ono potom musíš už pomalu celoživotně mít udržovací injekce a zároveeň se tak nějak snažit upravit a dodržovat zdravější režim. Jinak to nefunguje a pokud se vrátíš k nezdravému působu stravování, tak se ta váha opět vrátí,.
Prostě nejudržitelnější je dlouhodobá, TRVALÁ změna životního stylu, přestat do sebe cpát smažené, sladké, tučné, nepít sladké pití a vyhýbat se alkoholu (příležitostná sklenička na rodinné oslavě nevadí, pokud se pak vrátíš zpět k režimu a zároveň s ní počítáš v celkovém příjmu, téměř každodenní pití piva "po obědě plzničku na zažívání" ale už třeba problém je).
Takže bych si prvně odpověděla, z jakého důvodu řešíš svou váhu. Je to třeba ze zdravotního, hormonálního důvodu, který nelze moc ovlivnit (cukrovka, menopauza, štítná žláza... - i když teda třeba prediabetes ovlivnit můžeš a hodně, ale chce to řešit zavčas, ne až je diagnostikovaná silná cukrovka) anebo prostě je to ne úplně zdravým životním stylem a nevhodným jídlem?
@ninive211 Bohužel je častá představa lidí s normální postavou, že za obezitou se skrývá jedině viditelné přežírání, sladké pití, polotovary a samá smažená jídla. Piju vodu z kohoutku a max. jednu sladkou kávu denně, smažené mám tak 2x do měsíce. Polotovary téměř vůbec. Závidím lidem, kteří vyřadí sladké pití a mají za tři měsíce dole 20 kg. Samozřejmě i moje kila musí z něčeho být, ale je to tisíc "drobností ". Musim změnit moc věcí na všech frontách, abych hubla aspoň 2 kg za měsíc.
@ninive211 Bohužel je častá představa lidí s normální postavou, že za obezitou se skrývá jedině viditelné přežírání, sladké pití, polotovary a samá smažená jídla. Piju vodu z kohoutku a max. jednu sladkou kávu denně, smažené mám tak 2x do měsíce. Polotovary téměř vůbec. Závidím lidem, kteří vyřadí sladké pití a mají za tři měsíce dole 20 kg. Samozřejmě i moje kila musí z něčeho být, ale je to tisíc "drobností ". Musim změnit moc věcí na všech frontách, abych hubla aspoň 2 kg za měsíc.
@anonym_b42ad5 no a já bych teda na začátek změnila jen jednu věc. Ono totiž často, pokud člověk začne dietu tím, že změní všechno, překope celý svůj jídelníček a zvyky, tak to brzy vzdá. Moc změn najednou. Kdo má slabou vůli, ten to nedá. Vím, o čem mluvím, jsem celoživotní (od 13 let) dietář. Ale od chvíle, co mi zůstala těhotenská cukrovka po posledním dítěti, resp se z toho stal diabetes 2, tak jsem zjistila, že mnohem snesitelnější je změnit jednu věc a po čase, když tu jednu věc zvládnu a má to výsledky, přidat pomalu další. Držím pěsti.
@anonym_b42ad5 ono je to o celkovém kalorickěm příjmu. Nemusíš jíst vyloženě smažené, "mekáč", sladký...stačí, pokud jíš prostě moc, resp. tvůj kalotický přijem je vyšší než kalorický výdej.. Anebo v minulosti nějaké striktní diety, nejlépe opakovaně, následuje rozhašený zpomalený metabolismus (->tím pádem nižší bazál i nižší celková potřeba denního příjmu), minimum pohybu, minimum bílkovin ve stravě a je to jedno k druhému
@anonym_b42ad5 nikdo nevyřadil sladké pití a nemá za 3 měsíce dole 20kilo😉 ale nadváha je prostě o kalorickém nadbytku. A kde ho kdo má, nad tím se musí každý zamyslet sám. Jestli je to velikost porcí, skryté kalorie v omáčkách nebo plnotučných výrobcích, svačiny, dojídání, uzobávání, zajídání stresu.
Já jím obecně dost zdravě, nezpracované věci, nepiju alkohol atd. Ale od kojení (kdy jsem teda byla vyhublá hluboko pod mou zdravou váhu) jsem za 7 let přibrala skoro 10 kilo. Protože i “zdravé” věci mají kalorie. Protože když jdu po 24h probdělých hodinách domů z práce, tak chybějící energii doháním jídlem.
Ale velmi souhlasím s @bbn a doporučením na jednu změnu (třeba “třetina talíře bude zelenina”) a teprve až když tu změnu zažiju a zautomatizuju, tak pak teprv přidat něco dalšího. Proto jsem už nahoře psala, nesnáším nastavení “držím dietu” protože z toho prostě plyne něco krátkodobýho. Mnohem lepší je si říkat, že měním životní styl
@anonym_b42ad5 no a já bych teda na začátek změnila jen jednu věc. Ono totiž často, pokud člověk začne dietu tím, že změní všechno, překope celý svůj jídelníček a zvyky, tak to brzy vzdá. Moc změn najednou. Kdo má slabou vůli, ten to nedá. Vím, o čem mluvím, jsem celoživotní (od 13 let) dietář. Ale od chvíle, co mi zůstala těhotenská cukrovka po posledním dítěti, resp se z toho stal diabetes 2, tak jsem zjistila, že mnohem snesitelnější je změnit jednu věc a po čase, když tu jednu věc zvládnu a má to výsledky, přidat pomalu další. Držím pěsti.
@bbn Super rada. Pro hodně lidí bude příliš změn najednou, k tomu třeba i striktních, dlouhodobě neudržitelné...po čase uklouznou a vrátí se zpět. Já nejsem dietářka, ale párkrát za život jsem měla hubnoucí obdobi, kdy jsem během pár měsíců (vzdy s jaře pred "plavkovou sezonou") zhubla pár kilo, byla se sebou konečně spokojená...ale dlouhodobě (myšleno v letech) jsem se nedokázala držet zpátky, znovu jsem sklouzla k čokoládám, znovu jsem začala pít vino min.1x týdně, přestala cvičit atd...teď je mi přes 40, od loňského leta jsem měla zas dslších pár kilo navrch, vůbec jsem se ve svem těle necítila a přičítala to věku, hormonům (to možná častečně taky, ale prostě jsem se nějak nehlídala, jedla "vše" a zřejmě "moc") Když jsem se konečné odhodlala stoupnout na váhu, zhrozila jsem se, něco se ve mně zas zlomilo a začala jsem si po 4 letech psát kalorické tabulky - jo je to votrava, posledně jsem to vydržela měsíc, teď budu mít 90 dní, ale mám od Velikonoc 7 kilo dole. S jen občasnym cvičením, hlavně silovým (dřiv jsem hubla stylem, že jsem denně 40-60 minut cvičila - kombinace kardia a trochu posilovàní), samozřejmě i strava. A tentokrát to prostě už MUSíM udržet a po čase nesklouznout! Ta strava je fakt základ! Cvičení je na zpevnění a vybudovàní svalů, ale úplně to nefunguje, pokud hodinovou dřinu spláchnete dvoudeckou bílého a/nebo v 10 večer na posezení celý hermelín (k tomu vínu přece, ne?), protože na na něj máte děsnou chuť. Nebo se otevŕou pistácie a jen saháte...jsou to přece zdravé tuky. Nj, ale OK je sníst tak 10 pistacií, ne půlku balení...
Celý život jsem byla v lehké nadváze, ale hodně jsem sportovala, vždy zhubla a pak se zase vrátila těsně nad pásmo ideální váhy. Před cca 10ti lety jsem onemocněla a musela jsem se sportem přestat. Bohužel i chůze mi dělala potíže. Do toho dvě těhotenství a dostala jsem se přes 100 kg na výšku 175cm. Diety jsem samozřejmě držela, snažila jsem se i hýbat, když ne nějak hodně, tak aspoň doma trochu cvičit. Ale vždy jsem zhubla tak 5kg a pak už to proste nešlo. Loni jsem řekla dost a obvodní doktorka mi předepsala Mounjaro. Brala jsem ho 4 měsíce, zhubla jsem 18kg. Bylo to úplně osvobozující. Najednou jsem neměla ty věčné myšlenky na jídlo a mohla se soustředit na jiné věci. Snažila jsem se fakt jíst poctivě, hýbat se v rámci možností. Po 4 měsících jsem vysadila a byla jsem rozhodnutá v hubnutí pokračovat. Od té doby jsem dala dolu dalších 6kg, tj dnes mám plus minus 75kg a jsem strašně spokojená. Ty injekce mě nakoply, dodaly mi motivaci, zbavily mě těch počátečních kil. Nemám vůbec pocit, že bych je měla brát do konce života. Váhu si teď hlídám, jak překročím určitou hranici, tak okamžitě zavádím opatření. Po dlouhých letech jsem tam kde jsem vždycky chtěla být.
Za mě bych se toho nebála. Ja žádné vedlejší účinky neměla, jsem strašně vděčná své doktorce, že mi na začátku pomohla. Dvakrát jsem byla na krevních testech a vše mám úplně v pořádku a to jsem už byla na hranici cukrovky. Stojí to peníze, ale v životě jsem vyhodila vyšší částky za mnohem větší blbosti.
Celý život jsem byla v lehké nadváze, ale hodně jsem sportovala, vždy zhubla a pak se zase vrátila těsně nad pásmo ideální váhy. Před cca 10ti lety jsem onemocněla a musela jsem se sportem přestat. Bohužel i chůze mi dělala potíže. Do toho dvě těhotenství a dostala jsem se přes 100 kg na výšku 175cm. Diety jsem samozřejmě držela, snažila jsem se i hýbat, když ne nějak hodně, tak aspoň doma trochu cvičit. Ale vždy jsem zhubla tak 5kg a pak už to proste nešlo. Loni jsem řekla dost a obvodní doktorka mi předepsala Mounjaro. Brala jsem ho 4 měsíce, zhubla jsem 18kg. Bylo to úplně osvobozující. Najednou jsem neměla ty věčné myšlenky na jídlo a mohla se soustředit na jiné věci. Snažila jsem se fakt jíst poctivě, hýbat se v rámci možností. Po 4 měsících jsem vysadila a byla jsem rozhodnutá v hubnutí pokračovat. Od té doby jsem dala dolu dalších 6kg, tj dnes mám plus minus 75kg a jsem strašně spokojená. Ty injekce mě nakoply, dodaly mi motivaci, zbavily mě těch počátečních kil. Nemám vůbec pocit, že bych je měla brát do konce života. Váhu si teď hlídám, jak překročím určitou hranici, tak okamžitě zavádím opatření. Po dlouhých letech jsem tam kde jsem vždycky chtěla být.
Za mě bych se toho nebála. Ja žádné vedlejší účinky neměla, jsem strašně vděčná své doktorce, že mi na začátku pomohla. Dvakrát jsem byla na krevních testech a vše mám úplně v pořádku a to jsem už byla na hranici cukrovky. Stojí to peníze, ale v životě jsem vyhodila vyšší částky za mnohem větší blbosti.
@anonym_9384ae jo ale dodržuješ nějaký režim, snažím se aktivně hubnout, třeba víc pohybu a lepší strava...třeba manželovi o těch lécích říkal praktik jako možnost, ale manžel prostě má tu životosprávu všelijakou, především minimální pohyb, sedané zaměstnání, spí málo, nepije kafe, takže denně do sebe nalije klidně litr a půl coly zero, aby "fungoval"...a prostě to nezmění a ne a ne. Jinak si nemyslím, že by jedl nějak moc, spíš si myslím naopak na to, jak je velkej, že jí málo. Alespoň se naučil snídat zdravejší snídaně, jí více ovoce a jí řecké jogurty, skyry, tvarůžky a tak. Ale třeba zelenina, pokud mu ji vyloženě já nenakrájím, nenachystám, ani ho nenapadne si ji vzít. Potřeboval by dolů tak aspoň 20 kilo (teda přijde mi, že od zimy něco asi shodil, podle "papulek" a podle toho, jak na něm visí kraťasy -ale ty měl volůné od doby koupení), ale on se zásadně neváží, takže vlastně nevím...a i kdyby měl třeba -5 kilo, fakt potřebuje dolů ještě aspoň 20-25, aby byl v pásmu normální váhy. A pohyb, cvičení, zpevnit ten rosol.
@bbn Super rada. Pro hodně lidí bude příliš změn najednou, k tomu třeba i striktních, dlouhodobě neudržitelné...po čase uklouznou a vrátí se zpět. Já nejsem dietářka, ale párkrát za život jsem měla hubnoucí obdobi, kdy jsem během pár měsíců (vzdy s jaře pred "plavkovou sezonou") zhubla pár kilo, byla se sebou konečně spokojená...ale dlouhodobě (myšleno v letech) jsem se nedokázala držet zpátky, znovu jsem sklouzla k čokoládám, znovu jsem začala pít vino min.1x týdně, přestala cvičit atd...teď je mi přes 40, od loňského leta jsem měla zas dslších pár kilo navrch, vůbec jsem se ve svem těle necítila a přičítala to věku, hormonům (to možná častečně taky, ale prostě jsem se nějak nehlídala, jedla "vše" a zřejmě "moc") Když jsem se konečné odhodlala stoupnout na váhu, zhrozila jsem se, něco se ve mně zas zlomilo a začala jsem si po 4 letech psát kalorické tabulky - jo je to votrava, posledně jsem to vydržela měsíc, teď budu mít 90 dní, ale mám od Velikonoc 7 kilo dole. S jen občasnym cvičením, hlavně silovým (dřiv jsem hubla stylem, že jsem denně 40-60 minut cvičila - kombinace kardia a trochu posilovàní), samozřejmě i strava. A tentokrát to prostě už MUSíM udržet a po čase nesklouznout! Ta strava je fakt základ! Cvičení je na zpevnění a vybudovàní svalů, ale úplně to nefunguje, pokud hodinovou dřinu spláchnete dvoudeckou bílého a/nebo v 10 večer na posezení celý hermelín (k tomu vínu přece, ne?), protože na na něj máte děsnou chuť. Nebo se otevŕou pistácie a jen saháte...jsou to přece zdravé tuky. Nj, ale OK je sníst tak 10 pistacií, ne půlku balení...
@ninive211 já jsem teď už cukrovkář, takže jsem se díky senzorům na měření dostala k autorce knihy Pravda o cukru, sleduji i její profil na insta. Takže jsem se začala dost řídit jejími radami jako zelenina před jídlem, po jídle 10-20 minut pohyb apod. Díky tomu tedy jím vlastně všechno, v normálních porcích, moje tělo není v kortizolovém stresu z diety. Jediné, co jsem jako cukrovkář odbourala, je pečivo, krom chleba. Rohlík mám tak jednou za měsíc (stejně ho teď neukousnu, protože jsem si nechala dát rovnátka 🙈), žádné koláčky, šátečky apod. A třeba alkoholu se úplně nevzdám, miluju italskou kuchyni a víno, ale zásadně kupujeme v Itálii jen suchá vína s minimálním obsahem cukru a v některých případech třeba kyselina vinná (je právě ve víně) pomáhá snižovat cukr v krvi. Mám senzor a tak vidím, co se mnou sklenička vína dělá a z 99% opravdu jde pak cukr dolů. Takže já bez vína nee. Ale zase to není každý den, že. Naopak sladká pitíčka jsem nikdy nepila, takže tam je to pro mne beze změny. U mě byl největší problém ten, že s nastupující pubertou a tedy růstem prsou a zadku apod. mě rodiče začali ponižovat a já začala držet různé diety, takže zpomalený metabolismus od 15 let, ale velmi málo pohybu, protože na prvním místě byla škola a učení, na sport nebyly peníze, čas a ani ochota rodičů mne jakkoliv podpořit. Jen seď a uč se. A mám takový pocit, že jsem si tu cukrovku zčásti přivodila i těmi dietami. Nikdo mi v tomto směru nic nevysvětlil, já byla takové tele, že jsem třeba v 16 letech 10 dní nejedla nic, vůbec nic, abych teda zhubla (tehdy 55kg na 160 cm 🙈). A takových diet mám za sebou několik desítek.
@ninive211 já jsem teď už cukrovkář, takže jsem se díky senzorům na měření dostala k autorce knihy Pravda o cukru, sleduji i její profil na insta. Takže jsem se začala dost řídit jejími radami jako zelenina před jídlem, po jídle 10-20 minut pohyb apod. Díky tomu tedy jím vlastně všechno, v normálních porcích, moje tělo není v kortizolovém stresu z diety. Jediné, co jsem jako cukrovkář odbourala, je pečivo, krom chleba. Rohlík mám tak jednou za měsíc (stejně ho teď neukousnu, protože jsem si nechala dát rovnátka 🙈), žádné koláčky, šátečky apod. A třeba alkoholu se úplně nevzdám, miluju italskou kuchyni a víno, ale zásadně kupujeme v Itálii jen suchá vína s minimálním obsahem cukru a v některých případech třeba kyselina vinná (je právě ve víně) pomáhá snižovat cukr v krvi. Mám senzor a tak vidím, co se mnou sklenička vína dělá a z 99% opravdu jde pak cukr dolů. Takže já bez vína nee. Ale zase to není každý den, že. Naopak sladká pitíčka jsem nikdy nepila, takže tam je to pro mne beze změny. U mě byl největší problém ten, že s nastupující pubertou a tedy růstem prsou a zadku apod. mě rodiče začali ponižovat a já začala držet různé diety, takže zpomalený metabolismus od 15 let, ale velmi málo pohybu, protože na prvním místě byla škola a učení, na sport nebyly peníze, čas a ani ochota rodičů mne jakkoliv podpořit. Jen seď a uč se. A mám takový pocit, že jsem si tu cukrovku zčásti přivodila i těmi dietami. Nikdo mi v tomto směru nic nevysvětlil, já byla takové tele, že jsem třeba v 16 letech 10 dní nejedla nic, vůbec nic, abych teda zhubla (tehdy 55kg na 160 cm 🙈). A takových diet mám za sebou několik desítek.
@bbn jo to teď pto mě taky byla novinka, že když si PŘED hlavním jídlem nebo prostě jídlrm s vyšším obsahem sacharidů dáte vlákninu (ne vsechna zelenina teda nějakou má, třeba okurka je jen voda, rajče taky nemá skoro žádnou), tak to zpomslí vstřebavání cukrů do krve a nevystrelí tolik inzulin nahoru. Musím to komunikovat muži, teď mu potvrdil na prevrnci doktor naběh na inzulinovou rezistrnce a zvýšené riziko prediabetu - což jsem presně si myslela,že je jeden z důvodů, proč mu nejde zhubnout
Protože sama vím, jak jsem hledala informace a zkušenosti s užívám Wegovy injekcí, píšu shrnutí svého prvního týdne. První injekci jsem si píchla v úterý 28.7., dva dny se mi hůř spalo, nevím jestli to může mít spojitost, ale tuším, že ano. Pak se spánek zlepšil. Na mě injekce fungují výborně. Jím 4x denně, chtěla bych jen 3x, ale to zatím nejsem schopná zvládnout, myslím, že je to tím, že vstávám brzy a ty rozestupy mezi jídly by byly opravdu dlouhé. Jím hodně bílkoviny, v každém jídle zeleninu (na snídani někdy ovoce) a nemám hlad ani chutě. Jídla si zapisuji do kalorických tabulek, jsem v deficitu. Každý den si dám 45 minut nějakého pohybu. Při měření u obezitoložky mi zjistila hodně svalové hmoty (přes 52%), takže silové tréninky jsem teď vyřadila a místo toho chodím na procházky nebo na běžeckém pásu do kopce, jezdím na kole nebo plavu. Každý den mám cca 12 tis. kroků. Dnešní vážení ukázalo o 4 kg méně, ale je to hlavně voda, tak jak to na začátku hubnutí bývá. Hlavně musím říct, že je to skvělá motivace, že mě nehoní chutě a váha se začala hýbat.
Protože sama vím, jak jsem hledala informace a zkušenosti s užívám Wegovy injekcí, píšu shrnutí svého prvního týdne. První injekci jsem si píchla v úterý 28.7., dva dny se mi hůř spalo, nevím jestli to může mít spojitost, ale tuším, že ano. Pak se spánek zlepšil. Na mě injekce fungují výborně. Jím 4x denně, chtěla bych jen 3x, ale to zatím nejsem schopná zvládnout, myslím, že je to tím, že vstávám brzy a ty rozestupy mezi jídly by byly opravdu dlouhé. Jím hodně bílkoviny, v každém jídle zeleninu (na snídani někdy ovoce) a nemám hlad ani chutě. Jídla si zapisuji do kalorických tabulek, jsem v deficitu. Každý den si dám 45 minut nějakého pohybu. Při měření u obezitoložky mi zjistila hodně svalové hmoty (přes 52%), takže silové tréninky jsem teď vyřadila a místo toho chodím na procházky nebo na běžeckém pásu do kopce, jezdím na kole nebo plavu. Každý den mám cca 12 tis. kroků. Dnešní vážení ukázalo o 4 kg méně, ale je to hlavně voda, tak jak to na začátku hubnutí bývá. Hlavně musím říct, že je to skvělá motivace, že mě nehoní chutě a váha se začala hýbat.
@anonym_f30dc5 díky za zkušenost. Já jsem byla u obezitoložky včera. Překvapilo mě, s jakou lehkostí mi ihned nabídla antiobezitika. Myslela jsem, že injekce jsou taková poslední štace a já se tak ještě necítím. I když jsem se injekcím chtěla vyhnout, asi do toho půjdu, to moje plácání se v tom je od ničeho k ničemu. Dostala jsem teda jednoznačně doporučené Mounjaro, mám 103 kg na 169 cm. A budu se snažit nastavit si během léčby injekcemi takový režim, který bude udržitelný a dovolí mi pak injekce postupně vysadit. Zatím si nechci připustit, že bych je měla mít do konce života. Nejdřív půjdu na nějaký podrobný rozbor krve a moči a hned potom si můžu nechat předepsat mounjaro.
@bbn Problém je u mě v tom, že měnit jednu věc pomalu a postupně přidávat další znamená čekat na první zhubnutá kila dlouhé měsíce. Mám vyzkoušeno, že musím bojovat na všech frontách zároveň, aby byl vidět výsledek. Takže dostatek tekutin, chodit brzo spát, dostatek bílkovin, dostatek vlákniny a samozřejmě pohyb. Každá z těchto veličin je pro mě obrovsky náročná a jakmile jednu z nich vynechám, nehubnu. Když je budu zařazovat v rozmezí x týdnů a výsledek stále není vidět, je to hrozně demotivující. A právě v tom by mě injekce mohly pomoc. Uvidíme.
@bbn ahojda mohla bych poprosit jak se autorka knihy jmenuje, že bych se na to také podívala. Děkuji moc
@anonym_f30dc5 díky za zkušenost. Já jsem byla u obezitoložky včera. Překvapilo mě, s jakou lehkostí mi ihned nabídla antiobezitika. Myslela jsem, že injekce jsou taková poslední štace a já se tak ještě necítím. I když jsem se injekcím chtěla vyhnout, asi do toho půjdu, to moje plácání se v tom je od ničeho k ničemu. Dostala jsem teda jednoznačně doporučené Mounjaro, mám 103 kg na 169 cm. A budu se snažit nastavit si během léčby injekcemi takový režim, který bude udržitelný a dovolí mi pak injekce postupně vysadit. Zatím si nechci připustit, že bych je měla mít do konce života. Nejdřív půjdu na nějaký podrobný rozbor krve a moči a hned potom si můžu nechat předepsat mounjaro.
@anonym_b42ad5 mě také překvapilo, že mi obezitoložka nabídla injekce hned při první návštěvě ordinace. Pokud do injekcí půjdeš, tak držím palce, ať ti sednou a kila jdou dolů.
Já mám dnes za sebou měsíc užívání Wegovy a mám dole 6 kg, takže momentálně 81 kg. Myslela jsem si, že to půjde rychleji. Ale vlastně je to skvělý výsledek, 6 kg pryč. Tohle pondělí 24.8. jsem si píchla první vyšší dávku 0,5 a funguje výborně. Snažím se jíst 3x denně, někdy si dám malou proteinovou svačinu. Jinak jídlo pořád držím hodně bílkovin, zdravé přílohy, vlákniny a hodně piju. Cvičím 3x-4x týdně cca 40 minut. Střídám chůzi na pásu do kopce, plavání, kolo. Na kontrolu k obezitoložce jdu za měsíc, tak jsem zvědavá jaká pak bude váha a co se dozvím nového.
Já mám dnes za sebou měsíc užívání Wegovy a mám dole 6 kg, takže momentálně 81 kg. Myslela jsem si, že to půjde rychleji. Ale vlastně je to skvělý výsledek, 6 kg pryč. Tohle pondělí 24.8. jsem si píchla první vyšší dávku 0,5 a funguje výborně. Snažím se jíst 3x denně, někdy si dám malou proteinovou svačinu. Jinak jídlo pořád držím hodně bílkovin, zdravé přílohy, vlákniny a hodně piju. Cvičím 3x-4x týdně cca 40 minut. Střídám chůzi na pásu do kopce, plavání, kolo. Na kontrolu k obezitoložce jdu za měsíc, tak jsem zvědavá jaká pak bude váha a co se dozvím nového.
@anonym_f30dc5 Docela koukám, že ti 6 kg za měsíc nepřijde moc. Kolik bys měla shazovat? Sjíždím teď na youtube jeden rozhovor za druhým na téma léků na hubnutí, abych se trochu nachytřila 🙂. Za akorátní se považuje 1 % z celkové váhy týdně, později 0,5 %. Tzn. že 1 kg by bylo ideální pro mě, u tebe by to mělo být míň. Doktorka mi řekla, že když za měsíc shodím 3-5 kg, navyšovat dávku mi nebude. To mi přijde rozumné. Koukám teda, že v tom jsou takové rozdíly.

Me to chtel nedavno napsat gynekolog.Spocital bmi,rekm mi ze jsem tlusta a ze ty injekce uz muze psat i on i praktik.Hodinova konzultace,70 tisic,jednou za mesic kontrola a pak udrzovaci injekce na furt...