Zkušenosti s lékařem při léčbě Mounjaro. Jaké máte vy?
Ahojte, dnes začínam s liečbou Mounjaro a zároveň som dostala jedálniček na cca 1450 kcal. Úprimne – mám z toho dosť zmiešané pocity.
Na jednej strane chcem schudnúť a viem, že potrebujem zmenu. Na druhej strane ma dosť zaskočil prístup doktorky. Povedala mi, že sa mám okamžite objednať k psychologičke, že ona bude potrebovať aj ďalších odborníkov. Pýtala sa ma na váhu v 18 rokoch – úprimne si to nepamätám – a mala pocit, že jej klamem. Tiež mi povedala, že zo mňa cíti, že budem mať problém dodržiavať jedálniček.
Keď som sa pýtala prakticky na dávkovanie (kvôli úspore), reagovala skôr nedôverčivo, že to asi nezvládnem správne používať.
Výsledok je, že sa cítim dosť demotivovaná. Ten jedálniček 1450 kcal mi zároveň príde dosť prísny, aj keď chápem, že asi má svoj zmysel. Mám BMI 42, o chudnutí som si toho zisťovala už mnoho a viem, že ísť do takéto deficitu by normalne nebolo ok.
Mali ste niekto podobnú skúsenosť s lekárom? Uvažujem nad tým, že by som dochádzala len na psychoterapie a mounjaro si nechala prepísať iba od obv. doktorky.
Inak toto je moja už druhá skúsenostť s obezitologim, kde som prišla dobrovoĺne vyhľadať pomoc a stretla som sa iba s otázkami typu - ako sa to stalo? ako je to možne? čo sa pokazilo? Je mi z toho tažko.. Mounjaro som chcela nasadiť kvoli neuspešnému IVF cyklu a vzhľadom na všetky okolnosti mám pocit, že iba zlyhávam.
Budem rada za akékoľvek skúsenosti alebo rady, momentálne sa snažím hlavne nastaviť si to tak, aby som mala pocit, že to mám pod kontrolou ja.
Ďakujem 🙏
Nesnižuju tvoje pocity, ale taky nesuď z jedné návštěvy- pokud ti lékařka nebude vyhovovat po čase, třeba po půl roce/po 5 a více návštěvách, řeš teprve změnu. Teď se napři do té změny.
Spousta lidí si myslí, že léky zvládnou všechno za ně a zrovna hubnutí je běh na dlouhou trať, takže chápu, že zkoumala tvoji motivaci a odhodlanost. Ale pokud ti nesedla, tak najdi někoho jiného. U jídelníčku jsou důležitá i makra, na ty bych mrkla především.
Tohle je trochu složitý, kde začít....Některé otázky v rámci diagnostiky, ti můžou připadat necitlivé, ale asi je nutné si zanalyzovat svůj stav.
Změnit a udržet trvale jídelníček je výzva. Návštěva psychologa není selhání, ale součást komplexního řešení problémů. Chodit tam nemusíš, není to povinnost, nikdo tě nemůže nutit. Nicméně dneska víme, že k trvalému zhubnutí nestačí jen dát někomu vzorový jídelníček.
Hlava je klíčový faktor, prostě dělat změny je těžké a náš mozek nás umí zbojkotovat. Pěkně si nastavíš zdravý jídelníček, přidáš pohyb, pak stačí víkendová narozeninový oslava, kde je plno lákadel, kde sníš, co uvidíš. Budeš z toho špatná a už se v pondělí nevrátíš k nové rutinně, hýbeme se a jíme zdravě.
Sama si polož otázky, kde jsem teď? Co se stalo, že jsem na tomhle místě? Kolik mám kg, BMI. Jak jsem na tom byla v minulosti? Nemusíš vědět přesně jakou jsi měla váhu v 18, ale je rozdíl, když máš velikost 36 a dopracuješ se k 46 (jen příklad). Je i důležité vědět za jak dlouhou dobu...
Pokud jsi byla v minulosti štíhlá, tak asi u tebe nastala změna životního stylu, sedavé zaměstnání, špatný jídelníček, zajídání stresu, málo pohybu. Stres takové nadužívané slovo, které se vyprázdnilo. Kdo neslyšel někdy, to máš ze stresu, ať hodí kamenem. Zjednodušeno. Vyřízeno. Další. Tady je nutné si tu situaci rozklíčovat. Někdy čelíme fakt velké zátěži, toxickým rodinným vztahům, potlačeným traumatům atd. Přes den nejíš a večer se dojídáš u televize, abys zahnala smutek. A pracovat s tím je náročné.
Budeš muset změnit jídelníček, přidat pohyb a ideálně pracovat s psychikou.
Změna jídelníčku na mounjaru nebude asi tak těžká, to je velký gamechanger. Co ho lidi brali, tak neměli hlad, ale jestli chceš změnu trvalou a udržitelnou bez mounjara, budeš muset přesedlat na zdravý životní styl. (To mi zní lépe než dieta navždy. Dieta je omezení. Zdravý životní styl zní super.) Budeš muset najít takový jídelníček, co je pro tebe trvale udržitelný. Blbé je, že bez pohybu se ztrácí svalová hmota a svalovku potřebujeme. Není cílem vypadat jak Arnold Schwarzenerger v nejlepších letech, ale mít funkční svaly.
V životě žádná zkratka není. Máš to ve svých rukách, jestli zhubneš, nebo ne. Mounjaro ti může výrazně pomoci v první fázi.
Je důležité, aby v tebe někdo věřil, že zhubneš. Když to není tahle obezitoložka, tak si najdi jinou i za cenu dojíždění.
Nějaký způsobem budeš muset pracovat sama na sobě, píšeš, že máš pocit selhání. To je věc, na kterou by ses měla zaměřit. To, že život nejde ideálně, neznamená, že jsi selhala. Na druhou stranu, nebudu lhát, tvoje váha opravdu není ideální a představuje zdravotní riziko.
Nevím, co je příčinnou neplodnosti u tebe, ale takto vysoké BMI snižuje plodnost. Je možné, že při zhubnutí otěhotníš přirozeně.
Podstupovat léčbu IVF je strašně psychicky náročné.
Já jsem na jedné klinice byla. Moc mi to tam nesedlo. Po pár návštěvách dané kliniky jsem došla k závěru, že nechci podstupovat žádnou metodu asistované reprodukce, ani nechci chodit do žádného CARu. (Nicméně pokud se někomu delší dobu nedaří, návštěvu centra asistované reprodukce doporučuji. Člověk zjistí, kde je problém a pak se může rozhodnout, co chce.)
Takže i tohle je téma, které si musíš zpracovat. To je jedna z nejbolestivějších věcí, že nejde otěhotnět. Ten pocit, že tě tělo zradilo v té nejdůležitější chvíli...Na druhou stranu, ty po svém těle něco chceš, a to je dítě, ale tvoje chování k tělu není úplně hezké - tím myslím tu váhu....
Vlastně tady @levandule_k řekla jednu strašně zásadní věc. Že obezita je důsledek nepoměru mezi přijmem a výdejem kalorií je jasný, ale ten důvod vzniku poměru je u každého jiný. Někdo byl dřív štíhlý, byl zvyklý jíst si dle libosti, protože hrál závodně florbal. Pak přešel ze závodního na rekreační, pak na trénink malých dětí, stravu neupravil a najednou má bmi 32, i když přece jí furt stejně a sportuje. Někoho rodiče naučili, že správnej oběd je polívka, guláš se šesti a bábovka ke kafi a sport je dobrej jenom na koukání v telce. Někdo zajímá trauma. Někdo by chtěl dělat všechno správně, ale nemá čas/energii při náročné práci (to je třeba i můj problém, jsem schopná být štíhlá dokud nemusím pracovat v noci v režimu 24h služeb, ale v tomhle režimu prostě kynu, protože kortizol, nevyspání, absence síly na sport i několik dní po náročné službě atd). Někdo nevědomky dojídá po rodině. Někdo prostě neumí jíst, protože celý den nemá čas a večer tláská a má pocit, že je to v pohodě, protože doteď nic nejedl. Někdo se fakt vůbec nehýbe. Někdo jí z nudy, někdo ze samoty, někdo zajídá stres. A tohle je taky naprosto zásadní rozklíčovat, protože pojmenování a (vy)řešení příčiny to nikdy nebude úspěšný
Vlastně tady @levandule_k řekla jednu strašně zásadní věc. Že obezita je důsledek nepoměru mezi přijmem a výdejem kalorií je jasný, ale ten důvod vzniku poměru je u každého jiný. Někdo byl dřív štíhlý, byl zvyklý jíst si dle libosti, protože hrál závodně florbal. Pak přešel ze závodního na rekreační, pak na trénink malých dětí, stravu neupravil a najednou má bmi 32, i když přece jí furt stejně a sportuje. Někoho rodiče naučili, že správnej oběd je polívka, guláš se šesti a bábovka ke kafi a sport je dobrej jenom na koukání v telce. Někdo zajímá trauma. Někdo by chtěl dělat všechno správně, ale nemá čas/energii při náročné práci (to je třeba i můj problém, jsem schopná být štíhlá dokud nemusím pracovat v noci v režimu 24h služeb, ale v tomhle režimu prostě kynu, protože kortizol, nevyspání, absence síly na sport i několik dní po náročné službě atd). Někdo nevědomky dojídá po rodině. Někdo prostě neumí jíst, protože celý den nemá čas a večer tláská a má pocit, že je to v pohodě, protože doteď nic nejedl. Někdo se fakt vůbec nehýbe. Někdo jí z nudy, někdo ze samoty, někdo zajídá stres. A tohle je taky naprosto zásadní rozklíčovat, protože pojmenování a (vy)řešení příčiny to nikdy nebude úspěšný
@drep Ta hladina kortizolu je také důležitý faktor při hubnutí. Já jsem ani nevěděla, že by mohla vysoká hladinu tohoto hormonu hatit hubnutí než jsem na tuhle informaci jednou narazila v nějaké diskuzi o hubnutí.
@drep Ta hladina kortizolu je také důležitý faktor při hubnutí. Já jsem ani nevěděla, že by mohla vysoká hladinu tohoto hormonu hatit hubnutí než jsem na tuhle informaci jednou narazila v nějaké diskuzi o hubnutí.
@levandule_k takhle, ta hysterie okolo náběru kortizolu je jenom módní trend. Ale práce v noci evidence based kortizol zvyšuje a jedním z těch spolufaktorů pro vlčí hlad, když po noční nemůžu spát, což nemůžu skoro nikdy a taky jsem za posledních 5let nabrala 10kilo, tak mám hrozný hlad a mám hlad vysloveně na glutamátový jídl a tuk, který normálně nesnáším

Popravdě si myslím, že jídelníček na 1450 kcal (pokud nemáš 190cm nebo vrcholově nesportuješ) je vlastně docela fajn, žádný velký hladovění.
U Mounjara je třeba se připravit na variantu, že to bude léčba u navždy. Zdaleka ne všichni zvládnou microdosing nebo úplné vysazení, čili i stran těch financí je třeba si to promyslet.
A dodržování režimu je taky doživotní věc, tohle asi i obezitolog chtěl zjistit, jestli toho jsi schopná, jestli na to jsi připravená.
Každopádně pokud ti přístup lékaře nevyhovuje, tak si najdi jiného, bude to léčba na dlouho, nejspíš navždy. Držím palce, redukce obezity určitě může významně pomoct i s otěhotněním.