icon

Je běžné, že fotograf nedává neupravené fotky?

13. srp 2026

Měli jsme focení a fotky jsou moc hezké, jen bych ráda měla i pár neupravených záběrů navíc. Ne kvůli tomu, že bych je chtěla sama upravovat, spíš jsou tam momentky, které se mi líbí, i když nejsou vybrané do finální galerie.

Fotograf mi ale napsal, že neupravené fotky nedává vůbec. Chápu, že si chce hlídat svoji práci, ale trochu mě to mrzí, protože jsme za focení zaplatili a čekala jsem, že se aspoň nějak domluvíme.

Je normální, že fotograf nedává neupravené fotky vůbec, nebo jste je někdy dostali?

kimh
•
13. srp 2026

Ano je to běžné, ale určitě je možnost si ještě doplatit úpravu dalších fotek.

anonym_7efd47
•
13. srp 2026

Je to naprosto běžná praxe. Běžně to mívají i ve svých podmínkách nebo smlouvách.

luhana
•
13. srp 2026

@anonym_autor
Ano, je to bězná praxe.

mikejla93
•
13. srp 2026

standartní postup..

lv
•
13. srp 2026

Ano, za další fotky obvykle můžeš připlatit, např. místo 10 vzít 15

emaemicka13
•
13. srp 2026
Uživatel emaemicka13 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od emaemicka13.

Ano určitě, záleží na každém fotografovi jak to má nastavené

zvalentova
•
13. srp 2026

ano, je to standard. Nebude odevzdávat "polovičatou práci".
Zároveň píšete, že jste čekala něco jiného? Rozsah přeci řeším před akcí.
Určitě tam nebylo dám vám všechny foto a vy si jen vyberete které chcete upravit.

palomitacheca
•
13. srp 2026

My v minulosti dostávali malé náhledy neupravených fotek, později naše fotografka přešla na online fotogalerii - z toho jsme si vybírali fotky, které chceme upravit. V základní ceně balíčku byl určitý počet upravených fotek, ale mohla jsem si navolit i další fotky za příplatek.

petulkadodo
•
13. srp 2026

@anonym_autor Je to běžné, nechtějí, aby pak lidé někde sdíleli jejich nedotažené fotky. Jestli chcete další fotografie, mělo by být možné se domluvit na doplacení a finální úpravě více fotek.

moundi
•
14. srp 2026

Normální věc. Představte si, že by někomu dal takové fotky, někdo za ně zaplatil a pak by je někde veřejně sdílel. To by fotografovi asi zrovna nejlepší reklamu neudělalo.

lenkamal1
•
16. srp 2026

set upravených a set originálů

g_m
•
16. srp 2026

@anonym_autor Asi nerozumím tomu, že jste si za focení zaplatili a tím jsi doufala, že se nějak domluvíte. Přece jsi věděla, za co platíš nebo? A fotograf, který odevzdá neupravené fotky by byl blázen. Už tak jsou lidi schopni na profi fotky nacpat filtry a tím je úplně zničit... Za mě tedy fotograf naprosto ok a pokud chceš fotek víc, určitě nebude problém se s ním domluvit, že si připlatis...

kamino
•
17. srp 2026

Fotim už asi 14 let a také neupravené nedávám. Přesně z důvodu, že mám svůj styl úprav a nechci, aby někdo prezentoval polotovar jako hotovou věc. Taky nejdeš do pekárny a nechceš těsto.