icon

Jaké jsou hlavní překážky při pronájmu nemovitostí?

tadstudent
17. bře 2026

Ahojte,
Volám sa Tadeáš a zaujíma ma čo riešite v oblasti nehnutelnosti, kde vidite najvacsie prekazky, z vasho pohladu

Snazime sa pochopit vase problemy/potreby, aby sme vam neskor s tym mohli pomoct.
Sme studenti, ktori chcu posunut realitny trh dal 🙂

hojda
17. bře 2026

Kamarádka má v bytě nájemníka, který už rok neplatí a není možné ho dostat z bytu, soudí se, platí právničku, příjem z nájmu není a sama platí nájem v jiném bytě.

tadstudent
autor
17. bře 2026
@hojda

Kamarádka má v bytě nájemníka, který už rok neplatí a není možné ho dostat z bytu, soudí se, platí právničku, příjem z nájmu není a sama platí nájem v jiném bytě.

@hojda diki🙂

anonym_42eed3
17. bře 2026

Neposunete trh dál, je spoustu volných bytů, ale majitelé je nepronajímají, stále čekají na nový zákon. Když nájemník neplatí, nedostaneš ho z bytu, nemůžeš ho vystěhovat a ty peníze už nikdy neuvidíš. 7 patrový panelák v krajském městě a v 1 vchodu jen 2 obsazené byty. Proč si přidělávat starosti s nájemníkama. Zákon nevytvoříš, ti nahoře také ne, tak proč se tím zaobírat. Představ si, že pronajímáš byt mamince 2 dospívajících dětí, je na ně sama a aby je uživila, má 3 práce. Odchází před šestou a vrací se v 19h. Přesto všem sousedům ( samí důchodci ) vadí. Neustále ti posílají doporučené dopisy, ohání se paragrafy a právníkem, požadují okamžitou výpověď. Důvod si vždy najdou, třeba že tam byla včera sanita ( víš o tom, šlo o život, byl tam záchvat, takže odvoz do nemocnice ). Nájemnice se bojí vyjít z bytu, aby se nepotkala se sousedy. Když chce slavit narozeniny, zavolá ti to dopředu, že začínají v tolik a tolik a za 2 hodiny skončí. Ví, že bude následovat další dopis.

pavlinkaaa87
17. bře 2026

Jak si poradit se špatným zákonem, který majitelům bytů zakazuje odmítat nájemníky se zvířaty? Já používám 1. vůbec se jim už neozvat, nevšimla jsem si ze psali, zapomněla jsem že jsme se domluvili na dalším postupu. 2. Nebo si za psa nebo kočku naúčtovat dalších 5000Kč/měsíc a zájem o byt je přejde

martinka_33
17. bře 2026

Nemožnost vystěhovat neplatice. Za mě by melo být naprosto jasné, že neplatíš = nebydliš a nezájem kam půjdeš. Prostě od určitého data pro pronajímatele možnost vyhodit za asotence policie, vyměnit zámky, vybavení propadá majiteli a hotovo. Oni by si to to neplatiči rozmysleli.

kakba
17. bře 2026

Jedina vec co me sere nejvic, ze najemnik ma vetsi prava nez majitel bytu. Pokud najemnik nerespektuje majitele at jde o dum dal. Bytu k pronajmu je mnoho.

kakba
18. bře 2026
@hojda

@hojda Toto je nejhorší možný scénář, co může nastat. Já stále dokola řeším vyjícího psa. Takže nájemník jde do pryč. Už mě to nebaví.

zuzekk
20. bře 2026

Věcná obava z toho, zda bude platit. Nutnost po každém nájemníkovi rekonstruovat, dokáže to vlézt hrozně do peněz.