redakce
5. lis 2018
2071 

Ach, ta sladká nevědomost!

Znáte ty obrázky – očekávání versus realita? Určitě se jim můžete zasmát. Ale pouze do okamžiku, než je nezačnete prožívat na vlastní kůži.

Očekávání: Máte vytvořené příjemné zázemí, máte kde bydlet, stabilní práci, máte se rádi. Po rozumné diskuzi se dohodnete, že je správný čas na potomka. Ten přijde do měsíce bez jakýchkoliv problémů a jediné dilema je, jak to oznámit partnerovi. Prolustrujete celý Pinterest, najdete tu nejhezčí možnost a vašemu drahému z toho nadšení vhrknou do očí slzy radosti. Ráno se budíte odpočatá, naplněná radostí a řešíte jen to, jak před kolegy zamaskovat tu zář, která vám jde z tváře z radostného očekávání. Píšete si deníček pocitů, s radostí nakupujete pro drobečka první kousky oblečení, stejně jako těhotenské oblečení s elastickým bříškem, abyste se cítila pohodlně. Partner vám večer masíruje nohy, říká vám, jak vás miluje, a pravidelně vám maže bříško, aby se rostoucí poklad i jeho maminka cítili pohodlně. Chodíte na cvičení pro těhotné, jste plná energie a všechno je jako z pohádky.

Realita: Máte vytvořené příjemné zázemí, máte kde bydlet, stabilní práci, máte se rádi. Po rozumné diskuzi se dohodnete, že je ten správný čas na potomka. Odběhne měsíc, dva, tři, sedm … Po roce jednoho rána konečně na testu najdete onu vytouženou druhou čárku, jakkoliv ji vidíte jenom pod speciálním úhlem, při plném osvětlení a s jistou dávkou představivosti. Okamžitě ji ukážete partnerovi, který tam samozřejmě nic nevidí, a tak se na něho patřičně naštvete a zahájíte tichou domácnost. Po dvou dnech je čárka dostatečně silná i pro mužské oko a vy mu test ráno nastrčíte mezi dveřmi se slovy: „Tak, tu máš, jsem ti říkala, že jsem těhotná!“. Tím pádem máte vyřešené dilema, jak mu to oznámit. Za pár dní už začínáte mít celkem slušnou jistotu, že se test nemýlil. Každé ráno vám totiž příprava do práce trvá asi o půlhodinu déle, protože si musíte promluvit se záchodovou mísou o životně důležitých tématech. V práci si o vás myslí, že jste buď propadla alkoholismu, nebo drogám, čemuž nasvědčuje vaše zesinalá pleť, kruhy pod očima a pravidelné odcházení na toaletu, odkud se vracíte se zvláštně prázdným výrazem ve tváři. A místo nakupování malých roztomilých dětských věciček a užívání si těhotenství, si toužebně přejete, aby ten malý tvor konečně vylezl a bylo vám dobře (to je ta naivita prvorodiček, které ještě neví, co je čeká). 

Asi vám nemusím říkat, do které kategorie patřím já. A když už mi začalo být alespoň trochu lépe a nezvracela jsem jen při pomyšlení na jídlo, přišel další sympatický společník: těhotenská rýma. Řeknu vám, mít neustále plný nos, je náročné. Víc než náročné. Nos máte červený jako alkoholik v posledním stádiu, stromy okolo vás se třesou, že i z nich se stanou kapesníky, které spotřebováváte na tuny, a manžel se odstěhoval z ložnice do pokoje pro hosty, protože prý se to vaše chrápání „nedá vydržet“. Moje protesty, že je to jenom trénink na probdělé noci až se malé narodí, úplně vyignoroval (měl asi utkvělou představu, že děti celé dny a noci prospí, nebo co). A tak jsem naběhla do lékárny, že potřebuji něco proti rýmě. Ochotná magistra mi nabídla asi 15 různých sprejů. Na můj dotaz, který z nich je vhodný v těhotenství na mě hodila soustrastný pohled, spreje vložila zpět do police a vytáhla mořskou vodu s tím, že ji mám vyzkoušet. Tušila jsem, že to nebude mít velký úspěch, ale s nadějí, že alespoň zafunguje placebo efekt, jsem si ji hned po návratu domů stříkla do nosu. Vrátila jsem se ve vzpomínkách na poslední dovolenou a vlnu, co mi šplouchla do tváře tak silně, že mi propláchla dutiny. A to bylo asi tak všechno, žádný zázrak se nekonal. A tak jsem začala sondovat na internetu, co by mi mohlo pomoci. A našla jsem přípravek Sinulan forte express, který slibuje uvolnění nosu a HLAVNĚ ho mohou používat i těhotné a kojící ženy. Ou jé! Okamžitě jsem vběhla do lékárny a koupila si svoje první balení. Ani jsem nečekala, až dojdu domů, a hned jsem ho použila. První skutečný nádech po dlouhé době byl neuvěřitelný. Měla jsem pocit, že cítím i to, co budou mít na oběd na sídlišti kilometr daleko. Byla to tak náhlá úleva, že jsem se málem rozplakala. Pár dní na to mě přestala bolet hlava a známí se mě v telefonu přestali ptát, proč zase řvu. Musím říct, že i díky tomuhle, pro mě zázračnému spreji, bylo moje těhotenství snesitelné, a dokonce bych řekla, že jsem si ho začala skutečně užívat.

Tak, jako každá budoucí máma, jsem dávala pozor, aby se k děťátku v bříšku nedostaly žádné škodliviny, a proto jsem byla ochotná používat pouze výrobky, které jsou na přírodní bázi a nezpůsobují návyk mámy ani dítěte. A to tento sprej splňuje ve všech bodech! K spreji jsem se pravidelně vracela i během kojení naší dcery, kdykoliv mě přepadla chřipka nebo nachlazení. Sprej zalehlé dutiny vždy do pár minut uvolnil a já se mohla alespoň v rámci možností věnovat nekonečnému hraní s naší malou nezbednicí.

A teď jsem těhotná znovu. Víte, jak se říká, že první těhotenství je nejhorší a potom už je to jen lepší? Tak já jsem asi právě ta výjimka potvrzující pravidlo, potvrzující, že tomu tak skutečně není. Začátky druhého těhotenství byly identické (pouze s tím rozdílem, že se miminko jen tak „přihodilo“ bez velké snahy). Tentokrát jsem však šla na jistotu a jakmile začal muž vyhrožovat, že se odstěhuje do pokoje pro hosty, začala jsem opět používat tenhle skvělý mentolový sprej. A jak to tak vidím, bude mým věrným společníkem až do porodu.

A jelikož chce ta moje malá žabka dělat všechno jako máma (a musí být i nemocná tehdy, když jsem já), tak jsem v lékárně k nákupu rovnou přibalila i Sinulan forte junior, který dutiny dětiček starších tří let krásně uvolní. A tak se jim nejen lépe dýchá, ale zabezpečí spokojený spánek bez tekoucích nudlí, což je po nás, mámy, nejdůležitější. A ať mi nikdo neříká, že to není to, po čem všechny toužíme J. Kromě toho má příjemnou chuť, takže nemusíte dítě nahánět po celém bytě, přičemž polovinu léku rozlijete.

Já už jsem ty správné společníky v boji proti rýmě našla. A co vy?

---------

Tento článok vyšel s podporou Sinulan

Já si myslím, že reklama by měla být označená jako reklama.

Jinak začátek článku mě pobavil. Já jsem používala Pinionasal (dříve Pinosol).👍

5. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli