redakce
7. čer 2018
8142 

Diagnóza: K smrti vyčerpaná aneb chronický únavový syndrom může spustit stresová situace

Každý máme v životě období, kdy jsme unavení a přejeme si jen dobře se vyspat a začít zase naplno fungovat. Chronický únavový syndrom, odborně nazývaný benigní myalgická encefalomyelitida či označovaný jako ME/CFS, je soubor mnoha příznaků, při kterých se nemocní každý den cítí, jako kdyby bojovali s chřipkou nebo nachlazením a změní jim celý život.

Nemocní myalgickou encefalomyelitidou pociťují únavu i po dlouhém spánku a odpočinku, který jim neulevuje, často trpí podobnými pocity jako třeba při chřipce nebo nachlazení, i je podobně pobolívá v krku a mají zvýšenou teplotu. Právě virové onemocnění je obvykle prvopočátkem této nemoci, ze které se nemocný nedokáže zcela zotavit a pocit vyčerpání ho doprovází i po vyléčení prvotního nachlazení. Objektivní příčina ale není dosud známa a léčba únavového syndromu tak doposud nebyla objevena.

Co je to Me/CFS?

Myaglická encefalomyalitida se projevuje zejména vyčerpáním, vysílením a únavou, ze které se marně snaží vyspat. Nemocní trpí špatným spánkem, dlouho usínají, často se budí a po probuzení se cítí rozlámaní, jako kdyby za sebou neměli noc v posteli, ale pracovní vytížení nebo dlouhý večírek. K potížím se spánkem se pak přidává bolest svalů a kloubů, bolesti hlavy, nemocní mají potíže s pamětí a soustředěním. Celkově onemocnění připomíná stav při chřipce, kdy je člověk vyčerpaný, touží po klidu a spánku, bolí ho celé tělo. Nemocní ME/CFS se však z tohoto stavu nedokáží zotavit.

Pocity vyčerpání a únavy se mění, pacienti mívají dny lepší a horší. V lepších dnech jsou schopni například obstarat běžný chod domácnosti, dojít nakoupit, horší dny pro ně znamenají stálý pobyt na lůžku a přemáhání se i k osobní hygieně.

Ačkoli není známa příčina tohoto onemocnění, nemocní  vykazují stejné příznaky.

Mezi ně patří například :

  • Bolest v krku jako při počínajícím nachlazení    
  • Zvýšená teplota nebo pocit, že jí nemocný trpí   
  • Bolestivé místní uzliny   
  • Celková slabost svalů, jako při nachlazení nebo chřipce   
  • Bolesti svalů   
  • Bolesti hlavy   
  • Dlouhotrvající únava po námaze, kterou jinak zdraví lidé vykonávají denně  (cvičení, fyzicky náročnější práce, sex)
  • Malátnost po fyzické aktivitě   
  • Poruchy spánku, nespavost, potíže s usínáním   
  • Bolesti kloubů   
  • Neuropsychologické potíže (zmatenost, zapomnětlivost, nesoustředěnost)   
  • Deprese, neschopnost prožívat radost (ahedonie)    

Jak chronická únava vznikne?

Asi 75 % pacientů s ME/CFS dokáže přesně určit dobu, kdy ještě byli zdraví a plní síly. Obvykle udávají, že u nich nemoc propukla jako důsledek, nebo zároveň s běžným virovým onemocněním, ze kterého se už nebyli schopni zotavit. Mezi další spouštěče nemoci tito pacienti uvádí větší stresovou situaci, trauma vzniklé při nehodě nebo jiné nečekané události. Mezi těmito vysvětleními tak určitě také vidíte spor, který rozděluje i mnohé lékaře - není chronická únava jen psychickou reakcí na událost, která byla pro tělo velkou zátěží? Teorii o tom, že se o jedná o psychosomatické onemocnění, které patří do péče psychologa nebo psychiatra, je důkaz v podobě sledování takzvaných cytokinů.

Cytokiny jsou velká skupina signálních proteinů, která se u zdravých lidí uvolňuje ve chvíli, kdy se organismus začne bránit příchozímu onemocnění a po vyléčení virové infekce tvorba cytokinů v imunitním systému ustane. U nemocných chronickým únavovým syndromem však trvá dál. Pokud bychom vnímaly chronickou únavu z tohoto pohledu, je potom ME/CFS autoimunitním onemocněním, které je závažné a doposud neléčitelné.

Ve sporu o to, zda je onemocnění dáno špatnou psýchou člověka nebo vážnou nemocí, hraje roli také důležitý příznak, a to je deprese. Někteří nemocní ME/CFS jí totiž trpí a někteří ne, a u těchto pacientů jsou rozdílné i nálezy při vyšetření mozku. U pacientů s depresí byly například prokázány častější poruchy bílé hmoty mozkové či častější poruchy průtoku krve mozkem. Naopak u pacientů bez deprese se často prokáže snížení hladiny serotoninových receptorů.  

Co je na psychickém vlivu ovšem nepopíratelné, je vliv na imunitu nemocného, které způsobuje emocionální stres. Ten má prokazatelný vliv na osu hypothalamus-hypofýza-nadledviny a tím snižuje obranyschopnost. Souvislost také někteří lékaři hledají v nekvalitním spánku, při kterém u nemocných nedochází k takzvané REM fázi, tedy fázi, kdy je spánek nejhlubší a tělu naskýtá nejvíce fyzického odpočinku. Dědičnost nebo nakažlivost onemocnění nebyla dosud prokázána ani nijak vyčíslena, je však známo, že v některých rodinách se toto onemocnění vyskytuje i u několika osob.

Diagnostika ME/CFS

Jelikož u myalgické encefalomyalitidy není známa příčina jejího vzniku, neexistuje způsob, jak onemocnění prokázat laboratorními testy nebo vyšetřením.

Diagnostika ME/CFS tak probíhá za pomoci vylučování jiných onemocnění, které by mohly způsobovat stejné potíže jako udávají pacienti s chronickou únavou. Pokud trpíte dlouhodobou nevysvětlitelnou únavou, bolestivostí uzlin a všeobecně pocitem, že trpíte jako při nemoci, je třeba za pomocí odborných lékařů a mnoha testů provést velmi podrobnou anamnézu.

Za pomocí širokého spektra krevních testů, vyšetření moči i například vyšetření za pomocí CT nebo magnetické rezonance lékaři z oborů hematologie, imunologie či endokrinologie vylučují jednotlivá onemocnění, která by se za únavou mohla skrývat. Mezi vyšetření krve by také měla patřit hladina některých minerálů a vitamínů.

Jedná se o například o nádorová onemocnění, onemocnění štítné žlázy, některé otravy, endokrinní poruchy, roztroušenou sklerózu, chronické poruchy některých životně důležitých orgánů.

Jako pacient tedy obejdete celou řadu lékařů a vyšetření, a pokud jsou všechny výsledky v pořádku a nenajde se objektivní příčina vaší únavy, lékaři se mohou začít přiklánět k tomu, že trpíte chronickým únavovým syndromem.

Samotná diagnostika ME/CFS probíhá obvykle podle dotazníku, který lékař, nejčastěji imunolog, spolu s vámi vyplňuje. Jedná se o soubor tří skupin diagnostických příznaků, dva příznaky jsou hlavní, jedenáct symptomových a tři fyzikální. Lékař vám pokládá otázky a doplňuje odpovědi z anamnézy, kterou jste spolu získali absolvováním těch mnoha vyšetřeních, podle nichž by jste měla být zdravá a plná síla.

Diagnóza je pozitivní, jsou-li přítomny oba hlavní příznaky a současně je přítomno buď nejméně šest symptomových a dva fyzikální, nebo nejméně osm symptomových.

nevysvětlitelná setrvávající únava neadekvátní předchozí námaze, po odpočinku ustupuje jen nevýrazně, nejde o vrozený stav, v konečném důsledku vede ke znatelnému omezení předchozích aktivit

Nejméně čtyři z následujících symptomů jsou přítomny nejméně šest měsíců:

  • poruchy paměti, zhoršení koncentrace   
  • výrazné a dlouhotrvající stavy vyčerpanosti, nebo dokonce onemocnění po fyzické nebo duševní námaze   
  • spánek nevede k osvěžení   
  • svalové bolesti   
  • bolesti kloubů nedoprovázené otokem či zarudnutím   
  • bolesti hlavy odlišného charakteru či intenzity   
  • časté bolesti v krku   
  • citlivé krční nebo podpažní mízní uzliny   

Léčba ME/CFS

Protože je příčina myalgické encefalomyalitidy neznámá, neexistuje doposud žádný lék, který by její příznaky mírnil nebo ji zcela vyléčil. Léčba je tak cílena hlavně na celkovou změnu životního stylu a přizpůsobení životního tempa k nemoci.

V případě, že se v laboratorních testech potvrdí nějaký druh infekce, léčí se za pomocí antibiotik. Časté bývají výskyty některých druhů chlamydií. Na bolesti, které nemocné doprovázejí, se používají analgetika, v případě silnějších bolestí opioidy nebo opiáty. Někteří lékaři vám k léčbě ME/CFS mohou nabídnout některé druhy antidepresiv, protizánětlivých látek, některé léky na alergii, výsledky takovýchto léčebných postupů jsou ale rozporuplné a přináší více vedlejších účinků, než pozitivních výsledků v léčbě nemoci.

Antidepresiva by vám však mohla pomoci alespoň s potížemi s nekvalitním spánkem a je vhodné je na nějako dobu vyzkoušet, i když patříte ke skupině nemocných, která spojení s narušenou psychikou odmítá a depresemi netrpí.

Vedle braní léků tlumících bolest a usnadňujících spánek je pak pro vás, v případě že trpíte chronickou únavou, další možnost zlepšení potíží v hledání mezi alternativními způsoby léčby. Homeopatie nebo tradiční čínská medicína mají pro chronickou únavu své vysvětlení, včetně její příčiny, a léčí jí za pomocí bylinných přípravků nebo akupunktury.

Někteří pacienti se k takovýmto léčebným postupům po neúspěšné léčbě v klasické západní metodě uchylují a nachází v ní úlevu.

Další alternativní metodou je takzvaná kognitivně behaviorální terapie, což je psychoterapeutická metoda která napomáhá pozitivně ovlivňovat myšlení člověka. Tato metoda bývá často doporučována i lékaři, kteří se léčbou ME/CFS dlouhodobě zabývají.

Život s ME/CFS

Pacienti jsou často svým onemocněním nuceni přehodnotit veškerý svůj dosavadní životní styl a nemoci se naučit přizpůsobovat tak, aby alespoň co nejvíce eliminovali ta nejhorší období nemoci. Velkou roli pak tedy hraje smíření se se svou nemocí a omezením, které jim způsobuje.

Bohužel onemocnění přináší pro nemocného i trvalou indispozici a invaliditu, vyřazení z běžného pracovního zapojení a často ho donutí opustit svou vybudovanou společenskou kategorii. Narušení nemocní vnímají i ve svém okolí, často se setkávají s nepochopením i v blízkém rodinném kruhu, kvůli nemoci se rozpadají partnerství i celé rodiny. Nemoc nebývá přijímána jako regulérní diagnosa, ale často je bagatelizována a vysmívána.

Nemoc jim v podstatě dává na výběr - život s potížemi, únavou a bolestí, kterou mohou ovlivňovat umírněným chováním, vyhýbáním se činností, které jim nějakým způsobem přitěžují, ale za to si bere svou daň - omezení námahy, sportu, často i běžné pracovní docházky.

Pokud jste pacient s myalgickou encefalomyelitidou, znamená to, že i když se cítíte velmi zranění, bezbranní a vyčerpání, jste bohužel zároveň jediným člověkem, který vám může pomoci. Nechtějte po sobě zázraky, neupínejte se na to, že jednou se uzdravíte a budete fungovat tak, jako dřív.

Musíte přemýšlet o každém kroku, plánovat si aktivity tak, aby jste nepřepínali své síly. Pokud si dopřejete víc, než na co vám stačí energie, dostanete se do stavu totálního vyčerpání, ze kterého se budete zotavovat dny a týdny. Jednou z největších priorit bude i pečování o své zdraví, protože každé nachlazení, se kterým zdraví lidé chodí do práce a starají se o děti, vás paralyzuje na dlouhou dobu. Budete si muset najít nový způsob života, do kterého se vám vejde vše, co jste měli rádi, a drobně to upravovat tak, aby jste si to dokázali dopřát i se svou nemocí.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chronick%C3%BD_%C3%BAnavov%C3%BD_syndrom http://www.me-cfs.cz/

http://www.esme-eu.com/

http://www.unavovysyndrom.cz/unavovy-syndrom/

Začni psát komentář...

Odešli