redakce
14. kvě 2018
11203 

Jak pečovat o poporodní jizvy? Sprchování po každém kojení a porodnické vložky jsou nutností, radí gynekoložka

"Mám už půl roku (a dva týdny) po prvním jinak nekomplikovaném porodu a pořád se trápím s jizvou po nástřihu. Je asi 4,5 cm dlouhá a ještě dost znatelná, s drobnými hrbolky, kůže mi tam připadá hodně oslabená," svěřuje se jedna z čerstvých maminek v diskuzi. Víte, jak správně pečovat o poporodní jizvy?

Svoje vytoužené miminko máte konečně doma! Z porodnice jste si ale donesla kromě nového člena rodiny i památku na porod. Mluvíme o poporodní jizvě. O tuto čerstvou ránu je nutné se hned od začátku správně starat, aby vám co nejdříve zmizela. Zeptali jsme se gynekoložky MUDr. Jany Voborské Neudeckerové, jak by měla vypadat správná péče o jizvy.

"V první řadě si rozdělíme poporodní jizvy do dvou skupin. Na jizvu po císařském řezu a na jizvy při poraněních hráze a pochvy při vaginálním porodu."

Kudy vede císařský řez?

"V současné době je zlatým standardem přístup z tzv. Pfannenstielova řezu. Jedná se o vodorovný řez, který je vedený nízko v podbřišku, proto se mu také říká 'bikinový řez'.  Kůže je většinou ošetřena intradermálním stehem (steh je veden uvnitř kůže a žádná část stehu nevychází ven), který se přibližně pátý pooperační den vytáhne nebo se jen zastřihnou konce stehu – záleží na použitém šicím materiálu."

Jak správně pečovat o jizvu po císařském řezu?

"V prvních pooperačních dnech je důležitá základní hygiena jizvy. Je nutné důkladně omýt všechny zbytky zaschlé krve. Krev je totiž živná půda pro množení bakterií.

Pro správné hojení – odborně hojení 'per prima' (tzn. hojení bez zánětu) – je nutné, aby byly hojící se tkáně co nejvíce na vzduchu a nedocházelo k zapaření. Tento problém mají maminky s nadváhou, kterým často po porodu břicho přepadává přes jizvu.  Tady doporučuji použít pásy na zpevnění a zvednutí břicha. 

První pooperační týden je optimální péčí o jizvu důkladné omývání. V případě, že se rána hojí bez projevů zánětu, můžeme postupně začít jizvu mazat preparáty, které jsou k tomuto účelu určené. Většinou se jedná gely či masti s obsahem kyseliny hyalurunové. Pokud je rána zarudlá nebo dokonce dochází k vytékání hnisu, je nutné ránu odborně ošetřit. V takovémto případě je nutné navštívit pracoviště, kde vám byl císařský řez proveden, zde vám lékař ránu ošetří a doporučí další postup."

                                                Jizva 1. den po císařském řezu

Jak pečovat o poranění po vaginálním porodu?

"Zde je opět na prvním místě dostatečná hygiena. Péče o poporodní poranění je v těchto partiích komplikována odchodem očistků. Jakmile začne na stezích zasychat krev, je opět velké riziko vzniku infekce. Všem svým pacientkám proto doporučuji, aby se po každém kojení osprchovaly. Ano, po každém kojení, takže klidně osmkrát denně. Při kojení se vyplavuje hormon oxytocin, který mimo jiné způsobuje stahy děložní svaloviny, díky tomu se při a po kojení odchod očistků zintenzivňuje. Stačí jen rychle sundat kalhotky a skočit do sprchy, vodou omýt zevní rodidla a za minutku je vše hotovo.

První dny je i častá chladná sprcha velmi příjemná na ještě oteklá a bolestivá zevní rodidla. Porodní poranění se šijí vstřebatelným materiálem, takže stehy se přibližně za týden začnou samy uvolňovat. V případě hojení 'per secundam' – hojení komplikovaného zánětu – jsou velmi účinné sedací koupele v dubové kůře. Odvar z dubové kůry koupíte v lékárně. Je také možné místo sezení v odvaru zevní rodidla polévat."

Co dalšího byste doporučilo pro snadné a rychlé hojení?

"Pro lepší hojení sliznice uvnitř pochvy můžeme použít vaginální čípky s kyselinou hyalurunovou.  Ve většině případů se dají obtíže s infekcí v jizvě řešit konzervativně. Často takto vyřešíme i dehiscenci, která infekci doprovází (dehiscence = uvolnění jizvy, rozpad jizvy).  Je jen malé procento žen, u kterých musíme ránu chirurgicky zrevidovat a udělat resuturu – tedy znovu sešít. 

Další zásadní věcí je používání porodnických vložek a kalhotek po porodu. Naprosto chápu, že síťované kalhotky jsou nevzhledné a porodnické vložky všechno jen ne pohodlné, ale vše je prodyšné a to je benefit, který předčí všechny nevýhody."

Některé porodní jizvy jsou vystouplé a výrazné. Proč tomu tak je?

"Velkým kosmetickým problémem je tvorba keloidní jizvy. Keloidní jizva je způsobená poruchou hojení, kdy dochází k nepoměru ve tvorbě a rozkladu kolagenu v hojící se tkáni. Následkem toho se jizva stává plastickou a vystupuje výrazně nad povrch okolní kůže.  Na vině je genetická predispozice a hojení rány per secundam."

Jaké zkušenosti mají maminky?

"Taky se pořád sprchuji. Dubovou kůru si koupím. Já právě přesně nevím, jak a co mi vevnitř zašili. Jen mi řekli, že se mi roztrhalo vše, co se dalo. Tak uvidím po šestinedělí. Snad to bude ok i když celkově to bude asi trvat déle. Jsem ráda, že mám zdravé mimi, ale občas se děsím jak to bude se mnou."

"Tak já měla krvácení pokaždé přes 6 týdnů. Co císař, to jiný průběh. U prvního jsem při odchodu z porodnice nevěděla, že jsem měla nějakého císaře a fungovala hned normálně. Jen citlivost kůže kolem jizvy se nevrátila. Zatvrdlinu pod jizvou jsem měla asi půl roku a to jsem pravidelně masírovala. Podruhé jsem se zotavila asi za 10 dní - to už jsem pak taky fungovala úplně normálně. Jizvu jsem ničím nemasírovala, prostě jsem se na to vyprdla a otok tam nebyl už po pár týdnech, citlivost kůže se vrátila po necelém roce. Potřetí mě jizva bolela hodně dlouho, přes půl roku. Ale zase tam nebyly žádné otoky a citlivost kůže se vrátila už někdy po dvou měsících - i tam, co nebyla od prvního císaře. Takže nejen co žena, to jiné hojení, ale i co císař, to jiné hojení."

"Po prvním porodu jsem měla 2 stehy uvnitř (a to jsem rodila prťavý dítě). Řeklo by se, že to je totální prkotina. Ale určitě 1/2 roku jsem ty stehy cítila. Bylo to zduřelé, tuhé, cítila jsem to při sexu, nebylo to ono, bolelo to, musela jsem sama vždycky určovat, co a jak, aby to pro mě bylo snesitelné nebo abych si to časem mohla trochu užít. Ale pak už se to spravilo. "

Podívejte se na zkušenosti maminek s hojením jizev:

Při porodu jsem se roztrhla. Jak se vám to zahojilo?

Jizva po císaři, jaký byl průběh hojení a bolestivost?

Začni psát komentář...

Odešli