redakce
18. srp 2018
3660 

Jak ulehčit školákům konec prázdnin a nástup do školy? Začněte změnou denního režimu

Máte doma školáka, který si užívá prázdnin. Brzy ho ale čeká návrat do školních lavic a ten nemusí být pro většinu dětí tak jednoduchý. Připravte vašeho školáka postupně, aby se snáz adaptoval zase na školní povinnosti a školní režim.

S prázdninami se pojí uvolněnější režim, pěkné počasí, výlety, spousta zábavy s kamarády, ponocování a se začátkem školy je tohle krásné období u konce. Hola hola, škola volá. Jako rodiče bychom si měli především uvědomit, že tahle změna může děti zaskočit - vzpomeňte si třeba sami na sebe, jak se vám po dovolené nechce zpátky do práce a zapadnout do kolotoče domácích prací. Děti to mají úplně stejně (samozřejmě se tedy najdou i výjimky, které se na návrat do školy těší) a je potřeba je na návrat do školy připravit pozvolna, aby pro ně nástup do školy nebyl tak nepříjemný a šokující.

Zkuste několik tipů, které by mohly pomoci vašim zlatíčkům předěl prázdnin a nového školního roku lehce překonat. Nicméně nezapomínejte na to, že vy své dítě znáte nejlépe a postupujte tedy především podle svých možností a individuální osobnosti vašeho dítěte. I zde totiž platí pravidlo, že co zabere na jedno dítě, to druhé vůbec nemusí ocenit.

Návrat do školních lavic

Děti, které už do školy chodily, moc dobře vědí, co je čeká. Ví, že občas to není ve škole jednoduché a  že občas je to super. I zasloužilé školáky je ale zapotřebí na návrat do školních lavic připravit. Zde platí samozřejmě pravidlo: “Čím je dítě menší, tím větší pomoc od svých rodičů potřebuje.” Pokud máte doma nastupujícího deváťáka, je pravděpodobné, že žádná velká pomoc z vaší strany nebude chtěná a potřebná. Zato u mladších dětí je vaše pomoc nezbytná.

Tipy pro snadnější návrat do školních lavic

1. Upravte denní režim dítěte

Většina dětí má během prázdnin úplně jiný režim než ten, který mají zajetý během školního roku. Večer mohou být déle vzhůru, ráno není problém přispat si, dny nemají většinou pevně daný harmonogram. S nástupem školního roku je však všechno jiné. Děti musí být ve škole na určitou hodinu a je tedy nutné vstávat dříve. S tím souvisí i večerka v dřívější dobu. Aspoň nějakou dobu před začátkem školy je dobré zavést denní režim takový, aby ten opravdový školní režim, nebyl pro děti potom šok. Kdy nejlépe začít upravovat? Zde samozřejmě záleží na tom, jak moc velká změna v režimu dítěte se bude dít. Odborníci ale obecně  doporučují začít měnit režim alespoň týden před začátkem školy. Tato změna asi velké nadšení v malých školácích nevzbudí, ale je opravdu nutná. Škola je pro děti totiž náročná ve všech ohledech a je tedy nutné být pořádně odpočatý.

2. Pozvolná příprava na nový školní rok

Pořizování výbavy pro další školní rok bývá pro většinu rodičů noční můrou. Dokud člověk nemá děti školou povinné, neumí si ani představit, co všechno je potřeba zařídit a nakoupit. Neodkládejte tedy tuto nepříjemnou povinnost až na poslední chvíli a pokud je to jen trochu možné, zapojte do příprav také děti. Vezměte je na nákupy sebou a nechte je také rozhodovat (samozřejmě to může mít určit hranice) o tom, co koupíte. Je jasné, že u důležitých částí výbavy (např. boty) budeme mít hlavní slovo vy, ale není důvod nedat dětem spolurozhodovací právo.

Uvidíte, že pokud bude mít dítě hezké sešity, které si samo vybralo, “cool” pomůcky, ze kterých má radost, bude pro něho nástup do školy hnedle o něco snesitelnější. Každý z nás je rád obklopen hezkými věcmi a i když vy třeba z duše nesnášíte Spidermana (dosaďte si libovolného hrdinu či animovanou postavičku dle preferencí vašich dětí), vaše dítě bude opravdu nadšené, když bude mít ve škole penál právě s touhle postavičkou. Nákupy můžete zařizovat průběžně, nebo si můžete se svým potomkem (nebo potomky) udělat den jen sami pro sebe, kdy pořídíte vše. Pár dní před koncem prázdnin byste už měli mít všechno připravené.

Příprava na školní rok se ale netýká pouze materiální složky. Hodně důležité je s dětmi také mluvit. O tom, co je čeká, co nového se naučí, kam se školou pojedou, atd. Celkově je důležité o škole mluvit vždy spíše v pozitivním duchu a nedělat z tohoto tématu tabu.

3. Zavzpomínejte na minulý školní rok

Dva měsíce prázdnin jsou opravdu dlouhá doba, i když utečou tak rychle. Za tu dobu se ale naprosto úměrným tempem vykouří dětem z hlavy velká část toho, co se během předešlého školního roku naučily. Zvláště u menších dětí je velice vhodné “oprášit” alespoň takové ty základní vědomosti a dovednosti.

Velká část z vás určitě ví, o čem je řeč, a sami si třeba i vzpomenete, jak vás rodiče před koncem prázdnin týrali malou násobilkou a vyjmenovanými slovy. A něco takového je potřeba. Děti si připomenou staré učivo a dnes je naštěstí hodně možností, jak tuto činnost dělat zábavnějším způsobem. Vyzkoušejte například pracovní sešity pro děti, dětské časopisy či třeba různá cvičení na internetu. Nepřežeňte to ale, zopakování učiva stačí věnovat třeba jen pár minut denně cca 2 týdny před nástupem do školy…

4. Povzbuďte imunitní systém

S nástupem do školy se velice brzy objeví podzim a s ním různé “rýmičky, kašlíky,...”, které se v kolektivu (především tom dětském) šíří rychlostí blesku. Dohlédněte tedy na to, aby děti zvýšily příjem ovoce, zeleniny a pokud je vaše dítě náchylnější na chytnutí nemocí, můžete zvážit i podávání přípravků, které zvyšují a posilují imunitu.

5. Plánujte další zážitky a dobrodružství

Pro většinu dětí je ze všeho nejhorší pocit, že končí prázdninová pohoda a s ní i kupa skvělých zážitků. Tak to ale rozhodně být nemusí - připomeňte proto dětem, že během roku bude hned několik dalších prázdnin a také spousta víkendů, kdy bude možné jezdit po výletech a zažívat různá dobrodružství. Ideální je, když rovnou i nějaké naplánujete a dítě před sebou bude mít záchytný ostrůvek a bod, na který se bude moct těšit. S takovými vyhlídkami se hned i začátek školy bude zdát veselejší.

Do školních lavic poprvé…

Pokud vaše dítě (doposud jen školkou povinné) nastupuje do první třídy, tak máte velkou výhodu v tom, že se na nové zážitky pravděpodobně těší a možná, že i odškrtává dny, kdy si na záda nasadí svou krásnou novou tašku a vyrazí vstříc nové životní etapě. V tomto případě využijte jeho nadšení a podporujte ho. Povídejte si spolu o tom, jaké to bude ve škole, co nového se naučí, co za předměty ho čeká.

Pole působnosti je hodně široké - držte se pouze jediné zásady - o škole mluvte vždy hezky a v pozitivním smyslu. Pokud už vám občas přetékají nervy a nevíte, jak toho malého raracha uklidnit, tak se udržte a nikdy mu nevyhrožujte školou. Věty typu “Počkej ve škole, tam ti utnou hřebínek”, “Paní učitelka se s tebou rozhodně mazat nebude”, “Jestli se budeš takhle chovat, nebudeš mít ve škole žádné kamarády,” rozhodně ničemu nepomohou. Vaše dítě se díky nim nezačne chovat zázračně lépe, za to mu můžete zasadit na celoživotní problém. Začátek školní docházky je pro dítě (samozřejmě i pro vás jako rodiče) ohromný životní mezník, který bude ovlivňovat jeho postoj ke škole po celý život a pro všechny zúčastněné je dobré, když má dítě spojené začátky a první školní dny se samými pozitivními emocemi.

První školní den je v životě dítěte velká sláva, přizpůsobte tomu tedy i oblečení dítěte. Volte oblečení, které je nejen pohodlné, slušivé, ale také takové, které se vašemu dítěti líbí. Po programu ve škole nezapomeňte tuto chvíli nějak oslavit - můžete vyrazit třeba do cukrárny, nebo si připravit nějakou dobrotu doma.

Ještě předtím, než ale nastane onen slavný první školní den, začněte denní režim dítěte ladit tak, aby byl co nejvíce podobný tomu školnímu. Pokud škola začíná  8 hodin ráno a vaše dítě si rádo pospí do 9, je zapotřebí učit ho vstávat dříve již během prázdnin. Myslete vždy na to, že je zapotřebí dát dětem dost času a nechat je si na novinky zvyknout postupně. Během prvních školních dní bude tolik nových věcí a zážitků, že prvňáček opravdu ocení, že aspoň něco v jeho životě zůstane stálé.

Všem školákům a školáčkům přejeme šťastný vstup do nového školního roku, rodičům a učitelům pevné nervy a ať ten nový školní rok přinese jen samé pozitivní věci.

Jak to vypadá v tuto chvíli u vás doma - těší se děti do školy, nebo se jim nechce?

Použité zdroje:

http://www.rodicevitani.cz/skola-a-ucitele/nastup-do-skoly/dite-i-sebe-pripravit-zacatek-skolniho-roku/

https://hobby.instory.cz/400-jak-pripravit-dite-na-zacatek-skolniho-roku.html

http://www.rodicevitani.cz/nezarazene/zpatky-do-skoly-v-deseti-bodech/

https://www.domelie.cz/blog/zpet-do-skolnich-lavic-jak-detem-ulehcit-navrat-do-skoly/  https://ona.idnes.cz/jak-se-pripravit-do-skoly-a-skolky-dr6-/deti.aspx?c=A140819_222643_deti_haa

Naše holcicka půjde do 3 a moc se těší ,naštěstí škola ji baví a zatím pro ni byla hračka 🙂

18. srp 2018

Malý jde do první a je to půl napůl..Ale těší se .. 🙂

18. srp 2018

Jdeme tez poprve a rekla bych, ze se spise netesi nez tesi.

19. srp 2018

Asi bych se zdržela toho mluvit o škole jen pozitivně. Spíše bych se snažila mluvit o škole věcně. Pokud budete o škole mluvit jen v tom smyslu, jak je to tam skvělé a dítě pak zažije šikanu, nebude mít rozumnou učitelku (ano, i takové bohužel někdy učí v prvních třídách), něco mu nepůjde a děti se mu budou smát, apod. rychle ho to nadšení přejde a ještě si bude myslet, jak jste mu kecali... Škola rozhodně není jen růžová a neběhají tam jednorožci po duze. Raději bych, pokud by mé dítě do školy šlo, mluvila o tom, jak to tam vypadá, co se tam bude dít (vyučování, přestávky, družiny, občas výlety, apod.), a že pokud se něco nebude dařit, tak vždycky jsou tu paní učitelka nebo maminka a je dobré se na někoho obrátit... Zkrátka něco v tom smyslu.
Jinak si myslím, že otázka na konci je spíše řečnická, ty diskuze pod těmito "kvliatními" redakčními články obvykle nestojí za nic, ale ať se neřekne - můj nejstarší bude od září prvňák, ale bude vzdělávaný doma, takže se nás vlastně nic z toho, co je uvedeno výše netýká. Syn si zatím může spát do kdy chce (stejně vstávají kluci brzo, kéž by vstávali v 9! :D), začátek školy nijak neprožívá a ani ho nepůjdeme nikam oslavit. Jako správný domškolák se totiž učí průběžně, životem, navíc je v učivu napřed (nikoliv proto, že bych ho do toho tlačila, naučil se to zkrátka sám), takže se pro něj nic moc nemění. Jednoduše pojedeme podobným způsobem dál, jen do toho přidáme o fous více plánování, ale jen o fous 🙂.

19. srp 2018

@verdos , nebojíte se, že mu tím doškoláctvím zůsobíte sociální fóbii a horší adaptaci na reálný život ve smečce?
Ano, máte pravdu, že ty začátky v 1. třídě nejsou růžové, ale ani v MŠ, na střední a vysoké škole. O prvním nástupu do zaměstnání ani nemluvím 😀
Takže můj názor je ten, že se s tím musí začít co nejdřív - zažila jsem i případ, kdy šlo dítě do MŠ až v předškolním roce a bylo to pro něj a matku mnohem větší drama, než kdyby ho dala do MŠ už ve 3. letech, protože v té době jsou si tam všechny děto rovny, ale v předškolní třídě jsou už mazáci a s nimi se dítě už hůř srovnává ☹

19. srp 2018

A co se týče článku - u nás je pro naše děti nejhorších prvních 14 dnů a pak je to den ode dne lepší. Ale jsou i případy, kdy začne dítě s nadšením, po 14. dnech zjistí, že je to pořád stejné a začne rodičům dělat stojky, že do MŠ/ZŠ už nevkročí 🙂

19. srp 2018
Komentář byl odstraněný

Nebojím, není důvod (a nevím, kde ho vidíte) 🙂 . Názory máme zjevně odlišné. Důvod pro naše domškoláctví není to, že by začátek v první třídě byl odlišný (pokud jste si to z toho tak domyslela). A rozhodně z nějakého případu nemůžete dělat větší závěry (nebo můžete, ale nebudou validní). Já zase zažila opačné případy (dítě ve 3 letech školku nedávalo, v 5 levou zadní) - kdybych chtěla z mých zkušeností dělat závěry, mohla bych z toho vydedukovat třeba takovou blbost, že lžete ;) (ale já Vám věřím, že to tak bylo, jen je fakt dost nerozumné tvrdit, že to tak platí pro všechny).

20. srp 2018

@verdos ,tak se nám s tím důvodem svěřte, alespoň Vás lépe pochopíme 🙂
To, že to platí pro všechny, jsem nikde nepsala. Pouze jsem napsala, co si o tom myslím a na svobodu slova/vlastního názoru má v našem státě nárok každý 🙂

21. srp 2018

@madre1 Já Vám vaše právo na názor taky neberu, jen píšu, že se z toho nedá vyvodit obecný závěr. Takže jsem se ptala, odkud pramení Vaše přesvědčení a strach, že dítěti můžu způsobit sociální fobii a horší adaptaci na reálný život (mimochodem, většina domškoláků žije mnohem reálnější život než jaký se žije ve škole ;)), a to jsem se nedozvěděla.
A nakonec - nemyslím si, že svěřování se s důvodem by automaticky vedlo pochopení. Takže nemám potřebu se svěřovat kdykoliv a kdekoliv (zde tedy určitě ne).

21. srp 2018

Pokud věta není ukončena otazníkem, neberu jí jako dotaz, ale jen jako rýpnutí. Mé (jak píšete Vy) přesvědčení vychází z vlastní zkušenosti - čím delší absence v kolektivu, tím horší zpětná adaptace na něj 🙂

21. srp 2018
Komentář byl odstraněný

@madre1 Takže každá oznamovací věta je rýpnutí? ;) (vidíš a tohle je rýpnutí a je tam otazník, tamto rýpnutí nebylo... ).
Jinak domškoláctví nemá s absencí v kolektivu nic moc společného, prostě se bavíme o něčem úplně jiném. Můžu tebe (i ty ostatní, co ti daly "to se mi líbí") ujistit, že většina domškoláků žije čilý společenský život.

21. srp 2018

@verdos , mé děti by patřily do té menšiny, takže jsem ráda, že si na kolektiv zvykají postupně a ( pro ně ) normálním způsobem 🙂

22. srp 2018
Komentář byl odstraněný

@madre1 Jako že byste doma držela děti v izolaci od ostatního světa? Žádné chození ven, žádné návštěvy, žádné skupiny, žádné kroužky,... nic? :-O

22. srp 2018

@verdos , já určitě ne - jak jste na to přišla? 😀
Máte to nějak pomotané, koukám 🙂 Moje děti nejsou takové, aby kolektiv vyhledávaly samy - vždy je musím postrčit. Kdybych je neposílala ani do školy a nechala to na jejich rozhodnutí, tak se z domu kvůli vrtevníkům nehnou nikdy ☹

22. srp 2018

@madre1 Nemám pomotané nic (co konkrétně je "to", co mám pomotané?) Psala jste, že by Vaše děti patřily do té menšiny... Nejde přece o to, jestli děti vyhledávají nebo nevyhledávají kolektiv samy. Psala jsem o izolaci od okolního světa - bez kroužků, návštěv, docházení do nějaké skupiny, chození ven apod. Pokud je musíte postrčit teď, pak byste je možná musela (spíše chtěla) postrčit i při domškoláctví, tak na tom se přece nic nemění, ne? Vrstevníci totiž nejsou vždy to pravé ořechové, málokdo dělá v zaměstnání, kde jsou jen stejně staří kolegové a nikdo mladší/starší. V reálném životě ty kolektivy vypadají jinak než jak vypadají ve škole. A pokud někdo přirozeně netíhne k tomu být ve velkém kolektivu, z donucení se to stejně nenaučí (spíše se mu to ještě zprotiví). Sice se v tom třeba naučí žít (co mu taky zbývá), ale nebude mu to příjemné a tím spíše se tomu pak bude vyhýbat.

23. srp 2018
Komentář byl odstraněný

@verdos , sociální fóbie vzniká z nedostatku času stráveném ve větším kolektivu lidí nebo se tím u několika lidí alespoň přikrmuje. Je vidět, že jste mě vůbec nepochopila. Raději toho necháme. Mějte se hezky

23. srp 2018

@madre1 Ne, příčiny sociální fóbie mohou být různé, znám případy, kdy v žádném případě nebyla způsobena nedostatkem času stráveném ve větším kolektivu - spíše naopak (!). A rozhodně se nedá obecně říct, že to vzniká tak, jak píšete. A navíc, jak jsem uvedla, domškoláctví není stranění se kolektivu, takže to s tím vůbec nesouvisí. Mohla bych napsat, jak to na mě působí, ale protože Vás (dle Vašich slov) vůbec nechápu, tak to dělat nebudu. Snad jsem alespoň mohla některé (možná i @benetka či @anehap ) vyvést z omylu, že by domškoláctví mohlo něco takového způsobovat.

24. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli