redakce
12. dub 2018
7754 

Nošení dětí je krásné a prospěšné, ale jen pokud nosíte správně

Mámy nosí své děti už hodně dlouho. Dá se říct, že je tato záležitost stará jako lidstvo samo. S vynálezem a rozšířením kočárku se nošení dětí vytratilo kamsi na okraj zájmu společnosti. V posledních letech však nošení dětí zažívá obrovský boom a maminek, které nosí své děti ve speciálních šátcích či nosítkách, stále přibývá.

Bohužel však ne každé nošení dětí je pro ně prospěšné. Pro správný (nejen motorický) vývoj dětí a jejich zdraví je bezpodmínečně nutné nosit děti pouze v takových pomůckách, které umožňují nošení v ergonomické poloze - tedy v ergonomických nosítkách a šátcích. Každý výrobce nosítek sice tvrdí, že jejich výrobek je skvělý a naprosto ergonomický, ale ne všichni mluví pravdu. Pojďte se tedy společně se mnou podívat na to, jak má vypadat nosítko, které je opravdu ergonomické a nemá tuto klauzuli pouze v popisu výrobku jako marketingový tah.

Jak vypadá ergonomická poloha?

Ergonomická poloha je při nošení dětí bezpodmínečně nutná, aby nebyl ohrožen jejich správný motorický vývoj a naopak byl vývoj opěrné a pohybové soustavy podporován.  Nošení čelem ven od nosiče není NIKDY správné, i když se nám někteří výrobci snaží vnutit opak. V dřívějších dobách se u malých miminek doporučovalo nošení v tzv. "kolébce", z pohledu dnešních poznatků už se však doporučuje jako nejpřirozenější a nejvhodnější nošení dětí vertikálně čelem k sobě. 

Správná ergonomická poloha je tedy vždy čelem k nosiči, dítě má mít podsazený zadeček, čímž se docílí potřebného zakulacení zádíček a toho, že kolínka jsou výše než zadeček - nohy dítěte tedy tvoří vzhledově písmeno M. Poloha vhodná pro nošení musí dítěti také umožňovat dobře dýchat, hlavičku malých miminek je třeba pootočit a zajistit tak, aby byl před pusinkou a nosíkem volný prostor a aby hlavička nepřepadávala směrem k hrudníčku a nedocházelo tak ke stlačování dýchacích cest.

Proč nosit své dítě?

Důvodů pro nošení dětí je velké množství, nošení přináší svá pozitiva jak pro nošené dítě, tak pro svého nosiče, kterým rozhodně nemusí být jen maminka. Dnes velmi často nosí už i tatínci.

  • nosící rodič má volné ruce a může tedy vykonávat i jiné činnosti - malé dítě je přitom pod jeho kontrolou a v naprostém bezpečí
  • nošení dětí (samozřejmě za předpokladu správné polohy) podporuje správné držení nosičova těla, pokud maminka nosí své miminko brzy po porodu, podporuje také zavinování dělohy a pomáhá udržovat svaly pánevního dna 
  • miminka při nošení ve správné ergonomické poloze mají polohu velice podobnou té v prenatálním stavu, i z tohoto důvodu jsou velmi spokojené 
  • maminka i miminko při svém těsném kontaktu vylučují hormon oxytocin (tzv. hormon lásky), čímž se posiluje budování zdravé kontaktní vazby mezi nimi 
  • při správné ergonomické poloze je také podpořen zdravý vývoj kyčlí dětí, kyčle jsou ve vhodné poloze a jsou dobře prokrveny, čímž se jemně posilují přilehlé svaly
  • nošení a kontakt jsou prostě krásné a většina miminek tak nošení miluje a užívá si těsný kontakt s rodičem
  • bez problémů se dostanete i do těžko přístupných míst, na která byste s kočárkem mohly rovnou zapomenout
  • nošení dětí velmi dobře pomáhá s laktací, což oceníte především při spurtech vašeho miminka či třeba při bojkotu kojení
  • spousta maminek si velice pochvaluje také to, že v šátku či nosítku perfektně zvládnou diskrétně nakojit
  • nošení pomáhá proti kolikám miminek a ulevuje jim od bolavého bříška
  • maminky nošením zlepšují svou fyzickou kondici a jejich tělo se lépe vrací po porodu do normálu 

Pokud chcete své děťátko nosit, rozhodně to udělejte, pokud vám to bude vyhovovat, buďte však připravené i na to, že se nemusíte setkat vždy jen s kladnými reakcemi svého okolí. 

Pozor na tzv. "visítka"

Naprosto nevhodná nosítka pro zdravé nošení jsou klokanky označované také jako visítka - největším problémem u nich bývá to, že nemají dostatečně široký pruh materiálu v oblasti rozkroku dítěte (podobně jako pasivní chodítka a hopsadla), takže dítěti nohy visí rovně dolů, místo aby byly v abdukční poloze (poloha, kdy jsou nožky miminka ohnuté v kolínkách a roztažené v kyčlích), dítě nemá podsazený zadeček a zakulacená zádíčka a dochází tak k silnému zatížení páteře dítěte. 

Klokanky mají také vyztužená záda a obvykle mají i nedostatečnou oporu hlavičky dítěte. Kromě zdravotní závadnosti také nebývají pohodlné jak pro nošeného, tak ani pro nosiče.

Tato slova potvrzuje i maminka ebetka: "Věděla jsem, že chci nosit, ale o nošení jsem nic nevěděla a ani jsem nevěděla, že je nějaký rozdíl v nošení. Přišlo mi to všechno stejné. Tak jsem si pořídila klokanku. Matýska jsem v ní měla jen párkrát, vůbec to nebylo pohodlné, popruhy se mi zařezávaly do ramen, bolela mě záda a Matýskovy nožičky mě kopaly do mých nohou a při chůzi překážely. Naštěstí jsem pak tady objevila skupinu o Nošení dětí a pořídila ergonomické nosítko."

Dalším důvodem nevhodnosti klokanek pro nošení dětí je to, že je v jejich návodech povoleno nosit dítě čelem od sebe, což přináší velké problémy v pohybovém vývoji dítěte, ale také to přináší i negativa pro psychickou pohodu dítěte. Když je dítě přesyceno vjemy, není schopno se od sledování okolích ruchů odpoutat, nemá možnost se podívat do obličeje nosiče a nebo se schoulit a tvář přitisknout na tělo nosiče, a tak okolí odfiltrovat a případně usnout. 

Při nošení dětí využijete kromě šátků a nosítek také nejrůznější "vychytávky", které vám nošení ještě více zpříjemní.

A jakou zkušenost s nošením dětí mají maminky z Modrého koníka?

madrilena: "Nošení se nám osvědčilo u obou dětí. Nosíme hlavně v ergonomických nosítkách, občas i v ring slingu. Syn byl hodně uplakané miminko, které špatně usínalo, jen díky nosítku jsem ho mohla uspat a jen díky nosítku jsem s ním mohla jít ven. V kočárku nevydržel (změna nastala, až když jsme přešli na sporťák). Dceru jsem nosila mnohem dříve než syna a také si nošení užívá."

cinky: "Už při prvním těhotenství jsem se na internetu zamilovala do vázání šátku. Ale nějak jsem neměla odvahu zkusit to sama. První dítko bylo hrozně hodné. Dcerka ráda spinkala v kočárku a v postýlce, tak jsem nějak myšlenku na šátek odsunula do spodní zásuvky v mozku. U druhého těhotenství se mi myšlenka na šátek znovu objevila. Jelikož jsem měla mít děti s necelým dvouletým odstupem, viděla jsem to už mnohem reálněji. Ale nevěřila jsem si, že vázání zvládnu, tak jsem myšlenku na nošení opět zapudila. Krátce po narození druhého miminka jsem ale myšlenku hodně rychle vytáhla. Syn celé dny plakal, chtěl se pořád nosit a já jsem měla doma ještě ani ne dvouletou holčičku. Tak jsem sebrala odvahu a šátek si koupila. Hned po rozbalení už jsem trénovala a říkala si, jak jsem mohla být tak hloupá a myslet si, že je to nějaká věda. Šátek mi doslova zachránil život. Bez něj bych byla v nejbližší psychiatrické léčebně. Honzík byl v šátku tááák moc neskutečně spokojený. A já jsem mohla konečně ven s Kačenkou. Jaká to byla úleva, když jsem nemusela jet s kočárkem a 'muzikou'. 
Škoda, že jsem si ho nekoupila už tehdy při prvním těhotenství. Se šátkem se dá podnikat tolik věcí! A tomu krásnému pocitu se málo co vyrovná. Určitě si nošení zkuste!"

veroushek: "Nosit chci, strašně jsem se do toho zamilovala. Dítko několikrát uvázala, ze začátku se mu to zamlouvalo. Ale teď mi tam pořád zlobí. Máme období, kdy mi visí na prsu a když je na hrudníku a nemůže být přisátý, je z toho nešťastný a vzteká se. A nechci mít neustále povolený šátek. Uvidíme, jak se situace s prsem vyřeší. Nosit chci, strašně se těším na letní dny, kdy budu mít dítko uvázané a budu se s manželem toulat v přírodě. Ale pokud si nezvykne, nutit ho nebudu."

nemcovapetulka: "Ještě než se Kubík narodil, měla jsem doma připravené ergonomické nosítko. Když mu byli 4 týdny, poprvé jsme se s nošením oba seznámili. Tvrdila jsem, že šátek je na mě moc složitý a že bych ho v životě neuvázala. Pak jsem k němu 'přičuchla' a ihned šátek objednala. Od té doby jen šátkuji a nosítko zbylo na manžela, který si na šátek netroufá."

Použité zdroje:

http://www.pluspromaminky.cz/clanky/clanek-duvody-k-noseni-deti.html

http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=44

https://www.modrykonik.cz/noseni-deti/

http://www.eshop-branakezdravi.cz/clanek/noseni-deti-33

Pěkný článek k nošení z pohledu "nosiče" https://www.fyziomami.com/cs/blog/noseni-deti-v... včetně tipů na cviky

17. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli