redakce
2. bře 2019
3327 

Odbornice na zdravé obouvání radí nechat dítě co nejdéle naboso. Boty pořizujte až začne chodit

Každá správná máma chce pro své děti to nejlepší. To je naprosto jasné. Různé generace rodičů však pro své děti považovaly a považují za “to nejlepší” odlišné věci. Poznatky se rozšiřují a názory mění. Zatímco starší generace považovala za to nejzdravější obouvání pro děti hlavně existenci pevného opatku a pevně sešněrovaný kotník, dnešní odborníci tyto atributy považují za přežitek, či dokonce za škodlivou záležitost. Jak to tedy je? Kdo se v tom má vyznat?

Pokud si nevíte rady s jakoukoliv otázkou při výběru správných bot (nejen) pro vaše dítě/děti, můžete využít skvělé možnosti na Modrém koníku. Jedná se o poradny, ve kterých vám odborníci z různých oblastí života a péče o děti zcela zdarma a hlavně fundovaně poradí. Jednou z velice oblíbených poraden je i Poradna zdravého obouvání.

Poradnu zdravého obouvání vede Ing. Naděžda Tereshchenko. O bosoboty se Naďa začala zajímat právě kvůli svým dětem a o své získané zkušenosti se rozhodla podělit. Poradna zdravého obouvání na Modrém koníku  je “otevřena” 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a vy tak můžete svůj dotaz položit kdykoliv.

Poradna zdravého obouvání se zaměřuje především na tato témata:

- co je to barefoot a co jsou barefoot boty,

- jaká je vhodná obuv pro dítě, které začíná chodit;

- jak správně vybrat capáčky pro začínající chodce;

- kdy děťátku pořídit první botičky a jaké dětské barefoot boty vybrat,

- jak měřit délku a šířku nohy;

- jak poznat rozdíl mezi úzkou, normální a širokou nohou;

- která značka barefoot nebo kompromisní obuvi je pro daný typ nožky vhodná;

- jaká je správný nadměrek u dětských bot;

- kdy je správný čas vyměnit boty za větší;

- kde je možné si barefoot obuv pořídit…

V tomto článku už několikrát padl termín “zdravé boty”, bosoboty či barefoot obuv. Ptáte se, co to znamená? Nebojte, vše se hned dozvíte.

Barefoot obuv

Vysvětlení toho, co je to vlastně barefoot, není nijak složité. Název vychází z anglického slova, které v doslovném překladu znamená “bosý” či “naboso”. Odtud pak byl už jen krůček k českému označení “bosoboty”.

Myšlenka barefoot obuvi vychází z předpokladu, že pro člověka je chůze naboso nejpřirozenější, a tím i nejdravější. Naši předci chodili bez bot běžně, od té doby už ale uplynulo hodně vody a dnešní člověk boty především kvůli povrchům, po nichž chodí, potřebuje. Boty chrání chodidlo před mechanickým poškozením (před zraněním ostrými předměty), i proti vlivům počasí.

Barefoot boty chůzi naboso imitují díky tenké a ohebné podrážce, která se přizpůsobuje chodidlu, čímž umožňují nositeli maximálně vnímat informace o povrchu, na kterém se pohybuje. Poskytují volnost prstům a umožňují zapojení veškerých svalů, šlach i kostí chodidel podobně jako při chůzi naboso. Chodidla v barefoot botách neustále přirozeně pracují, díky čemuž se mohou optimálně vyvíjet.

Barefoot boty na rozdíl od běžných bot mají:

  •   anatomicky tvarovanou špičku, která nabízí dostatečný prostor pro pohyb prstů
  •   flexibilní, měkkou podrážku o tloušťce 3 - 6 mm
  •   nulový sklon mezi špičkou a patou, tzn. žádný podpatek
  •    stélku bez tvarované klenby

1. Kdy pořídit první botičky pro dítě?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy bychom měli synkovi (11 m) pořídit první botičky? Řídíme se p. Kiedroňovou, která doporučuje bosou nohu po celou dobu, kdy dítě preferuje lezení. Od příbuzných ale neustále slýcháme, že bychom botičky měli "nasadit", když se začne malý stavět. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, já plně souzním s paní Kiedroňovou - podle mě je ideální nechat dítě co nejdéle naboso, zejména když se začne stavět okolo nábytku. Je důležité, aby měla nožka možnost posílit, aby se vyvíjel kotník, aby tělo dostávalo dostatek impulzů - to mu v pevné obuvi minimálně ztížíte. Botky má smysl kupovat jako ochranu (před chladem, špínou, ostrými předměty) až když začně samostatně chodit. Pokud je nutné chránit nožku třeba před chladem i v interiéru, můžete zvolit třeba kožené capáčky (s dobrým tvarem špičky, např. Dadoos, Nolen, Halí Belí, Lait et Miel) nebo protiskluzové ponožky.

2. Barefoot boty z druhé ruky. Ano či ne?

Dobrý den, slyšela jsem názor, že kupovat bf boty z druhé ruky je v pořádku, protože nejdou vevnitř sešlapat. Co si o tom myslíte? Nepokazím nic, pokud boty nechám pro mladší, když jí budou tvarově sedět? A co znamená kompromisní bota? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je to tak, jelikož je podrážka rovná, není vyšlapaná "na míru" dítětem. Dejte ale pozor, jestli není bota sešlapaná (pokud bota nesedí dobře, noha vyjíždí ze stélky a dítě pak botu sešlapává) a zkontrolujte stav podrážky (zda není viditelně opotřebená, doporučuji kontrolu zvenku i zevnitř boty).

Kompromisem se označuje bota, která nesplňuje některý z atributů barefoot boty, třeba nemá dokonalý tvar špičky, nebo má vyšší váhu.

3. Bačkůrky na doma pro malé dítě - ano či ne?

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, zda dávat 18m dítěti na doma bačkůrky, když máme po celém domě na podlaze vinyl? Zatím chodí bosky. Jaké bačkůrky jsou popř. vhodné pro nožku cca 13x5,8 cm a trošku vyšší nárt? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bačkůrky za mě nejsou nutné, pokud k nim není důvod, třeba hodně chladná podlaha. Jinak ji klidně můžete nechat bosky a jen zajistit, že podlaha nebude jednolitá, ale že nožka bude mít možnost pracovat. Můžete se inspirovat u mě na blogu (štítek pomůcky), nejčastěji se na podlahu umísťují senzorické koberečky, které zvládnete vytvořit sama.

Klasických látkových bačkůrek se na takto malou nožku ani moc nevyrábí, počítá se spíš až se školkovými dětmi. Alternativou jsou potom kožené capáčky (i u těch pozor na správný tvar špičky, dobrý mají třeba Dadoos, Nolen, Hali Beli, Lait et Miel) nebo papučky na míru. Třeba v Decathlonu seženete dobré cvičky, které se dají použít i na doma. Na blogu je i seznam přezůvek podle velikostí, najdete v něm další inspiraci.

4. Výběr zimních bot na míru

Dobrý den, nevím si rady, jaké vybrat padnoucí boty na zimu pro syna s nohou 20 cm x 8,5 cm a s vysokým nártem. Potřebuji takové, aby byly teplé a vydržely sníh a měly zároveň i rozumnou cenu. Jde mi především o to, aby mu seděly na noze, může to být i kompromis (silnější podrážka, ale rovná). Předem moc děkuji za tipy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to je tabulkově širší nožka - problém s kompromisy je nejčastěji právě ten, že nejsou dost široké, nebo že nemají dobrý tvar špičky (a proto jsou kompromisní).

Kromě možnosti ušít na míru se podívejte po těch nejširších značkách na trhu: patří mezi ně Beda Barefoot, Fare Bare (ty jsou zateplené jen flísem), Camper Peu Cami, Feelmax (letos budou nové zimní), Vivobarefoot (opět jen se zateplením flísem). Přesné rozměry najdete na eshopech s barefoot obuví, všechny sedí i na vyšší nárt.

Poradnu zdravého obouvání najdete přímo na Modrém koníku, takže pokud vás zajímá cokoliv k tématu, nebojte se přidat i vy svou otázku a využijte tak skvělé možnosti získat cenné informace zcela zdarma, a navíc z pohodlí svého domova.

Začni psát komentář...

Odešli