redakce
24. dub 2018
12912 

Porodní plán aneb když kuře přichází učit slepici

 "Přijít s porodním plánem do většiny českých porodnic je stále neobvyklé. Jediný seznam, který od vás očekávají, je, že si doma v pokoji připravíte, kolik nočních košil na kojení nebo poporodních vložek si vzít. Vaše vůle začíná a končí tam, zda chcete epidurál, partnera při porodu a jestli chcete erární košili nebo tu svoji. Koukají na vás, jako kdyby kuře šlo učit slepici. Vašim jediným plánem má být porodit a je na nich, jak to bude probíhat."

"Do porodnice jsem si přinesla porodní plán a podle reakcí se s tím setkávají jen málokdy. Personál si ale pochvaloval, protože je pro ně jednoduší vést porod, když vědí, co si rodička přeje, a co naopak ne. Mezi kontrakcemi jsme spolu prošli bod po bodu a i díky porodnímu plánu byl můj druhý porod krásný, velmi ráda na něj vzpomínám. Není třeba bát se předložit svoje požadavky. Personál nemůže vědět, co žena chce. A rodička si ušetří zbytečné trauma z porodu, protože nebyl podle jejích představ (jako můj první porod, bohužel)."

Takto popisují zkušenosti se svým porodním plánem maminky z Modrého koníka ve WIKI. Porodní přání je seznam bodů, které si rodička přeje, aby byl při jejím porodu dodržen. Lékař i personál nemocnice by měli porodní plán respektovat. Je vhodné ho prokonzultovat ve vybrané porodnici dopředu. V Česku přeci jen není ještě standardem.

Pokud máte pocit, že patříte do staré školy a tyto "módní výstřelky" nejsou nic pro vás, neuspěchejte své rozhodnutí. Porodní plán nemusí obsahovat striktní pokyny pro lékaře, ale například jen požadavek ohledně dodržování intimity.

"Rodila jsem několik dní (nakonec to i přesto skončilo akutní sekcí) a za tu dobu vidělo moje přirození víc lidí, než kdybych se živila nejstarším řemeslem. Dala bych krk na to, že se přišel podívat i nemocniční zahradník a údržbář. Každý jen vešel, nic mi neřekl, pošťoural se mi tam a odešel. Když jsem vybouchla na ženu v roláku a džínech, která mi zase tahala nohy od sebe, tak odkud mám vědět, že není uklízečka a před dveřmi nemá kýbl s mopem, neměla ani plášť, ani uniformu, ani jmenovku, tak mi ještě vynadali. Při druhém porodu si píši porodní plán, a mám jediný požadavek - dodržování intimity," popisuje svůj zážitek Eva.

Co všechno patří do porodního plánu a jak ho formulovat?

První představy o porodním plánu by měla žena mít už ve fázi, kdy se rozhoduje pro konkrétní porodnici. Těžko například budete vyžadovat porod do vody, když se na celém oddělení nevyskytuje žádná vana. Anebo přítomnost partnera ve všech porodních fázích, pokud porodnice nemá tzv. čekárnu neboli lidově hekárnu. Do finální podoby byste se měli dopracovat tak v 35. týdnu těhotenství. V potaz berte průběh celého těhotenství, komplikace, ale i možnosti porodnice, pro kterou jste se rozhodli.

Seznam vašich porodních přání může obsahovat:

- přání přítomnosti doprovodu (partnera, matky, duly)

- informovanosti o lékařských postupech, vyšetřeních

- nutnost klystýru, holení

- konzultaci podání jakýchkoliv medikamentů

- zvolení si úlevových poloh a pomůcek během první porodní fáze

- bonding, dotepání pupečníku, přisátí, vyšetření novorozence na těle matky apod.

"Mám za sebou práci na gynekologicko-porodnickém oddělení, takže s porodním plánem jsem se setkala nejdříve jako zdravotní personál. Maminka, která tento plán přinesla, se nesetkala s pochopením možná i proto, že podání jejích požadavků byl ultimátní, přikazující, místy až arogantní. Lékaři ve službě zaskočila suverenita, s jakou dominantně šermovala nachystaným papírem. Odmítala většinu výkonů a bezhlavě trvala na vlastní představě porodu. Popravdě, po jejím odchodu jsme s lékařem zůstali stát jako opaření, co je to za módu, aby ženy dirigovaly lékaře při jejich práci," vypráví maminka erikovamonika svou zkušenost.

Porodní plán by tedy neměl být direktivní. Jako všude v životě, i v této oblasti je důležitá schopnost komunikace. Maminka erikovamonika dále dodává: "Byl to nepříjemný zážitek, proto když za pár dní přišla na ambulanci jiná maminka s tím, že chce s panem doktorem probrat porodní plán, tak jsem si povzdychla. Po vyšetření tato žena načala téma svého porodu tím, že rozhodně, ale klidně vyjádřila své obavy, svoje očekávání a vyslovila konkrétní otázky, které ji trápily v souvislosti s blížícím se porodem. Tak se téma porodního plánu přeneslo do příjemného rozhovoru a s pacientkou jsme se dopracovali k možné reálné podobě porodu, který by akceptoval matčina přání, ale zároveň by nesvazoval ruce lékařům při jejich práci. Pacientka odcházela s úsměvem, protože otevřený rozhovor nám všem přinesl pozitivní pocity. Tenkrát zaznělo přání, aby bylo víc uvědomělých žen, které se na svůj velký den chtějí zodpovědně připravit, ale zároveň umět komunikovat, aby byly požadavky předložené příjemným a přiměřeným způsobem.

Na 'druhý' břeh jsem se dostala, když jsem byla asi měsíc před termínem porodu a kvůli tomu, že jsem se naživo zúčastnila nejednoho porodu, moje pochybnosti se začaly hromadit. Začala jsem cítit potřebu zajistit si jakž takž kontrolu nad průběhem mého porodu. Tak jsem si sedla a sepsala vše, co jsem považovala za potřebné. Celý plán jsem prošla i s manželem, aby byl obeznámen, protože miminko není jen záležitostí matky. Porodní plán jsem přinesla do ambulance, kde jsem ho prokonzultovala s paní doktorkou. Ta mi přiblížila užívané postupy v porodnici, kde jsem plánovala rodit, a i možnosti individuálního přístupu. Po tomto rozhovoru jsem ještě udělala drobné kosmetické úpravy v mém porodním plánu a spokojeně jsem čekala na můj velký den.

A jak to celé nakonec dopadlo? Do porodnice jsem byla přijatá bez porodních projevů jako potermínová gravidita. Ale naštěstí se maličká ozvala hned první noc na oddělení. Protože porod postupoval bezproblémově, spontánně a vlastním tempem, vyhnula jsem se všemu, čeho jsem se původně obávala a měla jsem štěstí i na personál, který byl velmi vstřícný. Lékař, který měl službu, byl pro přirozené vedení porodu, takže jsme komunikovali, co dělá, proč... Žádný oxytocin, žádná jiná medikace, dokonce jsem porodila bez nástřihu a následného krvavého šití. Dokonalá spolupráce. A můj plán byl přitom bezpečně uložený v tašce a vytáhla jsem ho až doma při vybalování."

Ať už porodní plán použijete nebo zůstane v tašce, nebo dokonce nevytištěný v PC, už jen samotná jeho příprava je velkým přínosem pro matku. Během jeho sestavování si maminka nastuduje množství informací (vybírejte si relevantní zdroje). Zjistí, co se během porodu děje s jejím tělem, umí lépe reagovat, když chápe zákonitosti porodu a ví co bude následovat po něm.

Jakou máte zkušenost s porodním plánem vy? Klidně přidejte i váš porodní plán, který inspiruje ostatní ženy.

Můj plán měl 4 strany a musím říct, že přes prvotní boj ho nakonec respektovali. Člověk si sice připadal jako exot, ale mě to za to stálo!

24. dub 2018

a co se doktorka diví? když je praxe v porodnicích, jaká je, a nechcete si nechat porod s odpuštěním posrat blbejma zásahama personálu,protože tak se to učí 100 let, tak co jinýho dělat, než si přinýst porodní plán a tvrdě na něm trvat? rodička vs doktor/PA, oba maj diametrálně odlišný informace otom, jak porod probíhá a jak mu opravdu efektivně pomoct.
a vzhledem k tomu, kollik porodů v čr končí třeba císařem, by se mohli místo stěžování na neposlušný rodičky, zamyslet, že třeba možná na tom opravdu něco je. a kriticky to sledovat. jak kdo rodí. jestli třeba náhodou ty ženský, který prostě nechaj porodit, nemívaj taky problém mnohem víc v pohodě.

24. dub 2018

a sama měla štěstí, že ho ani vytáhnout nemusela. to jí přejme. jenže ne každej rodí během pár hodin a má to pro personál nějakej "očividnej" vývoj. když to na jejich vkus nějak jako nepostupuje podle jejich představ, začnou rodičce "pomáhat", nebo na ni tlačit, aby se nechala, a řekněme si upřímně...ono se docela těžko hádá při těch kontrakcích. tohle je prostě nekonečný téma. samozřejmě je dobrý to podat i v plánu asertivně atd. jenže když je personál na jakejkoliv takovejhle papír, potažmo tyhle rodičky "biomatky" alergickej a už se na ni dívá arogantně, tak je to pak o to těžší. amůžete bejt slušná rodička sebevíc🙂)) doktor bude prostě kretén.

24. dub 2018

Nadpis bych poupravila, myslím si že rodící žena ví o svém porodu nejlépe. Ne zdravotník (natož ten který nikdy nerodil/a). Po porodu dcery vnímám péči o rodičku naprosto odlišně (jakk zdravotník). A mnohdy vidím, že lékařům ani tak nejde o porodní plany, ale arogance nad tím, že ženy ví co chtějí a nechtějí a též nechtějí slepě poslouchat lékaře (bez vysvětlení proč, co jak). A že je spousta úkonů, ze kterých neprofituje maminka s miminkem, ale jen a jen lékař s jeho časem. Občas i rizikové úkony.

24. dub 2018

@rajani přesně... žádný "doktor rodí rodičku"...ale žena kurňa je ta, co rodí a doktor je tam jen aby dohlížel, kdyby se něco pos.... aspoň by to tak mělo bejt.

24. dub 2018

Mam v planu si na druhy porod napsat porodni plan a nasla jsem i jeden s piktogramy. Nemam prehnane pozadavky. Chci jen klid bez zbytecneho hrabani do pipiny a monitoring idealne doplerem (nechci v kontrakcich sedet/lezet jako blbec). Ve finisi mi staci, kdyz si sama zvolim polohu, urcim si tempo, aby ditko hladce vyklouzlo a moje mezinozi nebude nastrizeno. Myslim si, ze vic vetsina zen nechce a nechapu, ze na nas koukaji jako na lesany, kdyz na tom nic neni a usetri jim to praci... No jo chapu - cisar je pojistovnou lip placeny oproti porodu bez zasahu a za i symbolicky nastrih je litrik minimalne navic. Smutne

24. dub 2018

Kdyz mi pri prohlidce praskla voda a asistentky me hbite prevlekly do andela,zeptala sr Mudr.,jestli mam porodni plan... koukala jsem na ni,jak tele-vazne jsem netusila,o cem to mluvi... z meho vyrazu usoudila,ze nemam!Zeptala jsem se,co to je-pry to nemam resit...pry je to dobre,ze ho nemam-mam to nechat na nich!No!Pokud bude nejake "priste",rozhodne se nad porodnim planem minimalne zamyslim!!!

24. dub 2018

@normalnimatka já to vnímám naprosto stejně. Bohužel vím, že nejsem schopná v tomto zdravotním systému fungovat :( jen podpořím rodičku v poloze pro 2dp, kterou si vybrala a už jdou hromy, blesky od lékařů. (Fyzio rodička, plod s hezkým monitorem)

24. dub 2018

@newwi tak to je dr. dobrá... asi jí nedošlo, že tuhle její poznámku si pozdějc přebereš následovně:D jojo, hlavně je poslouchej a do ničeho nekecej, oni přece věděj, co dělaj! :DDD a až ti to pomrvěj, tak neboj, to dítě ti pak vyříznou raz dva a ještě jim budeš muset bejt vděčná!

@rajani naštěsstí to tak není všude. někde jsou i osvícenější doktoři. no hlavně, že v podstatě se už rodí "jen" s PA a dr. tam je jen v případě komplikací a fikání...ehm. kéžby! neboooj, ono se to zlepší. musí. ty neposlušný pacientky tomu dost pomáhaj, myslim si🙂

24. dub 2018

Porod patří matce a jejímu dítěti. Je to jejich velký den a okamžik. Rodinný zážitek. Takže při slovním spojení "doktor mě odrodil" se trochu chytám za hlavu. Těhotenství není nemoc a porod není operace. Situace v českých porodnicích mi přijde směšná a absurdní. Jakoby se se vstupem do porodnice ztratila svéprávnost a žena a dítě se tak najednou staly majetkem porodnice, kde s nimi personál zachází stylem ala Mnichov - o nás bez nás. Velmi bych si přála, aby se generace našich dcer už s takovým přístupem nesetkala.

25. dub 2018

Můj porodní plán si nikdo nechtěl vzít, ale více méně splnili vše, co jsem tam měla 🙂 Byla jsem zrovna jediná rodící, takže jsem měla soukromí a klid, vše se mnou konzultovali, manžel byl u porodu, rodila jsem přirozeně, zkoušeli jsme i různé polohy, Epidural naštěstí ani nenabízeli, studenti k zaučování nebyli - podespala jsem, že ani nechci. Jen jsem vzhledem k zakalené vodě byla na non-stop monitoringu, což je u prvorodičky u několika hodinových kontrakcí peklo a pomůcky na 1. dobu porodní jsem si neužila. Jediné, co bych změnila, je četnost prohlížení, je to v bolestech náročné a nepříjemné. Jak už tady přede mnou bylo psáno - požadavky nemáme náročné - klid, intimitu, blízké u porodu, menší četnost prohlídek, co nejméně zásahů pokud to není potřeba.

25. dub 2018

Každá rodička má nějaká přání.

25. dub 2018

Redakce, nadpis je otřesnej. Jestli ho nezměníte, asi s vami přestanu spolupracovat. To je opravdu neetický, šovinistický hnus.

25. dub 2018

@ma_cherie Máš pravdu a bohužel je to tak.Už jen oslovení,,Maminko" položte si dítě tady a tady. Jsem sice maminka, ale ne jejich! Jakobych přestala mít jméno?!Na to mám vážně alergii.😕

25. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli