redakce
24. bře 2019
1918 

Přístroj, díky kterému můžete v klidu domova poslouchat srdíčko, pohyby i škytání ještě nenarozeného miminka

Většina maminek se při lékařských prohlídkách v těhotenské poradně setká s tím, že jim lékař při poslechu srdíčka miminka pustí hlasitý odposlech, díky kterému může i ona slyšet ten výjimečný zvuk. Tlukot srdíčka miminka je pro nastávající maminku pravděpodobně ten nejkrásnější zvuk, který kdy slyšela.

Tlukot srdíčka vašeho miminka můžete ale poslouchat také v pohodlí a klidu domova spolu se svými nejbližšími. Jedná se o prenatální odposlech srdečních ozev, pohybů, škytání a kopání ještě nenarozeného miminka v děloze. Řeč je o AngelSounds.

Co to vlastně je?

Nemusíte být nijak zběhlí v angličtině, abyste si tento termín uměli přeložit do češtiny - "andělské zvuky". Název opravdu velice hezky vystihuje funkci tohoto přístroje, umožní vám totiž poslouchat své miminko, které se zatím ukrývá v bezpečí vašeho břicha. Zpočátku můžete poslouchat tlukot jeho srdíčka, pohyby v děloze a později třeba i to, jak miminko škytá. 

AngelSounds funguje na bázi Doppler technologie, která se kromě lékařství využívá také v letectví či astronomii. Na stejném principu funguje také ultrazvuk, se kterým pracuje váš ošetřující lékař v těhotenské poradně.

Kdy si AngelSounds mohu pořídit?

Samozřejmě kdykoliv budete chtít, ale výrobci uvádí, že je možné srdíčko slyšet od 12. týdne těhotenství. Jedna z maminek však přináší milou zprávu pro všechny nedočkavé nastávající maminky : "Angelsounds jsem si koupila na začátku 8. týdne těhotenství a poprvé jsem miminko uslyšela na začátku 10tt." . Uživatelka jiline1 dodává, že ona srdíčko našla dokonce už v 8. tt.

Zde názorně vidíte, že přístroj můžete vyzkoušet již dříve, nicméně se rozhodně nestresujte, pokud zatím nic neuslyšíte. Po pár dnech to prostě vyzkoušejte znovu a uvidíte, že se jednou dočkáte. Pokud vás zajímá, kdy poprvé slyšely srdíčko další maminky a uživatelky Modrého koníka, nahlédněte do fóra a můžete se podělit i se svojí zkušeností.

Jak se AngelSounds používá?

Použití AngelSoundu je velice jednoduché. Potřebujete jen přístroj (s baterkou) se sluchátky a ultrazvukový gel (koupíte v lékárně - velké balení, které vám bohatě vystačí na celé těhoteství, vychází cca na 60 Kč).

Když máte po ruce všechny propriety, pohodlně se položte (ideálně na záda), na bříško naneste dostatečné množství gelu, zapněte přístroj, přiložte ho na spodní část břicha (to je důležité především v časném stadiu těhotenství) a pomalu přejíždějte z jedné strany na druhou. Zvuk srdíčka miminka je popisován jako stádo cválajících koní.

Pokud jste srdíčko našly, chvilku si užijte ten nádherný zvuk a poté přístroj očistěte od sonografického gelu a ukliďte jej. Nic se totiž nemá přehánět.

O svou zkušenost se s ostatními uživatelkami Modrého koníka podělila i další z maminek: "Pořízení Angelsundu jsem strašně zvažovala, přeci jen - je to ultrazvuk a už se objevují práce, které poukazují na škodlivost UTZ záření na nervovou soustavu myšek. Mluvila jsem o tom s několika gynekology, protože se mezi doktory pohybuji. Všichni se shodnou, že pokud je použita sonda o co nejmenší frekvence a čas vyšetření je co nejkratší, nevadí. Dle všech zpovídaných je to o kompromisech - raději mají méně vystresované maminky, které se naučí pracovat s AngelSounds, než ty, co pláčou a mají strach od kontroly ke kontrole. UTZ sonda, kterou používá běžně lékař má 7-15MHz, Angel sound 3.3MHz."

Kromě tohoto aktuálního poslechu je také u většiny přístrojů možné nahrát zvuk srdíčka do počítače a uchovat si tak tuto památku na pozdější dobu. A jednou ji třeba pustit i vašemu již narozenému potomkovi.

Přístroj, který vám dodá klid

AngelSounds je skvělý pomocník, který může nastávající maminku uklidnit především v době, kdy ještě necítí pohyby. Určitě samy víte, jak se vleče čas od jedné kontroly k druhé, a žena prostě občas dostane strach, zda je s miminkem vše v pořádku. A přesně v těchto chvílích je skvělé mít AngelSounds doma. Stačí chvilinka poslechu srdíčka a dušička má pokoj.  

Toto potvrzuje i  další uživatelka Modrého koníka: "Angelsounds jsem si zakoupila z důvodu svého duševního klidu, že je miminko v pořádku. V minulém těhotenství bohužel miminku přestalo bít srdíčko. V tomto těhotenství se také vyskytly komplikace se špiněním v 10. týdnu, takže jsem se rozhodla si Angelsounds zakoupit, abych byla klidnější mezi jednotlivými kontrolami.  Musím říct, že je krásné slyšet srdíčko miminka a vědět, že je v pořádku."

Díky použití tohoto přístroje si mohou poslech srdíčka užít i vaši příbuzní či kamarádi, kteří by se s vámi jen těžko vměstnali do gynekologické ordinace. Nechcete přeci vypadat jako legendární Hujerovi. Maminka z Modrého koníka vzpomíná:"Bylo úžasné se o poslech srdíčka podělit i s manželem nebo mými rodiči. Nezapomenu na výraz mého otce, když prvně slyšel srdíčko našeho malého."

Nový přístroj stojí kolem 1300 kč, ale rozhodně neprohloupíte, když nakouknete do zdejšího bazárku, kde můžete koupit poutitý přístroj za mnohem sympatičtější cenu.

Na závěr nezbývá než pro jistotu připomenout, že AngelSounds nemůže nahradit plnohodnotné lékařské prohlídky, takže na ně rozhodně nezapomínejte! 

A co vy - znáte tento přístroj? Používaly jste ho, nebo vám přijde zbytečný?

Tak předně stačí jakýkoliv krém nebo olejíček nebo pleťové mléko. Za druhé "stádo cválajících koníků"?? 😂 Když už, tak jeden koník, kdybyste slyšely stádo, tak leda proto, že čekáte dvojčata, a i to je spíš blbost, kamarádka chytí každé srdíčko u dvojek zvlášť 😉 Jinak ale souhlasím, je fajn se ujistit, že je vše ok, když třeba od rána divně bolí břicho, nebo třeba já jsem po AMC a taky jsem si ráda poslechla, že je pořád vše ok. A rodina to taky ocenila, moci si poslechnout něco, co člověk jinak slyší jen u lékaře.

28. bře 2019

Tento přístroj by měli zakázat. Normy, které splňuje se vůbec netýkají plodu a účinků přístroje na něj, ale pouze styku přístroje s kůží (splňují přibližně to stejné jako epilátor). Přičemž jeho účinky mohou být při delší expozici zejména na rozhraní jednotlivých tkání plodu. Když jsem četla, že někteří "hledají srdíčko" třeba 20 minut, tak toto už opravdu je dlouhá doba...

28. bře 2019

@barumat souhlasím se stádem U mě to tak alespoň opravdu zní (a čekám jedno) 🙂 @fialka1122 tohle jsem slýchala často, nikdy jsem ale nenašla žádnou studii/lékařskou zprávu, která by to dokazovala. Já se celou dobu řídila "všeho s mírou", ale začátky mi taky trvalo déle, než jsem srdíčko našla, ale taky jsem ho hledala po celém břiše a ne, že bych byla konstantně nad plodem Doktorka k tomu žádné výhrady taktéž neměla Já sama za sebe byla moc ráda, že ho mám Po prvním zamlklém těhtenství bylo tohle to jediné, co mě dokázalo uklidnit a nebyla jsem díky tomu v ustavičném stresu z každého píchnutí.

29. bře 2019

@kos_atka Například disertační práce Ing.Josef Jaroš (teď už Ph.D.) pod vedením doc. Rozmana, ústav biomedicínského inženýrství, FEKT VUT Brno. Mj sondou jen do 2MHz. A nedá se srovnávat impulsní ultrazvuk (angelsounds) a diagnostický zobrazovací ultrazvuk, protože ten princip působení je diametrálně odlišný. Diagnostický ultrazvuk signál vyšle a čeká na signál(pak zpracuje a zobrazí), doppler jakožto impulsní vysílá kontinuálně, proto jsou jeho účinky (tepelné) daleko vyšší. Nejvyšší jsou na rozhraní tkání kost a něco. Doktoři se nezajímají o principiální fungování jednotlivých přístrojů a studie na buňkách v tomto oboru, pokud je mi známo, mají jeden předmět jako biofyziku, kde je vše a toto je jen kapitola a pak možná tak v nuklearce princip Alara, ale ten se spíše váže na jiné záření...

29. bře 2019

@fialka1122 obavám se,ze disertacni práce není úplně to,co bych považovala za plnohodnotný podklad To už spis ty matky,co příznaky,ze AngelSounds používaly denně a mají krásná zdravá dítka ;)

29. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli