redakce
8. kvě 2018
9173 

Proměny ženy během měsíčního cyklu: Poznejte své tělo a naučte se pracovat s jednotlivými fázemi. Budete v životě spokojenější

Je nádherné být ženou. Stejně jako se mění roční období, mění se i žena během svého cyklu. V každé fázi jí jde lépe něco jiného. Jestliže se naučíte lépe pracovat s jednotlivými  fázemi, budete mnohem šťastnější a spokojenější ve svém životě nejen vy, ale i vaši partneři. Možná tomu nevěříte, ale uvědoměním sebe sama se můžete zbavit PMS syndromu, bolestivé menstruace, lépe plánovat čas s rodinou, čas sama pro sebe i pracovní úkoly.

Již od nepaměti byl měsíc spojován s ženskou energií. Právě proměny měsíce byly často symbolem ženského těla i ženské duše během menstruačního cyklu. Obojí má mnoho společného. Jaký je vlastně cyklus ženy a jak ho lépe pochopit?

„Skutečná podstata ženy je princip inspirujícího chaosu. Její vlastností je nestálost mimo zákony logiky. Nedá se s tím nic udělat, je třeba se uvolnit a zamilovat si to." Lena Leontěvová

Fáze cyklu

Pomyslné vrcholy ženského cyklu jsou menstruace a ovulace (úplněk a nov) a mezi tím jsou dvě mezifáze (předovulační a poovulační, stejně jako přibývá a ubývá měsíc). Průběh těchto fází jsou u ženy velmi podobné. Jestliže se na ně chcete zaměřit, je potřeba, aby váš cyklus byl přirozený, neovlivněný žádnými léky a hormonální antikoncepcí.

Fáze menstruační 1. až 6. den cyklu

Tato fáze se někdy nazývá i Stařena nebo Vědma a spojit ji můžeme se zimou. A v zimě také vše odpočívá a připravuje se na další období. V zimě vše nepotřebné a slabé umírá. To stejné se děje i při menstruaci. Odchází děložní sliznice spolu s krví, tělo se pročisťuje a připravuje na nový pokus o otěhotnění.

Žena se v tomto období více uzavírá do sebe, na různé situace hledí jinak. Uvědomuje si, že proběhl celý cyklus a hodnotí, co jí přinesl a odnesl. Vnímá své potřeby i změny kolem sebe. Nečinní žádná ukvapená rozhodnutí.

V tomto období můžete pociťovat mnohem větší únavu a menší fyzickou výdrž. Nepřehánějte to v prvních dnech s cvičením, ale raději více odpočívejte. Oceníte to v dalších fázích cyklu. Jen ležte v posteli, choďte na procházky, relaxujte. Nechte vědomě vše staré ze sebe odcházet. Pak vás přestane menstruace bolet a upraví se její délka i intenzita. Většina žen má menstruaci během novu nebo úplňku. Mnoho žen se obává v tomto období sexu. Milování však může být v tomto období velkým prožitkem.

Fáze předovulační – 7. až 13. den cyklu

Tato fáze se také někdy nazývá fází dynamickou, fází Panny nebo fází jara. Tělo ženy se připravuje na ovulaci. V děloze se tvoří nová děložní sliznice a ve vaječníku dozrává vajíčko.

V tomto období je žena velmi aktivní, chodí do společnosti, je komunikativní a krásná. Ráda plní různé úkoly a klidně i několik najednou. Nyní se ženské myšlení nejvíce podobá tomu mužskému. Žena je zábavná, sebejistá a rychle se učí. Je to ideální čas na hubnutí i cvičení. Vše vás více baví a dokonce nepotřebujete ani tolik spát. Vezměte si klidně mini sukni a sexy tílko. Na vrcholu blaha bude i váš partner, protože se zvyšuje i vaše sexuální aktivita. Vůbec vám nevadí rychlejší milování nebo sex bez předehry. Jste nakloněná experimentům, novým zážitkům i flirtu.

Zkuste si toto období představit jako čas mladé bezstarostné dívky, která sice ještě nechce být matkou, ale snaží se nadšeně poznat svět a užívat si ho.

Fáze ovulační – 14. až 20. den cyklu

Fáze matky a léta. Vajíčko zraje a připravuje se na oplodnění. Tato fáze je ideální pro tvoření. Vyznačuje se emoční stabilitou, trpělivostí a pečováním o druhé. Jsou pro vás důležité vztahy. Rády vyhovíte požadavkům dětí, nerozčilujete se, ale vysvětlujete. Rádi se setkáváte s lidmi, dělíte se a chcete pomáhat.

Tělo je připravené na početí, a proto jste mnohem náruživější. Připadáte si mnohem více přitažlivá a skutečně taková i jste, díky působení hormonů. Sex je úžasný, motivovaný touhou po spojení a posílení vztahu.

Matkou se v tomto období můžete stát buď skutečně, když dojde k oplodnění vajíčka nebo v přeneseném významu. Je ideální čas na tvoření nových snů a vizí a jejich naplnění.

Fáze poovulační – 21. až 28. den cyklu

Fáze Kouzelnice či Čarodějky, kterou můžeme připodobnit k podzimu. Vajíčko putuje do dělohy, a pokud není oplodněno, odhází spolu se sliznicí z těla ven. Toto období se vyznačuje možnostmi, hravostí a barvami. Jste velmi tvořivé, potřebujete aktivitu a zaměřit se více na sebe. Mnoho žen se vrhá do malování, psaní textů nebo se seberealizují jinak.

V tomto období již začíná klesat ženská energie a je nutné více odpočívat a spát. Co můžete využít, to je vaše intuice, která se zlepšuje. Žena je více spojena s přírodou a je emocionálně rozbouřenější, často výbušná, vzteklá nebo naopak depresivní a bez energie. Napětí se někdy dere na povrch i v potřebě uklízet nebo měnit věci kolem sebe. Přichází ideální stav pro to, abyste si uvědomily vše negativní a získaly ten pravý nadhled. Začněte měnit věci v sobě, ukliďte uvnitř svého nitra. Jestliže se naučíte dobře pracovat právě s touto fází, nemusíte se už bát žádného PMS. Nakonec si toto období zamilujete, i když jste tomu nikdy nevěřily.

Ani v této fázi neodmítáte sexualitu. Rády experimentujete, ale více se zaměřujete na sebe a své potěšení. Jednáte čistě pudově. Oddáváte se vášni.

Přijměte se

Naučte se přijímat svou proměnlivost. Poznejte své cyklické vlny a využívejte jejich sílu ke svému prospěchu. Pozorujte samy sebe a sledujte veškeré změny, které se během cyklu odehrávají. Několik cyklů si můžete zapisovat i do diáře. Všechny své postřehy, nálady, touhy. Tak si lépe uvědomíte své cykly i jejich proměnlivost a dokážete vše využít ve svůj prospěch. 

Začni psát komentář...

Odešli